fbpx Skip to content

Pár napja érdekes dologba botlottam bele, és erről szeretném a Ti véleményeteket is megkérdezni. Angelday kolléga a plastik.hu-n bloggol már 2006 óta, így biztos találkoztatok már vele itt-ott, ha nem, az se baj. Pár hónapja gondolt egyet, és “kiherélte” a blogját, nincs facebook, nincs social támogatás, sőt még hozzászólások sincsenek. Lehet neki e-mailt írni. Pont. Ezzel teljesen nem értek egyet, de ez legyen az ő problémája.

(retina)

Pár napja azonban kitalálta, hogy legyen Retina a plastik.hu. Ez azt jelenti, hogy már az új iPad-en is pixel mentesen töltsön be a weboldal. Persze dolog nem ilyen egyszerű. Angelday nem 1, hanem 5 cikkben is taglalja milyen lesz/lett az új oldal.

  1. A megújult Plastik
  2. A megújult Plastik (2. rész) – a retinás logó
  3. A megújult Plastik (3. rész) – Ethan Marcotte
  4. A megújult Plastik (4. rész) – fanboy
  5. Végezetül: Énekszó és tánc köszöntse!

Én már az elején mondtam neki, hogy szerintem ez bizony teljesen időpocsékolás, bár ha az embernek van egy olyan barátja, mint @Wyctim, és ő non-profit módon ezt megoldja nekünk, akkor hajrá! Erre pénzt egyelőre nem fecsérelnék.

Ettől függetlenül belátom, az oldal szép lett! Nagyon jól építették fel a jelenlegi 2012-es stílust, és pont azt kapjuk letisztulva, amit kérünk. Ebbe nem tudok belekötni, de a Retinába igen.

(retina screenshot)

Van-e létjogosultsága jelenleg a Retina felbontásnak? Van-e értelme? Jelenleg a Szifon.com-nak körülbelül 50.000 iPhone megtekintése van és 15.000 iPad havonta. 15.000 iPad-ből mennyi az új Retina iPad? 500-1000 megtekintés? Havonta? Szerintem, ha az embernek nem kell pénzt invesztálnia ebbe a dologba, megéri megcsinálni, mert tényleg szép lesz az oldal. Azonban, ha ez már súlyos tíz-, vagy tovább megyek, százezer forintokat von el a “büdzséből”, bizony még felesleges. Kiváncsi vagyok a Ti véleményetekre, szerintetek van-e már létjogosultsága a Retina weboldalaknak?

[poll id=”41″]

[poll id=”40″]

[poll id=”42″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Nincs iPad-em, de ha minden igaz akkor jövő hónapban lesz, szóval szerintem legyen retina az oldal. 🙂

  2. Ugye már több, mint két hete nézegetem a weboldalakat és vegyes érzelmeim vannak, néha jó lenne, ha a képek felbontása nagyobb lenne, de igazából nincs rá szükség.

    Nagyon jól néz ki minden weboldal az új ipad-en, ha nem nagyítunk túlzottan bele a képekbe. Viszont az Apple oldala az új ipad-dal meg nagyon jól néz ki.. de anélkül is jó lenne. A plastik oldala is jelen pillanatban nekem olyan, hogy oké, az a fejléc jó felbontású, de mégis.. fontos ez?

    Ha lesznek retina oldalak, annak örülni fogok, de megvagyok nélkülük is.

  3. @Admin, látom, Neked sem tetszik, hogy nem lehet kommentelni a Plastikon! 🙂

    Viszont szívesen segítenék a Szifon “retinizálásában”…

  4. @H2CO3: Köszi! Egyelőre a grafikák ugye az elsők, amiket Roobi kollégával meg kéne csinálni, aztán jönnek a kódok. Még csak puhatolódzom, hogy megéri-e az energiát és időt. Később amikor megjelenik a Macbook Pro Retina biztos hogy váltani fogunk.

