fbpx Skip to content

Azt már tudjuk, hogy nem álltak az Apple-nél kígyózó sorok az iPad miniért. Ez persze logikus, mert egyrészt nem volt mit eladni, másrészt csak azért kellett a piacra ez a kisebb készülék, hogy itt is versenyben legyen a cég. Azonban érdemes elgondolkodni, hogy még is melyiket éri meg megvenni.

Az iPad mini az iPad 3 és 4 ellen nem tudja felvenni a versenyt pont a retina kijelző miatt. Így rögtön ki is jelenthetjük, hogy akinek fontos a sebesség és a kijelző nagysága, minősége, mindenképpen retina iPad 4-et fog vásárolni. Ez teljesen logikus, ugyanis az iPad mini, az iPad 2, vagy pedig a használt iPad 3 vetélytársa lehet.

Azok, akiknek jelenleg iPad 1 és 2 van a birtokukban, szerintem minire fognak cserélni, többek között azért is, mert ki szeretnék próbálni az új, kisebb kijelzőt. Szeretnék megtapasztalni, hogy tényleg milyen egy új dizájn és egy sokkal könnyebb táblagép. Ezt alig 10-20.000Ft befektetéssel meg is tehetik, mivel az iPad 2-t körübelül 70-80.000Ft-ért el lehet adni. Az iPad mini az iPad 2-nél ugyan nem gyorsabb, de sokkal jobb kamerával rendelkezik, többek között 720p előlapi FaceTime HD kamerával. A hátsó kamerával pedig nem mellékesen már nem 720p-ben, hanem 1080p-ben, tehát full HD-ban is képesek vagyunk videót rögzíteni. Ugyan a felbontás maradt, azonban a kijelző már nem 132ppi, hanem 163ppi! Ez egy kisebb kijelzőnél főként jobbnak fog tűnni, mivel kisebb helyre tuszkolják be a pixeleket.

A fenti képeken jól látszik, hogy valóban szebb és jobb kijelzőt találhatunk az új iPad miniben. Azt mondom, akinek jelenleg nem iPad 3 készüléke van, mindenképp váltson iPad minire, ha nem a kijelző számít.

iPad 4?

A cikk eredetileg csak az iPad 2-ről és iPad miniről szólt volna, azonban az iMore-on találtam egy érdekes cikket az iPad 4-ről is. Alapjában véve a keynote-on alig volt szó az iPad 4-ről, szinte csak úgy elsuhantunk mellette. Igen, tudjuk hogy A6X processzorral rendelkezik, és hogy 1GB memóriát kapott, ami az elődjéhez képest nem változtat semmin. Azonban a A6X processzor mellett nem szabad csak úgy elmenni. Bizony a 2x-es sebességnövekedés nem csak “látszik”, hanem számokban is kézzel fogható.

A fenti táblázatban jól látszik, hogy a A6X bizony nem csak hogy dupla annyira, hanem két és félszer többre is képes, mint az iPad 3, mely körübelül megegyezik sebességben az iPad 2-vel. Tehát aki most azt hiszi, iPad 3-at kell vennie, bizony nagyon téved. Azt se felejtsük el, hogy az iPad 4-hez már új Lightning csatlakozót kapunk, amivel gyorsabb az adatátvitel, és a hozzá kapott adapterrel a töltés idő is.

Ezek után szerintem mindenki kényelmesen el tudja dönteni, hogy ha váltani vagy vásárolni szeretne iPadet, melyik éri meg. Ti mit gondoltok erről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Nekem iPad1-em van, csereérett korba lépett, de ellentétben a cikkíró feltételezésével eszem ágában sincs Minit venni. 😉 A Mini “megtapasztalása” megtörtént egy Apple boltban.

    Egyértelműen a 4-es a befutó! Ezzel megint elleszek három évig. 🙂

  2. “de több memóriával van felszerelve”
    Nem, pont 512 van abba is.
    ” kisebb helyre tuszkolják be a több pixelt.”
    *ugyan annyi pixel
    A Lightning csatiról meg szó nem volt hogy gyorsabb lenne, csak a pletykákban a megjelenés elött.

    Minden esetre én is az iPad Minit vagy a 4-et ajánlom, az iPad 2 az viszonylag drága még használtan is…. De az iPad 3 se rossz választás, csak az is drága még

  3. Egy másik poszthoz már írtam korábban, hogy pár napja van itthon egy iPad4-es. Nekem az tűnt fel, hogy nagyon lassú a kijelzője, gyors mozgatásnál szépen hullámzanak a vonalak. Ez az első iPadem, erős a gyanúm, hogy a régebbiek is ilyenek. Kellemetlen meglepetés volt az iPhone után, hogy mennyi minden hiányzik az iPadből. Nincs számológép, időjárás, stock, iránytű és még egy pár dolog. Ennek megfelelően nincs a notification centerben sem stock, sem weather widget. Mivel alapból iOS 6-os ezért lockolva vannak az app könyvtárak, nem megy az iExplorer.
    De, hogy ontopik legyek, nehéz a választás, az Apple szinte szándékosan hozta lehetetlen helyzetbe a vásárlókat. Az iPad Mini modernebb, frissebb, fejlettebb, viszont hardveresen elavult. Az iPad 4 pedig az öreg modell, viszont gyors motor van benne. Az biztos, hogy sok meglepetést nem fognak hozni a következő modellek, az iPad 5 minisebb lesz, az iPad Mini 2 pedig négyesebb.

