fbpx Skip to content

A Filatorigátnál lévő legálfalra készült még 2011. október 6-án Steve Jobs emlékére egy graffiti, ami Taker munkája, és amit az aznapi cikkünkben mi is közzétettünk:

Fizikus kollégánk járt ma délelőtt arra, és a következővel találkozott a Steve Jobs kép helyett:

Sajnáljuk a dolgot. Nem pont azért, mert épp Steve Jobs volt a graffiti témája, hanem inkább azért, mert egy művészi minőségű képet átfújtak egy sokkal kevésbé értékelhető akármire.

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Nem is az a baj, hogy változik, de milyen igénytelen-semmimondó szarral fújták át.

  2. vissza lesz fedve (:

  3. hát ezt a “FOS”-t tényleg oda kellett fújni helyette…

  4. Magyarország egyik legjobb writer-ét fikázzátok..
    Mielött írnátok vehetnétek a fáradtságot es megtekinthetnétek a többi munkáját.
    ..nem bánnátok meg.

    http://streetfiles.org/fork/photos/

  5. Vettem a fáradtságot. Még mindig fos. Különösen, hogy mit fújt át.

  6. @Vacakkaroly: Szep munkai vannak, de ettol meg az nem szep, amit Steve helyere csinalt. Nincs igazam?

  7. Nagy ívbe szarok a FOS munkáira………..

  8. imádom ezeket 😀 2 párhuzamos vonalat nem tudsz rajzolni de leszólod…
    gratulálok…

  9. Nem tudom ki ez, mi ez, honnan jött, de nem is érdekel.. Nekem amit ide pingált az nem tetszik. Művészi értéke számomra zéró. Lehet felőlem a legjobb abban amit csinál, de hogy nem üti meg annak a szintjét amit lefedett vele az tuti.

  10. nem tudom, hogy miért kell ezen ennyire fennakadni.. nem Steve Jobs képe az első amit lefednek. az utcán ez mindennapos..

  11. Megnéztem a képeket, és hát sok értelmet nem láttam egyikben sem…
    Ha olyan nagy művész, varázsolja vissza Jobsot.

  12. Sokkal igényesebb, többet mondó mű volt ennek a helyén!
    Tőlem aztán az atya úr isten is rajzolhatta volna ezt, akkor is egy hulladék firkálmány.
    Egyáltalán, hogy volt képes egy emlékre ilyet firkálni? Ez egy garázda az én szememben, nem művész!

  13. szerintem csicskulák vagytok, nem kell leszólni… előbb utóbb úgyis lefedték volna, főleg ott
    Amúgy meg fogj festéket a kezedbe aztán csinálj valami értékelhetőbbet;)

  14. Magyarország egyik legjobb writere szerintem most Varró Dani. Ettől a sráctól még nem olvastam semmit.

    Egyébként meg mi kérünk elnézést, hogy ismerünk jobb kékfestőket, mint ez a Fork 🙂

    Biztos nagyon nagy művész a srác, de a belinkelt képeitől nem lettem beljebb. Papíron jószemű amatőrnek nézném.

  15. Szerintem meg senki ne fogjon a kézebe festéket aki ilyen ocsmány színes szarokkal festegeti tele az utcákat. Otthon a saját falát, vagy van papír vagy akármi. Ez a Jobsos legalább valahogy mutatott. Elismerem biztos sokan nagyon ügyesen tudnak firkálgatni szép csicsás szines dolgokat, de utálom ezeket az utcák falain látni.

  16. @jarodfree: neked mennyi eszed van istenem 😀 Nagyon humoros is vagy. Sokra viheted még. Szeretnél te valamiben annyira amatőr lenni mint ő ebben….

