fbpx Skip to content

Eddig még legális

A DMCA (Digital Millenium Copyright Act, azaz az Egyesült Államok Digitális Millenium Szerzőijogi Törvénye) 2010 júliusi módosítása az USA-ban legalizálta a mobiltelefonok kártyafüggetlenítését vagy egyéb szoftveres “feltörését”, beleértve az iPhone jailbreakelését és az Android operációs rendszer rootolását is (természetesen csak abban az esetben, ha ez a tevékenység nem szerzői jogok megsértésére irányul, tehát a tört alkalmazások telepítése továbbra is tilos!). Ez az esemény gyorsan közkeletűvé vált, a jailbreak közösség és jailbreakes fejlesztők, valamint a szabad szoftverben hívők nagy örömére, és az Apple különböző jogi osztályainak bánatára. Az Apple még akkor kiadott egy rövid közleményt:

Apple’s goal has always been to insure that our customers have a great experience with their iPhone and we know that jailbreaking can severely degrade the experience. As we’ve said before, the vast majority of customers do not jailbreak their iPhones as this can violate the warranty and can cause the iPhone to become unstable and not work reliably.

Azaz: Az Apple célja mindig is az volt, hogy vásárlóink számára nagyszerű élményt biztosíthasson az iPhone, és tudjuk, hogy a jailbreakelés ezt nagyban le tudja rontani. Amint azt már korábban is kijelentettük, a felhasználók túlnyomó többsége nem jailbreakeli az iPhone-ját, mivel ez a garancia elvesztését vonhatja maga után, illetve az iPhone működését instabillá és megbízhatatlanná teheti.

Erről bővebben az Apple egyik tudásbázis cikkében is írnak (angolul): http://support.apple.com/kb/ht3743

Nem fenékig tejfel

Az viszton kevésbé ismert tény, hogy a DMCA törvénybe foglalt kivételek egy bizonyos elavulási idővel rendelkeznek, és ez a jailbreakre vonatkozó kitételt is érinti. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ez a cikkely elavul, és az USA Szerzőijogi Hivatala (U. S. Copyright Office) nem erősíti meg az újból, a jailbreakelés ismét illegálissá válik, legalábbis az Egyesült Államokban.

Amennyiben valaki tenni szeretne az ügyért, az az Electronic Frontier Foundation (EFF) honlapján találhat segítséget ahhoz, hogyan fogalmazzon meg (természetesen angolul) az U. S. Copyright Office felé irányuló véleményt vagy kérést a kivétel megújítása érdekében.

Ez különösen fontos lehet azoknak a fejlesztőknek, akik a Cydia segítségével árulják alkamazásaikat, és ebből élnek meg. Az ismert programozó, Charlie Miller erre vonatkozó tweetjében azt írta: “Minden követőm számára, aki engem idiótának nevez: a jailbreakre vonatkozó DMCA-kivétel hamarosan érvényét veszti. Az iPadre pedig nincs ilyen módosítás.”

Ti mit gondoltok erről? Az EFF honlapján található instrukciókat itt nézhetitek meg.

(forrás)

Olvasd el a hozzászólásokat is

25 Comments

  1. Akkor most le kell törölnöm a jailbreaket? Pedig most szabadult fel a rabráncból.:(

  2. dehogy kell

  3. brace yourselves.. hater comments are coming :))

  4. A törvénykezésen nem lepődöm meg, nem változtat semmin, nem fog a rendőr igazoltatni és a telómat kérni, hogy törve van-e. A másik meg legyen szíves megmondani nekem valaki hogyan deríti ki, hogy fel volt törve a telóm egy teljes restore után(persze nem iPad BB-es)…

    norbesz74: Sőt, sztem ásd is el, az interpol már felrakott a feketelistájára…-.-‘

  5. Hát én eddig is csak a függetlenítés miatt törtem. Mivel már gyárilag független, nem is érdekel a JB.

  6. itthon minket ez nem zavar, hisz eddig is csak Amerikában volt legális.

  7. Álszent amcsik!
    De most komolyan, mindenre mutogatnak, hogy ez az ördögtől való vagy nem is tudom micsoda, kezdve a torrentezéstől, az online filemegosztáson (megaupload) keresztül, az online filmnézésig, minden értelmes dolgot be akarnak tiltani, közben meg 20-50 megás netet árulnak, kérdem én minek?Híreket olvasni, youtubot nézegetni, elég egy 3 megás net is.Pontosan tudják hogy az átlag user 20 megás nettel letölt.

