fbpx Skip to content

Az iSpazio olasz iOS-blog nemrég hozott nyilvánosságra egy interjút, amelyet Stefan Esser (@i0n1c) német hackerrel készített arról, hogy miért nem adja ki az általa készített untethered jailbreaket iOS 5.1-re. Amikor elkezdtem olvasni az írást, arra gondoltam, hogy a biztonsági szakember a szokásos indoklással fog élni: “Maradjon meg újabb firmware-re, felesleges elpazarolni az exploitot, mikor úgyis mindjárt jön az 5.1.1 stb.”. Azonban csalódtam, méghozzá nem is éppen kellemesen.

 

A kiadás elhalasztásának ezúttal nem technikai, hanem inkább morális okai vannak. A neves fejlesztő úgy érzi, hogy a közösség egyszerűen nem érdemli meg a jailbreak nyilvános kadását, mivel többen, elsősorban a Twitteren keresztül, támadó vagy közönséges dolgokat írtak neki. Voltak olyan hangok is, amelyek azt állították, idézem: “Mi tettünk téged híressé, mi követünk Twitteren, nélkülünk te senki sem lennél”. Esser ezek alapján úgy látja, a jailbreak közösség elfelejti azt a kemény munkát, amit a jailbreakek fejlesztőinek kell elvégezniük, és egyesek úgy érzik, hogy őnekik egyszerűen jár a jailbreak. Ezt megcáfolandó, a legújabb i0n1c-féle jailbreakből – a fejlesztő saját bevallása szerint legalábbis egy ideig – nem lesz semmi.

Nektek mi a véleményetek a dologról? Igaza van-e Essernek? Megérdemli-e az egész jailbreak közösség a “büntetést” csupán néhány ember elfogadhatatlan viselkedéséért? Szavazz és/vagy írj hozzászólást!

[poll id=47]

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Sauriknak meg kéne lépnie, hogy Cydiából ne lehessen AppSync-et meg Installoust telepíteni és akkor kiesne a sok Angry Birds-öt drágának tartó hülyegyerek, akik miatt a jailbreakelőket lenézik. Ha nagyon akarják iFile-ból telepíthetnék deb fájlként, de szerintem jelentősen visszaesne így a kalózok száma.

  2. Mindig is voltak, vannak és lesznek ilyen izgágák. Aki emiatt felad vagy abbahagy valamit az egy gyenge ember. Mikor belekezdett ebbe, tudnia kellet, hogy rengeteg támadó, türelmetlenkedő és elégedetlenkedő lesz. Az ő baja ha ebbe anno nem gondolt bele és nem azokat kéne büntetni, akik csöndben várják a jailbreak -et.

  3. @costee: egyetértek!

  4. Én nem tartom drágának sőt olcsó szívesen meg venném ha lenne pénzem de egyáltalán nincs így nem tudom megvenni ennyi! Nyáron dolgoztam és vettem egy i4 et és azóta nincs pénzem tanulok. Jövőre érettségizek utána valahol dolgozni fogok és onnantól nem is fogok szerintem jailbreakelni! Visszatérve az alap kérdésre szerintem jogosan sértődött meg azon hogy beszóltak neki én is megsértődnék ha beszólnának nekem úgy hogy közben az én munkámra várakoznak de én leszarnám őket és a többi várakozó miatt kiadnám!

  5. @costee: Szerintem meg ez elég nagyképű kijelentés volt, mivel 90%ban merem mondani hogy te sem a extrafunkciókért jailbreakelsz, hanem a meglévőket akarod még kellemesebben használni. Mert lassan minden benne van a rendszerben.2008ban megvettem 3G mert azt se tudták mi ez, most meg mindenki ezzel szaladgál azóta elszálsz ez a Alma vonzalom (telefon téren), még mindig a legjobb teló tényleg de inkább a imidzsnek veszik mintsem tényleges telónak.

  6. @costee: ne kezd már ezt az álszent hülyeséget.. köze sincs a témához!

  7. Hát én örülnék ha lenne jb, mivel több appot vettem meg cydiából mint az appstoreból 😀

    Ha nem lenne jb tuti nem is lenne iPhone-om. Már annyira hozzászoktam, hogy nélküle nem tudnám elképzelni a telefonomat.

  8. @mada:

    Természetesen jelenleg is jailbreak-elt a telefonom, csak ugye a tethred jb nem az igazi!

