fbpx Skip to content

Boldog Húsvéti Ünnepeket mindenkinek! Korán kelők már biztos meglocsolták a párjukat, rokonjukat, sonka is már fogyott reggel, és használtátok a húsvéti alkalmazásokat is. 🙂

Most akkor munkára fel! Vegyük elő az iPhone/iPad/Mac-et és ismerkedjünk meg a Reeder és Read It Later alkalmazásokkal és azok alternatív megoldásaival.

Már most leszögezem, hogy ahány ember, annyi alkalmazás van ezekre a feladatokra, így mindenki megtalálhatja majd a számára megfelelőt. Én ezeket az appokat választottam.

Kövessük a blogokat, portálokat alternatív módon.

Az RSS-ről már szerintem az emberek többsége hallott, de azért röviden idézném a Wikipédia cikkét:

Az RSS-t gyakran frissülő szájtok (többek között blogokportálok) használják, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére. Sok szempontból a hírlevél Web 2.0-es utódjának tekinthető.

A felhasználók az RSS-csatornákra történő feliratkozás révén előre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, így több (tíz, száz) oldal hírei egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek, nem kell mindegyiket végiglátogatni a felhasználót érdeklő információ megtalálására. A feliratkozáshoz be kell írni a csatorna címét az olvasóprogramba, vagy a Feed-icon.svg illetve az RSS icon.svg (esetleg az XML icon.svg) ikonra kattintani a böngészőben. A frissítés történhet egészen gyakran, pár tízpercenként is, így folyamatosan zajló események nyomon követésére is lehetőség van. A csatornákat lehet például tartalmuk szerint szűrni, elemeiket időrend vagy más szempont alapján rendezni.

Tehát, van egy olyan csatornája a blogok 99%-ának, amire ha az adott alkalmazással feliratkozok, a weblap megnyitása nélkül is elolvashatod a híreit. Természetesen a Szifon.com-nak is van RSS-e: http://szifon.com/feed

Milyen appot használok erre?

Mac-en Reeder! Szerintem legjobb alkalmazás arra, hogy kövesd az RSS csatornákat. Egyrészt gyors, másrészt rengeteg dolgot támogat, köztük a Google Reedert. Ha Windows-os vagy, akkor mindenképp ajánlom neked a Google Reedert, illetve akkor is, ha nem szeretnéd megvásárolni a Mac App Store-ból a Reedert. Hogy miért? Mert a Google Reeder-t szinte minden alkalmazás támogatja.

Tehát nem kell mást tenned, mint a legtöbb olvasott blogodnak vagy portálodnak az RSS csatornájára feliratkoznod, és utána már folyamatosan frissülnek ezek egy alkalmazás alatt. Egyszerű! Azonban figyelj oda, mennyi csatornára iratkozol fel, mert egy idő után már nem fogod tudni követni azt a rengeteg hírt, ami megjelenik. Próbálj meg következetes és átgondolt lenni.

Milyen appot használok erre iPhone/iPad-en?

  

Én semmilyet. 🙂 Valójában a Reedert ajánlanám itt is, mert az van iPad-re és iPhone-ra is, plusz ugye Mac-re. iPad-re már sokkal több lehetőségünk van, korábban beszéltünk már a Flipboard-ról, ami nagyon jól néz ki, vagy pedig a klasszikus Early Edition. A Reeder for iPad nagyon letisztult, pont azt kapod, amit elvárnál egy ilyen alkalmazástól. A Flipboard csilli-villi, nagyon látványos RSS olvasó alkalmazás, azonban engem az Early Edition 2 fogott meg a legjobban. Ezért:

Ez a klasszikus külföldi újság stílus nagyon bejött nekem. Ettől függetlenül nem használok sem iPhone-on sem iPad-en RSS olvasót, mert túl sok hír érkezik napjában, és szeretem a gépen elolvasni őket, amikor ráérek, és tényleg végig tudom nézni.

Read It Later

 

Avagy tedd el későbbre a hírt, hogy azt ne felejtsd elolvasni. Manapság már annyi blog, oldal, hír van, hogy azt szinte lehetetlen követni. A fent említett alkalmazások egyfajta megoldást adnak, de mi van akkor, ha fel kell állnod azonnal a gép elől, és semmiképp sem szeretnél lemaradni egy bejegyzésről? Ekkor jön a Read It Later alkalmazás, amivel elmentheted az épp olvasott oldalt. Rögtön mondom a jó hírt, ez ingyenes! 🙂 Természetesen van Pro változat is, és megannyi alternatív app. Nekem ez tetszett meg, mivel van Mac-es, iPhone-os, és iPad-es megfelelője is.

Először is regisztráljunk a hivatalos honlapon: http://readitlaterlist.com/

Mac-re a Read Later nevű klienst tudjuk használni, ez is ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból. Nincs más dolgunk, mint feltelepíteni az alkalmazást. Ezután érdemes még feltelepíteni a Safari-ba beépülő kiegészítőt is. Így szépen lesz egy ikonunk a Safariban, hogy simán felvigyük azokat a weblapokat, amiket később még szeretnénk elolvasni.

Read It Later – iPhone/iPad

El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami miatt használom a Read It Later-t. Az app tökéletesen szinkronizálható az eszközök között! Vegyünk egy példát: Mac-en a Reeder alkalmazásban van egy cikk, amit elkezdek olvasni, de csörög a telefon, hogy mennem kell.

  • Rányomok azonnal a Read It Later gombra:

  • És már olvasom is útközben az iPad-en tovább:

Természetesen ez működik úgy is, hogy az iPhone-on lévő Safariban olvastok valamit, és azt szeretném elmenteni egy gombnyomással. Ezután pedig tovább olvasom majd, ha gépközelben vagyok.

Itt is igaz, hogy megannyi appal össze lehet kötni a Read It Later-t, de ezekre most nem térnék ki, kísérletezzetek, próbáljátok ki, hátha egyszerűbb lesz emiatt a blogok, cikkek követése. Remélem tudtam újat mutatni, és segíteni! Ma pedig sok locsolást a lányoknak! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Én NewsRack-et használom már 1000 éve mind iPhone/iPad/Mac-en. Teljesen jól működik.

  2. Én pulse news-t használok, nagyon szép és letisztult felület.

  3. Reeder + Readability kombó, szépen dolgoznak együtt 🙂

  4. Reading List……. 🙂 Alap funkció, nemkell semmilyen plusz alkalmazás és ugyanúgy folytathatod iPhoneon amit gépen félbekellett hagyni 🙂


Add a Comment