    A jailbreakről meg annyit hogy ha az nem lenne, sztem eladnám az iphone-om, nekem nincs pénzem appokat venni, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül, ráadásul sok olyan mod van ami hiányozna, kezdve az sbsettingstől a magyar billentyűzet javításig,.

    “A törvénykezésen nem lepődöm meg, nem változtat semmin, nem fog a rendőr igazoltatni és a telómat kérni, hogy törve van-e. ”

    Lehet, csak ki fogja neked fejleszteni, ha üldözni fogják a fejlesztőket???

  8. “mobiltelefonok kártyafüggetlenítését vagy egyéb szoftveres “feltörését””

    szerintem a függetlenítésre ez nem vonatkozott, az mindenképpen a szolgáltatóval kötött szerződés megsértése.

    ennek a lényege az az, hogy ha egyszer megvetted a készüléket, saját felelősségedre azt csinálsz vele, amit akarsz. jailbreakelheted vagy a falhoz vághatod, a gyártónak ehhez csak annyi köze van, hogy ilyen eseteket nevezhet “nem rendeltetésszerű használatnak” és kizárhat a garanciából. téged perelni vagy büntetni ezért nem lehet. ami evidens lenne, ha korábban a gyártók (Sony, Apple) nem próbálkoztak volna be ezt a szerzői jogok megsértése címén megtiltani.

  9. Megint magamat tudom ismételni: Ha az apple alapból beletenne az iOS-be néhány szolgáltatást (lásd sbsettings, call block) valamint néhány appot engedélyezne (call counter, sms counter pl.), és nem utolsó sorban lehetne a telefon tartalmát vmi egyszerű programmal kezelni (pl. Total Commanderrel lementeni a contactokat, smseket) akkor sztem a jelenleg jailbreakelők 70-80%- már nem is jailbreakelne mert fölöslegessé válna.
    Itt ez a csodás Notification Center. Ha nem lenne fent sbsettings akkor kb hasztalan volna.
    De persze ez csak az én véleményem….

  10. @iben: De igen. A függetlenítés is benne van.

  11. @VTomi87: Milyen igaz, és még lehetne külön widgeteket letölteni iTunesból vagy valahonnan.

  12. @H2CO3: igazad van! Nem gondoltam volna. Amúgy valószínűleg ezt a szolgáltatói szerződés külön szabályozza.

  13. @iben: Semmi gond, igen, valószínűleg benne lehet az ÁSzF-ben 🙂

  14. @se87tet: és még az “amcsik” álszentek, te kis balfasz. Nincs pénzed appokra? Akkor ne vegyél appokat, baszki. Cigire, miafaszomra biztos van pénzed, meg ájfonra felvágni vele…

  15. @se87tet: Már ne is haragudj meg, de te pont olyan álszent vagy mint a törvénykezők.
    Azt mondod, ha nem lenne jailbreak eladnád az iPhonet ebbe valsz egyetértünk, de indoklásnak, az hogy nincs pénzed appokat venni? Ne viccelj már… iPhonera meg volt pénzed ugye? Ne érts félre én is használok tört appokat. letöltöm kipróbálom, és ha jó megveszem. ha nem jó akkor meg törlöm a francba. Ennyire egyszerűen működik a világ. Pár száz forintot nem kell sajnálni rá, mikor 100.000+ Ftos telefonnal szaladgálsz.

  16. @se87tet:
    Akkor minek veszel 200000ft-os telefont ha nincs körübelül 300ft od egy appra???…….

  17. Nagyot nevettem azon, hogy a telefon működését instabillá teheti 🙂 Amióta felraktam a JB-t az akku üzemidő kb kétszeresére nőtt a 4S-emen 🙂
    Meg a Notification Center tényleg erre jó, alapból semmire. Most fent van az SB settings, van gyorshívóm, appkillerem és app nélkül tudom kapcsolgatni az elemlámpát 🙂 Tört appot hármat szedtem le összesen.
    Egyébként megértem azt, aki sajnál akár 300 Ft-ot is egy appra, mert gagyik, haszontalanok és 5 percig érdekesek. Ami hasznos, annak az ingyenes verziója is elég. Mindig ezt olvasom, hogy ha már drága telód van, akkor meg tudnád venni az appokat. Tökre nem függ ez össze és köze nincs egymáshoz a két dolognak. Én csóró átlagember vagyok és külön melóval gyűjtöttem össze a telefonra valót, mert egy megbízható, jó készüléket akartam, ami legalább 5 évig kiszolgál és amit mellesleg 70ezerért sikerült megvennem a vodánál. Többért már nem tudtam volna. Meglett a telefon, az a pénzforrás is megszűnt, így a havi fizumat tekintve már meggolndolandó, hogy kiadjak e tök feleslegesen 300 Ft-ot.