  9. én csak olyanokat töltök le pénzért mint az igo europe mert sok lenne 80 eurót azért kiadni ami igazán utólag nem is nagyon tetszik (sajnos) én pl jobban szerettem az igo 8at a régi kis i900-on de ez más. viszont leginkább az sbsettings meg az általános cydiás appokért kell a jb
    Most a szótanulón gondolkodom hogy megvásároljam-e mert nem sok a 4 Euró de azért megnézném élőbe is de sajnos sehol nem találok .ipa-t

  10. Kell használni appshoppert és akkor kell megvenni a navigációt amikor olcsó én megvettem a navigon full Európát 45$ és az Igó magyar román térképet 10 $ ért és nem azzal foglakozik lesz e JB vagy tort frissített app hanem élvezem a telefont. Bizonyos esetekben hülyeségekre is elkölteni az ember több ezer forintot akkor miért ne támogassam a fejlesztőket akik nem keveset dolgoznak hogy nekünk felhasználóknak jobb legyen

  11. A legfőbb baj ezzel, hogy a régi jailbreak hackerek ideológiáját, motivációját dobja a sarokba. Mert mi is vezérlete a régi hackereket? Hát nem a pénz.
    Akik meg ellenzik a jailbreaket, de természetesen torrnteznek stb… stb… azokról meg megvan a külön véleményem.

  12. @mightymo3: iPhone 2G-vel kezdtem és az iOS tényleg sokat fejlődött, de még mindig egy rakás extra funkció hozzáadható jailbreakkel a rendszerhez. Cydia Store-ból megvettem az IntelliscreenX-et, a Messages Plus-t, Adblockert és az Overflow-t. De ezen kívül ott van a közhelyes SBSettings is.

    @gabor94: szerinted aki becsüli a Cydiás fejlesztők munkáját, vásárol a Cydia Store-ban követelődzik i0n1c-től? Nem hiszem.

  13. most h látom a fejét nem is csodálkozom semmin…!
    Én bevallom férfiasan h szoktam warezolni appokat, de elsősorban azért mert pl épp most futottam be egy olyan app-ba ami 2 dollár, nem az első verzió és használhatatlan (kifagy, nem működnek a funkciók stb)! Szal ha nem “tesztelem” akkor fújhatnám a 2 dolcsimat, amit meg mondjuk egy tényleg más arra érdemes app-ra költenék! Amúgy az app neve Invy, kerüljétek! Viszont amit tényleg nap mint nap használok vagy nagyon tetszik azt megveszem vagy várok, amíg esetleg ingyenes lesz!
    i0n1c-ban meg nem az az undorító h nem adja ki a JB-t, mert ahhoz joga van, hanem az h henceg vele, mutogatja és minden nap felhozza twitteren a Tmát! Másrészt anno amikor belekerült ebbe a körbe tudnia kellett h mit vállal! már túl voltunk pl. Geohot-on meg egy jópár dolgon, amikor ő színre lépett! Ha nem akarta a “hírnevet” és a vele járó jót és rosszat akkor miért nem maradt a háttérben? Szal inkább ez a nagyon gáz vele kapcsolatban és ezért tartom egy parasztnak!

  14. Részben igaza van, mert ő sokat melózik a jailbreakkel, keres rajta egy kevés pénzt, HA adományoznak.(de ez szerintem elenyésző) Emellett meg pl Saurik és sokan mások (fejlesztők, jailbreakelést bemutató oldalak) halálra keresi magát a Cydiával. (hírdetések) Azt viszont én sem értem, hogy minek hozza fel mindig a témát, illetve mit mutogatja…

  15. Szerintem is teljesen igaza van Essernek. Sajnos sokan elfelejtik, hogy ezek a dolgok nem nőnek csak úgy ki a földből. Van aki dolgozik azért elég sokat, hogy meglegyen. Az pedig, hogy közkincsé teszi teljesen ingyen az becsülendő.

    Erről egy videó jut eszembe amit youtube-on láttam és egy elég ellenszenves kiskölök mutatja be hogy telepít egy feltört játékot aminek még a címét sem tudta kimondani rendesen 😀 Az egész videó arról szól, hogy kattint hármat majd mindenki nézheti a folyamatjelző csíkot és közben a srác arról beszél, hogy egy barátjának feltelepítette a windowst, de persze nem ingyen “mert ki az a hülye aki ingyen csinál bármit”. Mondta miközben egy crackelt játékot telepített 😀

    Néha el kéne gondolkozni azon, hogy csak azért mert valamihez az ember hozzászokott azt attól még nem érdemli meg automatikusan és ha valaki dolgozott azért, hogy neki jó legyen annak legyen hálás és ne azzal köszönje meg, hogy sértegeti!