  5. Az a gond, hogy a RETINA oldal vektorgrafikus elemei jók lesznek, csak mi van, ha az embernek az oldalán sok hagyományos kép van (JPG) ?
    És mi a helyzet a videókkal… Akkor most töltsem fel a FullHD filmet? Ki fogja STREAM-elni?
    Menet közben az iPAD”3″ is csak 3G hálózaton megy, ami erre még nem alkalmas. A 720p-s videókat sem szereti folyamatosan megmutatni, ha az letöltődik (nekem van iPad2 és T-s 3G).
    Ha meg Wifi-n vagyunk, akkor persze mindegy, de a betöltési idő így is nagyobb lesz…. SZUM: felesleges még a RETINA weboldal! 🙂

  6. Nekem csak kérdésem lene, hogy az iPhone 4/4S is retina, azok nem számítanak?

  7. @Carlas: Jók lettek:) Nekem tetszenek. Viszont, a szifonon, nem feltétlenül Apple logonak kellene lenni, hanem egy Szifon.com-osnak, mint a szifon.com-on. 🙂
    (A 01.jpg-ben Handras holdja van? )

  8. @totyo100: Koszi ezek meg csak gyorsan osszerakott egyszeru kepek lesz jobb is. A logosat megfogadom 🙂 lesz uj. Amugy nem handrasos a hold hanem egy nagyon szep brush a photoshophoz.

  9. Én annyira nem támogatom a retina oldalakat.Például a Szifon.com így is nehezen tölt be na még,ha retina lenne.Ugyan már vannak retina képernyővel rendelkező iPhone 4s,iPad 3 de még mindig többen vannak azok akik nem retinát használnak vagy anyagi okokból vagy mert semmi kedve váltani.

  10. @H2CO3: A múltkor beszélgettünk a PwnTube-ról és megosztottam veled 10 perces tapasztalataimat.Sajnos le kellett törölnöm ugyanis totál kár lett a You Tube-om amit már sikerült helyre hoznom.Okolhatom emiatt magamat,hogy úgy töltöttem le egy tweaket,hogy az nem kompatibilis az iOS-omra vagy ilyet nem csinál a PwnTube ?

    Lenne egy másik kérdésem is a notepad-es jegyzeteimet,hol találom meg és mivel tudom editálni windowson ?
    Előre köszönöm.

  11. Azt esetleg szabadna kérni, ha már oldalfejlesztés téma, hogy teljes képernyőre dupla tapival nagyítva a nem iPad stílusban nézett oldalon ne takarja a cikk szövegét a szifon store webáruház lifegő hirdetése? Vagy el tudom tüntetni valahogy, ha csak olvasni jöttem?

  12. @Atthead: Ezt már én is kértem, de azt a választ kaptam, hogy nézzem a mobil oldalt.
    Köszi…

  13. Több érv is szólhat a dolog mellett, mint azt elsőre gondolnánk. Az Apple sem azért kezdett iPad- et gyártani, mert már olyan sok volt a piacon, hogy érdemesnek látta beszállni a részesedésért folytatott harcba.

  14. @Bith: Örülök, hogy nem csak engem zavar, ezek szerint. Illetve nem örülök, érted.

    Most hogy épp amúgy sincs iPad mobilfelület, hálistennek, esetleg mégis lóghatna duplatapizoomnál hátha egy paraszthajszálnyival balra az a lifegő bizbaz, ami egyébként szép és hasznos is, nagyon szépen köszönnénk?

    A retinához: nem a szifon.com oldalhoz tartozik, csak általánosságban egy statisztika, hogy milyen felbontást használtunk kis hazánkból az utóbbi hat hónapban százalékos arányban. Ennek alapján általános válaszként talán még nem érdemes weboldalt retinára optimalizálni. Mármint emberire igen, displayre nem. 🙂

    gs.statcounter.com/#resolution-HU-monthly-201110-201203-bar


Add a Comment