  17. gondolom sokan nem tudjátok köztük te sem JEROME hogy ez a filatorigáti legál, LEGÁLFALON van, innentől kezdve hogy te mit hol szeretsz látni szerintem senkit nem érdekel, inkább örülj hogy nem az utcákat bassza össze…

  18. @PepeSk8: idéznék egy hozzászólást facebookról:

    “Nem az a baj, hogy átfújták (legálfal, tehát mehet) és nem is az, hogy nekünk nem tetszik az új “mű” (ízlésről felesleges vitázni). A problémánk az, hogy szerettük a régit, és már nem létezik többé…”

  19. @PepeSk8:
    Tudok húzni 2 párhuzamost TE kevés agyú!!!

  20. PepeSk8: nem, nem szeretnék ennyire amatőr lenni semmiben 🙂

    Bakker felírt valamit, egy tipográfiailag értékelhetetlen és olvashatatlan betűtípussal. Értem én, hogy ez az adott közösségen belül kúl, de alapvetően nem találom a mondanivalót és az értéket benne. Főleg ha legálfalra hányja valaki 🙂

  21. @fleshman: Hát igen…. de most biztos nagyon büszke magára az a gyökér “fork”.
    Lehet hogy énvagyok ennyire konzervatív (így 18 évesen -.-), de számomra fork “művészete” egyenlő az őcska FALFIRKA fogalmával….
    Most mondjátok már azt, hogy egy város utcáin szivesebben néznétek fork beszívott firkáit (melyekbe mellesleg semmi értelmet nemlátok néhány kivétellel…), vagy taker művészi “festméyeit”….valahogy fork firkáirol kapásból a getto ugrott be ;). Hát takernél neméppen 😉

  22. *ócska
    *festményeit

    mielőtt valaki….

  23. @PepeSk8: Jó ez a marakodás. De ha jobban elolvasnád amit írtam, akkor láthatnád hogy nem arról írtam hogy oda nem szabad festeni, hanem azt hogy engem kiráz a hideg ettől a előttem jól megfogalmazott un. “getto” firkától. És ezek a színes szarok maradjanak a magánszféra keretein belül. Nem igazán ismerem ezt a kultúrát, de gondolom ennek is megvan az etikettje. Talán ha valamelyik firkamester veszi a bátorságot, hogy átfest egy művet, legyen már annyi önértékelése, hogy csak akkor teszi meg ha szebbet jobbat tud. Láttam már igazi művészi jól kidolgozott graffitiket, de ez nem az, a legjobb jóindulattal sem, még akkor sem ha én fele ilyen szart sem tudnék csinálni. Az egész lényeget tehát az önkritika. Itt szemmel láthatólag Jobs levakarása a falról volt a cél!

  24. Legálfal az legálfal.. De a busz és a város többi része nem az. Mégis sok helyen odarittyentenek ilyen “alkotásokat”. A legálfal nekem is tetszik, de az hogy az utcákon lássak ilyet az nem. Amúgy meg csatlakoznék az előttem szólóhoz. Nekem ez nem művészi és nem is mutatós. Csak szines.

  25. A Jobs kép tényleg különlegesen jó lett és az a firka amit a helyére csináltak olyannal naponta találkozok.Hihetetlen,hogy egy ilyen szépen és különlegesen megcsinált dolgot egyesek csak így levakarnak.Pedig a Jobs kép tényleg szép volt kár,hogy élőbe nem láttam.Csak nem értem,hogy lehet ennyire elcseszni ami szép és jó.

  26. Rossz látni ezt a (számomra is csak) firkát Jobs helyett. Sajnos sokunknak ez egy “emlék” volt. Értem én hogy legálfal, csak hát nekünk almásoknak másért volt az a festmény fontos. Persze lehet hogy az új firka még több ember emlékhelye, bár nem gondolnám.
    Itt szeretném megköszönni, hogy eddig is látható volt.
    Neked meg fork azt üzenem ha ezt olvasod, hogy kicsit gondolhattál volna másokra is mielőtt rápingálod a mocskodat.