  18. @gerdur14:

    Ühh, gondoltam hogy ilyesmiket fogok kapni.A telefont kaptam, és nincs 200000 ft-om telefonra, ha lenne akkor sem telefont vennék, de annak viszont kifejezetten örülök hogy nektek van, ezek szerint csak nincs válság 😀

    “és még az “amcsik” álszentek, te kis balfasz. Nincs pénzed appokra? Akkor ne vegyél appokat, baszki. Cigire, miafaszomra biztos van pénzed, meg ájfonra felvágni vele… ”

    Ne magadból indulj ki, én nem iszom, nem dohányzom, tehát nem költök ilyen hülyeségekre, az elég baj ha egyből ez jut eszedbe, felvágni a mai világban nem nagyon lehet egy 3gs-sel persze kinek mire kell a telefon, másik meg az hogy nem is értem ezt az üzenetet hogy nem moderálták ki….

    “Akkor minek veszel 200000ft-os telefont ha nincs körübelül 300ft od egy appra???……. ”

    Azért tök jó érzés hogy aggódtok az anyagi helyzetem miatt.
    Persze ebben teljesen egyetértek hogy ez nem fair a játékfejlesztőkkel szemben, de én nem is vágom tele a telefonomat játékokkal, megnézem, aztán letörlöm őket, annyira nem fognak meg hogy 5 percnél többet játsszak rajtuk.
    Ennél a sornál mind leragadtatok, mintha nem is olvastátok volna tovább amit írtam, azért adnám el az ipone-om, mert én szeretek a telefonnal modozgatni, szeretek az rárakni amit én akarok, szeretem váltogatni a témákat, és ezt az android jobban támogatja (cserében viszont bugos, instabil).
    Egyébként vettem már appot, egyszerűen a frissítési lehetősége miatt.(navigáció)

  19. Fejlesztőként mondhatom, nem jár garanciavesztéssel a Jailbeak, mert teljesen visszaállítható az eredeti állapot. (Megint egy kamu a multiktól) Ha valaki stabil verziókat használ a Cydiából és egyéb helyekről általában nincs probléma a szoftverekkel, csak megint arra a tökéletes iPhone gondolatra építik az ideológiájukat, hogy ezzel győzzenek meg. Szabad világban szabad szoftverek vannak és lehet valaki időlegesen levéd valamit, ez érthető, de az egész emberiségé az amit kitalált és nem egy elit elmecsoporté.

  20. @JeLo:

    Na, azt hittem ezen a fórumon már csak burzsujok vannak, jó hogy van még olyan ember aki fizetésből él.
    Tudom én hogy amikor kijött az Iphone csak a leggazdagabbaknak volt, de ma már meglehet kapni megfizethető áron is egy-egy régebbi modellt.

  21. Europa elnyomott szegényei!
    NEM KELL MEGVENNI A FELESLEGES APPOKAT!!! Értem…? Ha feleslegesen adsz ki 300-at, akkor felesleges az app, tehát ne vedd meg. Szánalmas ez az egész, tök mindegy, kétszázért, vagy hetvenért vettél telefont, 300 forint egy olyan alkalmazásért, amivel más csomót dolgozott, te meg csomót használsz, az egy jelképes összeg. Nem kell annyi appot venni, nekem 3 oldalas a winterboardom, teljesen jól elvagyok vele.
    Ha nincs pénzed, ne vegyél drága kocsit, mert utána kurva szánalmas, ha tolod a verdát a munkahelyre, netán mások tankját fúrod meg, hogy legyen bele benzined. Persze, sántít a hasonlat, de attól nem kevésbé szánalmas ez a magyarázkodás…

  22. @Before:
    Rendben.

  23. A “Befornak” irnám hogy egy tukó bornyu!!Pár sorból,hogy lehet le balf…ni valakit?Vagy talán te a Budapest tv egy “gyík”ex gyógyitó varázsló müvésze vagy?Fuckers!!!!

  24. A “Befornak” irnám hogy egy tukó bornyu!!Pár sorból,hogy lehet le balf…ni valakit?Vagy talán te a Budapest tv egy “gyík”ex gyógyitó varázsló müvésze vagy?Moron!!!!


Add a Comment