fbpx Skip to content

Lassan itt az október 4, amikor az Apple nagy valószínűséggel bemutatja az iPhone 5-öt. Az iPhone 5 előtt beszéljünk még a magyar iTunes Music Store-ról. Tegnap, illetve tegnapelőtt ettől zengett a sajtó. Engem nagyon kíváncsivá tesz, hogy ez mennyire volt szükséges vagy fontos hazánkban, illetve Ti mennyire fogtok vásárolni az online áruházban.

Kicsit beszélnék még az App Store-ról előtte. Én jelenleg minden alkalmazást megveszek, amire szükségem van. Ez körülbelül másfél éve megy így, azelőtt ezt nem így tettem. Nem tudom, mi vezetett rá, hogy vásároljak, talán az, hogy többet kapok, ha megvásárolom, és nem kell küszködni a frissítésekkel sem. Talán még az is közrejátszott, hogy megjelentek a magyar fejlesztések, és ott már külön a fejlesztőt is szerettem volna támogatni. Szerintem aki jelenleg alkalmazást vásárol az App Store-ban, ugyanezt gondolja: kényelem, és itthoni fejlesztők támogatása.

Mi a helyzet az iTunes zene áruházzal? 

Az utóbbi fél évben én onnan is vásároltam már zenéket (értelemszerűen nem magyar accounttal ugye), itt legfőképpen a kényelem és a “160Ft nem vág földhöz” számított. Összesen eddig 119db számot vásároltam meg, de nincs is 22.000 darabos MP3 gyűjteményem. Itt biztos vagyok benne, hogy Mac és az iTunes is beleszólt, hogy kényelmesen le tudtam tölteni a zenét vásárlás után, és persze bármikor, bárhol hallgathatom. Nem kellett keresgélnem, a minőség is jó, szóval tényleg nem azon a 160-200Ft-on múlt adott esetben egy zeneszám.

Most, hogy ezt itthoni áruházban is megtehetem, igazából mindegy, nyilván sok embernek könnyebb lesz, de drágább is ugye a dollár-euró miatt. Azt viszont végképp nem tudom eldönteni, hogy a hazai iPhone-osok vásárolnak-e majd zenét, vagy sem. Szerintem ehhez is kell legalább 1-2 év. Az App Store-ban is egyre többen vásárolunk, így szerintem a zene is elfog jutni idáig.

iPhone 5 – Apple Event

Nagyon sok pletyka van, így azokról nem is beszélnék most, inkább elmondanám, én miért cserélném le az iPhone 4-et, és mit szeretnék bele.

Logikus, hogy az iPhone 5 vékonyabb lesz, lehet ez jó, illetve rossz is. Nekem furcsa egy Touch-ot a kezembe fognom, már majdhogynem elejtem, annyira vékony. Nekem tetszene egy nagyobb kijelző, esetleg még nagyobb felbontás. Értékelném, ha a Home gomb nem változna, nem szeretnék másikat, nekem ez pont kézre áll. Illetve, ha nem lenne Home gomb, talán még az is tetszene. Egy SD kártya olvasó is jó lenne a készülékbe, mert fotózom, és ilyenkor egy Retina Display-en mégis csak többet látnék a képből, mint a fényképezőgép kijelzőjén. Legyen azért más a külseje, ne 3G/3GS típusú váltás legyen újra. Mondjuk ezen az iPad 2-es külsőn azért elgondolkoztam. Nyilván gyorsabb procit és több memóriát fog kapni az 5-ös, de nekem felesleges lenne a 32GB-nál nagyobb. Most sem használom ki. Nagyjából ennyit tudtam hirtelen össze gyűjteni, de kíváncsi vagyok Ti mit vártok az 5-ös széríától.

Ne felejtsétek el, jövőhét kedden 19:00-tól követni a Szifon.com-ot, élőben közvetítjük majd az eseményt. Hétfőn és kedden már csak erről fog szólni a blog, igyekszünk mindenről beszámolni majd!

