fbpx Skip to content

A Google pénteken bejelentette, hogy téli nagytakarítás jelleggel január 30-ig bezáróan több szolgáltatását is megszünteti. Ezek közül a legnagyobb horderejű talán a Google Sync megszűnése az átlagfelhasználók számára.

SNP_2809394_en_v0

A Google Sync segítségével a Google fiókunkba érkező levelek, a naptárunk eseményei és a névjegyeink mind automatikusan frissülhetnek a készülékünkön, ha a fiókot Exchange módban állítjuk be. Az átlagfelhasználók viszont január 30-tól kezdődően nem állíthatják ezt be új készülékeken, kizárólag csak üzleti felhasználóknak lesz erre lehetőségük, akik jelenleg is fizetnek a Google szolgáltatásainak használatáért. Az ingyenes fiókok esetén viszont meg fog szűnni ez a lehetőség, de dermészetesen a jelenleg beállított eszközökön továbbra is működni fog a szolgáltatás. (Ugyanakkor például egy restore után frissen beállítva már kérdéses.)

Ha az adott fiókunkat nem Exchange módban állítottuk be, hanem a fiók típusánál a felkínált Gmail-t választottuk, akkor nincs semmi teendőnk, mert ez a változás kizárólag az Exchange módot érinti, és azt is csak január 30. után. Ha a Gmail opciót használtuk, akkor viszont nincs valós idejű push, hanem csak (a beállítástól függő, de alapértelmezetten) 15 percenkénti fetch (begyűjtés). Erről megbizonyosodhatunk, ha a Beállítások appban elgörgetünk a Mail, Kontaktok, Naptárak alatt az Új adatok begyűjtése menüpontba, és ellenőrizzük, hogy a Haladó alatt a megadott fiók neve mellett írja-e a listában, hogy push.

Lehetséges megoldás

A legegyszerűbb dolog, ha még január 30. előtt beállítjuk a szolgáltatást, mert akkor az később is működni fog az adott eszközön. Utána már a Google szervere a fentiek alapján nem fogja engedni, hogy beállítsuk.

Másik lehetőség, ha átszokunk az iCloud használatára, bár ez kényelmetlen lehet az emailcím megváltozása miatt, vagy ha az eszközünk iPhone 3G vagy korábbi, hiszen az nem támogatja az iCloudot.

Harmadik opció, ha másként állítjuk be az egyes szolgáltatásokat.

Gmail

Ha az iPhone beállításaiban állítjuk be Gmail-ként a fiókunkat, akkor az érkező levelekről nem kapunk majd értesítést. Ehelyett töltsük le a Gmail-t az App Store-ból, és telepítsük fel. Ekkor 5 fiókot is megadhatunk, és mindegyik esetén kérhetünk push értesítést.

[appstore id=”422689480″ country=”HU” style=”custombox1″]

Ugyanakkor a Gmail app nem képes a gyári alkalmazások esetén is átvenni az e-mailkliens szerepét, így ha például Safariból szeretnénk linket megosztani e-mailben, akkor ahhoz még az iPhone beállításaiban is meg kell adjunk egy fiókot. Ehhez menjünk a Beállítások appban a Mail, Kontaktok, Naptárak menüponthoz, és válasszuk az Új fiók… alatt a Gmail opciót. Adjuk meg a fiókunk adatait, majd a következő képernyőn bizonyosodjunk meg arról, hogy a Levelek be legyen kapcsolva. Ezután menjünk vissza a beállításokban az Új adatok begyűjtése menüponthoz, válasszuk a Haladó opciót, és válasszuk ki az előbb hozzáadott fiókot. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a Kézi ütemezés van bekapcsolva – így a fiók nem tölt le feleslegesen semmit, ellenben küldeni tud majd. Érdemes még az Értesítések alatt is kikapcsolni a fiók esetén, hogy értesítgessen.

CardDAV

A névjegyeink szinkronizálásához menjünk a Beállítások appban a Mail, Kontaktok, Naptárak menüponthoz, és válasszuk az Új fiók… alatt az Egyéb opciót, azon belül pedig a CardDAV-fiók hozzáadását:

CardDAV

Itt szerverként adjuk meg, hogy google.com, illetve értelemszerűen a fiókunk adatait, és kész.

