fbpx Skip to content

Amikor először hallottam erről a kiegészítőről, konkrétan nem láttam az egésznek semmi értelmét, hiszen minek akarna bárki is csak egy újabb üveget felrakni a készülékére? Egy fólia is tökéletesen megteszi. Persze nem mindegy az sem, hogy párszáz forintos “jóárasított” fóliát választunk, vagy valami minőségibbet – ráadásul az nem törékeny, az üvegtől meg azért csak ódzkodik az emberek többsége. Mindenesetre amióta fent van a GLAS.t az iPhone-omon, határozottan megváltozott a fenti véleményem. De lássuk, mit is tud maga az “üvegfólia”.

A GLAS.t egy 0.4mm vastag speciális üveglap iPhone 4 és iPhone 4S készülékekhez, hasonló tulajdonságokkal, mint az iPhone-ok érintőüvege: kémiailag kezelt, így rugalmas, és természetesen tökéletesen átlátszó, értelemszerűen kivágással a hangszórónál és a home gombnál. A felületi keménysége 8-9 közötti, ez még 1-2 értékkel több is, mint az iPhone saját üvege, ami 7 körüli. Ennek köszönhetően a karcolódástól nem kell tartanunk a gyártó állítása szerint, hiszen még éles eszközökkel való szándékos karcolásokkal szemben is ellenálló. Persze azért ne menjünk neki direkt smirglivel.

Természetesen ezt is bevonták oleofób (zsírtaszító) réteggel, így bármiféle szennyeződés nagyon könnyen, általában két törléssel tökéletesen eltávolítható. A hátoldalán található speciális ragasztóanyagnak köszönhetően tökéletesen az iPhone érintőüvegének a felületére tapad, és ugyanazt az üvegérzést nyújtja, mintha csak az eredeti felületet érintenénk, így egyáltalán nem befolyásolja az érintésérzékelést. Emellett ha esetleg megrepedne, egy, az autók szélvédőihez hasonlóan apró darabokra válik szét, amelyek nem karcolnak, és nem élesek, és a ragasztóanyag miatt nem is potyognak szanaszét.

Mi van a dobozban?

Az SGP-sek nem aprózták el a dolgot, minden szükséges kiegészítőt megkapunk ahhoz, hogy tökéletesen fel tudjuk tenni az üveglapkát a készülékünkre. A következőket tartalmazza az egyébként egyfajta DVD-tokra emlékeztető csomagolás:

  1. maga az üveglap (persze elő- és hátoldali fóliákkal védve, külön papírtokban)
  2. 1db mikroszálas törlőkendő
  3. 1db alkoholos párnácska
  4. 1db gumis anyagú simítóeszköz az esetleg alászoruló buborékok kisimogatására
  5. 6db home gomb matrica (2 fekete, 2 fehér, 1 rózsaszín, 1 sárga)

A “kidobozolásról” készítettünk egy rövid videót is, és bár gondolkoztunk azon is, hogy az összes oldalán megkeressük a gyártó cég logóját, és összeszámoljuk, hány darab, ezt végül mégsem tettük meg. 😉

(A videót a YouTube oldalán nézheted meg, nem engedte beágyazni a zene miatt…)

Felhelyezés

A felhelyezés mindig egy kényes kérdés. Én most mégis azt mondanám, hogy amennyiben kis gyakorlattal már rendelkezünk, egy fokkal talán könnyebb feltenni, mint egy sima fóliát, hiszen ez utóbbi össze-vissza hajlik közben. Ugyanakkor talán épp a fóliához képest merevebb mivolta miatt mások számára pedig pont, hogy nehezebbnek tűnhet az egész.

A legnehezebb dolog itt is a szöszök kérdése. Még egy olcsó fólia esetén is igen bosszantó lehet egy (vagy több), a fólia alá szorult apró kis szálacska, porszem, bármi – főleg akkor, ha az mondjuk épp a kijelző elé kerül. Ebben az esetben ez halmozottan igaz, hiszen a GLAS.t nem olcsó dolog, és ha szöszöket zárunk alá felrakás közben, az viszont nem garanciális. Így a legfontosabb a minél pormentesebb környezet, kevés légmozgással, hogy az se sodorjon oda kósza porszemeket vagy szöszöket, szálacskákat.

