fbpx Skip to content

A Camera+ véleményem szerint talán az egyik legismertebb és legjobb fotós alkalmazás az App Store-ban, én is gyakran használom alternatívaként a gyári beépített Camera app helyett. Igaz a minőséget meg kell fizetni, de cserében rengeteg extrát kapunk. Így ha szeretnénk szebb és kreatívabb képeket alkotni, akkor a program segítségével valóra válthatjuk, és teljesen egyedi képeket hozhatunk létre a szűrők és effektek segítségével.

Tegnap előtt megjelent a 3.0-s verzió számos újdonsággal fűszerezve, ezeket szeretném nektek bemutatni. Mint tudjuk, ha érkezik egy nagyobb verziószám-ugrás (bármilyen alkalmazásnál), akkor abból következtethetünk arra, hogy a fejlesztők egy nagyobb frissítést készülnek kiadni a kezük alól, hogy új lappal indítsanak, majd később a finomhangolásokat pedig az alverziókban adhassák ki. Így történt most is, a 3-as verzió érkezésével kaptunk egy csomagot, rengeteg újdonsággal.

A legelső ami feltűnhet számunkra, hogy megújult az alkalmazás ikonja. Drasztikus változásokra nem kell számítani, csupán annyi történt, hogy az eddigi fekete hátterű, fehér “+” feliratú gomb mostantól ezüst hátterű és fekete “+” feliratú lett. A lencse köré is került szöveg, melyeken a “Camera+”, a “tap tap tap” és az “AF 4.3mm 1:2.4” felirat látható, igaz ezeket szabad szemmel nem látjuk a készülékünkön.

(balra a régi, jobbra az új ikon)

Nézzük milyen újdonságok érkeztek még:

– A fókusz és az expozíció külön beállítása, illetve egyenként le tudjuk zárni a fókuszt, az expozíciót és a fehéregyensúlyt is.

A menü beállításai közé két új panel került be:

– Az egyik a “VolumeSnap”, azaz a hangerőszabályzó gombbal is tudunk fotózni. Ez a beállítás már egyszer bekerült az alkalmazásba, viszont az Apple kitiltotta akkor az App Store-ból az alkalmazást, mivel az iOS5-ben ez jelent meg “újításként”, de most már engedélyezték.

– A másik panel a “Workflow”, melyen belül beállíthatjuk, hogy milyen módban szeretnénk használni az alkalmazást. Az egyik a Classic mód, mely ugyanaz mint a régi változatban, hogy lőhetünk bármennyi képet, amik bekerülnek a Lightboxba és ezeket később tudjuk szerkeszteni és megosztani. A másik pedig a Shot & Share mód, azaz miután elkészült egy kép, egyből átugrik a szerkesztőfelületre, majd ha készen vagyunk, már oszthatjuk is meg a képünket a közösségi oldalakon, egyszerre több oldalon is, mint például Twitteren, Facebookon és Flickr-ön. Az utóbbi mód hasonlít az Instagramra, mely hasonlóképp működik.

– A megosztások közé bekerült a “Weblink készítése” is, mellyel megoszthatjuk képeinket barátainkkal, egyszerűen úgy, hogy elküldjük a generált linket. A program a campl.us oldalra tölti fel a képet és generál hozzá egy linket, amit kimásolva beilleszthetünk bárhova.

– Frissült a Clarity effekt beállítása is, hogy képeink világosabbak és szebbek legyenek. Mindezt egyetlen gomb segítségével.

(A képek egyébként a 3-as verzióban sokkal színesebbek, kontrasztosabbak, így gondolom a Standard beállításokon is húztak pár szintet feljebb.)

Az áttörő újítás pedig az API-k használata, mely segítségével a fejlesztők integrálhatják a programjukba a Camera+-os funkciókat. Ezen a weboldalon megtalálják a részletes leírást, mit hogyan csináljanak. Nem csak a programokhoz vannak támogatások, hanem Widget-eket is létrehozhatunk a fotóinkból, melyeket HTML kódban beszúrhatunk a weboldalunkra, a blogunkba, vagy bárhová.

Jópofa kis albumokat hozhatunk létre vele (például: ilyet), illetve a képeknél látjuk, hogy hol készült, de ami igazán érdekes, az az EXIF data, ami megmutatja, hogy milyen készülékkel, záridővel, rekeszértékkel, ISO-val készült a kép. Ezeket a Camera+ alkalmazásban is megtekinthetjük, ha bemegyünk a Lightbox-ba, és a képnél az “info” fülre kattintunk.

A program elég nagy népszerűségnek örvend egyébként, eddig több mint 7 millióan töltötték le az App Store-ból, és a számuk folyamatosan növekszik. Aki eddig még nem ismerte volna, vagy nem töltötte még le, az mindenképp vessen rá egy pillantást, hiszen most korlátozott ideig $0.99/0,79 €-ért érhető el!

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Tök jó! Ennyit megért!
    Most töltöttem le.

  2. Pont annyit tud amennyire szükség van. Nem tud se túl keveset és túl sokat sem, így nem lehet benne elveszni 🙂
    Valami hasonló videófelvevő app nincs?

  3. Fotósoknak! ma frissült a photoshop psd viever “retinát” már kezel 🙂 – végre…

  4. 2napja már használom a camera+ -t, meggyőző a soft

  5. Lefogadom, hogy senki nem tud a keretekben rejlő TEXT feliratokról.


Add a Comment