fbpx Skip to content

Az iOS 5 megjelenésével megannyi újdonság is jött. Ebből volt olyan, amit az Apple máshonnan “átemelt”, és volt olyan is, amit saját maga talált ki. Ilyen például a hangerőgombbal való fotózás. Hogy ne csak ilyen példát adjak, az iOS 5 előtt nem igazán találkoztunk a Keyboard Shortcut opcióval, avagy magyarul billentyűzet parancsokkal. Ez egy új dolog, amit bizony érdemes kihasználni, de erről itthon bővebben még nem esett szó.

Vágjunk is bele, nézzük meg mire használható ez a menüpont a iPhone-on.

  1. Lépjünk be a Setting (Beállítások) menüpontba.
  2. Ezután a General (Általános).
  3. Majd pedig Keyboard (Billentyűzet).

Ennek az alján találjuk a Shortcut avagy Billentyűzet Parancsok menüpontot, ahol több lehetőségünk is van. Először is, ha már aktiváltuk az emoji ikonokat a Billentyűzetek között, beállíthatunk pár szmájlit is:

 

Valami oknál fogva nekem nem működtek a 😀 (kettőspont D) 😛 (kettőspont P) 😮 (kettőspont o) vagy (L) (kettőspont L) szmájlik, lehet az 5.0.1 miatt. Ezek azt hiszem, 5.0 esetén még működtek, de ebben sajnos nem vagyok biztos. Ha valaki tudja, esetleg tesztelje le. Köszönöm.

Lehet még ilyen mókás szövegeket is berakni 🙂 Gyakorlatilag csak a képzeletünk vagy a kreativitásunk szab határt ennek.

Azonban komolyabb célokra is felhasználhatjuk a billentyűzet parancsokat. Például, ha sokszor adjuk meg a céges iroda címét SMS-ben vagy emailben, akkor akár ezt is felvihetjük a rendszerbe:

 

Illetve, nagyon hasznos lehet, ha több email címünk van és ezeket szoktuk megosztani a munkahelyen napjában többször. Lásd: ceg@

Sajnos az iPhone csak egyféle aláírást képes kezelni, így ebben is segítségünkre lehet ez a menüpont. Több aláírást is létrehozhatunk, így mindig csak 1-1 szót kell beírnunk, ha esetleg egy másikat szeretnék hozzáadni az emailhez.

Azt gondolom, hogy amennyire el van rejtve ez a menüpont, épp olyannyira nem felesleges. Komoly segítséget kaphat az ember ezektől a billentyűzet parancsoktól, aki gondolja, használja őket bátran. Én pedig remélem, hogy adtam pár hasznos tippet. 🙂

[poll id=”30″]

[poll id=”31″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Sziasztok!

    Szmájlikhoz tegyétek fel Cydia-ból az “SMSmileys” csomagot (BigBoss repó, ingyenes), ez automatikusan átkonvertálja emojikká a különbőző “:) 😀 :P” stb. billentyűkombinációkat.

    Nem is értem az Apple mért nem engedélyezte a alapból ezt a funkciót, pedig sokkal jobban néz így ki.

  2. A vigyorikkal az a baj, hogy ha nem ájFónra küldöm az sms-t, akkor csak szép négyzetek lesznek a helyükön.

    “Az iOS 5 megjelenésével megannyi újdonság is jött. Ebből volt olyan, amit az Apple máshonnan “átemelt”, és volt olyan is, amit saját maga talált ki. Ilyen például a hangerőgombbal való fotózás. Hogy ne csak ilyen példát adjak, az iOS 5 előtt nem igazán találkoztunk a Keyboard Shortcut opcióval, avagy magyarul billentyűzet parancsokkal. Ez egy új dolog, amit bizony érdemes kihasználni, de erről itthon bővebben még nem esett szó.”

    A bevezető azt sugallja, hogy az iOS5-ben jelent meg először a shorcut, ami az iOS evolúcióra igaz, viszont abszolút értelemben egyáltalán nem, azt is másolta az alma. A RIM már rég használja a szavak cseréje funkciót. Sajnos mostanában az almások semmi újat nem találnak ki, a lopott dolgokat viszont előszeretettel védetik le.
    Ha nem tolná az alma a szabadalmi trollkodást, akkor még üdvözölném is a megoldást, így viszont felettébb fals. Ettől függetlenül örömmel használom a megoldást mind az ájFónon, mind a BB-n, de nem tapsolom meg az almás innovációt.

  3. @KrE82: Ezt nem tudtam, köszi az infót. Egyébként mennyiben tér el az almás shortcut a BB-től? Igaz nem sok funkció van, de reménykedek hátha az Apple jobbat csinált. 🙂

  4. @KrE82: én azt passzolom, blackberry esetén mióta van szövegkicserélés, de OSX-ben amióta csak használom (10.5), megvolt ez a funkció.

  5. @admin: Az eddigi egyetlen különbség, amit észrevettem, hogy BB-ről rendben elmennek a vigyorik, ájFónról nem.
    Apró különbség, hogy a BB-nél gyárilag be van táplálva elég sok gépelési hiba, amiket így javít.
    Amiről én tudok, hogy 4-5 éve biztosan így van, de könnyen elképzelhető, hogy már régebb óta is, tehát az ájFón bemutatása előtt is létezett már.

  6. @Jadeye: Azt egy pillanatig sem vitatom, hogy ezt nem a RIM találta ki, az viszont mindig bosszant, amikor az almások a telefonjukba a konkurenciához képest évekkel később beletesznek valamit és világújdonságként tálalják, még ha másolt is.
    Amire halkan próbáltam célozni, hogy a sok vitatott 5.0 újdonság esetében a szavak cseréje nem a legjobb példa az innovációra.

  7. Nekem iOS 5.0.1 van i4en és minden smile rendesen mukodik

  8. iOS 5.0.1 van 3Gs-en is működik.

  9. “amit saját maga talált ki. Ilyen például a hangerőgombbal való fotózás”
    Ez nem igaz mert már régebb óta van ilyen alkalmazás a cydiában 😀
    Tehát az is csak egy átvett cucc volt… :S


Add a Comment