Figyelem! Ehhez iOS 5.0 vagy újabb rendszer szükséges! Bővebben a Google tudásbázisának cikkében: Sync contacts with your iOS device

CalDAV

A naptárunk szinkronizálásához menjünk a Beállítások appban a Mail, Kontaktok, Naptárak menüponthoz, és válasszuk az Új fiók… alatt az Egyéb opciót, azon belül pedig a CalDAV-fiók hozzáadását:

CalDAV

Itt szerverként adjuk meg, hogy google.com, illetve értelemszerűen a fiókunk adatait, és kész.

Figyelem! Ehhez iOS 5.0 vagy újabb rendszer szükséges! Bővebben a Google tudásbázisának cikkében: Sync your calendar with your Apple device

A fenti beállításokkal tehát továbbra is elérhető a Google Sync által nyújtott szolgáltatás, csak kissé másként. A Gmail app minimális követelménye iOS 5.0, tehát az iPhone 3G-t és korábbi készüléket használók inkább állítsák be még most Exchange módban, mert később, január végétől már nem lesz erre lehetőségük.

Olvasd el a hozzászólásokat is

42 Comments

  1. de ne már, telefonos életem teljes mértékben a google-től függ (naptár, e-mail, kontaktok!!). Ezt most miért kellett?? Átlag usernek nem lehet valahogy fizetni, hogy majd másik készüléken is tudjam használni?

  2. @rollerpig: jó, reggel van, az első pánik után felfogtam, hogy csak az e-mail-s integrációt veszik el 😀

  3. A levelezést kipróbáltam, azt be tudom állítani, de se a címjegyzék se a naptár nem működik ezzel a módszerrel.

  4. Végül mégis sikerült, csak a kukac után googlemail.com -ot kell írni

  5. Jól sejtem, hogy így az IOS-ba integrált alkalmazások használata esetén éppen a push értesítések lehetőségét szüntette meg a Google?

  6. Vajon ha icloud backupból teszem vissza a rendszert úgy is működni fog jan 30 után?

  7. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  8. Úgy látszik, hogy a google szeret b@szakodni mostanában… 🙁

    Soha nem vetődött fel eddig egy percre sem, hogy áttérjek az iCloud-ra (mivel eddig minden platformon elérhető volt minden gúglival), de ezek után…

  9. Hát ez tiszta röhej, hogy megszüntetik. A Gmail app valóban szép, de pl forgatásnál laggol mint az állat, lassan frissít stb. A Sparrow nem kapta meg a pusht és már nem is fogja, pedig jobb mindennél. Remélem a januárban megjelenő mailbox ver mindent.

  10. Ja és a Google Reader is meg fog szűnni, G+on olvastam. Tényleg jön a vilàgvége.

  11. mailboxapp pont com

  12. @madgie: nekem úgy rémlik, mintha az apple kezdte volna a b@aszakodást mindenkivel 🙂 szerintem örülni kellene neki, hogy egyáltalán az appokat megjelenteti ios-re…

  13. Én most kicsit lassú vagyok… Akkor a mail gyári alkalmazásban ha simán csak hozzá van adva a gmail fiók (nem exchange) akkor ugyanúgy jönni fognak a mailek nem?

  14. @onderon: Teljesen igazad van. Az apple termékeit használom amióta megjelent az első iphone ( van s3 is) de én sem értem a Googl-t. A mai napig nem értem, hogy miért adott ki youtube appot, miért adta ki a térkép appot és még a sok hisztisnek csinálja az ipadre is. Ezzel az android ellen dolgozik. Én a google helyében azt csináltam volna: b@sz@kodsz apple: csináld a rendszered a mi térképünk a mi youtube appunk nélkül és majd meglátjuk mi lessz .Azt hiszem kaptunk már belőle ízelítőt.

  15. Mi ez a pánik? Meg mi ez a cikk? 😀 Igen-igen, lehet, hogy a gmail exchange szerver megszűnik, de hogy nem lehet innentől a mail appban látni az érkező levelekről értesítést? Meg, hogy nincs naptárszinkron? Ez butaság.

