fbpx Skip to content

Két új eszköz látott napvilágot az elmúlt hétvégén: az egyik az Ac1dSn0w, a másik pedig a Reporter. Ez a cikk róluk fog szólni, leírva, mik ezek, mire is jók, és van-e értelmük egyáltalán. Amelyiknél főleg a van-e értelme egyáltalán nagy hangsúllyal merül fel, az az Ac1dSn0w, és a körülötte frissen elterjedt félreértések és tévhitek sora. Ezt ellensúlyozandó ott a Reporter app, ami viszont valódi haszonnal is kecsegtet. De nézzük őket egyenként.

Ac1dSn0w

Az Ac1dSn0w beta 1 egy eddig teljesen ismeretlen fejlesztőcsapat, a Pwn Dev Team terméke, amivel tethered módon lehet jailbreakelni az eszközöket iOS 5.0 és 5.0.1 esetén. Nem támogatja sem az iPhone 4S-t, sem az iPad 2-t. Amire összesen jó, az csak az iPhone 3GS, az iPhone 4, az iPod Touch 4G és az iPad 1. generációja (ezek is csak 5.0 vagy 5.0.1 esetén).

További tulajdonsága, hogy nem hacktiválja az eszközt, tehát kizárólag csak egy már működő rendszert lehet vele feltörni, illetve Windows-os verzió még nincs belőle.

Mint minden új jailbreakes app esetén, itt is felütötte a fejét szinte azonnal, hogy mivel ez a legújabb, ez akkor biztosan jobb is, mint a többi elérhető eszköz. Semmiben nem jobb, sőt. Ha azt vesszük alapul, hogy egy eddig nevenincs, sehol nem szereplő, semmi egyebet fel nem mutató fejlesztőgárda adott ki egy olyan eszközt, amire már réges régen ott volt a redsn0w, vagy a sn0wbreeze, ráadásul kevesebb funkcionalitással, mint az említettek, akkor tökéletesen látható, hogy mennyi létjogosultsága is van a dolognak egyáltalán.

Ha valaki úgy gondolja, hogy csak mert ez a legújabb, és így akkor ez már csak jobb lehet minden másnál, és megnyugvással tölti el, hogy a legújabb (egyébként beta) szoftverrel jailbreakelte úgy a készülékét, noha csak tethered módon, ahogy már hetek óta lehet, akkor az használja ezt, de csak saját felelősségre. Ha már jailbreakeltünk mással, akkor semmi értelme most csak emiatt restore-olni.

A másik nagy hiba, amit a fejlesztői elkövettek, hogy nem vették a fáradtságot, hogy az Apple által használt kódot visszafejtsék, és azt saját maguk írják meg újra, hanem direktben felhasználták az eredeti Apple-kódot 15 alkalommal is. Erre MuscleNerd is rámutatott:

Unfortunately they achieve this by directly embedding Apple code in their program (15 times!). That’s the kind of copyright infringement we stay away from. Hosting this app lead to DMCA takedowns, etc. (Anyhow, redsn0w doesn’t need the IPSW for each tethered boot either. It fetches the images from Apple’s servers once and then caches them.)

Mivel Amerikában ez kimeríti az úgynevezett Copyright Infringement tényállását, így ez nem tartozik a legális jailbreak kategóriájába, hanem illegális. Azóta a fejlesztők már le is szedték a letöltési linkeket.

Mi nem javasoljuk a használatát, hiszen semmi biztos háttérinformációt nem lehet tudni a fejlesztőcsapatról.

Reporter

A Chronic Dev eszköze, a Reporter már sokkal inkább érdekes. Ezzel lehetőségünk lesz a készüléken található crashreport-okat elküldeni a Chronic Dev csapat számára. A crashreport-ok részletes információkat tartalmaznak arról, hogy egy adott alkalmazás miért omlott össze, így ez alkalmas lehet olyan hibák felfedezésére, ami segíthet az untethered jailbreakek fejlesztésében. A crashreport ugyanakkor nem tartalmaz személyes információkat, így az adataink biztonságban tudhatóak.

A crashreport-ok elsődleges célja az, hogy segítse az Apple-t abban, hogy javíthassa az iOS-ben jelen lévő hibákat. Így ezek elküldése gyakorlatilag minden felhasználónak érdeke, viszont egyben azzal a “mellékhatással” is jár, hogy az Apple így sok olyan hibát is javít, ami a jailbreaket jelentősen megnehezíti, vagy ami miatt egyelőre nincs untethered jailbreak az iOS5 esetén (a régi iBoot-os iPhone 3GS kivételével).

Hogyan szerez az Apple tudomást a hibákról?

