fbpx Skip to content

Csillogós kis fekete doboz: Az Apple TV 2Gen 

Még a két ünnep között megkértem az egyik olvasónkat, hogy ugyan írjunk már egy cikket az Apple TV-ről, mert itthon nem igazán van erről szó, és mostantól megvásárolható az Apple Premium Reseller-ekben is. “kareeka” nevű olvasónk, még 2010-ben nyert nálunk egy Apple TV-t, így több mint fél éves használat után azt mondhatjuk, hogy mindent tud a kütyüről.

Íme az első rész:

Ha valaki azt mondja, hogy iOS-eszközök, mindenkinek az iPhone – iPod Touch – iPad trió ugrik be, és sokan elfelejtik, hogy a családnak létezik egy negyedik tagja is, méghozzá a második generációs Apple TV. Hála a Szifon.com áprilisi nyereményjátékának, én is gazdagabb lettem ezzel a kütyüvel. A kezdetben szinte használhatatlan kis fekete dobozból azóta egy olyan eszköz lett, ami nélkül már elképzelni sem tudnám a mindennapjaimat.

 

Kezdjük a legelején: amikor hozzájutottam az Apple TV-hez, itthon még csak maximum YouTube-ozásra és filmelőzetesek nézésére volt alkalmas. Ennek ellenére én nem elégedtem meg ennyivel, iOS lévén szinte könyörgött a jailbreak-ért a kis kütyü. Ezzel, és az új frissítésekkel, valamint pár ügyes kis programmal egy fantasztikus eszközt varázsoltam belőle, ezt szeretném megosztani most veletek. Arról elég sok helyen lehet olvasni, hogy mit tud alapjáraton a kütyü, elég csak felmenni az Apple oldalára. Ezen írásban inkább azokra a pluszokra koncentrálok, amelyek még többet képesek kihozni a csillogós dobozkából!

Fogjunk is hozzá, első lépés a jailbreak: jelen cikk írásakor még csak 4.3-as rendszerre van untethered jailbreak (bár Pod2G blogjbejegyzése szerint az ő friss módszere működik 4.4.x-es Apple TV-n is), így sajnos „ottragadtam”, és ez az írás is erről fog szólni.

Szerencsére a jailbreakelési folyamat ugyanolyan egyszerű, mint egy iPhone esetében: csak rádugjuk a gépre, elindítunk egy kis programot, majd követjük a képernyőn megjelenő pár utasítást, és pár pillanat múlva már kész is vagyunk. Én a Seas0npass-t javaslom, step-by-step leírás a folyamatról itt: How to Jailbreak Apple TV 2 on iOS 4.3 or iOS 5 Beta with Seas0nPass 0.7.7 (untethered).

A külső alkalmazások feltelepítése már kicsit macerásabb, ugyanis egy Mac gépet, valamint kisebb Terminal-os szakértelmet igényel, de ha akár ismerősünknek van, akkor tőle is elkérhetjük egy délutánra, hiszen ha egyszer felraktuk amit akartunk, pl. a Nito TV-t, vagy akár a Plexet, akkor már többé nincs szükségünk rá jó esetben. A szakértelem pedig áthidalható a rengeteg online how-to-val.

De mik is ezek a programok?

Elsőként a Nito TV-ről: ez leegyszerűsítve egy olyan program, mint jailbreakelt iPhone-okon a Cydia. Pár kattintással olyan eszközöket telepíthetünk fel, mint például az időjárás widget, vagy az RSS olvasó. Ez tehát egy egyfajta „alap” dolog a jailbreakelt Apple TV-kre, ezután következhetnek az igazi nagyágyúk, amelyek megcsillogtatják a kütyü igazi tudását.

Konkrétan a médialejátszó programokra gondolok, azok közül is a személyes kedvencemet, a Plexet emelném ki közülük.

 

Ami a Plexben leginkább megfogott, az nem is a kliense, hanem a szerver program tudása, amelyet a gépünkre kell feltennünk, ahonnan az adott filmeket, sorozatokat, zenéket streamelni szeretnénk. Létezik PC és Mac verziója is, miután feltettük, csak annyi a dolgunk, hogy betallózuk neki az(oka)t a mappá(ka)t, ahol a filmjeink vannak. A program felismeri a film címét, letölt hozzá hátteret, posztert, leírást, szereplőlistát, szóval szinte minden információt, amit egy eredeti DVD borítóján találnánk. Ez egyébként nekem kb. 80%-os hatékonysággal talált meg jó filmet az adott fájlhoz, a maradék 20%-ban pedig nekem kellett ráböknöm a megfelelő alkotásra. A fotelbe átülve az Apple TV-n futó kliens egyből megtalálja a szervert, és már válogathatunk is a filmek között.

Ha rákattintunk valamelyikre, bejön a film menüje, az imént letöltött kontentokkal, tényleg mintha csak egy eredeti DVD tokot néznénk. Itt választhatunk hangot és feliratot is, valamint megadhatjuk, hogy a filmet elölről szeretnénk kezdeni, vagy ha már előtte belenéztünk, akkor onnan folytatni, ahol abbahagytuk.

