iOS5 – három hónap használat után

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Steve Jobs június 6-án jelentette be az új rendszert. Aznap már elérhető is volt az első béta változat, és mi sem voltunk restek ezt kihasználni, azóta élünk együtt az iOS5 rendszerrel. Eddig 7db béta változat jelent meg, mi pedig hétről-hétre teszteltük őket, és már több mint 15db cikket írtunk az új rendszerről, hiszen van miről írni ezzel kapcsolatban: jelentős újdonságokat fog hozni!

Nem hosszan, de azért szeretnék beszélni az iOS5 kihasználhatóságáról, illetve arról, hogy az Apple mennyire érezte át azt, hogy a felhasználónak mire van szüksége.

iOS5 a mindennapokban

Jelenleg a béta 6-os rendszert használom, mivel a béta 7-esen nem működik a WiFi-hotspot, sem a tethering funkció Telenort használva. A többiről már ne is beszéljünk. Egyik béta változat sem volt jailbreakelve ezalatt az idő alatt, nem is volt rá szükségem. (Több mint 1 éve nem jb-elek.)

A jelenlegi rendszer sebességében nincs kifogásolni való, tulajdonképpen teljesen jól használható, mintha nem is bétát használnék. Természetesen egy iPhone 4-ről beszélünk.

Az iOS5-ben az iCloud-on kívül semmi olyat nem kaptunk, amire ne számíthattunk volna, vagy ne szerettük volna az új rendszerbe. Ilyen a Notification Center, a kamera vezérlése a hangerő gombokkal, WiFi szinkronizáció, stb…

Notification Center

Számomra a legfontosabb mindig is a zárt képernyőn való információ megjelenítés volt, ezt az Apple tulajdonképpen megoldotta. A béta 6-os rendszerben szépen működik ez a funkció, minden SMS/telefon/facebook/stb. jelzést megjelenít, ezt kipipálhatja az Apple. Használom, működik, szép. Ide tartozik még a felső 3D-ben legördülő sáv is, ami nagyon hasznos és rendkívül szem előtt van. Hibátlan iOS5 újítás. Kellett.

Ha már itt tartunk vegyük elő a Notification Center-t is, ami ugye nagyon hajaz az android rendszerre (noha maga a felülről beúszó paneles megoldás már az androidos megoldás előtt létezett jailbreakes alkalmazásként). Felülről lehet lehúzni ezt a sávot, és itt gyakorlatilag ugyanazt láthatjuk összesítve, mint a LockScreen-en. Számomra teljesen felesleges ez a rész. Ha három hónap alatt tízszer húztam le, akkor már sokat is mondtam. Talán ha több dolog lesz majd ott is, plusz ugye a jailbreakkel majd jönnek a kiegészítő widget-ek, akkor használom majd. Sajnos ez számomra egyelőre szükségtelen újítás.

Reminders

Soha sem használtam. Igazából másik alkalmazást sem használok ilyen szempontból, én inkább mindent a naptárra bízok. Szerintem ez sem az az alkalmazás, amit az ember minden nap használ. Valahogy nem is szép, nem is jó, és még ha arra használnánk, amire való, merítené az akkumulátort is (például helyzetfüggő értesítések GPS segítségével). Persze ez is egyéntől függ, valaki számára lehetséges, hogy ez lesz a legfontosabb és leghasznosabb az iOS5-ben.

Fotózás, Photo/Camera

Hmm, kétszer használtam talán a hangerő gombot fotózásra, és egyszer sem használtam a LockScreen-en lévő Camera gombot az alkalmazás gyors elindításához. Egyszer sem hoztam létre albumot, holott bármikor megtehettem volna, és talán kétszer szerkesztettem a képeket a “varázspálcával”. A vörös szem és a levágás funkciót sem használtam soha. Párszor használtam viszont az AF/AE lock funkciót, de azt sem minden esetben.

Safari

A Safari új funkciói nagyon megtetszettek, főleg a Reading List. Sokszor, ha nem volt időm vagy kedvem valamit elolvasni, oda rakosgattam. Szerencsére ezt a listát az OS X képes lesz szinkronizálni a gépen lévő Safarival az iCloud-nak köszönhetően. Ez szerintem teljesen hasznos új funkció.

iMessage

Mondhatom, hogy ezt is rendszeresen használtuk, akivel lehetett, azzal iMessage-el üzengettünk, ingyen, és jól működött. A csoportos küldés valójában még hiányzik belőle, mert küldhetünk ugyan egyszerre több címzettnek is üzenetet, de ha közülük az egyikük válaszol, azt csak én kapom meg, a többi korábbi címzettjeim nem. De ezt is eltalálta az Apple, mert iOS5-ös eszközök között ingyenes üzenetküldést tesz lehetővé mobilinternet segítségével.