  16. Szerintem gyerekes. Csúnyán beszéltek velem ezért nem adom oda senkinek!
    Kis kocka. Majd kiadja mást az exploitot és akkor kap majd igazán fűt-fát.

  17. Hát ez elég kényes téma, hiszen a “felszabadított” rendszer sajnos magával hozza azt, hogy felhasználok egy része fizetés nélkül fog programokhoz jutni. De erről úgysem lehet őket lebeszélni. Aki legalább 1 rendes programot írt bármilyen rendszerre tudja, mennyi ideje, energiája van benne.
    Én is korábban használtam, de mivel ma már teljesen más felhasználási módban vagyok (0-a játék pl.) így pár programot megveszek.
    A jailbreak lehetőség is csak a FaceTime 3G-n való engedélyezéséhez, és az AppStore-os immár 50MB-os 3G-n letöltési limit törléséhez kellene. Erre a 3GUnrestrictor megfelelő. De sajnos kell a jailbreak hozzá.
    Aki meg nem talál ingyenesen elegendő programot, annak üzenem azért lehet találni, nem kell mindjárt lelopni a fizetőset! 🙂

  18. @hohocali: természetesen nem, de kattintgasd csak nyugodtan végig, aztán ne csodálkozz, ha esetleg valami szemét rámegy a gépedre…

    számtalanszor leírtuk már, melyikek a hivatalos és megbízható oldalak. mindig lesznek ilyen átverések, és mindig is lesz, aki beugrik neki, és csak termeli nekik a reklámbevételt, de soha semmi használhatót nem fog kapni cserébe.

    ha lenne elérhető megoldás, hidd el, már megírtuk volna.

  19. He nem ő, megcsinálja más. Mert ha ő megcsinálta más is meg tudja csinálni. De van itt más is. Ha csak ő tudná feltörni (tegyük fel), akkor előbb vagy utóbb senkinek mem lenne JB a telóján. És akkor nem lenne Cydia sem és ennek a srácnak sem lenne értelme feltörni. Tehát mindenki függ mindenkitől!

  20. És még egy! Nem tudom miért nem lehet pénzért adni azt a nyomorult JB-et. Kérjen érte 10$-t és annyi.
    És azoknak, akik most majd elkezdenek engem fikázni, hogy nekik nincs pénzük:
    1. nem kötelező iPhone-t venni
    2. Nem kötelező JB-et használni
    3. Ez kb. egy Bic Mac menü ára lenne

  21. @Jadeye: Egyébként működhet, mert ha megnézed az A5X készülékeknél csak 5.0.1 -et írnak támogatottnak.
    Magyarul: Pénzért árulják az éppen aktuálisan INGYENESEN is elérhető megoldásokat. Az is lehet hogy az absinthe-t vagy redsn0w-ot kapnád meg fizetés után 🙂
    ILYENÉRT SOHA SENKI NE FIZESSEN!

  22. Big 🙂

  23. Tényleg kényes téma, meg tudom érteni a fejlesztőt, és azokat is akik várják már az új jb-t. Én amióta iPhone-t használok jailbreakelek is, sok olyan funkció van ami kényelmesebbé teszi a használatot, és én is azok közé tartozom aki több alkalmazást vett meg a cydia-ból mint az app store-ból. Azt nem mondom hogy egyetlen tört alkalmazás sincs a telefonom mert az nem lenne igaz. Amúgy ezeknek a fejlesztőknek szerintem együtt kéne dolgozniuk mint ahogy volt is már erre példa, sokkal eredményesebbek lennének. A sok kis takonnyal akik meg beszólogatnak nem kellene foglalkozni hiszen ez nem csak a twitteren fordul elő hanem a való életben is, és azért Stefan sem gyerek már, tudnia kell túllépni bizonyos dolgokon. Én mindenkit aki részt vállal a jb fejlesztésben sokra tartok mivel az ő munkájuk gyümölcsét élvezhetjük mindannyian.

