fbpx Skip to content

Újabb Apple reklám látott napvilágot tegnap. Most éppen az iCloud-ról van szó, hogy hogyan szinkronizálhatjuk képeinket, naptárbejegyzéseinket, névjegyzékünket Apple eszközeink között pár másodperc alatt.

Egyszóval az iCloud egy csodás dolog! Nézzük meg, a valóságban ez hogyan működik:

Először is rendelkeznünk kell egy iOS 5.0 vagy nagyobb verziószámú rendszerrel az iPhone-on, vagy iPad-en. Nem árt, Mac esetén OS X Lion kell legyen telepítve, mivel csak a Lion támogatja az iCloud-ot. Windows verzió erre.

Az iCloud-ra külön regisztrálni kell, és akik már használtak régebben MobileMe-t, nekik migrálniuk kell az adataikat, mert a MobileMe meg fog szűnni. Erre most nem térnék ki bővebben, az érintettek már biztos találkoztak ezzel.

  • iPhone-on vagy iPad-en nyissuk meg a Beállításokat, majd menjünk az iCloud menüpontra. Itt normál esetben nem vagyunk bejelentkezve.

  • Jelentkezzünk be az App Store regisztrációnkkal, tehát amivel vásárolni szoktunk az iTunes-ban vagy az App Store-ban.

Ezután bizonyos funkciókhoz, mint például a névjegyzék és a naptár nem kell külön @me.com-os email cím, azonban például a Photostream-hez már regisztrálnunk kell egyet. Ez egyébként ingyenes, és ezután használhatjuk levelezésre is ezt a címet.

Itt külön megjegyezném, hogy amikor bekapcsoljuk például a névjegyzék szinkronizálást, akkor feljön egy ablak, kérdezvén, hogy kicseréljük (replace), vagy egyesítjük (merge) a névjegyeket. Én azt ajánlom, hogy minden esetben a merge szóra, tehát az egyesítésre kattintsunk, különben elveszthetjük egyes adatainkat.

  • Érdemes még bekapcsolni a backup-ot, tehát az adatmentést. Itt a rendszer naponta legalább egyszer teljes mentést készít az iCloud-ba automatikusan. Ez olyan, mintha az iTunes-ban készítenénk egy mentést, itt is ugyanazokat fogja elmenteni, csak éppen a felhőbe. Természetesen ezt Wi-Fi kapcsolaton végzi el, de ez csak a backup-ra, vagyis a mentésre igaz, egyéb szinkronizálásokat 3G-n is megteszi.

Összeségében miért is érdemes használni az iCloud-ot?

Egyrészt azért, hogy adatainkat egyik gépről a másikra ne manuálisan, hanem automatikusan vigyünk át. Ne kelljen kézzel beírni minden egyes névjegyet, vagy mindig kábelre kötni a telefont, és úgy szinkronizálni a géppel, hanem minden automatikusan frissüljön 3G-n, illetve Wi-Fi-n keresztül.

Másrészt én azért szoktam ajánlani, mert ha például ellopják a telefonunkat és a laptopunkat a kocsiból, az iCloud-ban így is megmaradnak az adataink, így ha szerzünk rögtön egy másik iPhone-t, már tölthetjük is le minden névjegyünket az iCloud-ból.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. A photostream-hez nem kell @me.com cím, anélkül is működik, mint pl a névjegyzék szinkron.
    Egyedül a Mail és Jegyzetek szinkronizálásának bekapcsolásához szükséges regisztrálnunk, ami kicsit fura, hisz a MobileMe lassan megszűnik…De ez lehet hogy nem érinti az adott email címet…

  2. @szucspit: a MobileMe szolgáltatás szűnik meg, de a domain, és a @me.com címek értelemszerűen nem.

  3. Nekem egy olyan gyors kérdésem lenne, hogy ha én letörlök egy appot/játékot, mert mondjuk HD videókat szeretnék csinálni és kell a tárhely, utána visszarakom az adott appot, az icloudból letölti a mentéseket/ app beállításokat? Ha igen, hogy tudom adott appra visszaállítani ezeket?

  4. Jó lenne az iCloud, főleg ha működne…
    egyelőre több az ami nem működik vagy teljesen felesleges, mint ami megy vagy hasznos:

    • mail – nekem spec felesleges, de akinek nincs emailje biztosan jó.
    • contact – mivel naponta többször szinkronizál a géppel szinte felesleges
    • calendár – nem működik
    • bookmark – jó dolog lenne. Persze időnként eltűnnek dolgok vagy épp 2-3x lesz meg ugyanaz. Lehet ebben az Xmarks is közrejátszik.
    • photo stream – biztosan van aki használja
    • document & data – nem megy
    • back to my mac – felesleges hisz szinkronizálok
    • find my mac – hasznos lehet

    személy szerint várom, hogy javítsák ezeket, mert jó lenne ha minden rendesen működne. Addig is különböző jól működő appokkal vagyok kénytelen helyettesíteni.

  5. @Andoro: Úgy tudom erre nincs lehetőség, csak teljes backup visszatöltésére van, szóval ja jó lenne ezt ha megoldanák!!

  6. Sziasztok. Volna egy kérdésem,ami azóta foglalkoztat amióta bevezették az icoudot. Mi a helyzet jailbreakelt eszközök esetén?
    Mert ilyenkor sokaknak tele van az eszköze pl az installousból telepített appokkal és nem tudom,hogy azok adatait menti e az icloud. És ha menti,akkor szerintem aggályos lehet késöbbre nézve. Szerintem az Apple simán látja,hogy milyen alkalmazások vannak fent a telefonon ezáltal és rögtön kibukik,hogy nem vettem meg.
    Ilyen esetben jobb elkerűlni az iCloudot?

  7. @petipro: Sajnos én is úgy tudom hogy nincs, de ha JB van, akkor sincs erre vmi eszköz? Ez akkora butaság hogy nem is értem miért így működik?? Mi a francért állítsam vissza a teljes rendszert, ha csak 1 appnak a dolgaira van szükségem??? Nonszensz. :S

  8. Nem tudom mit bénáztok… Teljesen jól működik minden. Azt várom csak, hogy a photostream-be egyesével lehessen törölni (5.1-be már lehet;)

  9. Ezt a Cloudba mentést nem értem! Ha 5 Gb az ingyenes tárhely, akkor hogyan készít Backupot a 30 Gb-os iPhoneról?

  10. @veto: mert a dolgok egy részére korlátlan a tárhely (ezek általában azok, amiket a store-ból vettél meg), másra meg az 5GB fogy (beállításaid, üzenetek, névjegyek, appok adatai, stb):

    You get unlimited free storage for:
    Purchased music, TV shows, apps, and books

    You get 5GB of free iCloud storage for:
    Photos and videos in the Camera Roll
    Device settings (for example: Phone Favorites, Wallpaper, and Mail, Contacts, Calendar accounts)
    App data
    Home screen and app organization
    Messages (iMessage, SMS, and MMS)
    Ringtones
    (http://support.apple.com/kb/HT4859?viewlocale=en_US&locale=en_US)


Add a Comment