fbpx Skip to content

Úgy gondolom, manapság az iPhone tulajdonosok életét merőben meghatározza a push. Mindenről kaphatunk információt, azonnal: leveleinkről, Facebook-tól, Twitter-től, ismerősöktől. A push merőben meghatározza a mindennapjainkat, jóformán bárhol megkapjuk ezeket az értesítéseket. Most egy olyan opciót szeretnék bemutatni, amivel nagyon sok szolgáltatásnál testre szabhatjuk, hogy miről szeretnénk push üzenetet kapni. Előre szólok: érdemes lépésről-lépésre haladni.

Első körben ismerkedjünk meg a Pushover nevű, az App Store-ból letölthető alkalmazással, amely a push “szervert” fogja adni nekünk. Ez egy nem olcsó app, azonban létszükséglet a továbbiakhoz. A Pushover tulajdonképpen egy push szerver – kliens. Vele tudunk egyéni push üzeneteket küldeni, lehet saját scripteketek írni, van saját API-ja is. Erre most külön nem térnék ki, ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell venni, azonban a használata már ingyenes. Telepítése után regisztrálni kell az eszközünket a https://pushover.net weblapon. Miután ezzel megvagyunk, kezdődhet a munka komolyabb része: a saját üzenetek, beállítások létrehozása.

[appstore id=”506088175″ country=”HU” style=”custombox1″]

Ehhez a IFTTT rendszert érdemes használni. Ez a rendszer az “if this then that” (ha ez történik, akkor csináld azt) logika alapján épül fel. Ez amúgy egy rendkívül egyszerű logika, amire a fejlesztők felépítettek egy egész környezetet és ezt nevezik IFTTT-nek.

Különböző csatornákat kapunk. Ez, mint látjátok lehet a Facebook, a Twitter, vagy akár az időjárás jelentés is. 49 ilyen csatorna közül választhatunk, ami folyamatosan bővül. Ezekre építhetünk fel IFTTT-ket.

Minden csatornához, például az Instagramhoz is megannyi opciónk van. Ilyen például, hogy ha feltöltünk egy képet az Instagramra, akkor az IFTTT azt automatikusan elmenti a Dropbox mappánkba. Remélem most már kezditek sejteni a lényeget. 🙂 Saját automatizált rendszereket hozhatunk létre az IFTTT-vel, akár push üzeneteket küldésére is.

Tegyük fel, én szeretnék minden napfelkeltekor egy jó reggelt push üzenetet kapni, amiben megkapom a városom jelenlegi időjárását, illetve az aznapi maximum hőmérsékletet. Ehhez két dologra van szükségünk. Elsőként a már előre feltelepített Pushover nevű alkalmazásra, mely támogatja az IFTTT-t, illetve az időjárás csatornára.

 

Lépjünk be a Pushover csatornára és aktiváljuk azt. Ekkor kell majd az eszközünk azonosítója, aktiválás után pedig lépjünk be a Weather csatornára és állítsuk be a saját városunkat. Most hozzuk létre a “jó reggelt” IFTTT-t úgy, hogy felül kiválasztjuk a Create menüpontot, majd ott először a Weather csatornát.

Kiválasztjuk a napfelkelte opciót, létrehozzuk, majd pedig kiválasztjuk a Pushover csatornát. Ezután egyénileg átszabhatjuk az üzenetet:

Egyébként ez csak elsőre nehéz, körübelül 2 óra alatt rájöttem, hogy hogyan működik, és személyre szabtam egy rakat csatornát. Például szól, ha a barátnőm valamit felrak az instagramra, vagy szól, ha a Szifon.com-ra új poszt kerül ki, akár külön az iOS 5 tag-re is rakhatunk push üzenetet. Rengeteg opció létezik, és több 1000 előre legyártott IFTTT között válogathatunk és használhatjuk őket. Mindenki saját szájíze szerint választhat push üzeneteket, vagy egyéb csatorna beállításokat.

Hátrányok:

Nyilván a rendszer még nem olyan “öreg”, így több mindent nem tud. 15 percenként ellenőriz csak, tehát nem azonnal kapsz üzenetet valamiről, hanem negyedóránként érkeznek ezek meg, kivéve, ha külön beállítod. Jelenleg még ingyenes, de hamarosan lesz egy prémium változat is, erről bővebben még nem lehet tudni semmit. Érdemes körbejárni az egész rendszert, hogy lásd milyen csatornák, milyen beállítások léteznek. Én órákat töltöttem el vele, és számomra nagyon sok “haszontalan” script van.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Ez nagyon bejön! Bár még nem jöttem rá mikor is használnám (a legtöbb cucc mailben jön), de fejben tartom, hogy létezik. 🙂

  2. Olyat lehet ezzel hogy gépen ie-ben elmentek egy speciális könyvjelzőt, arra raklikkelve pushként megjelenik a telefonon? Volt régen egy Push the page app ami tudta ezt, a pusht elhuzva rögtön megnyitotta a safarit, a google szerverét használta, sajnos azóta eltűnt, és a gepemrol is elkevertem 🙁
    Mielőtt jönnének a tanácsok hogy van hasonló, már sokat kipróbáltam de mind körülményes, és a legtöbb nem támogatja az IE-t, én pedig nem vagyok hajlandó másmilyen böngészőt használni 🙂

  3. @speedhorse: Ha nem derült volna ki, weblink átküldéséről beszéltem.

  4. Nehezet kérdeztem?


Add a Comment