  24. En szerintem meg nincs is jb-je es csak ezzel terel.. 🙂 de mindenkeppen ovodanak tartom ezt a hozaallast… kb mintha egy vilagsztar enekes abba hagyna a zenelest mert par embernek nem tetszik a zeneje. midnegy vegulis pod2g tweetjei alapjan barmelyik pillanatban kijohet az A5 5.1.1 jb 🙂 jobban varom mar mint a gyerekek a karacsonyt, es termeszetesen nem a free appok miatt..

  25. @taky1974: Szerintem ez lenne a legjobb megoldás és teljes mértékben egyetértek veled!!!

  26. sziasztok!

    gyors kérdés, 4.5.3 3GS van nálam, és azt kérték hogy függetlenítsem. Tmobilos.
    Melyik a legutolsó függetleníthető firmware? és melyik jailbreak unthethered hozzá?
    Valamint a függetlenítéshez melyik programot használjam?

    Köszi a segítséget

  27. @Norrbi: baseband 05.16.02

    segítsetek pliz

  28. Sziasztok! Mielőtt bármit is szólnék azt elmondom, hogy nem JB-ztem és nem is akarok. De szerintem ennek az embernek teljesen igaza van! Tényleg amit olvasgattam egy ilyen JB-ben több hónapos munka van, és szerintem az ilyen embereket meg kéne tisztelni azzal, hogy inkább támogatjuk vmivel őt, mint, hogy leszóljuk! Mert egy ilyen ember aki szerintem több millió embernek segít és segíteni fog, az megérdemel valamennyi megbecsülést és tiszteletet!!!! Igaz hogy én nem vagyok benne a JB-s témában, de az ingyenes cuccokat leszedni (véleményem szerint) lopás! Ez kb. olyan amikor egy ember gyenge pontját kihasználva jutunk hasznos dolgokhoz(pl.: megverjük a kis ötödikest és jutunk pénzhez amiből tudunk magunknak ingyen kaját venni). Ez az én véleményem, és ebből én nem akarok itt semmiféle vitát, hogy ez pedig így meg úgy van. Csak kifejtettem az erről szóló véleményemet.

  29. Szerintem az i0n1c-nek szíve,joga azt mondani,hogy ez az ő fejlesztése és azt csinál vele amit akar,annak adja oda akinek akarja.Viszont már én is belefutottam olyan twitteren írt post-jaiba amikor ott röhög,hogy ő jailbreakelte az iOS-t,de ezt te maximum fénykèpen láthatod.Ez elég utálatos.Én elfogadom az elveit,de ezektől a postjaitól falra mászok.

    Sajnos én is rengeteg olyan ember posztját láttam aki ott dicsekszik,hogy ő ingyen tölt le.Ebbe csak az a szomorú,hogy ezek az emberek akik lopják az appokat azok nagy része azt is állítja,hogy ők értenek ehez a készülékhez pedig alapokat nem tudnak.Ezek az emberek megnéznek egy videót,nézik,hogy ez milyen egyszerű,megcsinálják és utána ott röhögnek az Apple-ön és azt hiszik,hogy övék a világ.Aztán véletlenül frissítenek mert,hogy az milyen rohadt jó és így néznek,hogy “miét nemm indull ell a 200 ft-s Anngryy birddds-em éss miiért neemm tuddok innnnnsttallllousstt sszerezzni”Következő lépés utána olvasnak és rájönnek,hogy erre az fw-re nincs jb.Ekkor felmennek a Twitterre vagy a facebookra,megkeresik a hackereket (iH8sn0w;Pod2g;MuscleNerd;GeoHot…stb.)
    és elkezdik írni a magukét:”Vannnn mmááá dszelbrék ÁjjOsszÖtpontNullaPontEgyre ?”vagy “Mikóóó lesssz máá dszelllbrékk ÁjjjOsszÖtpontNullllaPontEgyrrreeeeee”.És ezt kérdezik napi 24-ben.Hihetetlen.

    Nem azért mondom nekem volt egy olyan korszakom amikor minden hülyeséget leloptam és semmire nem becsültem egy appot se.Ez a történet úgy végződött,hogy lefagyott a bootolásnál az iPodom.Erre nyomtam egy restore-t és frissültem 5.0.1-re.Olyan alapoknak kellett utána néznem,hogy az hihetetlen.Közbe rájöttem,hogy semmi értelme minden hülyeséggel rontani az fw-t.Rádásul jobban megéri megvenni az appokat mint ellopni mert így,ha mondjuk veszek egy 4S-t akkor arra simán jailbreaktől függetlenül felnyomhatom a megvett GTA 3-am.Most már van egy csomó megvett appom és az Installous-t maximum arra használom,hogy egy fizetős szoftvert aminek nincsen demója leteszteljem és,ha tetszik egy hónap után megveszem.Kár tört appokra építeni a készüléket mert így tényleg függeni fogsz a jailbreaktől.