  27. szerintem nem kell leszólni… előbb utóbb úgyis lefedték volna, főleg ott
    Amúgy meg fogj festéket a kezedbe aztán csinálj valami értékelhetőbbet;)

  28. @VIP:
    Ha ez szerinted értékelhető, akkor ha odaszarok a falra és szétkenem az is jó?

  29. @VIP: idéznék egy hozzászólást facebookról:

    “Nem az a baj, hogy átfújták (legálfal, tehát mehet) és nem is az, hogy nekünk nem tetszik az új “mű” (ízlésről felesleges vitázni). A problémánk az, hogy szerettük a régit, és már nem létezik többé…”

  30. @taky1974:
    Nem fújod újra? Tényleg nagyon jó volt mindennap elmenni úgy amellett, hogy tudom, magyarországnak is van valami emléke Steveröl.(számos külföldi oldalra került fel ez a festmény) És tényleg nem értem miért kellett átfújni. Persze, legálfal, de körülbelül 2km hosszú, és annyi meg annyi lehetöség lett volna másohová rakni. Így az egyetlen budapesti “emléke” az Apple közösségnek elveszett eg közönséges MOCSOK firkára….

  31. @timcsi10:
    Jó lenne ha megtehetném, de én sajnos nem vagyok Dargay Attila.
    Csak sajnálom hogy már nem látható. 🙁

  32. @VIP: Nem fognék festéket és nem csinálnék semmit.Ez úgy ahogy volt jó volt.Nem kell össze firkálni egy szép emléket.Vagy,ha firkálhatnékod van akkor sem kell pont a legszebb dolgokat össze firkálni.Nem értem mi értelme volt gyarapítani ezeket a firkákat.Van belőle elég.Kell a halálnak.

  33. “Magyarország egyik legjobb writer-ét fikázzátok”
    Édes istenem, ez lenne az egyik legjobb? Akkor milyen lehet a többi?
    Én már csak arra lennék kiváncsi hogy mit is akart üzenni/átadni a mű/művész az utca emberének.

  34. Igen, az a fal problémája, a Jobs festmény magasra tette a lécet. Én szomorúan, de elfogadtam volna, sőt megvédtem volna valamilyen hasonló minőségű munkát, hasonló vagy jobb minőségű mondanivalóval.
    Ez azonban csak egy egotag és még abból se a legigényesebb. Még a “mesternek” se a legjobb munkája. Így járt, savazzuk. Ha csak egy pillanatra elgondolkodik rajta és máskor 5 másodperccel többet agyal, mielőtt valamit felvált valami másra, akkor megérte a kutyapicsázást. Ha meg csak egy agyatlan egocsávó, akkor úgy se jut el hozzá a probléma.

  35. Gratulálok baszki annak a hülyének aki átfújta, nehéz lett volna egy mellette nonfiguratív cuccot átfújni? :S áhh mindegy, sosem fogom ezt az egész falfújkodást megérteni…

  36. Szerintem azt sem tudta az illető ki van a képen! Azt látta csak, hogy egy ember, aki már úgysem él, minek az ide, firkájuk át, mert én vagyok itt a firkaisten….
    Én akármilyen jó grafitis lennék, az biztos, hogy hozzá sem mertem volna nyúlni ahhoz a Steve képhez. Az szép volt, egy emlék volt, már-már híres volt, jó volt ránézni, egy nem akármilyen emberre emlékeztetett.
    És akkor itt ez a firka, amiről max az jut eszembe, hogy milyen színűt hányok ha elrontom a gyomromat…