Természetesen mindez igaz a sorozatokra is, annyi különbséggel, hogy abban az esetben még az évadok szerint is csoportosít a Plex, majd (ha engedélyezzük ezt a beállítást) az adott sorozat évadának választásakor már hallhatjuk az introjának zenéjét. Nagyon fílinges, ahogy navigál az ember Dexter évadai között, a háttérben pedig elindul a sejtelmes muzsika, és tart egészen addig míg, kiválasztjuk az évadot, majd a részt, beállítjuk a megfelelő nyelvet is. Nagyon rá lehet hangolódni így a sorozatra, még azelőtt, hogy egy percet és néztünk volna belőle.

Azt pedig gondolom mondanom sem kell, hogy eddig nem sikerült olyan kiterjesztést találnom, amit a Plex ne játszana le: a régi, ezer éves mobilommal felvett avi videóktól egészen a full HD mkv-ig tényleg mindent lejátszik. Saját tapasztalatom szerint egyetlen hátránya, hogy nagyobb fájlok esetében érdemes egy lan kábellel is összekötni a gépet és az Apple TV-t, Wifin sokszor beszaggattak a 1080p-s mozik.

Az eddig leírt lehetőségek mind ingyenesek voltak, viszont említést kell tennem egy fizetős alkalmazásról is, amely az ATV Flash (black) nevet viseli. A készítők csak szerényen annyit mondanak róla, hogy: „Supercharges your Apple TV”. A cucc 30 dollárba fáj, ráadásul ebben csak 1 évnyi frissítési lehetőség van benne. Ezzel az egy mondattal a negatívumokat le is tudtuk, hiszen tényleg egy fantasztikus csomaggal van dolgunk. Első sorban hatalmas pozitívum, hogy feltelepítéséhez nem kell más, mint egy jailbreakelt Apple TV, valamint egy számítógép, amin csak lefuttatjuk a telepítőt, és már kész is. A fekete doboz újraindul, immár az új funkcióival. Mik is ezek pontosan? Első sorban egy félprofi médialejátszó program, amely teszi a dolgát, néhol többet is tud, mint a Plex, de azért az utóbbi sok mindenben felülmúlja. Kapunk még egy webböngészőt is: bár nyilván nem a TV-nken fogunk ezután facebookozni, de azért jó, hogy van. (Megjegyzem, simán lehetne rajta facebookozni is, csak távirányítóval kicsit nehézkes navigálni…) Bár nekünk nem túl izgalmas, de last.fm klienst is kapunk, valamint ami már sokkal inkább érdekes, hogy egy időjárás app, és egy RSS olvasó is helyet kapott a csomagban. Ezek mellett még a Remote HD is jelen van, amellyel az iPhone-unkat használhatjuk távirányítóként, ha letöltjük az App Store-ból az (egyébként fizetős) azonos nevű appot. Plusz, hatalmas piros pont a készítőknek, hogy az installer lehetővé teszi a Nito TV, a Plex, valamint az XBMC feltelepítését is, így pár kattintással felrakható ez a három program, mindenféle Terminalos mókázás nélkül. Az XBMC egyébként szintén egy media player, konkrétan az Xbox Media Center Apple TV-re portolt változata. Természetesen mindezek mellett az Apple TV eredeti funkciói is teljességgel megmaradnak.

A jövő tehát itt van: nagyon high-tech reggel felkelni, tévén megnézni a helyi időjárást két kattintás után, röhögni egy jót egy idióta YouTube videón, majd minden kábel és buherálás nélkül a TV-re kötött hangfalakon hallgatni az iPhone-on lévő számokat. Szintén hatalmas élmény, ahogy a gépen levő fényképeket mutogatom HD-ban a családnak a nagy tv-n anélkül, hogy a laptopot vagy a fényképezőt rá kelljen dugnom a tévére. És bár a kütyü eredeti funkciója még mindig nem 100%-os itthon (mert lehet már ugyan filmeket venni és kölcsönözni iTunesból közvetlenül Apple TV-n is, de nem hinném, hogy idehaza sokan fizetnének ezért, pláne, hogy egyetlen kivétellel eddig se magyar szinkron, se magyar felirat nincs), én azt mondom: nagyon is megéri beruházni erre a kis fekete dobozra!

Olvasd el a hozzászólásokat is

71 Comments

  1. Plex-el azért már én is el tudnám itthon képzelni a dolgot.

  2. Nagyon kacérkodtam a gondolattal, hogy veszek egy ilyet. Nem tudtam régebben, hogy mire is használnám.
    Sajnos most sem tudom. Mint ahogy a nálam járt Android-os ilyen kütyünél sem. Mivel nem vagyok egy nagy TV-t és filmeket néző ember, haszontalan dolognak tűnik még most is.
    Van egy Mac Book Pro-m és egy iPhone 4S. Már az iPad 2-őt is eladtam, mert felesleges nekem. Ennél már csak egy “Apple óra” lenne feleslegesebb.
    Ja, nem. Egy Steve Jobs figura.