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Én biztosam fogok vásárolni. Sőtt már meg is tettem. Régen a cdket is megvettem most már viszont kényelmesebb az appstore és az iTunes. Általában havi pár ezret szánok erre. iPhone 5 re viszont biztosan nem váltok egy darabig. Jelenleg a 4 es kielégíti minden “vágyam” :-). Viszont az iOS5 már igazán megjelenhetne. Nagyon várom már.

  2. Nagyobb kijelző és kényelmesebb fogást várok el…a 3gs-t jó kézbe venni a 4-et nekem kevésbé…a kamera lehet 8 megapixel,valamint fullhd felvétel is oké….A5 procko is jöhet és a grafikus magot is gyorsithatják….valamint a ramot és az akksit is kicsit nőveljék és akkor must have….4 col elég kijelzőben.

  3. ” Egy SD kártya olvasó is jó lenne a készülékbe”
    🙂 Te most viccelsz ugye? SD kártyát kb. 4 ébe nem használnak a mobilok. Azért ez rendesen odavágna az iPhone-nak. Még ha MicroSD-t írnál… De az is elképzelhetetlen. Nagyobb kijelző, A5 proci, 512MB RAM, és talán 8MP-es kamera. Ennyi lesz, nem több.

  4. Hát akármennyire is csúnya dolog vagy nem, én nem szoktam megvenni az alkalmazásokat… Sajnos nincs pénzem rá, hogy 1 és 5 euró között költsek minden egyes alkalmazásért, mivel egyszerre legalább 60-at tartok a telefonomon. Plusz hitelkártyám sincs.
    Eddig két kivétel volt amiket megvettem, a Cut the Rope és a Jetpack Joyride, mert ezek tényleg annyira megfogtak, hogy mindenképp támogatni akartam a készítöket.
    Ha tehetném minden egyeset megvennék ami csak megtetszene… majd talán a jövöben eljön ez is ha szebb világot élünk 🙂

    A zenékröl: Szerintem zenéért ha már pénzt adunk ki, akkor a lemezt érdemes megvenni a boltban, hogy tényleg kapj is valamit amit kézbe tudsz fogni és meg lesz késöbb is, még ha elveszik az iTunes accountod akkor is.
    Plusz nem is beszélve arról, hogy milyen hihetetlenül egyszerüen hozzájuthat bárki pár másodperc alatt minden számra a neten… Ezért szerintem a zenei része az iTunesnek értelmetlen. Persze megértem, hogy sokaknak hasznos, nem mindenki úgy gondolkodik mint én.

    iPhone 5-röl: Nekem nincs sok elvárásom vele szemben, hiszen semmi esélyem, hogy beszerezzem 🙂 3GS-em van, amit ajándékba kaptam egy ismeröstöl… Még a 4-est se tudom megvenni… de most inkább arra kacsintgatnék, nem az 5-ösre 🙂

  5. Eddig is megvettem minden appot, ezután is meg fogok. A zenékkel hadilábon állok, ugyanis nem szívesen mondanék le a kollekciómról, de a legalizlása egyszerre irtó sokba kerülne. Lássuk mit tud majd a match. Leginkább a filmek kölcsönzése érdekelt volna, de úgy látszik az még várat magára. Az iphone5-ös nem érint, nincs ennyi pénzem egy telefonra. Az ipad más tészta, mert olcsóbb is, és kiváltotta a laptopot. Apropó, ipad téma alatt nem lehet belogolni a szifonra 🙂 nem reagál a login gomb.

  6. En a jelzofenyt hianyolom az iphonokbol,annak orulbek. A nokiakban szerettem es hasznos is. Pl mondjuk a home gomb feher “negyzete” kaphatna megvilagitast;P

  7. 1. magyar store-tól nem sokat várok. 2. zenét és appsot eddig is az usa store-ban vettem. 3. új telótól nem sokat várok, nekem ez is elég 100%-ban, pedig aztán használva van a nap 24 órájában….