Az egészről találunk egy lépésről-lépésre szóló leírást az üveglap papírtokjának a hátsó oldalán (angolul), noha az pont az előkészületekről szól szűkszavúan. Mindenesetre én a következő lépéseket javasolnám:

  1. Alaposan mossunk kezet, és ügyeljünk arra, hogy véletlen se szöszölős kéztörlővel szárítsuk meg a kezünket.
  2. Ha van fólia a készüléken, távolítsuk el, majd használjuk az alkoholos párnát, hogy jól átmossuk vele a felületet, eltávolítva minden szennyeződést.
  3. Törölgessük végig a felületet a mikroszálas kendővel, és takarjuk le vele, amíg az üveg hátsó oldaláról levesszük a tapadófelületét védő fóliát.
  4. Egyik kezünkbe fogva az üveget a tapadófelülettel lefelé, másik kezünkkel törüljük át újból a készülék üvegét, eltávolítva minden lehetséges szöszt, és porszemet, majd dobjuk félre a kendőt, és fogjuk meg az üveget két kézzel, a felső és alsó részénél.
  5. Óvatosan pozicionáljuk az üveget a készülék fölé, hogy az minden irányból középen legyen, majd a felső résznél érintsük hozzá a készülékhez, és ellenőrizzük, hogy a hangszórókivágás pontos helyre fog-e érkezni, majd óvatosan engedjük le, ügyelve arra, hogy az oldalak is végig egyenesek maradjanak, és a home gomb esetén is pontos legyen az elhelyezés (amennyiben esetleg félrecsúszott, óvatosan megemelhetjük, arrébb nyomhatjuk – de nagyon fontos, hogy ekkor véletlenül se nyomjuk meg felülről az üveget, mert akkor az azonnal rátapad a kijelzőre).
  6. Ha pontosan ráillesztettük, óvatosan nyomjuk meg az üveg közepét, mire a tapadóhatás beindul, és középről kifelé szépen végigszalad a felületen.
  7. Ha valahol buborék maradt alatta, használjuk a mellékelt “squeegee” elnevezésű, gumis eszközt vagy a mikroszálas kendőt, és a szélek felé finoman lenyomva terelgessük ki az ilyeneket, és ha maradnak olyan aprók, amelyeket nem lehet kimasszírozni, azokra a gyártó azt mondja, hogy 1-2 napon belül maguktól eltűnnek.
  8. Válasszuk ki a megfelelő home gomb matricát, és ragasszuk fel – enélkül ugyanis azért megérezhető az a 0.4mm-es vastagság.

A gyártó nem javasolja, hogy a már feltapadt GLAS.t fóliát leszedjük, mert azzal a tapadófelület veszíthet a rögzítőerejéből, így ha esetleg nem vagy elég gyakorlott, akkor inkább bízd másra a felrakást.

Nekem a sarkoknál maradtak nagyon apró kis buboréknyomok, amiket nem lehetett kimasszírozni, de azok pár órával később már teljesen eltűntek.

Az eredmény

Azt lehetne mondani, hogy azért az a 0.4mm nem annyira vékony, hanem inkább vastag. De annyira tiszta, hogy ha nincsenek szöszök alatta, és a domborodó felületű home gomb matricát sem vesszük figyelembe, akkor teljesen észrevétlen. Itt van két kép az üveglap magasságát illetően – kattints a képre a teljes mérethez:

 

A kijelző képében vagy az érintés érzékenységében nem okoz változást. Emellett a fóliákhoz képest sokkal kényelmesebb, mert azokkal ellentétben egyáltalán nem tapad hozzá az ember ujja, így “gördülékenyebben” lehet rajta matatni. Tisztíthatósága is elsőrendű, hiszen tényleg 2 törléssel eltávolítható róla minden – nem úgy, mint a fóliák többségénél, mert azok szinte direkt vonzzák az ujjnyomokat, és könnyen elválhatnak az üvegtől a sarkoknál.

Én elég kritikus vagyok, és ahogyan a cikk elején is írtam, amikor hallottam a GLAS.t-ről, igazából nem sok hasznát láttam. De most, hogy feltettem a telefonomra, őszintén azt kell mondjam, hogy engem meggyőzött, és amennyiben valaki ilyesmit keres, akkor nyugodt szívvel ajánlhatom.