  3. @taky1974: hja, a Steve Jobs figura jóformán GI-Joe 2.0 🙂

  4. Egy nagyon fontos dolgot felejtett el említeni a cikk: Az aTVflash lejátszoja esetén az appletv dolgozza fel az adatokat, amíg a PLEXnél a számítógép, amin a szerver program van! Ez azért fontos mert plexel 380%-on dolgozik a gép processzora, konvertál, ergo nem lehet más komolyabb munkát végezni rajta! A másik lejátszónál csak a hálózat van leterhelve!
    Nagyon nem kis különbség!

  5. @taky1974: ” Mivel nem vagyok egy nagy TV-t és filmeket néző ember, haszontalan dolognak tűnik még most is.”
    Ezek szerint a narancsbőr elleni krémek topikjába is beírod a nőklapján, hogy haszontalan, mert neked sosem kellett? Ugyan már.

  6. 380%?!
    mmm… Not Bad

  7. Örültem, hogy megláttam ezt a tesztet, mert kb 1 hónapja van nekem is apple tv-m.
    De sajnos elég kevés infót adott, ráadásul abban is vannak pontatlanságok/csúsztatásnak tűnő dolgok.

    1.Az apple tv alapból irányítható iphone-al és ipaddel..nem kell hozzá semmilyen progi az apple tv-re. Egyedul az iphone-ra/ipad-re kell a remote.
    2.ATV flash (black) szvsz értelmetlen. Weather van simán jailbreakelt apple tv-re is ingyen.
    A böngésző apple tv-n magában értelmetlen, mert a távirányító hosszabb szöveg beírására nagyon alkalmatlan (ha meg másról irányítod, akkor ott az airplay – tükrözés, megintcsak jailbreak sem kell)
    3.Zenéket simán lehet játszani itunes libraryből..ehhez sem kell jailbreak.
    4.Filmeket itunes libraryből simán lehet játszani, ehhez megint nem kell jailbreak. Ha esetleg a formátum lenne gond arra is van megoldás..airplay.

    Engem egy dolog érdekelne a készülékkel kapcsolatban. Nevezetesen az online radio-k közé hogyan lehet újakat felvenni. (Külföldi forumok szerint itunesba betenni az m3u-t, majd a generált playlistet elindítani apple tv-n, s innen automatán megjelenik majd a radiok között. Sajnos az apple tv viszont ilyen playlistet nálam nemtudott megnyitni – hibát jelzett rá.)

    Leginkább akkor lesz nagyon durva a készülék, ha lesz itthon is itunes match..akkor közvetlenül lehet majd cloudból streamelni a zenéket. Na ekkor fog majd mindenki venni apple tv-t.

    Szvsz. semmi értelme a jailbreaknek.

  8. @Norrbi: 4 mag, activity monitor, % CPU…

  9. @gtrombitas: De mit csinál annyira a gép? Közvetlenül konvertálja át a filmet egy Apple TV-n lejátszható formátumra? (pl. mp4)? Mert az AirVideo is így működik például.

  10. @gtrombitas: Mert én ugy gondoltam, hogy a Plex client tudja a mkv támogatást és az apple tv dekódolja.

  11. @hegyi: pont úgy megy mint az AirVideo…

  12. Ahogy fentebb is írtam, ha van mondjuk egy airvideo-d (iphone/ipad), akkor simán tükrözve airplay-el lejátszod az apple tv-n..és nem kell jail, meg semmi extra lejátszó progi az apple tv-re.
    Eddig nálam semmi sem szaggatott vele.

  13. @gtrombitas: Írtad az aTV Flash “nativan” játsza le a filmeket mivel a saját procija dolgozza fel a filmeket. Nem tudod, hogy 1080p mkv-ra képes a kügyü?

  14. Annyit még beleirhattatok volna hogy mennyi i se zazeszöz Caakolom a szemét

  15. @hegyi: nekem van aTV-m, 1080 is megy, de a nagyon sok gigásaknál, tömöritéstöl függően előfordul, hogy bufferel, megáll egy pillanatra, de nem gáz, inkább a hálózat nem birja. Amit nem szeret az a 720as avi-k, meg a nagyon nagy méretű avi-k. Ehhez használom a plex-et. Mert a gép viszont mindent bir ugye.

  16. @hegyi: ja de egy nagyon fontos dolog még, hogy feldolgozza, lejátsza az 1080-as anyagokat, de 720p-ben küldi ki ha jól tudom. (illetve hallottam hogy tud 1080i-t, de nem vagyok benne biztos, nekem 720as TV-im vannak)

  17. Én azért vennék AppleTV-t, hogy a jelenleg a gépemen lévő filmeket meg sorozatok azon nézzem, kiváltva a PC-met! Ne kelljen bekapcsolni a PC-t, ne búgjon zúgjon stb., de ugye ehhez a megoldáshoz a streamelés nem jó,mert közben mennie kéne a gépnek. A kérdésem az, hogy ha egy 1T-s külső winyót USB-n keresztül rádugok az AppleTV-re, akkor le tudom onnan játszani a filmeket? ISO, AVI, MKV formátumról van szó! Gondolom ehhez eleve vmelyik JB-t megoldás jöhet csak szóba, de ez így működőképes dolog?

