fbpx Skip to content

A Wired írt egy jó összefoglalót az iOS5-ben megjelent olyan beállítási lehetőségekről és funkciókról, amelyek hasznosak lehetnek ugyan, de mégsem kaptak akkora figyelmet eddig, mint mondjuk a Siri – vagy mivel lassan szinte önálló személynek tekinthető, így névelő nélkül: Siri. Siri egyébként megér egy misét, zseniális válaszokat képes adni, mert tele van úgynevezett “easter egg”-ekkel, azaz elrejtett poénokkal. 🙂 Persze Siri egyelőre nem ért magyarul, és nem is lehet tudni, ez mikor várható majd, de jusson eszünkbe az, hogy hivatalosan az OS nyelve is csak a 4.0-val lett magyarra állítható.

Szerencsére az újdonsült iPhone 4S tulajdonosokon kívül mások is sok új funkciót találhattak az iOS5-ben. Most ezekből válogatnánk össze néhányat.

Saját rövidítések az automatikus javításhoz

Első ránézésre az iOS5 nem csinál semmit az automatikus javítás idegesítő hibáival. De menj a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) / Keyboard (Billentyűzet) opcióhoz, görgess az oldal aljára, ahol saját rövidítéseket is megadhatsz. Ez arra jó, hogy ha beírsz egy ilyen rövidítést, azt a rendszer automatikusan ki tudja cserélni arra a hosszabbra, amit beállítottál előtte.

Ez egyúttal jó lehet arra is, hogy megvicceljünk másokat: csak állítsunk be neki ilyen rövidítéseket, és egy rövid ideig azt hiheti majd, hogy megszállta valami a telefonját. 🙂

Egyedi vibráló jelzések

Ennek a funkciónak a segítségével egyedi ritmusú vibrálásokat készíthetünk, ami például jól jöhet akkor, ha egy megbeszélésen összesen csak egy bizonyos hívást szeretnénk csak felvenni, de senki másét nem, és azokkal nem is kívánunk ez idő alatt foglalkozni. Mostantól azonban lehetőségünk van az egyes kontaktjainkhoz saját rezgésmintát is hozzárendelni

Ehhez először kapcsold be a funkciót Settings (Beállítások) / General (Általános) / Accessibility (Hozzáférhetőség) / Custom vibrations (Egyedi rezgések) alatt, majd menj a Contacts (Kontaktok) appba, válassz ki egy névjegyet, és bökj az Edit (Szerkesztés) gombra. Keresd meg a Vibration (Rezgés) részt, és válaszd a Create New Vibration (Új rezgés hozzáadása) opciót. Ezután nincs más teendőd, mint “ledobolni” a képernyőn a kívánt rezgési ritmust, és elmenteni. Az adott személy hívásai esetén onnantól ebben a ritmusban fog rezegni a készülék.

A LED vaku használata értesítésekhez

A LED vaku beállítható úgy is, hogy az egyes események esetén villogjon, ez különösképpen hasznos lehet halláskárosultak számára, vagy csak úgy.

Bekapcsolásához menj a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpont Accessibility (Hozzáférhetőség) opciójához, és kapcsold be a “LED Flash For Alerts” opciót. Ezután néma üzemmódban a készülék LED vakuja villogni fog, ha üzeneted vagy emailed érkezik.

“Értelmező szótár”

Az iOS5-ben egyrészt változtathatunk már a szövegek stílusán, így az lehet félkövér, dőlt, vagy aláhúzott. De jelölj csak ki egy szót, és nézd meg, mik találhatók még a lebegő menüben (egyes opciók eléréséhez nyomj a lebegő menü jobb oldalán a nyílra).

  • a Suggest (Javaslatok) segítségével megnézheted, milyen javítási lehetőségeket kínál fel a rendszer az adott szóhoz
  • a Define (Beállítások) opcióval az adott szó rövid értelmezését dobja fel a rendszer
  • a Quote Level (Idézetszint) segítségével pedig az idézés szintjei növelhetőek vagy csökkenthetőek, amivel a Mail jelzi az egyes levelek sorrendjét egymás alatt

A Define mégis talán a legjobb ezek közül, mert legtöbbször az adott szó teljes értelmezését, fonetikáját, vagy akár szövegkörnyezeti felhasználását is leírja. Magyarul persze lényegesen kevesebb értelmezéssel kell számolnunk, mint angol nyelv esetén.

Privát szféra: böngészés, üzentek

A privát böngészés segítségével lehetőségünk van úgy böngészni a készülékkel az interneten, hogy az ne mentse el az előzményeket. Ha valakinek van valami titkolnivalója, akkor hasznos lehet. Vagy csak úgy általában. Bekapcsolásához menjünk a Settings (Beállítások) appban a Safari beállításaihoz, és kapcsoljuk be  a Private Browsing (Privát böngészés) opciót.

