fbpx Skip to content

Jelenleg otthon egy Apple AirPort Express-t használok, amivel tulajdonképpen meg vagyok elégedve. Elég gyors, elég erős, egyetlen hátránya, hogy nagyon buta. Konkrétan alig van beállítási lehetősége. Ettől függetlenül remekül sugároz, N-es hálózaton általában 3-5MB/s sebességgel tudok letölteni és fel is. Mondhatni, meg vagyok vele elégedve, azonban nem mondanám olcsónak. A héten a D-link küldött nekünk egy újfajta mobil routert, ami hasonlít az AirPort Express-hez, viszont árban és tudásban is jóval többre képes.

A D-link új mobil routere a DIR-505 egyfajta meglepetésként ért. Kisebb mint az AirPort Express, ugyanolyan szép, egyedül az Apple logó hiányzik róla, de mivel fele annyiba kerül mint egy AirPort Express, így eltekintek tőle. Nekem egyébként rögtön megtetszett, mert simán elfér a táskámban, bárhova hurcibálhatom magammal egy utazás során.

4 főbb funkcióval találkozhatunk:

  • Router mód: csatlakoztasd a Mobil Útitársra kábel- vagy DSL modemed, és hozz létre egy biztonságos otthoni hálózatot. Gyors, egyszerű, praktikus megoldás tápkábelek nélkül. A legtöbb szállodában és konferenciaközpontban a vezeték nélküli hálózat a vezetékes infrastruktúrához képest lassú, nem megbízható, a tablet PC-k, okostelefonok számára sokszor nem elegendő. Router módban a gyors vezetékes hálózatra csatlakozva saját vezeték nélküli hálózatot hozhatsz létre.
  • Hozzáférési pont mód: Saját vezeték nélküli hálózat azonnal. Egy üzleti megbeszélésen vagy baráti összejövetelen akár Internetkapcsolat nélküli is szükség lehet egy gyors és biztonságos, az Internettől független saját Wi-Fi hálózatban összekapcsolni gépeket vagy okostelefonokat.
  • Repeater mód: Terjeszd ki meglévő vezeték nélküli hálózatod hatótávolságát, így akár minden szobában erős Wi-Fi jeled lehet. Hasznos kiegészítője lehet médialejátszóknak, Smart TV készülékeknek is, ahol fontos az erős vezeték nélküli jel.
  • Wi-Fi Hotspot mód: A SharePort Mobil Útitárs képes a meglévő Wi-Fi hálózatokra csatlakozni, és azok mögött több számítógép vagy okostelefon számára vezeték nélküli kapcsolatot biztosítani. Ezzel a funkcióval szinte valamennyi szállodában, repülőtéren, kávézóban vagy étteremben saját Wi-Fi hotspotot hozhatsz létre – ugyanolyan biztonsággal, mintha csak otthon neteznél. Nem is beszélve a Wi-Fi hálózat használatával megspórólt roaming díjakról, és a nyilvános hotspotok jelentette biztonsági kockázatok kiküszöböléséről

Ezekkel már önmagában túlszárnyalta az Apple router termékeit, én a router módot és a repeater módot próbáltam ki. Semmilyen problémát nem tapasztaltam, szépen felcsatlakozott és adta a jelet rendesen. Mivel a DIR-505 is képes B/G mellett N-es hálózatra, így a sebességgel sincs probléma. Számomra hozta a vártat: 5-6MB/s ha közel van, 1-3MB/s ha már van 1-2 fal közted és a router között. Szerintem ez teljesen normális.

A D-link-nek még van egy speciális szolgáltatása, a SharePort funkció, és itt jön képbe a router USB bemenete is:

  • A SharePort™ Mobile alkalmazással pillanatok alatt megoszthatod mobil készülékeiddel a router beépített USB portjára csatlakoztatott merevlemezen vagy pendrive-on tárolt fájlokat. Zenék, videók, fotók streamelhetők és továbbíthatók másodpercek alatt az érintőkijelzőre szabott iPhone® vagy Android™ alkalmazásokkal mindkét irányba. Tovább szolgálva az utazás kényelmét, a router USB portja mobiltöltőként is használható.
Egyébként ez a SharePort egész jól működik, azonban itt érvényes, hogy avi, mkv fájlokat sajnos nem fogunk tudni streamelni.

Összegezve: A D-link DIR-505 egy rendkívül jó mobil útitárs. Kicsi, könnyű, és okos is. Nem igazán találkoztam olyan részével a routernek, ami negatívumként felhozható ellene, én kifejezetten ajánlom, szerintem az ára sem olyan vészes.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. főleg hogy már 15-ért is vihető több boltban, úgy mégjobban megéri annak, akinek erre van szüksége!

  2. Nagyon szimpatikus, bár még egy dolog kéne nekem bele: 2db LAN csati…

  3. nem rossz, nem rossz…

  4. @GorTen: Viszel egy switch-et magaddal 🙂

  5. Sziasztok!

    Ha van egy Apple TV-m és egy Airport Expressem, akkor lehetséges a TV hangját streamelni az AE-re, úgy hogy az AE-re kötött hangfalon keresztül szóljon a szoba másik végében pl.? Remélem érthetően fogalmaztam, köszi!

