fbpx Skip to content

Hamarosan új felhasználási feltételek lesznek az Instagramnál, amiben nem csak a reklámok megjelenéséről esik szó, hanem hogy a felhasználók bizonyos adatait és képeit felhasználhatják ezekben a reklámokban bármiféle ellentételezés nélkül. Emiatt többen törölték a fiókjukat.

Az új felhasználási feltételek január 16-ával lépnek majd életbe (ezt a tervezet elején azóta írják is).

flickr-v-instagram

Ez azt jelenti, hogy egy hirdető által megrendelt, és például a szolgáltatásban megjelenő hirdetésben vagy kiemelt tartalomban az üzemeltetők akár a mi fotónkat is felhasználhatják, a nevünkkel vagy más, az Instagramon elérhető adatunkkal együtt. Ezzel gyakorlatilag a legnagyobb stockfotó szolgáltatássá válhatnak, azzal a különbséggel a többi stockfotós oldallal szemben, hogy itt nem kell majd fizetniük a képekért azok készítőinek, mégis licenszelhetik majd őket.

A felhasználók adataival megszemélyesített reklám nem újdonság, hiszen a facebookon is van ilyen, viszont ott legalább megadják a lehetőséget arra, hogy ezt kikapcsolhassuk. Az Instagramon viszont korábban semmi hasonló nem volt. Ugyanakkor mikor legutóbb a facebook bekebelezte a szolgáltatást 1 milliárd dollárért, várható volt, hogy előbb-utóbb ezt az összeget viszont akarja majd látni. Ezek után már kézenfekvőnek látszik, hogy a már bejáratott reklámozási rendszert kiterjesztik a megszerzett felületre is.

A sokak által kifogásolt rész a következő, és a legfőbb probléma, hogy míg a facebookon kikapcsolható a dolog, addig az Instagramon ezt jelenleg nem teszik lehetővé a felhasználók számára, tehát a szolgáltatás további használatával ebbe beleegyezik, aki használja azt:

Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

Ezért tegnap óta többen is törölték az Instagram felhasználóikat, miután letöltötték a képeiket. Ha valakinek a torkán akadna ez a fenti pár mondat, és hasonlót tervezne, azok számára egy webes szolgáltatást ajánlanánk a képei letöltéséhez.

Instaport.me

A webes szolgáltatás előnye, hogy a használt operációs rendszertől függetlenül képes letölteni a képeket egy ZIP fájlban. Ugyanakkor a nagy érdeklődés miatt az oldal akadozhat, így lehet, hogy később kell megpróbálni újból a letöltést.

Használatához látogassunk el a http://instaport.me oldalra, jelentkezzünk be az Instagram felhasználónkkal, esetleg állítsuk át a haladó opciókat, ha szükséges, vagy csak simán kattintsunk a Start Export gombra, ami végén a kész ZIP fájlt megkapjuk.

Hogyan törölhető a fiók?

Először is tudnunk kell, hogy amennyiben töröltük a fiókunkat, akkor az többet nem állítható vissza, és később sem hozhatunk létre ugyanezzel a névvel új fiókot. Tehát jól fontoljuk meg a dolgot, mert nincs visszaút. Amennyiben határoztunk, úgy látogassunk el az Instagram weboldalára, lépjünk be a felhasználónkkal, majd keressük meg a fiók törléséről szóló cikket a help alatt:

instagram_torles

Kattintsunk a cikkben szereplő linkre, és kövessük az utasításokat, majd utána még az emlékét is töröljük a fejünkből annak, hogy mi is az a Lo-Fi szűrő…

[poll id=75]

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Aki bizalmas kepeket lo egy filemegosztos baromsaggal, az meg is erdemli. Ha meg eleve megosztasra szanja, akkor minek rinyal? Nem ertem a problemat.

  2. @dnp: fogják a képeidet, és az adataid adott részét, és licenszelik a hirdetők számára, és így gyakorlatilag ingyenesen adsz képeket egy stockfotó szolgáltatáshoz, hiszen egy fillért nem látsz majd abból a pénzből, amit ők a képeidért kapnak.

  3. @Jadeye: csak a hype nagy a progi korul, semmi tobb. Nem kotelezo hasznalni…

  4. @dnp: nyilván nem kötelező használni, sokan ezért is törölték a fiókjukat. csak kár érte.

  5. De miért kéne egy fillért is látnom belőle? Ha felrakok valamit egy ilyen oldalra, akkor azt nem olyan céllal teszem, hogy pénzt kapjak érte. Miért baj, ha más kap érte? (Amúgy nem volt sohasem instagram fiókom, mert elég túlzásnak tartottam ezt az őrületet az app körül)

    Amúgy a google is hasonló feltételekkel működik. Például bármit amit elhelyezel náluk azt ők szabadon felhasználhatják, módosíthatják, lefordíthatják, az az ő tulajdonuk onnantól, nem a tiéd. Ilyenek ezek az ingyenes szolgáltatók =)

  6. @Jecy: ez nem teljesen így van, mert a szerzői jogról nem lehet csak úgy lemondani.

    a probléma azzal van, hogy annak idején semmi ilyesmiről nem volt szó, így sokan abban a tudatban tették fel a képeiket, hogy azt a szolgáltató nem használja fel anyagi haszonszerzésre. az, hogy feltöltöd a képedet, és se te, sem a szolgáltató nem keres direkt módon a te képeid felhasználásával pénzt, az igen messze áll attól, hogy direkt módon anyagi haszonszerzésre használhatják fel a képeidet.

    de például a National Geographic is felfüggesztette a képek közzétételét Instagramon emiatt, ez meg azért valóban jelent valamit.


Add a Comment