Persze mivel mondhatni prémium kategóriás termékről van szó, így az ára sem két fillér, az SGP GLAS.t “üvegfóliája” ugyanis bruttó 8.490Ft-ba kerül a SzifonStore kínálatában, de amennyiben valaki mégis ezt választja, a pénzéért tényleg minőséget kap. Ráadásul a Store-os kollégák tapasztalata alapján megkapta “A SzifonStore csapatának ajánlásával” kitüntető címet is! 🙂 (x)

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. Kicsit drágán adjátok…:S

  2. @Alimoe16: mint mindent, úgy általában. $28, az itthon továbbra is $28+postaktg+áfa

  3. Szoktam angliából rendelni cuccokat. És egy ilyen tárgy nem 3000 forintért jön ide… persze értem én, hogy kell az árrés is, de azért na. Nem kötekedni akartam félre értés ne essék, csak ja.

  4. @Alimoe16: a dollár ma középárfolyamon 216.47 Ft. ezt felszorozva az említett 28-cal: 6056,96Ft. erre rácsapva a 27%-os ÁFÁ-t: 7692,3392Ft. és akkor most számoljuk még rá a postaköltséget, a vámot, és az árrést. sajnos ez szinte minden esetben ilyen. :/

  5. Okés végig gondoltam, hogy nektek itt külön kell Mo-felé még adózni, ugye ha én meg megrendelem angliából, akkor odakerül az ÁFA. Bocsánat.

  6. @Alimoe16: semmi gond, legtöbben nem gondolnak bele. 🙂 de sajnos ez ilyen, fizetni kell egy csomó mindent utána, lásd kint $499 + adó az iPad alapmodellje, mire átér az óceánon, máris 499€, ami ugye sokkal több, viszont benne van a szállítás, a vám, és a helyi adók. 🙁

  7. 1. Olyan pack nincs, ami a hátulját is védené?
    2. Ez “széltől-szélig” helyezkedik el a kijelzőn, vagy beljebb van valamivel?
    3. A plusz HOME gomb, az egy “pufi matrica” (csak azért kérdezem, mert a gomb nem sík, nem fog leesni a cucc)?

  8. Vagány cucc és hasznos csak cseppet sem olcsó az ára, de ameddig nem használtam nem tudhatom, hogy megérné e az árát ennyiért.
    Viszont szerintem is kicsit drága a termék, főleg annak akinek 47-ezerből kell megélnie. 😀

  9. @taky1974: ebből nincs hátoldalas, bár azt én is megnéztem volna. méretre egy kicsit talán kisebb, mint az iPhone üvege, így picit bentebb van a széle körben. a home gombos matrica ragasztója baromi erősen megfogja, még a rosszul felragasztott gombot is úgy kellett szinte kitépni belőle, tehát nagyon jól fogja, magától nem esik ki.

  10. @Jadeye:

    Köszi.

  11. Fehér iPhone 4S, LCD+digitizer cserére tudnátok ajánlani valami olcsó forrást? Sajnos a hétvégén lepottyant a telefon…

  12. @ha0rex: a hardveres szervizünk megcsinálja, de mivel csak egyben cserélhető, így az nem lesz olcsó sehol sem.

  13. Srácok, ebben az egészben én nem értek vlmit. Vegyük az alapesetet, amikor az ember megvesz egy ilyen iPhone-t, rengeteg kiváló tulajdonsága alapján dönt így az ember, de ebben benne van az is, h a kijelző üvege milyen minőségű, mennyire jó hozzáérni, nem gyűjti az ujjlenyomatokat, stb. Majd sok ember ezt a remek érzést elrontja egy fóliával, ami ugyan megvédi a telefonját, de közben gyűjti a koszt, sokkal könnyebben karcolódik és így a készülék használata közben ugyan védett, de használat közben ugyanúgy karcos, stb. De erre még lehet azt mondani, h gyakran cserélhető a fólia. Rendben. Na de ez egy másik üveglap, amit ráteszünk az eredeti üvegre… és én így nem értem mi értelme van ennek. Persze nem a cuccot akarom itt lehúzni, csak kíváncsi vagyok a véleményetekre!

  14. @Jadeye: Tudnál nekem küldeni egy árat e-mailben? Ugyanis az emailcímetekre küldött leveleim egyikére sem kaptam még választ soha. Köszönöm!

  15. @ha0rex: Szia!
    Megnéztem, de erről az email címedről 1 levelet se kaptunk mostanában. Kérlek küld el még egyszer.

  16. @Wolowitz: ebben az a lényeg, hogy nem karcolódik, mint a fóliák, nem pöndörödik fel oldalt, így nem megy alá a kosz, és cserébe ugyanúgy a normál üveget érzed.