  6. Én egy “régi” G -s base station -t használok, az is egy vagyon volt annak idején, ez a D-Link től tényleg jó ötlet.
    Sajnos a jack aljzat hiányzik belőle, ami ugye az airport express-ben benne van! 🙂
    Ettől még persze mint router kiváló, csak pont az a pici plusz hiányzik belőle, amiért olyan sokat kér az Apple. Jelen esetben a hang kimenet. 🙂

  7. Admin: a TomTom tartó is bevált amit ajánlottál, most rendeltem meg ezt is magamnak, igaz pont tennap vettem egy airport extremet de ezekből sosem elég…

  8. Sziasztok!

    Esetleg, ha valakinek van tapasztalata az eszközzel, az kérem ossza meg velem. Elsősoban a jelerőssége érdekelne, ugyanis jelenleg egy Cisco-Linksys E1000-esem van és azt szeretném lecserélni a SharePort funkció miatt, de nem vagyok benne biztos, hogy panelben elég lenne…
    Köszönöm!

  9. @draft: Nekem ez bejött, TomTom sem rossz amúgy.

  10. @tanner: Panelben sok mindentől azért Sajnos a E1000-esem nincs így nem tudok neked semmit mondani. Csak a SharePort funkció miatt ne cserélj!

  11. @admin: És abba a netet is be tudom dugni??

  12. Én egy frissített AE-t használok, és ami nálam hatalmas előny az, hogy gyakorlatilag zajtalan, azokhoz a 2-3 antennás szörnyetegekhez, amelyek fele ennyibe kerülnek. Volt egy középkategóriás D-linkem őrjítően sípolt egy fülsértő frekvencián amikor valamelyik eszközöm adatforgalmat generált.
    A másik az Airplay, szinte az összes iPhone app ami a beépített lejátszót használja kihasználja ezt a szolgáltatást. Bár stereo, de nekem elég arra amire kell. A plusz lan port már csak hab a tortán. 🙂
    Nem bántam meg, kiváló kis cucc.
    Egy ilyen kínai hatású valamire rá se tudok nézni. Bocs.

  13. @boss1337: Szia, igen de csak szeptember 20-ig, és érdemes érdeklődni az elérhetőségről, mert mennyivel jobb 17.900ért ami elérhető, és 15000-ért amire várni kell…:)

  14. Sziasztok!

    Lehet, hogy hülye kérdés de azért megkérdezem: ha az usb portjába bedugok egy mobilnetes stick-et akkor az tud működni, ( gondolom nem) vagy ez teljesen ökörség???

  15. @tanner: Szia Megpróbálkozunk egy paneltesztel, nekem csak Itong és Tégla tapasztalatom van,

  16. @delibab: fog… de ennél a firmware-nél még nem… Egyáltalán nem hülye kérdés…

  17. @adi: Ha megvan a D-link routered megnézhető? Erre a kütyüre érdemes azért ránézni hidd el – ár-érték arányban azért elég jó… Ugyanott készül ez is mint mint a AE csak 3 utcával arrébb:)

  18. @totiphone: Köszönöm előre is! Borzasztó hálás lennék!

  19. @totiphone: köszi a választ! ennek örülök, ha ez működne már venném is meg! arról lehet tudni valamit, hogy mikortól lesz megoldott?

  20. megjött a DIR 505-öm 🙂

  21. Esetleg arról be tudna valaki számolni, hogy milyen az USB kompatibilitása? Milyen típusú pendrive-okkal, mobil winchester-ekkel próbáltátok?
    Köszi!

  22. @GorTen: Pontosan mibe?

  23. @tanner: USB-re nincs kompatibilitási táblázat, ami USB-s (pendrive, external HDD stb.) azzal működik. A korlát ennél a tipusnál 250GB, akinek ez kevés, ajánlom a 506L, 636L, 826L, és 865L tipusokat. Ezek otthoni és nem hordozhatóak, és tudják 1TB-ig kezelni a HDD-ket.

  24. @delibab: Természetesen nem:) De amint kiderül, itt meg fogod tudni.

  25. @totiphone: Köszönöm! Ez esetben már le is tettem a típusról, ugyanis nekem 500 GB-os HDD-m van. :\

  26. @totiphone: 🙂 sejtettem! Köszönöm, sokat segítettél!

  27. @GorTen: Persze 🙂

  28. @tanner: Ha tudsz varni egy hónapot számodra is lesz megoldás:)

  29. Nem vagyok egy hálózati mindenttudó, de elég zavaró hogy az AE szaggat ha terhelt a sávszélességem. Egyáltalán miért nem a belső hálón mozgatja a zenét, mi köze ennek a sávszélességemhez?

  30. @adi: biztos, hogy csak a belső hálózaton mozgatja a zenét. mit értesz az alatt, hogy az AE szaggat? mi szaggat pontosan?

  31. @Jadeye:
    Ja bocs csak mérgemben rosszul fogalmaztam.
    Adott egy AE 2. gen, illetve egy 80/40-es net.

    Az Airplay zene stream szaggat iPhone-ról és iTunes-ról is ha megy a letöltés/feltöltés.
    4 mb a max feltöltésem és 3,4-nél már elég zavaró a lag. Kiróbáltam az iTunes-ról az 5GHZ-es hálózattal, de ugyanúgy laggol, ha megy a letöltés/feltöltés – magyarán “torrent”. 🙂
    Jó a netem szóval egész nap megy, de a zene stream élvezhetetlen. Nem megy egyik a másik mellett. 🙁

  32. @adi: a nem megfelelően konfigurált torrentkliens hajlamos teljesen rátelepedni a sávszélességre még a helyi hálózaton is, néha annyira, hogy szimplán böngészni sem lehet már mellette. szerintem kicsit állítgass a torrentklienseden, mert egyébként békében meg kellene férjenek egymás mellett. a globális és új letöltésnél beállított kapcsolatok számát nézd meg, talán ha azon módosítasz alacsonyabb értékre, az segít, vagy vedd le a maximális sávszélességet, amit a kliens használhat.


Add a Comment