  8. Hello,

    Én biztos vásárolni fogok. Már nagyon vártam egy kényelmes online zene boltot ahol újra átélhetem azt amikor még régen bementem egy boltba és belehallgattam az LP/CD kínálatba és ami tetszett megvettem. Egyrészt tudatosságra nevel, nem veszel(töltesz) le minden felesleges dolgot mert pénzért van és így meggondolod mire költöd. Ez egyfajta evolúció is az előadóknak, aki szar zenét csinál nem ad majd el annyi albumot.

    Ha valaki tudja, hogy mi a sztenderd minőség az iTunes Storenak az írja már ide le legyen kedves.

    iPhone5-t várom 3GS cserére érett pont 🙂 iPad2 designhez hasonló nagyon tetszene nekem.

  9. Baromira várom az iPhone 5 öt és ha legalább akkora Durr lesz mint a 4 akkor már rendeltem is az ír Storeban mert ott biztos elérhető lesz előbb mint nálunk
    de ki tudja lehet hogy meg tudom rendelni a magyar Storeban. Mindenképp gyári független kell nagyon rég nem csinálok JB – et minden appot megveszek USA Storeban zenéket is nekem tetszik hogy egy albumról annyi számot veszek meg amennyit akarom és nem kell kifizetnek pl 3 szamért az egész albumot.
    Viszont annak nem örülnek ha olyan lenne a Hálozati beállítás a végleges iOS 5 ön mint most a 7 és bétában mert akkor biztos kiakad ok hogy Telenor alatt nem tudok hotspotot csinálni mivel nem állítható manuálisan az apn? Ennyi roviden

  10. Én nem veszem meg az alkalmazást, addig amíg nem probáltam azt ki. Például a Fifa 12-t kipróbálva örülök, hogy nem adtam ki rá 10 dollárt, pedig, nagy foci majom vagyok. Viszont a Hector Badge of Carnage mind 3 részét, Jetpack, Angry Birds, stb. amit jónak találtam, vagy tudtam, hogy jó és van folytatás ( Hector) megvettem.
    Zenénél, amit itt megfizetnék, ha majd vásárolok, az a kényelem. Az, hogy bárhol bármikor megvehessek egy zenét, ezért hajlandó lennék fizetni.
    Teljesen jó az iPhone 4 még, kielégít mindent, viszont ami zavar, az a Bluetooth, bár manapság sokszor ezt az email helyettesíti:D De nagyon kiváncsi vagyok.

    OFF: Hátlap csere esetén, ha visszarakom a régit, mennyire nézik meg a garanciánál, hogy szét lett e szedve, illetve ez a tény okoz e garancia vesztést?

  11. Nos én egyre többet vásárolok applikációk terén…a JB nekem arra jó esetleg, hogy a drágábbaknál azért megnézem, hogy érdemes-e, és ha igen, akkor egyértelműen legálisan töltöm le. A 0.79€-nál azért nem gondolkodom ennyit persze 😛
    A zeneletöltést viszont tuti skippelem. A magyar anyagi helyzet szerintem nem tart ott, hogy még arra is számonként 230 Ft-ot kiadjon, még ha nem is nagy tétel, azért erre igencsak vannak alternatív, úgy mondva ingyenes megoldások, és akkor az album is megvan…tudom, rossz gondolkodás, viszont egy számot is gyorsan meg lehet unni.
    Az iPhone 4-et én sajna le fogom váltani. Ugyan az iPod touch tényleg veszett vékony, de azzal, hogy zsebben hordom a telefon, mindenképpen kényelmesebb lesz (bááár…szeretem érezni, hogy még ott van :D). A nagyobb kijelző viszont az, ami számomra egyértelműsíti a váltást…4″-nál nagyobb felesleges, főleg az tetszik a pletykákban, hogy nem lesz tepsi, hanem egy közel ekkora kaszniba pakolják bele. Volt egyszer Galaxy S II-m, de megőrültem, hogy milyen nagy (persze ez is szubjektív), ezért sem értem, minek majd az a Nexus Prime közel 5″-os kijelzője, de mindegy.
    Az A5 is kiváló dolog, az IOS így is gyors, de iPad 2-n látszik igazán, mennyit számít. A kamera nekem mindegy, inkább azt javítsák, hogy szürkületben, gyenge fényviszonyok között ne legyen ennyire szemcsés, mert az zavar azért…lehetne belepakolni annyi beállítási lehetőséget, mint az Androidnál pl. Igazából aki azt mondja, hogy nem érdemes váltani i4-ről i5-re, annak nincs igaza, mert sok (mint eddig mindig) olyan FŐ dolgokon javítanak, ami nagyon erősen váltásszagúvá teszi 🙂 csak abban lehet bírni, hogy a T-nél lesz megint olyan lehetőség, hogy iPhone váltás esetén NEM kell várni legalább 1,5 év hűségnyilatkozatnyi időt, hanem speciális kedvezménnyel lehet váltani rögtön (ez először az i4-nél volt ugye).
    Na nagyjából ennyi 🙂 alig várom az i5-öt, és nagyon bízom abban, hogy – mivel az Apple ennyire terjeszkedik MÉG Mo-ra, és írjátok, hogy ez azt jeleni, fontosak vagyunk – még bőven karácsony előtt lesz nálunk is i5!!