  18. @Chrys: usb-ről nem játszik le semmit, sehogy. Az egyetlen megoldás egy NAS, hogy ne zúgjon a gép…

  19. @gtrombitas: köszi! ma vagy holnap tervezek venni egy ilyen Apple TV-t amúgy 🙂
    Ezzel a cikkel lett véglegesen eldöntve 🙂 Kössz a helpet

  20. Chrys: rá se tudod dugni. Nem kezeli.

    Kell egy NAS, abból is olyan ami tud itunes libraryt csinálni. Az itunes library-n keresztül pedig mindent lát az apple tv.
    Ha jailbreakelsz akkor is kell NAS, csak megúszod az itunes library-t és például xbmc-vel simán eléred a hálózati meghajtót.

  21. @gtrombitas: gondolom Time Capsule-re dugott vinyót meg lehet oldani, hogy lásson mert onnan játszanék le

  22. Az apple tv vásárlóknak — >>>>
    Főleg akik nem rendeltetés szerüen akarják használni – értsd media playernek használni és nem apple itunes streamernek.
    Nekik sokkal érdemesebb egy iXtreamert venni. Az apple tv-től nem sokkal drágább és NAS sem kell már.

  23. hegyi: én rákérdeztem xms-től. Ők nem tudtak apple alternatívát mondani a megosztásra/NAS-ra (szerintem mondjuk nincs igazuk). A time capsule-t nem ismerem. Ha képes itunes library megosztására akkor simán menni fog (iphone/ipad-al tesztelhető, ha az látja akkor az apple tv is fogja).

  24. @zsoltt:
    Sajnos Veled ellentétben nem olvasom a nőklapját sem írott, sem netes verzióban.
    De valahogy úgy van, ahogy mondod. Minek vennék narancsbőr elleni krémet, ha nincs narancsbőröm?
    És mivel ez az én véleményem, engedd meg hogy azt gondoljam, nekem az Apple TV haszontalan.

    Megértésed köszönöm.

  25. @Jadeye:
    😀

  26. @raffis: most nézem aTV flash kezeli az afp, smb kapcsolatokat szóval látni fogja a Time Capsule belső hdd-jét és a rá dugott HDD-t is a hálózaton ez szerintem 100%

  27. hegyi: én jailbreak nélkül mondtam. Nyilván egy sima hálózati meghajtót jailbreak után akármelyik jail után telepíthető media lejátszó progi látja – xbmc pld. ahogy fentebb írtam (és ez ingyenes), plexet nem ismerem.

    Jailbreak nélkül viszont “csak” az itunes libraryket látja a készülék. Mellesleg akármelyik újabb NAS képes itunes library-t kreálni.

  28. Továbbra is tartom, hogy aki elsősorban media playert akar, az vegyen iXtreamert. Nincs benne semmi apple-s megkötés, ugyanakkor képes airplayre..van benne iphone,ipad dokkoló.

  29. hmm, nekem az nem jött le, hogy mire jó az a 30 dodós program (ATV Flash (black))! Mármint miért éri meg, ha média lejátszásra jobb a Plex és böngésző meg időjárásért fizetni ennyit…nem értem 🙂 !
    A másik, ami jó lett volna kitárgyalni: miért jobb egy Apple TV mint mondjuk egy Asus o!play mini plusz (vagy bármelyik másik ilyen dobozka)?

  30. RKG: Hát ha csak Media lejátszására akarod használni ne vegyél Apple TV-t. Én személy szerint gondolkoztam Asus oplayben, viszont annak sokkal gyagyibb felülete van, állítólag elég rossz a távirányítója is.
    Nem beszélve az alap funkciokról amit tud a kütyü: AirPlay, AirPlay Mirorring…
    Ha Apple eszközeid vannak akkor nagyon jól együtt tudnak mukdoni

  31. RKG: attól jobb, hogy teljesen más a funkciója:)

    De tényleg, nem értem, hogy miért hasonlítgatják media playerekhez. Miközben nem az! Ez egy streamer eszköz, amivel az apple-s hálózatunk (leginkább itunes librarynk és itunes tartalmaink) közvetlenül ráköthető tv-re, van digit kimenete így kompromisszumos megoldásként egy DAC-al egész értelmes zenei minőség hozható ki belőle (közelébe nincs persze egy komoly cuccnak, viszont könnyen kezelhető és izléses).
    Ezenkívül van neki jónéhány extra szolgáltatása: photo nézegetés, airplay, rádió adók, tv adások (sorozatok), moziajánló és mozifilmek (kölcsönzése, vásárlása).

    Ennyi..ez NEM MEDIA PLAYER (a szó hagyományos értelmében)! Persze a jailbreakesek próbálnak belőle azt varázsolni, de rohadtul nem ez a fő funkciója.

  32. Az én kérdésem még adott:) Akinek van apple tv-je és sikerült megoldást találnia az leírhatná.

    Hogyan lehet új (magyar) rádiókat felvenni?