Az új Messages app is tartalmaz a privát szféra megőrzéséhez opciót. Ha például nem szeretnéd, hogy számonkérjék, hogy “de hát elolvastad az üzenetet”, egyszerűen kapcsold ki, hogy az iMessages elküldje az olvasottsági visszajelzést. Ehhez menj a Settings (Beállítások) app Messages (Üzenetek) menüpontjához, és kapcsold ki a Send Read Receipts (Olv. nyugták küldése) opciót.

Emellett azt is kikapcsolhatod, hogy valaki elolvashassa az üzeneteid első sorait a lezárt képernyőn, ehhez a Settings (Beállítások) appban a Notifications (Értesítések) menüpontban válaszd ki a Mail-t vagy a Messages-t (Üzenetek), majd kapcsold ki a Show Preview (Előnézet megjelenítése) opciót.

Ellenőrizd, melyik app mennyi helyet foglal

Az iOS eszközök alatt ugyan eddig is volt lehetőség a felhasznált terület ellenőrzésére, de bármi részletesség nélkül: csak azt láthattad, hogy mennyi a szabad hely, és azt, hogy a többit mondjuk hány zeneszám vagy telepített alkalmazás foglalja el, de azt nem, hogy ebből egy adott app mennyi helyen terpeszkedik. Az iTunes adott erről egy viszonylagosabb képet, de az sem mondta meg egy-egy alkalmazásra nézve, az konkrétan mennyit foglal.

Most viszont a Settings (Beállítások) appban a General (Általános) menüpont Usage (Használat) opciója már részletesen megjeleníti ezt az egyes telepített appokra nézve.

Alternatív útvonalak a Maps appban

Ez az opció eddig nem volt elérhető a Google Maps iOS-verziójában, de az iOS5 már ezt is orvosolja. Az egyes útvonalak közti váltás pedig nagyon egyszerű, csak bökj rá a kívánt útvonalra, és kész.

Az iOS5 majdnem 200 új funkcióval érkezett, a fentiek csak rövid szemelvények ebből a halomból. Reméljük, elnyerik a tetszéseteket, és használni is fogjátok őket, ha nem is az összeset. 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

35 Comments

  1. Érdekes…de én rezgés modositást nem tudok beállitani…Nincs is rá lehetőség.. pedig IOS 5 van fent…létezik ilyen?

  2. Nekem sincs saját rezgés beállítás. Legalábbis a felvázolt helyen nem találom.

  3. Persze azért nem találjuk, mert előbb be kell kapcsolni a lehetőséget! Hasznos lenne megjegyezni. Itt kell bekapcsolni:
    Settings/General/Accessibility/(custom vibrations)

    Aztán mehet a fent leírt módon.

  4. Jahm…….az a vibra rész nem található…. 🙂

  5. kussoltam!

  6. @dmkiraly: köszi, ezzel kiegészítem. 🙂

  7. Az sms előnézete lezárt kijelzőn eddig is tiltható volt. De azért jó cikk várom már h feltegyem 🙂

  8. ipad
    nincs idojaras alapbol?
    nem lehet az oldal tetejere gyorsan feljutni a felso resz megbokesevel?
    nincs kamera gyorseles?

  9. Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni!
    Győzött a kíváncsiság, felraktam az IOS5-öt, kipróbáltam, azzal a tudattal, hogy ha hiányzik a JB-akkor símán visszarakom a régi, 4.3.3-as firmware-t! Persze SHSH-k szépen lementve ahogy kell! Nagyon tetszik az 5-ös, de mivel van pár dolog, ami miatt nagyon kell a JB- elkezdtem visszarakni a 4.3.3-at de a visszatöltés során a vége előtt nem sokkal 1-es hibát ír az iTunes, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni! Host-ban benne van Saurik servere, jó firmware van leszedve, DFU és Recovery módban is próbáltam, mindig ugyanaz a vége! Mit rontok el?
    Előre is köszi!

  10. Pwned DFU-ban probaltad? Custom fw-t akarsz feltenni? Baseband miatt azt kell.

  11. Ehh…Custom fw!!!! Ott a pont, hát persze! Próbálom!

  12. sziasztok!

    ezt az értelmező szótár dolgot hogy lehet bekapcsolni? nálam nem jeleníti meg az define lehetőséget.

  13. @wtgyusza: és rányomtál a lebegő menüben a jobbra mutató nyílra? mert a define csak utána jelenik meg.