  12. Én vásárolni fogok és már vásároltam is az iTunes boltban. Eddig persze az amerikaiból, de most próbálok átállni a magyarra. Itt vannak magyar számok és miért ne toljuk a hazai vonalat, ha már úgyis fizetünk. Minél nagyobb a forgalom, annál inkább várhatunk a jövőben is fejlesztéseket. Kényelmes, gyors és ha tényleg csak azokat a számokat veszed meg, ami tetszik, akkor nem drágább, mint a hagyományos vásárlás.

    App store nem kérdés. Én addig JB-eltem, ameddig azzal a telefont kellett tuningolni. (Pl wifi hotspot). Amióta minden benne van, azóta nem szarakszom vele. Persze meggondolom, hogy mit veszek meg. Tényleg csak azt, amire szükségem van. Nem shoppingolok össze-vissza.

    iPhone 5. Tuti kell. Ha próbáltad i4-en és iPad2-n az iOS5-öt, akkor látod a különbséget. A 4-esen rendesen belassul, az iPad2 meg sem érzi. Szóval ha már az A5 belekerül az új telefonba, akkor már megéri váltani. Gondolom az akksi is fejlődik megint egy kicsit. Az pedig nagyon fontos. A többi (kinézet, kamera, stb) meg csak ráadás. Úgyhogy a kérdés csak az, hogy megvárom-e a hazai apple store-t vagy már előtte külföldről veszek. Ha nem lesz nagy csúszás a hazai premier és a kinti start között, akkor inkább itt veszem meg, hogy ezzel is a magyar forgalmat erősítsem.

  13. Sziasztok!

    Lenne egy totál OFF kérdésem,remélem nem haragszotok meg érte.

    OFF
    Egy barátom kapott egy i4 -t de elakarja adni mert neki nem kell.
    Neki ugy adták oda ,hogy gyári független,hol tudom le ellenőrizni ,hogy tényleg gyári független -e a telefon ?
    Sajnos csak T -s micro simem van,egyéb hálózatú micro simem nincs.

    ON

    Köszönöm ha válaszoltok.

    Üdv.