A legtöbb hibával kapcsolatos jelentést maguk a felhasználók küldik el az Apple számára, legtöbbször automatikusan. Az iTunes erre egyszer rákérdez, és az ott választott opciótól függően az ilyen crashreport-okat a készülék minden szinkronizálásakor automatikusan elküldheti az Apple számára:

Ha a fenti ablakot dobja fel az iTunes, tegyünk egy pipát a Do not ask me again mellé, majd válasszuk a Don’t Send opciót. Ezzel megtiltjuk az iTunes számára, hogy az iOS által gyűjtött crashreport-okat elküldje az Apple-nek, és erre később sem fog rákérdezni.

Amennyiben nem tudjuk, mit választottunk korábban, de szeretnénk azt megváltoztatni, úgy kattintsunk jobbklikkel az eszközünkre az iTunes bal oldalsávjában a Devices alatt, és a menüben válasszuk ki a Reset Warnings opciót:

Az eszköz újbóli csatlakoztatásakor az iTunes újból feldobja majd a hozzájárulásunkat kérő ablakot, amiben akkor tegyünk pipát a Do not ask me again mellé, majd válasszuk a Don’t Send opciót.

  • Tipp: ha a készülékünkön szeretnénk ezt kikapcsolni, úgy iOS5 esetén menjünk a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpontban az About (Infó) opció alatt található Diagnostics & Usage opcióhoz, és tegyük át a pipát a Don’t Send lehetőségre.

A fentieket egyébként maga a Reporter is megcsinálja (kivétel a készülékünkön), tehát ha korábban az adatok elküldése engedélyezve volt számunkra az iTunes-ban, akkor azok további elküldését letiltja. A Reporter app ezek után a csatlakoztatott készülékről lemásolja a crashreport-okat, és azokat elküldi a Chronic Dev számára. Az így összegyűjtött hibák alapján a fejlesztők elindulhatnak egy irányba, hiszen a legtöbbet összeomló appoknál érdemes lehet szétnézni, mi lehet a hiba oka. Persze ezek adódhatnak az adott appot fejlesztő kolléga hibájából is, de az is elképzelhető, hogy az iOS rendszer viselkedik hibásan, így mindenképp érdemes erre vetni egy pillantást.

Teendők

Amennyiben segítenénk a munkájukat, úgy egyszerűen töltsük le, és használjuk a Reporter appot a Chronic Dev oldaláról:

Mac-hez: CDevReporter_mac.zip
Windows-ra: CDevReporter_win.zip

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Szerintem semmi probléma nincs azzal, hogy új fejlesztőcsapatok is próbálkoznak. Tapasztalatlanok is, mint ahogy a hibájuk is mutatja, de próbálkoznak, és ez viszi előre a világot. Sose jó az ha mindig van 1 egyeduralkodó és mások szóhoz se jutnak. Több szem többet lát, mint ahogy a mondás is tartja. Remélem, hogy fejlődnek ők is és ügyesebbek lesznek.
    Logikus hogy nem járunk jobban ha azt használjuk, de valakiknek ki kell ahhoz hogy hibákat javíthassanak. Remélem értitek mit akarok mondani, mert nem arra akarok én ösztönözni senkit, hogy használja.
    De a Dev – teamnek nem lenne szerintem jó, ha a babérjaikra törnének.

  2. @kiru_l: nem az a baj, hogy mások próbálkoznak, hiszen az csak jó, mert segít a versenyben, és ugye több szem többet lát. de annak mégis mi értelme van, hogy kiadnak valamit, amire már hetekkel korábban volt megoldás, és nemhogy újításokat tartalmazna az ő megoldásuk, hanem épphogy kevesebb funkcióval rendelkezik? (azt már nem is említeném, hogy mindemellett le is szedik az egészet rövid idővel később, mert jogsértően eredeti Apple-kódot hagytak benne)

    ezt amúgy nem értem: “de valakiknek ki kell ahhoz hogy hibákat javíthassanak”

  3. @Jadeye:
    Teljesen egyetértek Jadeye-vel. Ez egy teljesen felesleges dolog. A cikk második része viszont rávilágít arra, hogy még csak készülőben sincs az untethered JB, hiszen akkor nem kérnék ezeket.
    Pedig nekik is égetően fontos lenne hogy kiadják, hiszen a Cydia-ban biztosan sokan vásárolnak progit. Tehát Sauriknak is fontos az untethered JB. És biztosan pattint valamit vissza a bevételeiből a DEV csapatoknak. Hiszen ha nincs JB, akkor neki sincs bevétele a Cydia-ból.
    Ez persze csak magánvélemény.