  14. “Ellenőrizd, melyik app mennyi helyet foglal” Azért az mókás, hogy több év fejlesztés, és öt generáció iPhone kellett, hogy ez bekerüljön. 🙂 Néha olyan alap dolgok hiányoznak az iOS-ből, hogy az már vicc.
    Na ezért kell a jailbreak, kár, hogy sokan egyből a warezra asszociálnak belőle, pedig nem erről szól. Hanem pont arról, hogy javítsa a rendszer hiányosságait.
    Nagyon jó példa erre az, hogy a lockscreen már nagyon régóta nem üres egy jailbreakelt telefonon.

  15. Az IOS 5-ben ez a lehúzható notifications cucc az nem androidról van lopva?

  16. @Jadeye: igen, de csak a következők vannak: kivágás,másolás,beillesztés,javaslat,B/U és idézetszint. nekem ennyit mutat csak

  17. Sziasztok!

    Talán még beleírhatnátok, hogy van rá lehetőség hogy felolvassa a telefon, azt amit kijelölünk (Beállítások/Általános/Hozzáférhetőség/ Kijelöl. kimondását Be kapcsoljuk) így ha pl egy sms-re rábökünk, kijelöli és feljön opcióként hogy beszéd, majd felolvassa “magyaros” akcentussal! Vezetés közben hasznos lehet.

    Egyébként nálam sincs ott a az értelmező szótár, csak iBook-ban találtam, de ott csak az angol szavakra volt használható.

  18. @Rollsroycephantom: Valós, feltettem, ez ugyanaz amit storebol eltávolítottak

  19. @athis1975: és nem tud csatlakozni a szerverhez, szóval használhatatlan

  20. @gabor94: Előszőr az iphonos Jb-s banda csinálta meg, aztán szedte arról az elképzelést az android

  21. @CuteP: Ügyes, ezt eddig nem is vettem észre, azt hittem ehhez kell használni a Voice owert.:-)

  22. Kicsit Off, de sokan kérdezték már hogy hol lehetne törölni fényképeket az iCloudban, ha bevan kapcsolva a Photo Stream!
    Windows esetén töltsük le az iCloud programot és állítsuk be értelem szerűen..
    Utána ha a mappából kitöröljük a fotót, akkor az eltávolítja a felhőből!

    kis segítség hozzá:
    http://www.gottabemobile.com/2011/10/12/icloud-photo-stream-on-windows-pc/

  23. Sziasztok!
    Nem tudom, hogy az ios 5 miatt van-e, de ma vettem észre, hogy a frissített iphonomon( 16 gb, iphone4, gyári függ.), eltűnt a szolgáltató neve a térerő mellől. Akkor se jelenik meg, ha manuálisan választom ki. Van valami ötletetek? Köszi

  24. @barna941: telenorral használod? ebbe pont ma futott bele egy ismerős, ő telenoron, szintén gyári független iPhone 4. az egyetlen megoldás a restore volt, és a legbiztosabb ilyenkor a set up as new iPhone, mert ha visszarakod backupból, az a hibát is visszarakhatja.

  25. @Jadeye: Igen, telenorral használom. Megpróbálom a restore-t, köszi a tanácsot!

  26. hogy lett a define (mint definiál, meghatároz) szóból beállítások?

  27. @define: ügyes volt a fordító, és nem látta a szövegkörnyezetet, előfordul.

  28. @Jadeye: @barna941: Sziasztok,Szombat délután előjött nálam is ez a szolgáltatókijelzés probléma.Én restore s set up as new iPhone ként raktam fel az 5.0 át s előtte shift+restore volt (Gyári független iphone4)Mindenképp restore olni kell?Vagy lehet szolgáltató hiba?

  29. @Jadeye: Kérdésem még annyi,hogy miutána felraktam az 5 őt megint az icloud ból engedhetem visszatölteni az adataim???

  30. Ma fedeztem fel végre megcsinálták hogy sms küldőben az egyszer megnyitott keyboard elrejthető. Alulról felfelé gesture megnyitja fentről lefelé bezárja. Végre.

  31. Sziasztok!Én azt az új dolgot vettem észre, hogy az időjárást megnyitva, ráböksz a következő napok egyikére és lehúzod az ujjad a képernyőn, akkor óra lebontásban megjeleníti az időjárást! 🙂

  32. Hello!
    Két dologban kérnék segitséget.
    Az egyik hogy a Facebook értesitéseket nem mindig kapom meg. Egyszer igen, aztan csak késöbb veszem észre a programba belépve a többit. Ez mitöl lehet?
    A másik hogy a wifi sync hogy müködik? Wifire is csatlakoztatva van, áram forráshoz is, és mégse tudok rányomni az alkalmazásra. Valamit még kell a gépen csinálni?
    Elöre is köszönöm a segítséget!

  33. Utobbit már megoldottam, de az elöbbiben kérném még a segitségeteket.


Add a Comment