    Na mindegy magánügy mindenki úgy szerzi be az appjait ahogy neki jól esik.

  30. És elnézést, én ezt azoknak írnám akik csak az “ingyenjáték” miatt JB-znek! Abban pedig Nektek van igazatok, hogy rengeteg hasznos funkció van benne ami az iOS-ben nincs!

  31. @Norrbi: iPad Baseband-es módszer vagy gyári függetlenítés jöhet szóba.Az említett bb-re nincs szoftveres függetlenítés.

  32. Nem tudom volt e már de szerintem meg i0n1c-nek nem kéne twittert olvasgatnia így nem lenne sértődés

  33. Őszintén szólva, én megértem a fickót (bár a hencegős, nagypofájú részt nyilván nem). Iszonyú irritáló a netes közösség egy része, és az embernek elmegy a kedve egy idő után… Hiába is kis hányadot képeznek ezek, túl hangosak ahhoz, hogy az ember figyelmen kívül hagyja őket…

  34. Természetesen jogos a reakciója,és mindenki köszöni a jailbreakot,de ezt igy nyilvánosságra hozva ez is nyafogás! Evvel ő számolt,s tudta hogy lesznek akik a nem tetszésnek adnak hangot.Az is lehet hogy ez csak duma s idő húzás.Miért mi fog történni 2-3 hónap múlva amikor kiadja?..’majd kiadja más valaki addig!

  35. @Norrbi: Ja és még valami:iOS 4.3.5-re nincs untethered jailbreak kivétel a régi ibootos 3GS-ek esetén.A bootrom ellenőrzésben a legújabb Redsn0w vagy az iDetector tud segíteni.

  36. Egyébként meg azt mondjátok hogy aprópénzt keresnek adományokból…..ios 5.01 nél Pod2g annyi “adományt” kapott hogy minden apple termékből tudott venni egyet, így tudta tesztelni a jailbreakjét, az szerintem nem lehetett kevés pénz, és persze ezek a termékek meg is maradtak neki.
    Persze meg is érdemelte, teljesítette amit ígért, tisztelet neki. 😀

    Ez a vegyünk appot, vagy használjunk törtet meg már lerágott csont.Nem értem mennyivel rosszabb dolog egy tört appot használni mint torrentezni, vagy online filmet nézni, azt meg mindenki csinálja.

    Ha van erre fordítható pénzed vedd meg, ha meg nincs használj törtet, de akkor ne legyél felháborodva ha nem működik, bugos, nem a legújabb verzió, vagy nem lehet online szolgáltatásokat igénybe venni az appal.

    ION1C-nak meg szíve joga azt csinálni a saját szoftverével amit akar, bár ha a hétköznapokban is ilyen gyerekesen viselkedik, kevés barátja lehet.

  37. [A hozzászólás tartalma messze túlment azon a morális határon, ami még beleférne a moderálási elveinkbe.]

  38. Cenzurazzatok a kommenteket? Ez majdnem olyan szanalmas, mint a nerd hulyegyerek a kepen…

  39. @kescar: nem “cenzúrázzuk”, de van egy határ, és a hozzászólásod elküldésével elfogadtad a moderálási feltételeinket, így az alábbiakat is:

    “A Szifon.com kizárólagos joga eldönteni, hogy mi az a morális, ízlésbeli határ, vagy mi az a tartalom, ami az előbbiekben leírtakat megsérti és melyek azok, amelyeket még megenged.”

    “A Szifon.com egyéni belátása és érdekei szerint szabadon rendelkezik az oldalán közzétett információval, illetve hozzászólással.”

  40. Sztem, simán csak német…

  41. @Bith:

    Teljesen igazad van 😀
    Amugy i0n1c mennyit akar kerni az o altla fejlesztett JB-ert ? Errol nem talalok infot…
    ThX

  42. @solarenqu: “kb mintha egy vilagsztar enekes abba hagyna a zenelest mert par embernek nem tetszik a zeneje”

    Úgy érted, mint George Michael? Mert pont ugyanez volt a helyzet nála:)


Add a Comment