    Én soha se állítottam be Exchange-ként a gmailes fiókomat, mivel az opciók között van egy külön GMAIL opció, amivel tökéletesen működik a naptár és levél szinkron. Értesítések is jönnek az új levelekről. A kontakt nem, de az fölösleges is, mivel az icloud megoldja. (Miért kéne megváltoztatni az email címünket az icloudhoz??? Az appleIDvel működik ugyanúgy, ahogy eddig, nem kell semmit változtatni, egyedül, ha a jegyzetek szinkronját akarnád bekapcsolni kér apple email címet, de az kibírható, hogy nem kapcsoljuk be)

    Szóval ennek a cikknek így ebben a formában semmi értelme. Hasznos infó, hogy megszűnik az exchange szinkron, de hogy ezután egy külön alkalmazást kéne használni a mail helyett ez hülyeség. Persze fel lehet ajánlani, hogy milyen jó, hogy van ilyen is, de akkor se kéne használhatatlannak beállítani a gyári appot. Mindössze annyit kell beállítani, hogy ne push, hanem fetch módon szedje le a leveleket és lám máris ott az értesítés az alkalmazáson, ha új levél jön.

  16. @zsolabola: a gyári Mailben Gmail módban eddig sem volt push.

    @speedhorse: ha backupból teszed vissza, akkor nem újonnan állítod be, tehát úgy mennie kellene majd.

    @takeap: jönni jönni fognak, a sima Gmail-ként hozzáadva semmi változás nem történik.

    @Jecy: semmilyen “pánik” nincs. január 30 jócskán odébb van még. mindössze szóltunk időben, ha már a Google bejelentette a dolgot.

    a cikk sehol nem állít olyat, hogy megszűnnének az adatok megjelenni a készülékeden. hanem hogy január 30 után Exchange módban, és így valós idejű frissítéssel, push értesítések mellett nem tudod majd beállítani, mert ez megszűnik az egyszeri felhasználók számára, és csak azoknak fog működni, akik korábban már beállították.

    a gyárilag meglévő Gmail opcióval beállítva nem küld push értesítést (be sem lehet állítani, csak fetch vagy kézi frissítés közül választhatsz), csak bizonyos időközönként frissít automatikusan (fetch), vagy amikor elindítod a Mail appot. ha valaki a Google rendszereit használja, annak a kontaktjai nincsenek az iCloudban, így az nem megoldás. az email címet nem kell megváltoztatni az iCloudhoz, de az iCloud fiókodból te nem a Gmail címeddel küldesz és fogadsz levelet, hanem a @icloud.com címmel. ráadásul az iCloud azokban az esetekben sem opció, amikor az OS nem támogatja (bármely verzió 5.0 előtt).

    tehát azért, mert neked nincs szükséged az információra, a cikknek még lehet (és van is) értelme. nyilván nem azért írtak hasonló cikkeket több külföldi oldalon is emiatt, mert semmi értelme nincs.

  17. Van egy megegyszerubb megoldas, ami garantaltan hosszutavon is mukodik:
    -add el az iPhone-t
    -vegyel egy Android-os telefont, a legjobbakat is fele annyibol megkapod mint egy iPhone-t, rendes meretu, valodi HD 720p + kijelzovel, 4 maggal, 1-2 GB RAM-mal, stb. (Nexus 4, Galaxy S3, Note 2, stb)
    -hasznald gombnyomasra az osszes Google szolgaltatast tovabbra is, a felszabadulo >100 ezer forintot pedig koltsd amire akarod.
    -???
    -Profit

  18. Elnézést előre is, ha butaságot kérdezek, de ha nekem eddig microsoft exchange-dzsel volt megoldva a push, akkor ez azt is érinti?

  19. @fluoreszcencia: ahogy írtuk, és ahogy a Google is írta: amelyik eszközön most be van állítva, azon továbbra is működni fog. de január 30 után újra nem fogod tudni beállítani később, ha esetleg restore-t nyomtál, és nem állítottad vissza backupból.

  20. @Jadeye: Tehát ha backupból állítom vissza a telót akkor elvileg tovább működik a google push, ha jól értem csak akkor szűnik meg ha új telefonként indítom be és utána állítom be?

  21. @speedhorse: elvileg igen, hiszen backupból visszaállítva egy működő rendszert klónoztál, és így nem kell (újból) beállítanod, már csak kapcsolódik. de ez majd január vége után mondható 100%-ra.

  22. Scarface: “ami garantaltan hosszutavon is mukodik”

    Másfél év garantált működés elég volt az Androidból, alkalmazásokban szubjektív fapad a mai napig (wp7-ről nem is beszélve, abból vagy 3 hónap is elég volt…)

    Sokan elfelejtik a nagy számháborúban (2 giga ram, 4 mag…), hogy az okostelefon/tablet az alkalmazásoktól lesz okos, nem a hardvertől.