  33. @hegyi: Kezeli az aTV flash black-es Media player a Time Capsule-t, én is így használom.

  34. @raffis: már bocs de a media playerek is streamer eszközök,nem? és amit leírtál, azon kívül, hogy itunes library (bár gondolom van olyan mp ami azt is kezeli) tök ugyan azt csinálja mint egy általad csak media playernek nevezett cucc, azaz kép zene film nézésére, aminek persz az iTunes store és az airplay ad egy pikánsságot, de egyelőre annyira nem nekünk itten középföldén 🙂 !
    És most vegyük le az apple precizitását mind hardware mind software terén, mert azt nem fogja elérni egyik gyártó sem és akkor igazából nem soroltál fel, és eddig senki más, olyan dolgot amiben más 2 ilyen doboz, amit a TV-re kötünk (csak h ne hívjam se media playernek se streamernek)!
    Nem kötözködésből írtam ezeket, hanem tényleg nem látom a többet a dologban!
    Valamint hozzá tenném, hogy nem vásárlás miatt érdeklődök, hanem csak hogy tágítsam a látóköröm, mert én ezt úgy fogom megoldani, hogy egy beépített wifi-s TV + My Book Live-om már van és szerintem boldog leszek 🙂 !

  35. @costee: köszi! indulok egyet vásárolni :))

  36. Örülök ennek a ciknek, bár még mindig nem tudom mit tegyek.
    szitu: van egy 2007 macbook black(4giga ram 3 at lát) om és pár hete vettem lg monitort cinema 3D(23″). A probléma a következe ha leszedek .mkv be tömörített 3D-s 1080p filemeket azzal a gép igen csak szenved szaggat sokszor pedig kásás a kép nézhetetlen. (VLC, Mplayer, Blu-ray Player, Plex)

    Ma kipróbáltam xbmc t azzal már végig tudtam nézni a filmet csak néha szaggatott kicsit de élvezhető volt, ez még mindig nem az igazi.

    Az átkonvertálás nem játszik mert egy ilyen mozinál az 12-15 óra szóval annyira nem jó megoldás

    szóval a kérdés ezzel a kütyüvel (jailbreak nem gond) megoldódhat a probléma szaggatás stb.
    jelneleg a vga val van összekötve a tv a gépel (a tvn nincs dvi, csak hdmi) próbáltam a dvi-hdmi kábelt de az eredmény ott sem volt jobb

    ha van még más megoldás az is érdekel

    előre is köszi

  37. RKG: nem mondtam sehol, hogy többet nyújt mint egy media player (egyébként szerintem az alap különbség, hogy a media playerek mögött van háttértár, a streamerek mögött pedig – közvetlenül – nincs).
    Viszont a media playerek alap funkciója a filmek lejátszása – a többi funkció kvázi extraként van kezelve (és a minőségük is ilyen).
    Az apple tv-nél nem a filmek (legalábbis háttértárról) történő lejátszása a fő funkció, hanem sokkal inkább az apple által nyújtott szolgáltatások.

    Ez az alapvető különbség, el kell dönteni neked melyikre van szükséged.
    Ezért is írtam már többször, hogyha inkább film lejátszást akarsz akkor vegyél egy iXtreamer-t, mert annak az a fő funkciója (viszont az összes apple-s “hülyeségre” képes).
    Viszont ha az apple féle tartalomszolgáltatás neked a fontos, akkor vegyél apple tv-t (mert ezt a fajta szolgáltatás halmazt semmelyik más media player nem nyújtja ebben a minőségben/ilyen egyszerüen és “közérthetően”).

    Egyébként nálunk csak 2 dolog nem működik, az itunes match és a tv sorozatok. Minden más elérhető (persze nem magyar nyelven).

  38. RKG: egyébként logikus és egyszerű megoldás a “wifi-s TV + My Book Live”, csak sajnos csapnivaló a hang minősége. Nálam ez is szempont volt. Az apple tv sem egy csoda ebből a szempontból, viszont még az én szubjektív tűréshatáromon belül van.

  39. @raffis: aham, tehát a szokásos apple dolog, hogy “it just works” meg amíg nem használod nem tudod h igen, ez kell neked 🙂 ! legalábbis iPad esetében én így voltam/vagyok és nagyon sok ismerősöm iPhone-nal van ugyanígy 🙂 !
    Köszi az értekezést 🙂 !
    Hát egyelőre jussak el oda h megvegyem azt a TV-t aztán majd kitalálok valamit a hangra, de figyelmeztetésnek köszi 🙂 !

  40. RKG: igen, valami ilyesmi élményt nyújt ez az eszköz is.
    Én is sokat gondolkoztam, hogy megvegyem-e (végül ajándékként kaptam, de jómagam is arra jutottam, hogy ez kell).
    Mivel filmet nemnagyon nézek – legalábbis gépen, inkább dvd párti vagyok – ezért nálam az apple tv nyert (egyébként legerősebb indok az airplay és a jövőbeni itunes match voltak).

