fbpx Skip to content

Érdekes iPhone-os kiegészítőket dobott piacra nemrég egy orosz vállalkozás. A “Lapka” névre keresztelt eszközcsalád célja, hogy környezetünkről és a minket érő fizikai-kémiai hatásokról informáljon minket, a hozzátartozó alkalmazással együttműködve.

lapkakeszlet

Az oroszul “mancs” nevet kapott készülékekből több fajta is elérhető a csomagban, attól függően, hogy mit szeretnénk velük mérni – találhatunk itt többek között ionizáló (sokszor radioaktív eredetű) sugárzás erősségét meghatározó Geiger-Müller-számlálót, elektromos és mágneses térerősséget érzékelő EMF-detektort, vezetőképesség-mérőt (ez zöldségek, gyümölcsök milyenségének meghatározására szolgál) valamint egyszerű páratartalom- és hőmérőt is. A modulok egységesen az iPhone fülhallgató- és mikrofoncsatlakozójához illeszkednek egy szabvány 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztül.

lapka-board-radiation

A mérőeszközkészlet konkrét felhasználásáról csak annyit: aki nagyon kényesen követi az ilyen változásokat (van egyáltalán ilyen ember Magyarországon?), annak bizonyára javára válik. Érdekes kérdés, hogy vajon mire használhatunk a mindennapokban például egy EMF- vagy sugárzásmérőt – elvileg az általuk jelzett értékek például a nyugodt alvást befolyásolhatják. Bár ki tudja, vajon nem nagyobb-e a pszichológiai része a hatásnak, mint maga a fizikai érték.

lapka-board-emf

Az is elgondolkodtat, hogy mire jó például egy olyan szenzor, amit a telefonunkhoz csatlakoztatva, majd egy görögdinnyébe dugva megmondja nekünk, hogy a vizsgált tárgy egy görögdinnye. Persze az organikus szenzor elsősorban nem ezt teszi, hanem a visszamaradt nitráttartalmat méri a minta vezetőképessége alapján, és ebből megbecsülhető, hogy mennyi műtrágyát használtak fel az adott zöldség vagy gyümölcs termesztésekor, így annak bio mivolta is ellenőrizhető.

lapka-board-organic

Ettől eltekintve a készülékek valóban igényesek és pontosak (a páratartalom-mérő és a GM-cső például [ez utóbbi 2 perces mérést követően] maximum 3%-ot téved), működésük valós fizikai-kémiai jelenségeken alapul, szóval legalább semmilyen átverés nincs a dologban… 🙂

lapka-board-humidity

Mindenesetre az, aki szeretne mindezért a csomagért potom 220 dollárt (jelenleg kicsit kevesebb, mint 48 000 forint) kiadni, az megrendelheti közvetlenül a cégtől.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. lassan meg is lesz a tricoder… 🙂

  2. Szerintem ez a jo ut az oktatáshoz. Pl egy fizika órára. Nekem tetszik!:)


Add a Comment