    Erre persze nem jó példa a gyári apple navi :))

  23. @Jadeye: Igen csak februárban derül ki, de ha jól okoskodunk akkor ez lehet az egyik megoldás a problémára.

  24. @Jadeye: A pánikot a felettem lévő kommentekre reagáltam, mert a cikk hatására mindenki ezen akadt fenn, hogy nem lesz többé mail sync. A cikkből meg ezt az infót kifogásoltam, hogy nincs rendesen leírva, hogy gmail fiókként beállítva ugyanúgy megy tovább normálisan minden, mint eddig. (Igen tudom, a fetch minimum ideje 15 perc, de csak nem nézi valaki percenként, hogy jött-e levele.. engem még így is zavar néha, hogy negyed óránként becsipog, mert valaki írt valamit egy levlistára).
    Ha valaki google szinkronizál, mint pl nekem is ott voltak fenn a kontaktjaim iphone 4 előtt, akkor azok már megtalálhatóak a telefonon is, meg a google címtárban is. Ami kontaktok pedig a telefonon vannak, azok meg automatikusan felvándorolnak az icloudba, így egy újratelepítés után (akár restore nélkül is) a google szinkron megadása nélkül automatikusan vissza is másznak a készülékre..

  25. @Jecy: szerintem le van írva, hogy a jelenleg beállított eszközökön továbbra is menni fog, külön bekezdés van erről: “A legegyszerűbb dolog, ha még január 30. előtt beállítjuk a szolgáltatást, mert akkor az később is működni fog az adott eszközön. Utána már a Google szervere a fentiek alapján nem fogja engedni, hogy beállítsuk.”

    ugyanakkor a cikk nem arról szól, hogy a Gmail fiókként való beállításkor mi történik majd január 30-án, mert azt ez nem érinti. ez az Exchange módról szól.

    az iCloudba nem vándorol fel automatikusan semmi, csak ha bekapcsolod az iCloud-ot.

  26. Jadeye,
    Köszönöm. Igazából azt hittem, van a google-nek is külön ilyen exchange-es dolga, nem csak a microsoftnak. De most már tiszta sor.

  27. Ez nem google vs apple harc, hanem a google még nagyobb pénzt akar csinálni, ezért pl mint PC-n a gsync csak üzleti ügyfeleknek lesz elérhető “telefonon” is, a google apps is változott, már nem úgy ingyenes, más árak stb…

    Vmiből meg kell élni, fizetn a servereket 😀

  28. Sziasztok,

    többször átolvastam a cikket, de nem értek valamit.

    nekem a gyári mail app push-sal tolja át a gmail-es címekre érkezett leveleket. De valaki azt írta egy kommentben, hogy ez nem is lehetséges…

    Nos, a lényeg: kell nekem változtatnom valamit január harmincig? A gyári mail app-ot használom, három gmail fiók van beállítva, és push kell(ene. az van most is). Egyéb dolgokat nem szinkronizálok a google-lel.

    Köszönöm a választ!

  29. @kecskesadam: ha a gyári Mail appban állítod be Gmail-ként a fiókot, akkor az nem küld push értesítést, nem is lehet arra átállítani. hogy erről megbizonyosodj, menj a Beállítások / Mail, Kontaktok, Naptárak alatt az Új adatok begyűjtése menüpontba, és ellenőrizd, hogy a Haladó alatt a megadott fióknál írja-e, hogy push. ha nem (és ebben az esetben nem is fog írni ilyet), akkor az csak fetch, ami esetén 15 percenként frissít, vagy manuálisan, ha arra állítod.

    a Gmail opcióval beállított fiókkal semmi teendőd nincs, mert a cikkben az Exchange módról van szó. a Gmail opcióról nincs szó, mert arra ez nem vonatkozik, az továbbra is működni fog. de a 25. hozzászólásban ezt már leírtam.

    de most akkor külön bekezdésként bekerült a cikkbe is.

  30. @Jadeye: bementem, ahová mondtad, és nekem aktív a push fül, ki-bekapcsolható. A fiókjaim gmail-esek, amikor beállítottam őket, a listából a gmail ikont választottam. 3GS, 5.1.1

  31. @kecskesadam: de hát itt nem magáról a push opcióról van szó, mert az ugyanis az összes email fiók esetén kapcsolja be vagy ki a push elérhetőségét, tehát hogy egyáltalán használhatja-e a push szolgáltatást a Mail app. hanem külön, a Haladó menüpont alatt nézd, az adott fiókra vonatkozóan. de ezt leírtam részletesen. nem jó helyen nézed, menj egy szinttel tovább, a Haladó menüpont alá.