  4. És ez az egész mondanivaló borul, ha minimum egy iPhone 4 van az adott usernél… azután szerintem csak az iPad3-4 jöhet szóba (a pixelsűrűség miatt), én legalábbis pont most cserélem le az iPad 2-t, de eszem ágában sincs Minit venni (pedig külsőleg istentelenül jól fest).

  5. @fleshman: Valóban, javítom nem tudom miért emlékeztem több memóriára. A kábellel kapcsolatban pedig nem volt még értelmes teszt, így azt nem igazán tudom sem cáfolni sem megerősíteni, sőt ugye az évek haladtával simán fejlődhet.

  6. @madgie: én is sokat gondolkoztam iPad mini-n, de nem vásároltam. Mondjuk nekem most iPad-em sincs, mert soha sem használtam ki kellőképpen a Macbook pro mellett.

  7. Érdekes egyébként az árak összehasonlítása is:
    Tegnap láttam például, hogy a csütörtökön nyitó miskolci (számomra helyi) Euronics üzletben az iPad 3 109 990 lesz, az iPad 4 149 990, míg az iPad 2 marad a korábbi 118 990.
    Számomra meglepő, hogy a kifutó, de mégis egy generációval jobb iPad 3 még olcsóbb is a gyengébb iPad 2-nél… Ilyen feltételek mellett iPad 2-t venni nem nagyon éri meg!

  8. Aki az asztalon vagy állványra téve szeretné használni a tabletet, az vegyen iPad 4-et. Aki pedig a kezében tartva, kényelmesen szeretné használni a gépet, az vegyen iPad mini-t. Amióta megvettem a minit, minden nap több órát használom. Volt korábban iPad 2-m is, azt itthon is ritkán használtam a nagy mérete és súlya miatt, magammal pedig szinte sosem vittem (ugyanazon okok miatt). A retina kijelző egyáltalán nem hiányzik, aki emiatt hezitál, az ne tegye, inkább vegye!!! :-))

  9. @dik_: Nem fogod megbánni 🙂 Imádtam az iPad 1-emet, de a sírba vitt a szarozása, de az iPad 3-asommal teljesen elégedett vagyok, te is az leszel a 4-el 🙂

    @admin: A több ram sokat dobott volna a gyártási költségen 🙂
    És igen, lehet még lightning a Lightning, én is elvártam volna hogy látványosan gyorsabb legyen, főleg ha jön a küvi iPaddel a 128 Gb- ami már szerintem igazán megérett

    @celim: Igen, az iPad2 elég debil árazást kapott, jó termék, de rohadtól nem éri meg, vagy iPad mini vagy retinás iPad, ahogy a cikk is írja

  10. Bencissimo: a 9,7″ egyértelműen otthonra való, a Minit tényleg lehet már kabátzsebben is hurcolni. Kábé ennyi, amiben egyetértünk.

    “A retina kijelző egyáltalán nem hiányzik, aki emiatt hezitál, az ne tegye, inkább vegye!!!”

    Ezzel viszont maximálisan nem értek egyet. Vegyél 320*480-as telefont, csak szép legyen? Egy tablet/telefon lényege a kijelző, a Mini pont ezen spórol. az iPhone 4 szépen kiharcolta annak idején, hogy normális, fotónyomat-szerű képet nézzünk a mobiltelefonokban. Az iPad 3 szintén elindított egy lavinát, az összes felsőkategóriás tablet megpróbál azóta 250-300 ppi körüli pixelsűrűséggel operálni. A Mini egy gyönyörű szép termék, de kényszerszerű kompromisszum. Majd retinával hibátlan lesz.

  11. @madgie:
    Igen, ez így elég öngól…
    Inkább adták volna ki 1440*1080-as felbontással, az pont a sima iPad és a retina közt van, szintén 4:3-as képarányú és az iPad mini képernyőjén olyan 230 ppi lenne ami már olyan mint a retina iPadnél…
    Az meg hogy az appok blablabla, az nem a mi problémánk, oldja meg az Apple hogy scalelje szépen a már meglévő appokat, aztán a fejlesztők meg finomítanák maguktól…

  12. @Bencissimo: Éppen ezeket akartam leírni. 🙂
    Én vettem egy minit, mert számomra ez az épeszű megoldás. A kettest az újdonság varázsának elmúlása után nem sokat használtam, mert itthon minek, magammal vinni meg sokszor nem tudtam, mert külön táska kellett volna neki és még ha nálam is volt útközben, akkor sem volt kényelmes a használata.
    A mini ezzel szemben majdnem az a méret, ami már teljesen kényelmes.
    A “retina” engem egyáltalán nem érdekel egy olyan eszköz esetében, amit úton-útfélen használok, mert érdemi élményt nem nyújt olyankor, ellenben a fogyasztása egy nagyságrenddel nagyobb…

