Amikor egy profi fotós iPhone-nal fotóz az Olimpián

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már korábban meg akartam írni ezt a cikket, azonban nem igazán volt rá időm. A Guardian oldalán olvastam, hogy az egyik fotósuk,  nem profi DSLR fényképezőgépet használ az Olimpián, hanem egy iPhone 4S-t. iPhone-nal nyilván sokan tudunk fotózni, azonban egy olimpián nem biztos, hogy a “legkönnyebb” megoldás, noha szó szoros értelemben az.

Természetesen az egyértelmű, hogy önmagában egy iPhone-nal képtelenség lenne az egész Olimpiát végig fotózni,  egy speciális átalakítót használ, amivel Canon lencséket lehet rárakni a telefonra, többek között halszemet, nagylátószögű objektíveket, stb. Azt hinnénk, hogy ez milyen egyszerű megoldás, azonban közel sem az. Mivel ezeket a lencséket technikailag nem tudjuk “meghajtani” így -nak tulajdonképpen végig manuális fókusszal kell dolgoznia, úgy, hogy magát az iPhone-t és a lencsét is vezérli egyszerre. Azért ezt semmiképp sem mondanám könnyűnek, főleg, amikor egy futót kell lefotóznia, aminek tökéletesen élesnek kell lennie. Érdemes megnézi a képeket:

 

 egyébként a Snapseed nevű alkalmazást használja a fotóinak további manipulálásához. További képeket erre találtok, folyamatosan frissítve: Dan Chung’s Olympic smartphone photoblog

Snapseed
 • Snapseed
 • Méret: 77.61 MB | Verzió: 2.22.0
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

 1. Szinten hasznalom a cuccot, 240$ + az objektiv, nagyon jo kis cucc. A minam kellett mennem ruhaproban fotozni es ezzel a set-el mentem, bar egy olimpiat nem hoszem, hogy bevallalnek :)

 2. Hát… azért egy kicsit lüttyőség :D Dehát vannak emberek akiknek a “cult” a lényeg.
  Kicsit nonsense szerintem, minek egy iphone-t tuningolni-kendácsolni.

 3. Dan Chung kicsit mazochista nem? Nekem is van egy Nikonom, hozza tobbek kozt egy manuális portré obi de nem egyszerű vele fókuszt állítani.

 4. @Patrik: Elég gáz, hogy Ferrarit veszel, lopod bele a benzint és még dicsekszel is vele csórikám :/

  Azért direkt fényképezni inkább fényképezőgéppel indulok. Bicskával is lehet ügyesen borotválkozni, megvan a rusztikus bája is, de ez talán pont arra jó csak hogy a bulvárhírekbe bekerüljön az ember.

 5. Kár, h ilyen kicsi felbontásban vannak a képek, ilyen méretben még egy 5 éves gagyifon is szép képeket csinál megfelelő utofeldolgozással :D :D Kíváncsi lennék a nagyfelbontásu képekre is…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!