fbpx Skip to content

Az utóbbi néhány hétben-hónapban volt szerencsém hosszasan tesztelni az IK Multimedia nem épp manapság megjelent iOS-es kiegészítőjét az iRig-et, melyet az ijoe.hu adott nekem tesztelésre.

Miért is éppen most ez a teszt, amikor már egy ideje kint van ez a termék? Egyrészről most jutottam el odáig, hogy kedvenc basszusgitáromhoz erősen szükségét éreztem otthonra valami kiegészítőnek, amivel a halk kis doromboló-röfögő hangjain túl valami izmosabbat is ki tudok hozni az otthon található egyéb eszközök segítségével, másrészt pedig sok “átverős” kiegészítő miatt sokan szkeptikusak már, hogy megéri-e, mert a legtöbb csak egy alkalmazást ismer és karácsonyi bevásárlási szezon előtt jól jöhet néhány kiegészítő teszt.

Kezdjük is az előző mondatom első részének kivesézését, hogy mégis mit, miért, kiknek és hogyan. Én panellakó vagyok, tehát a lehetőségeim a hangzás terén erősen korlátozottak, plusz egy normális szett effekt pedállal vagy csak torzítókkal, kábelekkel, erősítővel még belépőszintnél is több tízezer forint, ha nem a legolcsóbbat vesszük, akkor mindjárt százezer forint körül járunk. Ezeket mind szerettem volna elkerülni, így jött 14.000 forintért az iRig.

Már az elején be voltam zsongva, hogy mégis mire lesz képes, mert primitív egyszerűsége ellenére (nem egy bonyolult szerkezet) 1-2 konkurenciája akad csak, de szerencsére a vegyes érzelmeim pozitív része itt csapódott le. Egyszerű a kis eszköz, mint a bot, kábel egyik vége a gitárba, másik az iRig-be és már csak az 5.1 vagy a fülhallgató jack-jét kell rácsapni az iPhone mellett, hogy működjön a móka. Nem recseg, nem ropog, nem laza, pont olyan amilyennek egy ilyen kaliberű eszközt megálmodunk.

Igen, most pedig jön a nagy DE. A szoftveres résszel csúnyán meg lehet szívni ha nem figyelünk oda rendesen, ugyanis nem egyszerű errefelé az élet. Egyrészről szerencsére rengeteg jobbnál jobb alkalmazással kompatibilis az iRig, ez pedig eszméletlenül jó dolog, viszont a minőségért fizetni kell, így ha naívan a free appokat kikerülve a fizetős (nívósabbnak hitt) verziókat töltjük le egy app-ból, akkor járunk a legrosszabban. A fizetős appokban ugyanis több az effekt, erősítő, kombó és egyéb választék, viszont ezeket a fejlesztők válogatták össze és mellé még mindig rengeteg IAP-s (In-App Purchase, alkalmazáson belüli vásárlás) tartalom van, így lehet, hogy a csomagban nagyrészt olyanok vannak amikre nincs is szükségünk, így tanulva a hibámból én az ingyenes verziók letöltését és utána a kedvenc cuccok megvásárlását javasolom, mert így a számla jócskán kisebb lesz.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LTP3dZEaFhM]

Árak. Hmmm… A csillagos égig el lehet menni nagyjából, ha minden kell, de ha csak néhány dologra van szükségetek, akkor 20 € környékén megáll a végösszeg, főleg most, hogy az IAP-ok féláron vannak bizonyos alkalmazásokon belül, így az iRig-el együtt is még mindig 20.000 forint alatt lesz a számla. Cserébe hangolók, effektek, erősítők: mindent kapunk ami otthoni gyakorláshoz és RÖGZÍTÉSHEZ kellhet. Végül pedig itt van néhány jobb alkalmazás, amivel kompatibilis az eszköz:

[appstore id=”373524000″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”527578221″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”410032858″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”373309342″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”410019585″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”432850144″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”463770873″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”454702113″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”449820506″ country=”HU” style=”custombox1″]

[appstore id=”388471403″ country=”HU” style=”custombox1″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Én zenész vagyok és nagyon jó cucokk vannak a gitárosoknak! A szimpla hangolótól a teljes stúdióig, jóformán minden!
    Amúgy nagyon gondolkodom a most megjelent usb-s Fender gitáron, csak jó lenne, legalább hallani, hogy szól élőben!

  2. Azon az USB-s Fender gitáron én is gondolkoztam:
    A reklámjában a kompatibilis Alpple eszközök között megemlíti az iPhone-t is (!)
    De hogy a viharba kapcsolod vele össze? Nem egy ilyen iRig kütyüvel az tuti, mert ezen ha jól látom nincs USB bementet…
    CameraConnection Kittel?!
    Ki tudja?

  3. Azon az USB-s Fender gitáron én is gondolkoztam:
    A reklámjában a kompatibilis Alpple eszközök között megemlíti az iPhone-t is (!)
    De hogy a viharba kapcsolod vele össze? Nem egy ilyen iRig kütyüvel az tuti, mert ezen ha jól látom nincs USB bementet…
    CameraConnection Kittel?!

  4. …illetve nem is az a kérdés, hogy hogyan kapcsolod össze (egyébként a reklámban USB-30pin csatlakozóval csattintja rá az iPad-re) hanem az, hogy az iPhone GarageBand eddig nem támogatta az USB-s hangszereket…

  5. az nem fender, hanem squire… 😀


Add a Comment