  14. A zeneletöltés darabonként 200ft még mindig nem olcsó. Ebben igazat adok a fentebb elhangzotakkal. Amit viszont nagyon hiányolok az a magyar beszédfelismerés az ios-ban, szinte minden nyelvre van de a magyarra nincs. 🙁 Mivel én sokat vezetek, (fülessel) használom, sokszor jól jönne, ha magyarul tudnám mondani a hívandó ismerőseimet. Sajnos az angol kiejtésem nem a legtisztább és ezért néha elég érdekesre sikerül a dolog… A kamera dolog viszont parasztvakítás a 8Mp-el, gondoljunk csak bele h 1 gombostűnyi “”optikán”” mennyi adat tud “beáramolni” az érzékelőkhöz??? Még 1 sz@r legolcsobb digitális fényképezőn is 5x akkora az “optika” Nemhiába vannak az igazi, nem gagyi játékszer fényképezők, olyan méretekkel, h külön táska kell nekik. A mai összes telefon lévő fényképező funkciők csak skiccelésre jók. Ha tényleg fényképezni akar az ember akkor vegyen normálisat. Ha valaki azt mondja, h jó ez neki, akkor marad az amit fentebb leírtak, h “szemcsés” (amit szakmai szóval zajnak mondanak) lesz a kép. Sőtétben meg egyenesen katasztrófa.

  15. @Put2: Nem a keejteseddel van a baj hanem azzal hogy a nevek magyarul vannak beírva a telefonba innentől kezdve lehet akármilyen jó az angolok kurvara nem fogja megtalálni amit szeretnél

  16. Én előbb mindent kipróbálok – JB rulez! 🙂 – aztán ha úgy ítélem meg, hogy hasznos számomra, akkor megveszem. Jelenleg kb. 70 appnál tartok, ami legális a telefonomon.

    Szerintem amúgy azt mondani, hogy 1-5 Eurót nem tud kiadni vki egy programért, amit használ, és ezt főleg a pénzhiányra fogni egy iPhone esetében, hát… hmm.

    Én is várom az iPhone 5-öt, de nem örülök a(z esetleges) méretváltásnak. Autós tartó, biciklis/fitness cuccok mehetnek a kukába (eladásra), ha telefon cserére vágyok, ami azért szomorú, épp ezért egyelőre nem is tervezem a cserét.

  17. Én a magyar iTunes store-nak a podcastok miatt örülök, bár elég kevés van ami érdekel, de azokat jó, hogy ingyenesen és kényelmesen le tudom szedni a telefonra. A zenék viszont szerintem is túl drágák, ráadásul amit én hallgatok az nem túl populáris szóval nem hiszem, hogy nagy vásárlásokat fogok csapni.

    Appokat venni szoktam bár a telefonom jailbreakelve van, de a legtöbbnek elég baráti az ára ezért megveszem és így is jó támogatni a fejlesztőket, mert némelyik program tényleg nagyon jó. Bár nem tartozik a témához, de a jailbreak szerintem mindig is nélkülözhetetlen lesz legalábbis nekem, mert olyan szinten enged hozzáférést a telefonhoz amit az Apple sosem fog. A telefon lehetőségeit pedig jócskán megnöveli. Egy rakat dolgot tudnék mondani amit jailbreakelt telefonon meg lehet csinálni, de olyanon ami nincs feltörve azon nem.

    Az új iPhonetól nem várok semmit, nem olyan rég vettem a 4-est és tökéletesen megfelel. Biztos gyorsabb lesz az új meg nagyobb/szebb kijelző stb. De szerintem annyival nem lesz jobb, hogy mindenképp le kellene váltani a 4-et. 3G-ről váltottam és ott már elég komoly sebességkülönbség volt. Attól félek, hogy előbb utóbb a 4-es is ilyen sorsra jut és olyan változások lesznek az iOs-ben amitől ez is tetű lassú lesz.Reményeim szerint ez még 1-2 évet várat magára.

  18. @Put2: És szerinted egy mikroprocesszorban hány felhőkarcolónyi tranzisztor található?

  19. @exCat: “Szerintem amúgy azt mondani, hogy 1-5 Eurót nem tud kiadni vki egy programért, amit használ, és ezt főleg a pénzhiányra fogni egy iPhone esetében, hát… hmm.”

    Ha végigolvastad volna a hozzászólásom (tudom marha nehéz), akkor láttad volna, hogy ajándékba kaptam az iPhone-om 🙂

  20. @osgyandaniel: nem tudom miről beszélsz… iPhone 3GS -en is tökéletesen szaggatás és lassulásmentesen fut az iOS 5 bétája! Nah most akkor a 4-esen ami közel 2x olyan erős, a végleges nem béta szerinted nem fog jól futni? Az iPad2 meg még szép, hogy gyorsabb… 2x olyan proci meg ram..