WiFi szinkronizáció, Twitter, Mail, Game Center

Ugyan nagy újdonságnak számított a WiFi szinkronizáció, de mégsem használtam annyiszor, mint azt terveztem. Sajnos lassú a backup, és amúgy is kábelre dugom a telefont, hogy közben is töltődjön. Végeredményben nem egy rossz ötlet, sőt nagyon hasznos lehet időnként, de ettől függetlenül nem álltam át a kábel nélküli életre. Rendszeresen Twitterezem, de mindig az alkalmazást használtam, az iOS5 beépített Twitter támogatását még soha. Sajnos a Mail-ben lévő extra szövegformázási eszközöket sem használtam, illetve a Game Center-nél sem voltak olyan újdonságok, amik nélkül ne tudtam volna élni.

Egyéb

Ami funkció eddig hiányzott például, most már tudtam egyesével is törölni a hívás listából, ez néha hasznos tud lenni, amikor 10 nem fogadott hívása van az embernek egy ismeretlen számtól, és ez zavaró. Hasznos új dolog még, hogy hívás/SMS/push értesítéskor bekapcsolható a LED vaku villogása, ehhez annyira hozzá szoktam, hogy most már hiányozna.

Összességében egy nagyon jó rendszer az iOS5, ugyan sok olyan funkció van, amit az ember nem használ, mert éppen nincs rá szüksége vagy teljesen felesleges, de van olyan is, ami nélkülözhetetlen és hálás vagyok azért, hogy az Apple ezeket beépítette a rendszerbe.

 1. …”Több mint 1 éve nem jb-elek.”
  …”Talán ha több dolog lesz majd ott is, plusz ugye a jailbreakkel majd jönnek a kiegészítő widget-ek, akkor használom majd…”

  :) :)

 2. tehát akkor semmi olyat nem hoz az ios5, amit eddig ne lehetett volna jailbreakkel elérni? micsoda nagy elmére vall az apple részéről, hogy a legnépszerűbb jailbreakes módosításokat berakja alapból a rendszerbe! gondolkodni sem kell sokat, olcsóbb is :D

 3. “A béta 6-os rendszerben szépen működik ez a funkció, minden SMS/telefon/facebook/stb. jelzést megjelenít, ezt kipipálhatja az Apple.”

  Majd ha az Apple beteszi, hogy a naptárban bejegyzett dolgok folyamatosan megjelenjenek (persze beállítható módon) a Notification Center-ben akkor odaadom a pipa alsó szárát.
  Az egész pipát akkor kapná, ha:
  – A háttérben futást a beállításokban ki/be kapcsolhatom alkalmazásonként
  – Integrálják az SBSettings-et
  – Integrálják a LockInfo-t
  Na akkor dobom a Jailbreak-et!

 4. @taky1974: én hozzátenném még a fényképeket a contact listbe és a recent calls-ba. a gyárilag eltüntethető lockscreen clock-ot és slide-ot. 5×5ös ikonelrendezést, az programok neveinek eltüntetését és betennék a widgetek használatát a springboardra. nagyjából ennyi elég lenne nekem talán, hogy mellőzzem a jailbreaket.

 5. FYI:

  Author: Stanton Sky
  Last Modified: September 12, 2011
  Article: BN1486
  Views: 335
  Security: AppleCare Internal
  Country: Europe, CEMEA
  AppleCare Role: AppleCare

  Apple Internal Use Only – Confidential Information – Do Not Disclose Externally
  Beginning 15 September, a country-specific Apple Online Store will be available to customers in each of the following countries:

  Czech Republic: store.apple.com/cz
  Hungary: store.apple.com/hu
  Poland: store.apple.com/pl

  Provide support for these customers when they contact AppleCare, and refer them to a local Apple Authorized Service Provider (AASP) for all service needs.

 6. Végigolvasva a cikket annyira begerjedtem, hogy egyből fel is raktam az IOS 5 beta 6 ot, amit mosst nem tudok aktiválni!
  Kérlek segítsetek benne hogyan tudom megcinálni, hogy használhassam is a telefonom!

 7. Bár nem a témához vág de kérnék 1 kis segítséget Jadeye vagy bárki mástól: Iphone 4-es bekapcsoltak rajta valami felolvasót mert nyomkodta az ember , majd mivel kódós közben el is ütötte a kódot most azt írja hogy lezárva és kapcs itunes,Visdzont ha feldugom kódot se kér illetve be se tudom ütni mert ez a funkció felovasó még mindig aktív és nem birom kikapcsolni.

  Viszont az adatok nagyon fontosak lennének belőle…

 8. háát igen.hasonló érzéseim vannak az ios5-tel. :( Én se töröm azóta a telefont, de azért nem érzem azt a nagy durranást. Egy pár dolog foltozva lett, ami már ezer éve hiányzott, de azért hmm, hmm….. azért egy lockinfo lenne az igazi. a legördülő menüt szinén hetente egyszer, mert gyorsabb az időjárás elérése és ennyi. nem egy nag kaland.. :( az icloud meg majd meglátjuk. jójó, de már mindenkinek van felhő alapú technikája… egyenlőre a vas jobban tetszik mint a szoftver, bár még mindig nem nagyon más jól használható alternatíva au ios-nél, vagy legalább is hasonlóan stabil és támogatott. talán a win7, de az sajna még messze nem ennyire támogatott…. :)

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!