fbpx Skip to content

Ahogy az utóbbi időben is láthattátok, a “Milyen programokat használtok?” felhívásra sok olvasótól kaptunk e-maileket, melyben felsorolták, ők személy szerint milyen programokat használnak, illetve miket preferálnak ezek közül a leginkább. Fizikus kolléga is írt egy bejegyzést játéktippekről, melynek még csak az első része lett publikálva, de készülőben van a folytatása is. Most én is írnék egy hasonlót, ám inkább egy élménybeszámoló formájában, elmesélve nektek a tapasztalataimat, véleményemet a játékokról.

A mobilos játékok iránti szeretetem már kiskoromban elkezdődött, mondhatni együtt nőttem fel a mobiltelefon fejlődésével. Mindig is le voltam azon döbbenve, hogy milyen nagyszerű találmány, hogy egy tenyérnyi eszközön is lehet játszani, nem csak a számítógépen, vagy a laptopon, amit ugye nem tudsz betenni a zsebedbe és nincs mindig magadnál, ha netán kedved szottyanna egy kis játékra a buszra várás közben, vagy míg beérsz a suliba vagy a munkába. Néha még a mai napig belegondolok, hogy egy ekkora készülékbe mi minden bele nem fér, gondolok itt az univerzális eszközre, ami helyettesíti a fényképezőt, a zenelejátszót, az internetböngészőt és még rengeteg más funkciót egy helyen.

A Szifonhoz körülbelül egy éve kerültem, indulva azzal, hogy 2010 novemberében írtam egy összefoglalót, az akkori egyik kedvenc játékomról, a Need For Speed: Hot Pursuit-ról. Ekkor még Vendég bloggerként jelent meg a cikk, de sokat találkoztam Adminnal az egyik kedvenc kávézónkban, ahol egy ismerősöm által sikerült vele megismerkednem személyesen is. Már akkor is nagy rajongója voltam az oldalnak és napi szintem olvastam őket. Egyik alkalommal elkezdtünk beszélgetni és látta túlbuzgó lelkesedésemet, amire ő mondta, hogy ha szeretnék, akkor írjak az oldalra játékteszteket, Jadeye pedig átnézi, kijavítja, majd ha minden oké, akkor publikálja is. Bár eddig is voltak ilyen témájú cikkek, de így onnantól kezdve én is feleltem ezekért. Természetesen a hírnek nagyon megörültem, hisz számomra ez volt a “best oldal”, ahova én mostantól írhatok is cikkeket, ez nagy megtisztelés nekem.

Mint cikkíró, természetesen voltak olyan játékok, amelyek kevésbé tetszettek, vagy nem néztem át elég tüzetesen, de hála az olvasói közösségnek, sokszor frissítettük a cikkeket és a kommenteknél minden infót megtalálhattatok, amik esetleg kimaradtak volna. Ezekért az apró malőrökért elnézést még egyszer, a jövőben próbálok minél jobbakat, színvonalasabbakat összehozni nektek, és minél hamarabb leadni a drótot, hogy minél hamarabb lehessen a készüléketeken az adott játék vagy alkalmazás. 🙂

Azt el kell mondanom, hogy nekem az első iPhone készülékem, az egy 3GS volt. Ezzel a készülékkel kezdtem el a iPhone-os korszakomat, de ezzel meg is voltam elégedve, hisz a processzor és a grafikus gyorsító ebben a készülékben már prímán szerepelt. Nem mintha a korábbiak nem, de akkoriban ugye a 3GS volt a legújabb, a leggyorsabb, a legjobb az iPhone-ok közt.

Hogy pontosan mi volt az első játék, amit feltettem a telefonra? Ha jól emlékszem az “Anger Of Stick” volt, amiben egy pálcikaemberrel kell legyilkolni a szembe érkező pálcikafigurákat a különböző fegyverekkel, amik folyamatosan újabbak és jobbak lesznek. Egyszerű, de jó kis játék volt, akár órákra el lehetett vele szórakozni, illetve akkor még ingyenesen is elérhető volt emlékeim szerint. Kedvenceim közé sorolható például a Gangstar első része is, amivel emlékszem, rengeteget játszottam, mert hasonlított a GTA-ra kicsit, és imádtam cirkálni a városban a frissen lopott járgányokkal. Az autószimulátoros és árkád játékokat mindig is szerettem, így a Need for Speed összes részét kipróbáltam, az Asphalt sorozatokat szintúgy, a Real Racing-gel pedig a mai napig játszom, immár a második részével.

Ja igen! Amit még feltétlenül meg akartam említeni, az a Modern Combat 2, aminek a Multiplayer része körülbelül fél évre lekötött. Mikor megjelent, akkor elkezdtem játszani vele Single player-ben, viszont egy idő után unalmassá vált a játékmenet és kipróbáltam Online-ban, hogy milyen a játék. Anno én még rengeteget játszottam a Call Of Duty 2-vel a számítógépemen Online, és tagja is voltam különböző klánoknak és mikor elkezdtem játszani a Modern Combat-tal, akkor ugyanaz az érzés köszönt vissza, mikor elkezdtem a COD2-t. Összesen 4 Multiplayer mód közül lehet választani: Capture the Flag, Defuse the Bomb,  Battle és Team Battle. Egyszerűen egészen más élmény egy csapatban játszani és érezni azt, hogy azok valós személyek, és van, aki gyengébb, és van, aki meg profi játékos.