    Nekem fontos a hang minőség, mert a hifi a hobbim. De nyilván egy kisebb hangrendszeren ezek a dolgok nem annyira döntőek (egyébként az iXtreamer messze jobb hangot produkál mint a többi media player vagy apple tv, mégis inkább a “rendszer” szinergia és a kevésbé digitális forrásról történő zenehallgatás miatt döntöttem így).

    Sok sikert a TV választáshoz/vételhez!

  41. nem rossz a cucc, nekem kb. 1 éve van, atv-vel használom, az új frissítéssel és az untethered JB-vel NO. 1. icloud-ot kezel frankón…

  42. nos, most sikerült gépközelbe kerülnöm, örülök, hogy így felkeltette az érdeklődést a cikkem! 🙂
    csak pár dolog, amire reagálnék, és eszembe jutott a kommenteket olvasva:
    -nem tudom, hogy miben jobb, mint a többi “médialejátszó”, mert soha nem használtam olyanokat, csak olvastam róluk néhol. de az biztos, hogy rengeteg olyan funkciója van, amit ez tud, de a többi nem, mint általában az összes Apple terméknél.
    -valóban lehet alapból is irányítani az Apple TV-t iphone-nal, de a Remote HD, meg a Rowmote sok esetben sokkal profibb megoldást kínál, ami már csak abból is látszik, hogy ez a két progi fizetős, míg a “sima” ingyenes.
    -az ATV Flash (black) legnagyobb előnye, ami miatt szerintem leginkább pénzbe kerül, hogy installáláshoz nem kell csinálni semmit, csak lefuttatni egy progit a gépeden, és kész is. nincs terminálozás, meg ssh, meg hasonlók, plusz sokkal szebb és felhasználóbarátabb a felülete szerintem, mint a nito TV-nek (pl ha feltelepítesz valamit, egy átlag juzert nem érdekli a sok parancs ami pörög, csak még jobban bepánikol, h jézusom, mit csináltam, az ATV flashnél meg csak egy forgó ikont lát). plusz a couch surfer pro is tudtommal csak onnan érhető el. tehát gyakorlatilag a “kényelmet” veszed meg, mindenki döntse el maga, hogy megéri-e neki.
    -igaz, hogy alapból is lehet streamelni médiát jailbreak meg plex nélkül, de 1részt ehhez az kell, hogy fusson az itunes a gépen (ami valljuk be, PC-n elég sokaknak körülményes elindítani, lefagy stb…), plusz olyan formátummá kell konvertálni a filmet amit meg tud enni az itunes. és nem szívesen konvertálgatok 10 gigás mkv-kat… ezzel szemben a plex mindent lejátszik, nem kell importálni, nem kell futtatni külön semmit, csak a szerver megy a háttérben és kész.
    -tv-n való netezéshez be lehet állítani, hogy kurzorral mozogj, és az iphone a “tapipad”. ezt tegnap vettem észre én is, és így már sokkal jobb a netezés tv-n.

  43. jah és amúgy annyi még, hogy azóta már kijött a jailbreak 4.4.4-re is.

  44. Sajnos (vagy nem sajnos) ténylegesen nem nyújt semmi plusszt az apple tv (kivétel az airplay, de ezt is pakolják bele az újabb cuccokba, lásd iXtreamer), de ezt már kitárgyaltuk.

    A fizetős remote alkalmazásokat megnézem majd otthon, hogy mit adnak plusszban, ezt köszi.

    Nem kell gép az itunes libraryhez..egy NAS is képes rá. Így ha itunes kompatibilis formátumú filmet használsz akkor gond nélkül játsza jail nélkül a gép.
    (mkv lejátszást is meglehet oldani jail nélkül iphone/ipad-el, de ezt már írtam)

    A tv-n való netezéskor ha használsz iphone-t vagy ipad-et az irányításra..akkor sokkal inkább ott az airplay-es tükrözés és akkor nincs is ez a probléma.

  45. Ha valaki Plexet tenne rá, én inkább az XBMC-t javaslom, mert mind funkcionalitásban, mind kinézetben sokkal-sokkal többet tud mint a Plex. A Plex ugyanis egy leegyszerűsített XBMC fork, kevesebb és egyszerűbb funkcióval és legutóbb mikor néztem egyfajta skinnel…

  46. Sziasztok !

    Próbálom jailbreakelni a TV-t de mindig a következő problémába ütközök: 4.4.4 van a gépen, meg is csinálom a custom ipsw-t (Seas0nPass) de itunes kidob mindig 1600 vagy 1604 hibával. Próbáltam már irebet (PWND DFU) is de azzal sem jó… Próbáltam már másik gépet is. Valakinek valami ötlet??

    Köszönöm

  47. @Ceko: nekem sima DFU-ban simán lefutott…

  48. Nekem nem 🙁

  49. De miért is kell mac a telepítéshez?! Nekem windóz alatt ment fel rá minden kacat… Bárki meg tudja csinálni, nem kell hozzá mac!!!

  50. Sokáig gondolkoztam énis appletv-n és egy olcsóbb Ledtv kombón, de végül olcsóbban vettem egy 3d-s samu smart tv-t. Nem bántam meg, amire nekem kell tudja bőven.