    @ha0rex: kint van a szervizünk oldalán az árlista: http://iszervizpont.hu/arlista.pdf

  17. jadeye egy email cimet kaphatnek kerdeznek privben.thx

  18. @aren85: kérdezz hozzászólásban, vagy ott a blog mailcíme.

  19. @aren85: azt hadd tegyem hozzá, hogy az offra ott a Gyakran Ismételt Kérdések cikk, amit a bal oldali sávban meg is találsz, és a kérdések elég nagy részére megtalálható benne a válasz, vagy linkelve a megfelelő cikk.

  20. es a SAM-es progi sem megoldas?

  21. elolvasva annak tunik csak hat a vegen o is ultrasnowt hasznal azzal mg a baseband nem stimmel.

  22. Ez remek. És hogyan lehet leszedni, ha pl. megsérül, vagy csak nem jön be?

  23. Jónak tűnik ez a cuccos, esetleg megtudnátok mondani, hogy az invisibleSHIELD-el szemben mennyivel jobb/rosszabb ?

    Mert ha már veszek valami értelmesebb kijelzővédő fóliát akkor vagy ezt, vagy az invisibleSHIELD-et veszem.

  24. @admin, @Jadeye: Szaisztok! Köszönöm a válaszokat, és a linket! Az e-maillel kapcsolatban: most nem is küldtem, de egyébként már szerintem nem egy levél volt. Developerként iOS app-ot is küldtem, de nem kaptam semmilyen választ nemlegeset sem. Ezért most meg sem próbáltam 🙂

  25. @ha0rex: Egyébként ahhoz képest, hogy tényleg naponta legalább 20-30 emailre válaszolok mindig akad olyan, amire egyszerűen nem jut idő, vagy éppen annyira hosszú lenne a válasz, hogy nem tudok belekezdeni. Sajnos ilyen van. Sajnálom.

  26. @rastawicc: természetesen fel tudod szedni, csak alá kell nyomnod a körmödet (vagy egy gitárpengetőt) a sarkánál például, és körbevezetni az oldalán, majd lassan felemelni. de alapvetően nem arra van kitalálva, hogy felszedd, hanem hogy biztosan tapadjon.

    @SD456: az invisibleshield-et én passzolom, olyan sosem volt fent. de ez ugye magasabb, viszont cserébe tényleg üveget érzel, és az ujjad nem tapad úgy hozzá, mint egy fólia esetén, sem az ujjnyomokat nem gyűjti annyira, és nincs hátoldali része. és mivel általában a fólia keménységi értéke jóval alacsonyabb, mint a 8-9, így ez jelentősen kevésbé karcolódik, mint egy fólia.

  27. Huh, 9-es keménység? Ilyen kemény a zafír. (Nem a zafír üveg, mert az más)
    Biztosan ilyen kemény ez? Akkor ezt CSAK a gyémánt karcolja 🙂

    pl.: http://ekszervilag.hu/?menu=2&ko=9

  28. @Ugyankerem: a Mohs-skálán mért keménységi érték valamennyire relatív, de az Apple anno maga is a zafírhoz hasonlította a gorilla glass keménységét a promó videójában, mikor bejelentették az iPhone 4-et:

    “We developed a custom glass that’s comparable in strength to sapphire crystal but about 30 times harder than plastic. This glass is not only used on the front of the phone but on the back as well.”

  29. @Wolowitz: pedig ez az egész nagyon egyszerű. Akármilyen csúcstechnológia is, a szifon üvegje egyáltalán nem karcálló. Borzasztó finom és szép a telefon a maga “természetes” állapotában, de nem igazán időtálló a hétköznapi használat során. Nekem a 3GS-em elég sokáig bírta, örömmel használtam, mígnem egyszer valahogy lett rajta egy kicsit mélyebb karc, ami miatt egy idő után lekopott a kijelzőről az ujjlenyomat-taszító réteg, lassan használhatatlanná téve az egészet. Persze addigra már számtalan kis hajszálkarc is volt rajta. Én akkor tettem rá fóliát. A 4S-re szinte kapásból, okulva az előbbieken. Igaz, ez szarabb, mint a saját felület, mert tapad rá a dzsuva, tapintásra és látványra se ugyanaz, de ha már nagyon karcos lesz, két mozdulattal kicserélem és lesz egy szinte új telefonom. Inkább veszítek konstans pár százalékot, semmint egy idő után a komplett üvegfelületet kelljen cserélnem…

  30. Sziasztok!

    Tetszik a cucc, egy kérdés: eredeti apple iphone 4s bumpert fel lehet rakni rá, ha fent van egy ilyen üvegfólia?