  37. Annyira siralmas ezeket olvasni… A sok okos ember, aki lefikázza a rajzokat, amik amúgy egy legál falon vannak, ahol bizony igen gyakran cserélődnek a festmények, így nem sokáig maradhatnak fenn. Azt várjátok, hogy majd levédik a falat, vagy mi? Elmondanám, hogy sokkal jobb rajzok is előfordulnak ott, persze a legtöbben csak firkának látják és hát nem is nekik készítették az alkotók. Amihez nem értesz nem kell beleszólni, nem nagyon szoktak nyavajogni, amikor 1-1 rajzukat átfedik, főleg, ha egy ilyen helyen van az.
    És ez a rajz sem az éppen “gagyi firkák” közé sorolható, ugyanis nem kezdő ember csinálta, mondjuk jóknak magyarázom 😀
    Túl sokat néztem már ilyeneket és egyedül az egy vonalas (throwupokat) értem meg, ha valaki rondának látja (bár ott is vannak kivételek).
    Na igen ebbe inkább nem is mennék bele, csak így nem lehet valakikkel megszerettetni a műfajt.
    Igazából, ha egyszer festéket fogsz a kezedbe már egyből átértékeled az összes rajzot, amit addig láttál és ez bizony messze a jók között van…
    Egyiket sem szólnám le, mert teljesen más műfaj a 2, ezért látták meg ezt az emberek és most ezért sajnáljátok, ez van, máskor is fedtek már jókat.

  38. @VIP: A Steve Jobs képet sem kezdő ember csinálta.
    De amúgy lehet akár mekkora profi ez a fork vagy ki a fene,a műve (firkálmánya) nem ér fel az át festett képpel.Azt is mondjuk beláthatnád,hogy ilyenekből napi szinten rengeteget lehet látni.Most komolyan miért kellett pont az egyik legszínvonalasabbat át firkálni.Ez tök olyan mint,ha bajuszt rajzolnék a Mona Lisa-nak.
    Ennek a fork gyereknek a művei nyomába sem érnek Taker munkájának.Most komolyan az egy művészi alkotás volt.
    Nem gondoltam,hogy óriás vitrinben fogják tárolni és az USA army fogja őrízni,de nem kellett volna azért direktbe átfirkálni mert forknak olyan kedve volt.
    Csak arra célzok eltüntettek egy profi festményt,hogy a helyébe egy “firka” legyen.

    De persze,ha ez neked profibb mint a Steve Jobs fal festmény……..?Tőlem.

  39. @VIP:
    Nem kell érteni hozzá hogy azt írjam a firka nem tetszik, a Jobs kép pedig tetszett. Tudod ez olyan, hogy én pl. nem szeretem a pacalt. Senki nem mondja hogy nem értek a pacalhoz azért mert nem szeretem…

  40. @Vacakkaroly:

    Ezek inkabb katasztrofalisan SZAR kepek, GRAT neki, es neked is a fos reklamert, elbaxtam 2 percet eletembol,h raneztem fos linkedre… TAPS

  41. f@szom abba a buzi forkba, h épp ezt kellett elb@sznia az idegbeteg betűivel. Nem lett volna pofám ráfújni, akár almabuzi vagyok, akár nem. Akár ezeket a gizda betűket, akár egyebet. Lehet akármekkora “artist” a srác a saját kultúrkörnyezetében, nem művész a művész alázat nélkül…

  42. Én azt mondom, hogy kár volt elbaszni, mert egy emlék volt, és kíváncsi leszek, hogy Fork neked majd ki fog állítani emléket meg ki fog rád emlékezni, mert szerintem senki max VIP a kis s€ggnyalód, akinek már így is cserepes a szája :D.

  43. Nem vagyok a seggnyalója, sőt soha életemben nem is hallottam még a nevét sem. És tök mindegy, hogy értessz-e hozzá, vagy nem, mivel leszarnak téged, nem neked készítették sem a sztívet, sem a másik rajzot…

  44. Ja és Bernedeetto köszi én is tudom, hogy milyenek a legjobb alkotók és nem ér hozzájuk hasonlítani ezt, mert akkor ennyi erővel a legjobb 10-20 festőn kívül mindenki eltakarodhat, de mivel ez nincs így és mások házát nem baszhatják össze, ezért néha szarabbal fedik a jót…


Add a Comment