  32. @Jadeye: Köszönöm, értettem, megtaláltam! 🙂 Valóban nincs ilyen utalás, hogy push lenne.

  33. A naptár is menni fog exchange-el, ha jan. 30. előtt állítom be?

  34. Tapasztalatok?

  35. Nekem nem működik a CardDAV illetve CalDAV Google Apps alatt. Valaki használja így?

  36. Jó nagy hurka vagyok. 🙂 Reggele eszembe jutott, a kétlépcsős authentikáció szívatott meg. 🙂

  37. Valóban nem megy a dolog.
    A páromnak most vettünk iPhone-t.
    Az érdekes az, hogy ha az exchange módon állítom be a dolgokat, akkor kipipál mindent, csak nem szinkronizál.
    Végül a Gmail App + CardDAV + CalDAV lett a megoldás.
    Így megmaradt a push a kontaktok, és a naptárak.
    Egy kicsit furcsa az, hogy a képeket nem a fotók közül kell kiválogatni, hanem a Gmail Appon belül.

  38. Új készülék esetén semmit sem ér a mentésből való visszaállítás.

  39. Igen új készülék restore kinyírja a push-t, csak azonos iphonra backupnál marad meg 🙁

  40. Sziasztok!
    Mai napon( 2013.07.06) vásároltam egy ipad4 et… kontaktok es nem huzta le… Irany a leirasnak megfeleloen a dav os lehetoseg da ott meg a server nem elerhető… Tudnatok segíteni? A server nev: m.google.com? AKik nem tudjak miert jo az exchange: Nekem 2 telefonom van. S3, és Iphone4. + Ipad. Mikor beirok az S3 ba egy uj nevjegyet, mert pl valaki regi osztalytars felhivott es nincs meg a telefonszama elmentem a gmail “felhobe” azonnal ott van az iphone ba is plesz az ipadba is… tehat nem kell elmenteni 3x… Es ez ugyanigy van a tobbi keszulekkel is. Tehat ha az iphonen kapok egy hivast ami nincs elmentve akkor az az elmentes utana az osszes eszkozon ott van!!! Ez nelkul mar nem is elet az elet 🙂 Most meg az ipad 4 en nem megy…..

  41. Kérdés Feliratkozott erre a hozzászólásláncra
    Érintett termékek Outlook.com Személyek és partnerek Partnerek és csoportok hozzáadása és kezelése
    6 megtekintés
    outlook.com szinkronizálás ios készülékkel

    BKBokros Krisztián kérdés időpontja: március 20, 2017Bejegyzés előzményeinek megtekintése
    Insider
    Kedves Microsoft,
    Következő problémám van outlook.com-os email fiókban a kapcsolatokban tárolom a kontaktjaimat (név ,telefonszám email cim születési dátumok)
    Iphone 5 készüléken felveszem az outlook.com fiókot.
    Minden kontakt tökéletessen szinkronizál az iphone-al ,viszont a születésnapok rosszul jelennek meg!
    Pl outlook.com kapcsolatokban Kis János Születés: 1980.12.20 szerepel , az iphone-on Kis János 1980.12.21 látható.
    Minden születési dátumhoz +1 nap hozzáadódik mikor az iphone-ra kerül a kontakt és az iphone naptárában is 12.21-nél jelentkezik a naptár bejegyzés.
    Időzónák mind az outlook.com mind az iphone készüléken megegyeznek.

  42. @boki1981: az Outlook nem Google termék, ezért azzal a fenti cikkben írtak nem fognak működni, sem nem befolyásolják a készülék ilyen beállításait.

    az Outlook beállításaival kapcsolatban a Microsoft oldalán tudsz tájékozódni: https://support.office.com/hu-hu/article/Seg%C3%ADtség-keresése-az-Outlook-com-hoz-40676AD0-C831-45AC-A023-5BE633BE798D?ui=hu-HU&rs=hu-HU&ad=HU

    a Microsoftnak címzett üzeneteddel sajnos mi nem tudunk mit tenni.


Add a Comment