    Plex tényleg nagyonjó dolog, iphoneon is rajta az app, de van samu TVhez is app, nagyon jól működik, csak kár hogy 3d-s filmet nemtudok rajta keresztül nézni. Bár 20gigás 3d mkvkat streamelni tvnek nemtúl mókás, ahhoz ajánlott egy usb-s vinyó, samu belső média lejátszója lazán viszi;)

  51. Segítsetek légyszi, már terveztem médialejátszót venni és érdekel az Apple is és a iXtreamer is. Az egyikhez nem értek a másik drágább 🙂
    A kérdésem az lenne hogy van egy NAS amire a filmek vannak letöltve, onnan simán viszi mind a kettő? A telefonom tartalmát mind a kettő viszi wifin?
    Előre is köszi a válaszikat

  52. pintair: apple tv – hacsak a NAS-odon nem csinálsz itunes libraryt – csak jailbreakkel viszi.

    A telefonod ha tud streamelni akkor viszi. Ha iphone-od van akkor tud mind az apple tv mind az iXtreamer airplayt.

    Az apple tv abban jobb, hogy apple..magyarul egyszerű mint egy ásóbot és designos.Valamint az apple-s extra szolgáltatások ezen mennek (photostream és társai).

    Az iXtreamer jobb hang és kép minőségre – viszont majdnem kétszer annyi az ára, ha veszel hozzá wifi antennát és passzív hűtést (egyébként van hangja) -, ha film nézés a fő szándékod én ezt javaslom.

  53. Köszi, iphone telefonom van, nézném a filmeket is, de nem csak az lenne a fő. Viszont segítség kellene jailbreak-het, amit honorálnék is 🙂

  54. Én egyik eszközömet sem jail-eltem még – és nem is tervezem, mert szerintem enélkül is tökéletesen használható mind.

    De biztosan találni fogsz valaki.

  55. Tudna valaki segíteni nekem Plex-el kapcsolatban? Jb már megvan és szeretném feltenni valahogy a Plexet, már több féle video alapján próbálkoztam, de mindig az volt a vége, hogy nem tudott bebootolni az appletv. Jah és win alatt próbálkozok.

  56. Valaki jailbreak-elne nekem? 🙂

  57. Sziasztok! Tegnap vettem egy Apple TV-t és egy olyan kérdésem lenne, hogy feltettem az aTV flash-t és a program saját lejátszójával szeretnék filmeket nézni.
    Van egy Time Capsule-m és arra van rádugva egy külső HDD amin a filmjeim vannak. Szépen meg is találta egyből automatikusan (AFP protokollon) csak a user/pass-t kellett beírnom és minden ment is, viszont az a bajom, hogy nagyon lassú a stream. Egy sima 720p-s 7,35GB-s mkv-t és egyszerűen alig lehet benne tekerni, nagyon sokat kell várni és sima lejátszás közben is néha bufferingol. Az Apple TV LAN-on keresztül van a hálózatra csatlakoztatva szóval nem lenne szabad lassúnak lennie.

    Aki tud valami megoldást segítsen már mert igazándiból így szerenék lejátszani filmeket! Köszi.

  58. ez aztán értelmes cikk!Búzdítsuk csak a jónépet a JB-re! Minek vesztek prémium kategóriás terméket ha 200forintokat nem tudtok kifizetni? Mellesleg valaki leírta, hogy jb-vel ami ide levan írva azt tudja anélkül is… szánalom komolyan… meg egy ilyen oldal áll össze egy telekommunikációs céggel? ennek az oldalnak a fele a JB-ről szól! hol éltek ti jézusom… na nem baj majd meg kapjátok a segbe kukit az appletől :D:D

  59. @Norbis: Mi van veled Norbi? Látom olvasni nem tudsz, és emiatt sajnállak is.

  60. olvasni tudok képzeld;) én meg azért sajnállak, hogy villogsz az apple termékekkel közbe meg 200ft-ot nem tudsz kiadni egy appért.:D:D az egész cikk arról szól, hogy JB-vel miket lehet rátölteni!Hááát ez fantasztikus:D:D

  61. érdekes amúgy, hogy semelyik más apple oldal nem foglalkozik JB témával maximum annyit, hogy most seggbe kuki lesz a legnagyobb warez oldalnak:D de ti rendszeresen írtok erről, hogy kell ezt meg azt csinálni… érdekes a többi oldal becsületes ezt rólatok nem mondható el!!

  62. @Norbis: Nem nem tudsz olvasni, mert ez egy vendég blogger cikk és nem én írtam és látom az első 5 sorból nem tűnt fel neked. #fail

    Egyébként 2 éve nem jailbreakelek, és még a zenéimet is itunes alatt veszem meg, de ehhez neked semmi közöd.

    De látom a cikket még mindig nem értetted meg mert a jailbreak egy eszköz arra, hogy elérd azt, amit nem tudsz és cikk nem azt taglalja, hogy mit kaphatsz vele meg ingyen. #fail2

  63. @hegyi: Szia, sikerült megoldani a problémát? Én csak tegnap tudtam megcsinálni a JB-t, feltenni az aTV flashblacket, és jelenleg várom hogy szállítsák az Airport Extreme-em, amire csatlakoztatnám a HDD-t. Ha jól értem Time Capsule és aTV/HDD között vezetékes kapcsolat van végig, ugye?