  4. @Jadeye: elírás: “valakinek ki kell próbálnia ahhoz, hogy a hibákat javíthassák”

    Lehet hogy fölösleges, de megmutatták, hogy ők is vannak.

    Azért egy hajrát megérdemelnek!

  5. @kiru_l:
    Hajrá.

  6. @kiru_l: hát én ezzel nem feltétlen értek egyet. szerintem egy új eszköznek akkor van valódi értelme, ha újat, vagy többet, vagy jobban nyújt azt annál, ami már létezik. ők meg nem használtak fel új exploitot, nem untethered, amire sokan várnak. az UI talán egyszerűsítettebb, de funkciókban alulmarad az app a már létezőktől. az meg, hogy pár órára rá leszedik, az szintén nem mutat jó felé.

  7. (Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

  8. Már tegnap óta kint van a win-es verzió greenpois0n.com-on. 🙂

  9. @Vikitorony: köszi, frissítettük a cikkben is. 🙂

  10. @Jadeye eltudnád nekem mondani vagy segíteni abban, hogy hogy csináljam meg a tethered jailbreaket, előre is köszi

  11. @aladinka:
    Megelőzom Jadeye-t:
    1. Milyen eszköz?
    2. Milyen rendszer?
    etc…

  12. iphone 4
    iOS 5.0
    köszönöm 🙂

  13. @aladinka: legújabb redsn0w, jailbreak gomb. ennyi. a többit a redsn0w lépésről-lépésre leírja.

  14. egy linket kérhetek?

  15. azt írja az ipsw-re hogy unable to recognize specified ipsw

  16. készen vagyok, köszönöm 🙂
    abban tudnál segíteni, hogy hogy bootoljam be ha valami baj lenne?

  17. Ezzel a Don’t Send-el nagyot ártottatok a fejlesztőknek. Ebbe mennek ki az alkalmazások összeomlása során keletkezett jelentések is, amiket maga a fejlesztő kap majd meg. Mégis hogy értesüljek arról, hogy az alkalmazásom összeomlik egy helyen, ha senki sem küld jelentést erről? Majd persze látom, hogy valaki ad rá 1 csillagot azzal,hogy összeomlik ez a szar, megnézem milyen crash reportokat kaptam, és látom, hogy semmit. Hajrá kijavítanom azt, amikor az egyetlen infó amit kapok, hogy “összeomlik ez a szar”.

  18. megcsináltam a jailbreaket, és a redsn0w logoval töltött be alma helyett, de hol a cydia??

  19. iCloud backup-ba mentesre kerulnek a jailbreak appok beallitasai? Ha egy jailbreakelt iphone4-rol csinaltam icloud backup-ot es ebbol allitottam vissza egy 4S-t, akkor tulkepp nem valosult meg a clean install es mostantol ez alapbol buko? Keresgeltem erre vonatkozo leirasokat, de nem talaltam egyertelmu valaszt, van errol vmi infotok?

  20. @zenorbi: erről már volt cikk, amiben leírtuk, hogy tessék használható kommenteket hagyni a store-ban. de ha teszel egy külön rutint az appba, amiben a crashlogot direktben el tudja küldeni egy összeomlás után a user, az kicsit egyszerűbb szerintem.

    @aladinka: lapozz. az első szabad helyre tette magát. ha tele vannak a home screenek, akkor lapozz a végére.

    @kescar: jailbreak appok beállításai már hogy kerülnének bele? ha az installousból telepített tört appstore-os appokra gondolsz, azoké viszont igen.

  21. Jadeye: itunes backupban benne voltak, ezert nem volt celszeru backupbol visszaallitani a rendszert, nem? installoust nem hasznalok, de mobilesubstrate es preferenceloader azert ficcent.

  22. @kescar: hát ez esetben annak a függvénye, hova teszi a beállításfájlt. de akkor igen, ha visszaállítottad cloudból, akkor visszatehette. és akkor igen, úgy nem teljesen clean az install.

  23. letöltöttem szifon repoból, mindenféle t-mobile-os logofixet és stb..
    hiába rebootoltam nemjó, melyik jó nekem?(5.0) köszi

  24. @aladinka:
    Egyik sem

  25. sziasztok!segitség kellene nekem jailbreak felfutott a cydia nem fehér hanem rendes ikon de nem mukodik és az uzenetek mappa fehér ugyan ugy a hivás ikonja szintugy fehér:S!!!!!iOS 5.0!elore is koszonom!

  26. Jadeye:koszi de amugy rendes jailbreak nincs ugye?mért nem tud bootolni?nem is lesz olyan feltorés ami teljesen mukodik?:D koszi a segitséget!


Add a Comment