  31. @Andoro: a bumper vékony széle gond nélkül ráfekszik, de ugyanez igaz a szilikonos tokokra, amik még a készülék hátoldalát is védik. nem találtunk még olyan tokot, amivel gondja lenne, bár mondjuk egy OtterBox már más kérdés, csak ahhoz meg ugye eleve felesleges a GLAS.t használata.

  32. Én vettem egyet két hete. Hihetetlen könnyű feltenni, és tényleg könnyen tisztítható, és kevésbé gyűjti a zsírt. De másfél hét múlva a bal felső sarkában elengedte a ragasztó egy vékony csíkban a szélétől ca. 1 mm-re. Ez a csík napról napra nagyobb folt lett, most már ca. 2*0,5 cm. Minden másnap reggel készítettem fotót róla, csak hogy dokumentáljam. Ma reggelre a jobb sarokban is megjelent egy kicsi foltocska a szélétől itt is ca. 1 mm-re. Egy ilyen árkategóriájú terméktől kicsit hosszabb élettartamot vártam volna. Természetesen ilyen jelenségre semmilyen garancia nincs. Megvételre csak annak ajánlom, akinek van ennyi kidobni való pénze.

  33. @gyl66: nekem pár nappal azelőtt óta van fent, hogy ezt a cikket kitettük, és semmi gond nincs vele, nem vált fel sehol. elképzelhető az esetleg, hogy az említett sarkoknál nem illeszkedett pontosan, hanem egy picit túlnyúlt az iPhone üvegén? mert ha csak egy hajszálnyit is ez a helyzet, az sajnos vezethet ehhez bármi ilyen feltapadós kiegészítő esetén. 🙁

    *esetleg* megpróbálhatod azt, hogy óvatosan, pormentes helyen leszeded, és újból felrakod, ügyelve a hajszálpontos illesztésre, de azt írják, hogy ez nem igazán javasolt, mert csökkenhet a tapadása. vagy ha az említett sarkoknál már por is került alá, akkor azt már nem lehet leszedni róla sajnos.

  34. @Jadeye: Nem nyúlik túl, és nem is a széle jött fel. Ott most is le van ragadva. Attól beljebb ca. 1 mm-el indul a folt és befele terjed. Folyamatosan napról napra nagyobb, de a széle továbbra is letapadva.
    Fel nem szedem, megvárom amíg 98 %-ban elenged és akkor bevizsgáltatom a fogyasztóvédelemmel.

  35. @gyl66: a hozzá tartozó squeegee-vel nem lehet kisimogatni? vagy a mikroszálas törlőronggyal szintén ugyanígy, bentről a szélek felé? továbbra is ottmarad? tudsz linkelni fotót? mert nekem az elején voltak apró foltok, de ahogyan a leírásában írják, azok pár óra alatt teljesen eltűntek. letörölted a felrakás előtt a telefon üvegét a mellékelt alkoholos párnával?

  36. @Jadeye: Természetesen megpróbáltam. És nekem nem voltak alatta apró foltok. Egészen másfél hétig tökéletes volt és csak utána jelentkezett. Amikor még kicsi volt akkor ha törlőronggyal kisimítottam akkor egy két másodpercre eltűnt de aztán visszajött. És nem ez az első “fólia” amit feltettem, és az ára miatt nagyon körültekintő voltam. Nekem van egy olyan gyanúm, hogy ez másik széria, aminél nem tökéletes a ragasztó minősége. Folyamatosan nő a folt, és már a másik oldalon is egyre nagyobb. Szerintem egy hét múlva elengedi az egészet. Természetesen a forgalmazó elutasított minden garanciát, amint azt vártam. Teszek fel fotót, akár sorozatot is, de nem tudom, hogy tudom ide becsatolni. Ha adsz egy elérhetőséget szívesen elküldöm.

  37. @gyl66: küldd el a blog mailcímére (bal legfelső box). köszi!

  38. @Jadeye: Elküldtem!

  39. @gyl66: köszi, megérkezett, meglesem.

  40. @Jadeye: Ha ránagyítasz, akkor látszik, hogy a széle teljesen ép. A jobb oldali folt egy nap alatt keletkezett!!!!

  41. Hurrá!! Ma reggelre középen is lett egy… biztos ott is megfogtam :)…


Add a Comment