fbpx Skip to content

Handrás írt egy remek összesítő cikket, amit érdemes elolvasni:

Három hónapja ezt írtam az akkori Q4 Apple pénzügyi negyedéves értékelése után: “Nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy megtippeljük: a Q1 (2011. okt-nov-dec) lesz az Apple minden idők legjobb negyedéve.”

Nos ez így is lett, a számok nem hagynak semmi kétséget a jóslat beteljesüléséről. Oké tudom, tudom, kb. annyira kellett ehhez jóstehetségnek lenni, mintha azt mondanám, hogy holnap is felkel a nap… Nah, íme a számok:

46.33 millárd bevétel (73 % növekedés előző évhez képest)
13.06 millárd nettó profit (113 % növekedés előző évhez képest ÚRISTEN B+!)
5.2 milló eladott Mac (26 % növekedés előző évhez képest)
37 milló eladott iPhone (128 % növekedés előző évhez képest)
15.4 millió eladott iPod (21 % csökkenés előző évhez képest)
15.4 millió eladott iPad (111 % növekedés előző évhez képest)

Ez volt Steve Jobs halála után az első negyedév, amit az Apple Jobs nélkül csinált végig. Azt gondolom, hogy elég szép munkát végeztek, Steve büszke lehet a kis garázsból elindult cégére.

PS: itthon nem szokás közölni a cégek eredményeit, azért én mégis szoktam mondani pár számot, nincs szerintem semmi szégyelnivaló egy cég eredményeivel kapcsolatban. Mi is most zártuk a 2011-es évünket és nem meglepő módon minden negyedévben követtük, sőt meg is előztuk az Apple növekedését, konkrétan több, mint 60 százalékos növekedést produkáltunk 2010-hez képest, átlépve a nettó 1 millárdos álomhatárt (nem nyereseg, árbevétel, mielőtt valaki sokkot kapna :)). Természetesen ebben a növekedésbe keményen belesegített, hogy tavaly nem kellett várni 8 hónapot az iPad rajtjára, de CPU fronton is szép növekedést realizáltunk. Nem hiszek benne, hogy van még hova nőni, de sosem lehet tudni. 10 éve mikor elkezdtem Apple termékeket értékesíteni, nem gondoltam volna, hogy az Apple ilyen brutálisan meredeken emelkedik majd, szóval most is egy érdekes év áll előttünk, nem úgy néz ki, hogy bármi megtörné az Apple menetelesét. Még egy érdekes adat: 8 éve még kevesebb fogyott az egész országban, mint amennyi gép elkelt csak az XMS-ben 2011-ben. Világszinten is így volt ez, akkoriban 4-500 000 Mac fogyott negyedévente, most 5 millió, ráadásul akkoriban nem volt se iPhone, se iPad.

Most pedig jöjjön 2012!

Update: az Apple részvények 420-ról, 453 dolláros árra ugrottak kereskedés után! This is madness!

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. hát az tényleg ÚRISTEN B+!

  2. Ahogy növekszik a profit aránya a bevételhez képest, gondolom annyival olcsóbb kínai cuccokat veszünk annyival drágábban, hm? Akkor… örülünk?

  3. Háát ez nagyon komoly növekedès, de van aki ezt is túlszárnyalta !

  4. Ez nem fog sokáig így haladni.. Vagy megál 1 szinten.. vagy visszaesik… De L kell ismerni, szép eredmény.. Csak most nem száljanak L magugtól és tényleg a vevökért legyenek, h a vevő az első szempont.. Akkor sokáig sikeresek maradhatnak…


Add a Comment