fbpx Skip to content

Jason Huggins, a Selenium webalkalmazás-tesztelő keretrendszer megalkotója nagy fába vágta a forrasztópákáját. Az internetböngészők automatizálása után most mobilos alkalmazások tesztelését szeretné robotok segítségével megoldani. Többek között a saját maga által készített BitBeams készlet segítségével egy különleges robot készítéséhez fogott hozzá.

Bitgerendák, avagy építőkocka felnőtteknek

 

A BitBeams két remek eredeti ötlet összegyúrásából keletkezett. Az első a GridBeam: ez egy olyan moduláris építőkészlet, melynek segítségével gyorsan összeeszkábálhatunk szinte bármilyen mechanikus szerkezetet, például bútorokat, épületmodelleket. A kész művek stabilak, tartósak, de gyorsan szétszedhetők, újrahasználhatók, ha arra van szükség.

A másik ötlet egy mindenki által ismert és kedvelt gyermekjáték: a Lego Technic. E két rendszer alapján alkotta meg Huggins az alkotója szavait idézve “nyílt forrású” BitBeamset. Méretei alapján a Legóval kompatibilis, ám olcsóbb, és viszonylag hétköznapi anyagokból (pl. balzafa, alumínium) elkészíthetők – habár az ötletgazda a hozzáértést igénylő lézeres megmunkálást ajánlja.

Egy “jó barát”, az Arduino

 

 Az Arduino egy elektronikai prototípus-készítő platform. Nevét egy olasz történelmi alakról, Arduinról kapta, akinek neve azt jelenti: “jó barát”. Az Atmel cég népszerű mikrokontrollerére, az AVR sorozatra épülve, egy kis hozzáértéssel könnyen használható áramköröket barkácsolhatunk; a mikrovezérlőt még programozni is egyszerű, hiszen szabványos fejlesztőeszközöket (például GNU Make, GCC) és a programozók kedvencét, a C nyelvet használja. Az Arduino és az AVR számos nagyszerű elképzelés megvalósítását teszi lehetővé, és széleskörű támogatással, internetes fórumokkal, dokumentációval rendelkezik.

Játsszunk most együtt!

A fent említett két rendszerre építve Huggins megalkotott egy általános célú robotot; a BeamBot gyakorlatilag bármire felhasználható, a CNC esztergáláson át… igen, akár az Angry Birds című játék tesztelésére is. A robot bemutatására a Jenkins Felhasználói Konferecián, még 2011. végén került sor. Működését alkotója néhány zöld malac leterítésével demózta. A robot mind testben, mind lélekben (értsd: hardveres és szoftveres tekintetben) nagyot fejlődött premierje óta; az alábbi videón láthatjátok az új, második számú változat működését:

Hogy tetszik Nektek ez a robot? Ha Ti iOS fejlesztők lennétek, használnátok-e szoftvereitek automatikus tesztelésére?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Ha egy ceruza lenne a robot “kezében” alatta meg iPhone helyett egy papírlap, akkor tudna rá rajzolni előre programozott rajzokat, ez látszik a “tesztelésből”. Kb ennyit tud ez a programozható kar, egyszerű mechanikus feladatokat előre programozottan végrehajtani, mint a CNC esztergálás, amihez a gép részéről nem kell semmi agymunka.
    Ha pölö gombnyomás tesztelése lenne a feladat adott pontban egymilliószor, akkor használható, de hogy Angry Birds-öt játszana… Na ne.


Add a Comment