Van-e létjogosultsága az LTE hálózatnak?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múltkor cikkben pont az írtam, hogy minek LTE? Teljesen felesleges, mert a 3G bőven elég egyelőre mindenki számára és ráadásul még ezt sem kapjuk meg mindenhol. Ahogy az iPhone 5-öt használom ez a véleményem szépen lassan megváltozik.

Én iPhone 4-ről váltottam, és a sebesség tekintetében az iPhone 5 fényévekkel gyorsabb. Ahogy szokom ezt a sebességet, otthon kipróbáltam az 5GHz-es Wi-Fi-t is. Nekem egy régebbi AirPort Express routerem van az XMS-ből, még ez is simán támogatja ezt, és valóban sokkal gyorsabb, mint a sima N-es hálózat. Egyetlen hátránya van: tapasztalataim szerint nagyon megrövidül a Wi-Fi hatótávolsága. Konkrétan 1-2 fal után már nem látszódik a jel sem. 🙁

Nos, itt jön képbe az LTE. Ki akarom használni, ha már iPhone 5 van a kezemben. Meg akarom nézni, hogy tényleg mire képes egy több tíz Mbites hálózat, amit “bárhol és bármikor” elérhetek. Ez részemről egyfajta kezdeti fellángolás, mivel egyrészt hazánkban még sehol sincs LTE képes hálózat, kivéve talán a Telenornak a “hipernet” 84Mbites névleges hálózata, de ez ugye Budapesten nem elérhető, csak mondjuk Bicskén, amivel én épp nem megyek semmire. Egyelőre a T-mobile-nál még nem tudunk semmit, hogy mikor és hol lesz az iPhone-os LTE-re képes hálózata.

Lépésről-lépésre

Először is ugye a szolgáltatóknak legalább a fővárosban elérhetővé kéne tenniük ezt a gyors hálózatot, aztán pedig ugye a többi nagyvárosban. Az, hogy ez a hálózat mindenhol elérhető legyen… talán majd a 4-es metróval eljön.

Telenor – Hipernet – Maximum 42Mbit/sec – NEM LTE!

Másodszor az ára. Míg a 3G-s hálózat elérésének lehetőségét “ingyen” kapjuk a tarifacsomagunkhoz, addig az LTE-ért komoly árat kell majd fizetnünk, ebben biztos leszek. Nem hiszem, hogy úgy majd odadobják nekünk, sőt a Telenor “hipernetje” is komoly 2 éves hűségnyilatkozatot kíván, és nem mellékesen hangalapú SIM kártyára a nagyobb csomag már nem is aktiválható, csak egy külön “partner SIM kártyára”. A T-mobilenál már van LTE “névlegesen”. Mert itt is 60Mbitet kapunk, de a garantált csak 4Mbit…

T-mobile lefedettség: “LTE”

Harmadszor érdemes tényleg átgondolni, hogy nekem/neked/nekünk szükségünk van-e erre a hálózatra, napjainkban kihasználjuk-e majd, tényleg kell-e ez a sebesség. Az, hogy egy honlap másfél vagy két másodperc alatt töltődik be, manapság teljesen lényegtelen. Akkora szakadék véleményem szerint nincs 3G és az LTE között, mint az EDGE és a 3G között. Nyilván spórolhatunk vele időt, de itt másodpercekről beszélünk és nem percekről. Tehát egy, vagy több weblap elérése miatt talán nem kritikus fontosságú LTE-re váltanunk, még az iMessage üzenet se fog gyorsabban elmenni. 🙂 Tegyük fel, hogy zenét hallgatnánk vagy filmet néznénk neten keresztül. Rendben, ehhez már tényleg szükséges lehet az LTE, főleg ha mondjuk egy YouTube HD élő műsort szeretnénk, azonban vegyük azt is, hogy ennek bizony adatforgalma is van. Szerintem a szolgáltatók nem fogják 5-10GB-tal adni ezeket az LTE csomagokat, vagy ha igen, akkor azt olyan áron, amit már egy átlag ember biztos nem fizet ki. Tehát HD streamre pont jó lenne, de az irreálisan drága adatforgalom miatt nem fogjuk ezt sem választani.

Tehát akkor mire lesz jó az LTE?

Egyelőre? Szerintem igazából semmire. Nincs értelme konkrétan, és ha a T-mobile behozza az LTE csomagokat, akkor sem leszünk előrébb a hálózat jelenlegi szegényes lefedettsége miatt, sőt ugye a minimálisan garantált sávszélesség alacsony mivolta miatt nem reklamálhatunk, ha lassú. Tehát azért a pár másodpercért, amit ilyenkor talán megkapnánk egy weblap letöltésekor, leginkább felesleges befektetni. Jelenleg pedig a legtöbb férfi maximum focimeccset vagy F1-et nézne a telefonján, az pedig irreális sávszélességet generálna, feleslegesen.

Nektek erről mi a véleményetek?

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Érdekes az elöző hozzászólásban lehordtak hogy miért londont őéldálozom (mert talán itt lakok.) De látom a szifonosok is olyan videót raktak be. 😀

  2. Érdekes ez a video. LTE 18 a legjobb, most csináltam én is egy speedtestet. Nekem ikon 200 van t mobilnál, sima 3G és az első: letöltés 19.07 Mbs fel 1.5 második: le 17.8 fel 1.2. Lehet csak szerencsém volt?

  3. Én a tré 3g lefedettségével sem vagyok elégedett sokszor komoly szituációkban hagy cserben – autópályán vagy főutak mentén a semmiben. Ha a régi Airport Expressed van az a “konnektoros” verza? Szerintem abban nincs 5GHZ Wifi. 🙁

  4. @bolvar: Na ez az, hogy nem. 😀 Kecskeméten, de 1,5 – 2 km-rel arrébb (itthon) már csak 8-10, de van hogy 4-5. Szóval egy széles skálán mozog még városon belül is a 3G 4-19Mbs, ami azért vicces szerintem. (Bár nem értek hozzá, most lett pár napja mobilnetem)

  5. 3G net Debrecenben és összességében Magyarországon T-Mobillal, vagy Vodafonnal stabilabb??
    Érdemes T-re váltani?
    Előre is köszi a válaszokat!!!

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!