  21. @littlezoe:

    Nem is a marha nehézzel van a gondom, de egy csomó app 1-5 Eur. Ne mondd nekem, hogy egyet se tudsz megvenni. Ez kamu duma, de egyébként nem piszkálni akarlak ezzel, mert mindenki így csinálja, ahogy akarja. Csak na magyarázd meg nekem, hogy nincs 300 Ft-od.

    De végül is lényegtelen. Én így gondolom, te meg láthatóan másként. Ez van. 🙂

  22. Bocsánat, hogy itt kérdezem meg, de az oldal keresője nem működik valami hatékonyan… Olyan leírást keresek, amivel tudom restore-olni a gyárilag független iphone 4-esem, úgy, hogy továbbra is jailbreakelhető maradjon a rajta lévő 4.3.3-mal. SHSH-m van lementve.
    Szóval kéne nekem egy “tisztítás”.

  23. @dmkiraly: Szerintem TinyUmbrella-ban Start TSS Server aztan iTunesban Shift+Restore azt’ betallozol egy 4.3.3 at de az SHSH-nak meg kell lennie!

  24. @mythbuster: Erre a választ passzolom, nem tudom 😀

  25. @szorian: Ez is igaz 🙂 De mivel van már hivatalos apple képviselet magyarországon, ezért beletehetnék a magyar beszédfelismerést:) Szerintem rajtam kívül még sokan örülnének neki…

  26. Amióta megvan a telefonom (két éve) és elérhető volt a JB, fel van törve. Sose azért érdekelt a JB, mert lophatok rá filléres programokat, bár volt, hogy elkapott a hév és felpakoltam 1-2 tucat játékot. Aztán ezek átlagosan tíz percet töltöttek a telefonomon, nem érdekeltek. Ami meg érdekelt, azt megvettem, például az apple saját pókerprogramját is, amivel azóta, hogy megvettem, gyakorlatilag nem is játszottam, megvettem egy régi nagy kedvencemet is (Flashback), amivel azóta se nagyon játszottam, mivel elég nehézkes, na meg időm se nagyon van ilyen típusú játékokra. Jelenleg egy tört program van a telefonomon, egy Navigon, mert csak a gyerek játszik vele, én ha gps-sel megyek valahova, akkor inkább a google maps-ot szeretem, az ingyenes verziót pedig leszedtem, mert egyrészt két giga volt, másrészt pont a lényegi részeket nem kínálta (magyar hang, perspektivikus nézet), csak pénzért, de akkor meg már inkább megvenném az eredetit, nem az ocsmány T-logósat.
    A JB viszont pár apróság miatt továbbra is fontos. Nekem ilyen például, hogy tetszőleges zenét betehessek csengőhangnak, anélkül, hogy fél percre le kéne nyomorítani (igen, ez akkor is zavar, ha amúgy az esetek 99 százalékában pár másodperc alatt felveszem a telefont). Az is fontos (bármilyen apró hülyeség is), hogy grafikus carrier logóm lehessen, így tetszik és kész, plusz valami kis tweak kiteszi a felső sorba a dátumot is az idő mellé, ezt is szeretem. Viszont, ami valóban fontos és ami miatt mindig is törni fogom a telefont, hogy hozzáférek a fájlrendszerhez. Faszom fog “szinkronizálni” képeket, amikor total commanderrel (nekem amúgy az is jogtiszta!) simán le tudom szedni, vagy éppen az Oplayerbe se ftp-n kell feltöltögetnem a filmeket, hanem egyszerűen bemásolom a megfelelő könyvtárba.
    Hogy az ötös (4S) telefon milyen lesz, szinte mindegy, biztos jobb lesz valamivel a négyesnél, pedig nekem már az is bőven bejön.


Add a Comment