  13. @fleshman: Pont ezért tartom érdekesnek az árazást. A leírtak szerint az iPad mini is jobb választás, mint a 2, az iPad 3 pedig biztosan. Nekem iPad 2-m van már egy ideje, de ha most kellene választanom, valószínűleg iPad 4-et vagy 3-at vásárolnék…
    Az iPad 2-t sem kell lebecsülni, még mindig nagyon gyors, de túlárazni sem kellene 😀

  14. fleshman: és írják át az összes alkalmazást még egy méretre? az lett volna az igazi öngól.

  15. méretre=felbontásra, elírtam, bocs.

  16. @madgie:
    Mondom a scale-elést oldja meg az Apple, nem lehetetlen, ahogy van olyan Cyidás app is ahol iPadn kis ablakokba futtathatóak az alkalmazások és te állíthatod a méretüket tetszőlegesen.

    És most is át kell írni sok appot, mert nem ugyan az hogy elindul és hogy használható…

  17. Az a baj, hogy szerintem a hozzászólók 80%-a nem is látta élőben a mini-és így alkot véleményt…

  18. @madgie: a retina szerintem csak a telefonoknál érezhető. Volt iPhone 4-em, most Galaxy S3-at használok, ami ugyebár HD felbontású 4.8″-on… mégis, amikor a minit használom, nem tűnik fel, hogy rosszabb a felbontása. Pedig én érzékeny vagyok erre, tartottam is tőle hogy gáz lesz, de egyáltalán nem az. Sőt… 🙂

  19. @Bencissimo: most erre “csúnyát” fogok írni: nekem még az iPad3 is kicsit pixeles, de elfogadom, tablethez ez nagyjából elég.
    Nem, nem két centiről nagyítóval nézem, ellenben az ágyban mondjuk simán a mellkasomon van a gép, az meg azért vagy 25 centis nézési táv.

  20. Nálam egy ipad 2 figyel, meg se fordult a fejemben, hogy minit vegyek és szerintem másnak se. A következő Ipad 4 lesz, talán…

  21. Nekem eddig nem volt iPad-em, sőt tabom sem. Nézegettem a minit, csinos és egy kézzel épp átfogható, de iPhone 4 vagy 5 mellé nem látom a létjogosultságát. Így tegnap vettem egy retina iPad-et – a zasszonynak;) Eredetileg MacBook-kal szemeztem, de igazából azt nem használnám ki. Most kipróbálom, hogy el tudnék-e lenni ezzel, és meglátom mit veszek magamnak a lassan 7 éves notim helyébe.

  22. Én terveztem a mini vásárlását, de mondhatom, hogy hál’ Istennek nem lehet kapni itthon. Mert elmúlt a hype, és elkezdtem gondolkodni. Mostanában néhány havonta dobálja ki a tableteket az apple. Szerintem a mini legközelebb megkapja a retina kijelzőt, így inkább kivárok és olyat veszek majd. Az előzőeket pont a mérete miatt nem vettem, de ez a mini nekem pont kézreáll, ez az igazi jó méret, ez már valóban hordozható, és nem csak a konyha és a wc között, hanem pl. kirándulásra is.

  23. En azon dilemmazok egyfolytaban, hogy Ipad 3 vagy Ipad 4. A 3-at joval olcsobban sikerulne megszerezni es persze azonnal, nem kene ra varni. A 4 viszont erosebb… Hallottam az Ipad 3-rol, hogy vannak tulmelegedesi problemai, s nem tudom, hogy ha meg tokba is raknam, az mennyire hatna negativan a hardver mukodesere. Lenne egy olyan kerdesem, hogy mennyire realis ez a felelem? Az Ipad 4-nel is letezik ez a problema, vagy az apple tudott tenni ez ellen? Esetleg meg annyi, hogy aki mar hasznalta komolyabban mindketto tipust, az tudna irni arrol, hogy van-e komoly sebessegbeli kulonbseg?

  24. @Doorci91:
    Nincs túlmelegedési probléma, kivéve ha nyáron a tűző napon kezdesz el Infinity Blade-ezni, de ezt játszd el akármelyik másik készülékkel….

    Amúgy ha játszol akkor be tud langyosodni, esetleg olyan testmeleg azon a ponton ahol az A5x teszi a dolgát. Szokatlan mert a régebbi iPadek nem is langyosodtak, de nem zavaró.

    Valószínűleg az iPad4 nem melegszik annyira, mert minden az iPad3-ra van optimalizálva, az új meg ugye jóval erőssebb, de komolyabb játék alatt simán be fog langyosodni az is.

  25. @fleshman:

    Köszönöm a tájékoztatást, döntöttem 🙂


Add a Comment