Régebben inkább azokat a játékokat kerestem, amik minél jobban kihozzák a grafikai képességeket, minél lenyűgözőbbek, viszont mára már inkább az egyszerűbb, de annál szórakoztatóbb és addiktív játékokat kedvelem, mint peldául az Angry Birds, a Cut the Rope, a Where’s my Water? és társai. Azt megsúgom nektek, hogy én anno nem szerettem az Angry Birds-öt, nem is értettem miért játszák annyian. Emlékszem kipróbáltam és bosszantott, hogy nem tudtam teljesíteni az összes pályát 3 csillagosra (amit a Cut the Rope nehézségénél pedig kicsit túlbillenteték, így ott túl könnyű megszerezni). Viszont most, hogy volt ez karácsonyi “napi egy pálya” felosztás a Seasons-be, így mondom, adok neki még egy esélyt, és nekem is lesz időm teljesíteni 3 csillagosra az aznapi pályát. Azóta pedig megszerettem a játékot, és le is töltöttem az alap Angry Birds-öt, amivel persze küszködök, de a teljesítésvágy megvan bennem. 🙂

Egy kicsit most vonatkoztassuk el a játékoktól. Most ha belegondolunk egy picit, hogy anno ugye kijött az első generációs iPhone 2007-ben, akkor még igazából nem gondoltunk bele, maximum sejthettük, hogy mennyire meg fogja változtatni a játékipart ez a készülék és a Sony PSP-ket megszégyenítve, olyan játékokat tud majd megjeleníteni, amire nem is gondoltunk. Pont a GTA3-as cikkemben említettem meg, hogy mikor megjelent az iTunes-ban, csak ennyit mondtam: “Megéltük ezt is!” 🙂 És jelenleg az iPhone 4S-en a Grand Theft Auto 3 olyan szépen hasít, hogy azt még magunk sem gondoltuk volna 2007-ben, hogy egyszer majd a saját iPhone-unkon játszhatjuk az eredeti GTA3 átportolt változatát.

(A képek forrása: http://www.apple.com/ipod/)

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Jo kis cikk, de lehetne kicsit több szo a jatekokrol;) Allandoan kutatom az ujabb es jobbnal jobb jatekokat,de eleg ritka,hogy valami erdekesre akadok. Jöhetne rendszeresebben egy-egy aktualis jateklista.:)

  2. @roLLka: Igen, úgy indult az egész, hogy írok én is egy ilyen “Milyen játékokat használok” cikket, de szinte az összes játék már megtalálható volt az előző cikkekben. Így egy kicsit magamban néztem és leírtam az élményeimet. Egy cikkírónak mi a véleménye, hogyan is hatnak rá és milyen szerepet töltenek be a játékok az életében. Viszont a játéklista tippet felírom!;) Én is gondolkoztam egy ilyenen, hogy kiválasztunk egy hónapot (jelenleg pl a januárt) és összeszedem azokat a játékokat, amik abban a hónapban nagyobb figyelmet kaptak, vagy esetleg akkor jelentek meg.

  3. Nekem tetszett a cikk, én is sokat játszom iphoneon.

    GTA 3at rengetegen istenítik, hogy milyen jól sikerült az átportolt változat… Iphone 4en sűrűn belaggol, mikor kocsiba szállok, akkor pedig kb. ilyen 15 FPS-el futhat a játék… A grafika nem nyűgözött le, inkább átlagos, gangstar mintha egy hajszállal szebb is lenne, mégis simán fut.

  4. Látogast a toucharcade.com oldalt , ha nem gond , hogy angolul írnak a játékokról .

  5. Az elöző RoLLkának ment .

  6. nekem jól fut a gta3. viszont rohadtul idegesít, h nem tudom megcsinálni az 8ball küldetést, mert olyan lassan mozog a távcsöves így telefonnal irányítva, hogy mindig lepusztítják a palit, aki le akarja tenni a bombát…:(

  7. @punkass: Azzal nekem is meggyűlt a bajom… Úgy oldottam meg, hogy miután kinyírtam a kettőt akik a rámpa elejénél vannak, utána nem bezoomolva céloztam a következő 2-re, hanem kikapcsoltam a távcső nézetet, majd vissza, és még nem zoomolt állapotban gyorsabban be tudtam célozni a delikvenseket. Amúgy az is segít, hogyha a benzines kannákra(vagy nemtom mik azok) célzol, és akkor nem kell annyira pontosan, de mégis a robbanástól megpusztulnak a gringok. 😀

  8. jaja tudom, én is így csináltam. de még így is béna voltam. most azzal próbálkozom, hogy elállom a pók útját kocsikkal, hogy míg szenved, hentelek:D

  9. @Laca69:
    Ismerem az oldalt,a nyelv sem okoz gondot.:)
    De ha mar ez a magyar szifon tulajok oldala, miért ne lehetne itt beszélni a játékokról?
    Pl. egy havi játéklista az aktuális játékokrol egy rövid leirassal.. Itt altalaban csak a nevedebb jatekokat emlitik.;)

  10. Sziasztok!
    Nekem a GTA3 anno a kedvenc játékom volt pc-re! Az iPhone-os verzió iszonyat jól sikerült!!! iPhone4-en iOS 5.0.1el egyáltalán nem szaggat!
    Kérdés: valakinek sikerült megcsinálni a legutolsó küldetést???(amikor a csajt kell megmenteni).

  11. ez nem lesz off mert game-ről szól:D szifoncenterbe ajánlanám a Can Knockdown 2-t. szerintem ezzel lehetne nyomni egy hétig és úgyis régen volt játék:D nézzétek meg nekem bejön 😉


Add a Comment