  64. Na, sikerült beszereztem feltettem rá amit kell. Egy olyan gondom van hogy iso fájlból megy a dvd és hiába választom ki a hangot akkor is csak angolul hajlandó menni. Valaki nem tudna segíteni mi lehet az oka? Ja a 1080p mkv- wifin szinte akadás nélkül viszi, kábellel is akadna vagy azzal nem?

  65. Siker minden fronton! Ajánlom mindenkinek, megoldódott minden problémám, tökéletesen működik, simán lehet meg a teledont is tükrözni (4s)

  66. @pintair: Érdekelne, hogy nálad mit jelent, hoigy “szinte” akadás nélkül viszi az 1080p-t?

    Nekem wifin (Airport Xpress-szel) még a 720p- is akadozott, és meg-meg állt bufferingre. Ethernet kábellel összekötött, Airport Extreme-re kötött NAS-el a 720p már szépen megy, de az 1080p még mindig meg-meg áll bufferelni, és akadozik…..

    A napokban jött ki a firecore 1.2-es verziója, de még nem volt időm upgradelni rá, remélem az megoldja a problémát. Ha nem, akkor veszek aTV3-at majd….. 🙁 hátha abban gyárilag lesz 1080p támogatás…..

  67. Nekem olyan kérdésem lenne Felétek, hogy nektek is kiugrik az xbmc 11beta2 videónézés közben? (és természetesen kikapcsolja a sleep módot is)

  68. Sziasztok. Ami most megjelent nem rég Apple tv 3 ami 1080p tudja azt lehet már jealbrekelni ?

  69. Nekem ez lenne a kérdésem:
    Apple Tv 3rd gen. van nekem otthon, most ismerkedek vele. Ahhoz, hogy a routerre dugott usb-n elhelyezett .m4v filmet le tudja játszani a tévé, ahhoz ugye iTunes Library és Home Sharing kell? Ergó a laptopnak és rajta az iTunesnak mennie kell, hogy lássa a tartalmat ?
    Ha nincs más megoldás, akkor inkább felmásolom a 4S-re és AirPlay-el, esetleg AVPlayerrel átnyomom.

  70. Hmm.. Minden értek.
    Azért vegyek külön egy apple TV-t az smart tv-m mellé ,hogy ne tudjon semmivel sem többet mint amit alapból tudna? És azért a kis ,,pluszért” ami az apple tvnek plusz jbvel de a smart tv-nek alap?
    Nem smart tvhez oké ahhoz jó kis dolog ha valaki nem szeretne új tv-t venni mert neki tökéletes az is ami most van.
    De könyörgöm egy okos tv már alapból magyar menüvel szerelt, wifin keresztül lehet rá bármit csatlakoztatni és megtekinteni a tartalmakat(zenéket,filmeket,képeket videókat.).
    Legyen az iphone,macbook,pc,androidos telefon,tablet és társai. Sőt bármilyen okos kütyüt tudok rajta használni távirányítóként is ahogy az apple tv-nél az iphonet.
    Én is apple párti vagyok azóta ,hogy megvettem az első iphoneom semmilyen androidos telefonért nem adnám oda.
    De ez számomra mást nem tudok rá mondani i egy kicseszett nagy f@szság.
    Amikor bejöttek a ,,sima” lcd majd led tv-k ,,okosság” nélkül akkor hasznos lett volna.
    De így ,hogy már boldog boldogtalan smart tvt vesz (a cik 2012ben írodott és valjuk be akkor sem ment ritkaság számban)semmi értelme.
    Egy szimpla tv okosító 25-30.000től 80.000ig. Akkor inkább vennék egy androidos tv okosítót 5-10.000ért ha nem smart tv-m lenne.Mondom ezt úgy ,hogy apple párti vagyok.
    A másik fele meg microsoft copy az apple tv contorllere (nem a tv irányítóra gondolok hanem a játék irányítójára amit lehet venni külön) a játékok.
    Egyedül a játékok ami mellette vannak okos tvken eddig csak gagyik vannak.
    De akkor meg már konzol mert 80.000ért már lassan újonnan lehet venni 500gb-s ps4et vagy xbox onet…
    A gh live áráról nem is beszélve apple tvhez 30 ps4hez és onehoz 15-20…Meg aki normálisan akar játszani konzolt vesz vagy pc-t nem 2 magos hülyeséggel fog bohóckodni.
    A 4.genes apple tv mellett egy ér az érintős irányító de megint olyan dolog ,hogy 80ért 3d-s full hd-s 80-100cm-s tv-t lehet venni szintén érintős irányítóval.
    Szerintem ez egy nagyon nagy hülyeség és lehúzás.
    Valaki javítson ki ha tévedek vagy világosítson fel ,hogy miért olyan jó ez a kis kütyü.


Add a Comment