fbpx Skip to content

Többször írtunk már a Parkolás programról, ami az év elején került be a magyar App Store-ba, gyakorlatilag azonnal az élre törve. A program azóta is az első tíz hely egyikén foglal helyet, és a felhasználók száma, valamint a lefedett területek nagysága az elmúlt hónapokban csak bővült. Ma megjelent belőle a 2.0-s verzió, az ingyenes változat frissítése pedig jóváhagyás alatt áll.

Azóta a fejlesztők továbbgondolták a használatát, és az alapvető gyengeségeit. Átdolgozták a programot, és felkészítették arra, hogy az egész országot lefedje, sőt, kísérleti jelleggel belekerült a programba Berlin és Graz is. A kísérlet célja, hogy bővítsék a felhasználási területet, és megnyissák a kaput a program előtt a külföldi terjeszkedésre.

A program főbb új funkció a következők lettek:

35 db város, Magyarország, Németország és Ausztria

Ajka, Badacsonytomaj, Balatonfüred, Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Esztergom, Gyöngyös, Győr, Gyula, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Keszthely, Kiskunhalas, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Siklós, Szeged, Székesfehérvár, Szentendre, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tihany, Vác, Veszprém, Zalaegerszeg, Zalakaros, Berlin, Graz

Parkolóházak, parkolók, útvonaltervezés

A program mostantól támogatja a parkolóházak és parkolóhelyek megjelenítését. Sőt, egy általunk kiválasztott parkolóházhoz akár az útvonalat is megtervezi. Az alapadatbázis elég sok budapesti, vidéki és berlini parkolót tartalmaz. A fejlesztők célja, hogy a bejelentéseken keresztül ezt folyamatosan bővítsék.

Magyarország

Ahhoz, hogy az összes mobilparkolásra alkalmas magyar várost támogassa a program, elejétől újra kellett írni. Az alkalmazás kezelni tudja azokat a helyeket és zónákat, amelyekben több szolgáltató is jelen van. Sőt, egyszerre akár több szolgáltatót is használhatunk, fontossági sorrendet adva nekik. Van 1-2 város (például Siófok), amelyek nem épültek be a rendszerbe, és mindaddig nem is fognak, amíg a parkolás ezekben a várásokban nem lesz minden mobilszolgáltatóval elérhető, illetve nem kell 2-3 különböző SMS-t küldeni az indításhoz és leállításhoz.

Németország, Ausztria

Túl a magyar fejlesztéseken, 8 db német és osztrák szolgáltatót is kezel az alkalmazás. Mivel Németországban és Ausztriában alapvetően mások a felhasználási szokások, így egyelőre csak Berlin és Graz áll rendelkezésre. Az automatikus térképfrissítéseken keresztül nyitva áll a lehetőség újabb városok előtt is. A program vegyesen kezeli az eurót és a forintot attól függően, hogy hol kell fizetni.

Napló rendszer

Kicsit fejlődött a napló funkciója is. Mostmár lehetőség van a napló továbbítására, valamint annak törlésére is.

Sebesség és felület

A fejlesztők sokat gyorsítottak a program működésén. A korábbi “akadás”-probléma is megszűnt. A felhasználói felület is kicsit módosult, jobban látszik, hogy milyen a GPS vétel, és több, jobban látható visszajelzést kap a felhasználó, hogy mi történik a programmal.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Ez igen!
    Érdekes figyelni hogy növi ki magát egy program…

  2. Sziasztok!

    Az lenne a kerdesem, hogy kb. 2,5 hete vettunk egy iMac-et meg itthon van egy MacBook. Miota megvan az iMac terheltebb a wifi router… MacBookon meg lassabban jonnek be az oldalak. Egyik ismerosom mondta h a routerek 60% leterhelik ezek a gepek. Esetleg valaki tud olyan tippet vagy wifi router aminek meg sem kottyan? 😀 Valaki jo routert tud ajanlani?

    Udv!

  3. @RepaBali: Intézem azokat is csak lassan megy a dolog.

  4. Bubukaa, a legjobb helyre jöttél ezt megkérdezni!
    A válasz: IGEN, valaki jo routert tud ajanlani!

  5. “Parkolás 2: teljes Magyarország, Németország, Ausztria”

    No akkor ez milyen cím már? Teljes Magyarország az még talán elmegy. De Németország (egy város), Ausztria (egy város) kiírni így, az nevetséges. A cím azt sugallja, hogy mindkét országban elérhető. Talán így jobb lett volna:

    Parkolás 2: teljes Magyarország, Németország (Berlin), Ausztria (Graz)

  6. @taky1974: na igen ! Megelőztél, mert én is pont ezt a fellengzősséget akartam kifogásolni!
    Akkor ha ismerem pár szó jelentését egy nyelven már tudom is a nyelvet???
    Kb egyforma értelmű kijelentés 1-1db városra beírni az országait!
    Vicces kicsit a dolog! A legrosszabb, hogy ezt így bele merik írni az app. leírásába is! ha én Bécs-be megyek ami sokkal valószínűbb sok magyarnál, mint uticél, akkor hol is lesz ezzel a parkolás, vagy az nem Ausztria, a fővárosuk nincsen benne pont????

  7. Sziasztok!

    Itten a fejlesztő. Először is köszi a bíztatást, mint mindig.
    @taky1974: jogos, tényleg félreérthető. Ta teljes Magyarország, teljes Magyarország. Ahol van mobilparkolás ott működik a program.
    @gunar: Nem fogsz tudni parkolni sehol Ausztriában, ha csak nincs osztrák SIM kártyád. Viszont kifejthetnéd, hogy mit írtunk bele az App leírásába, amit szerinted félreérhető, mert szívesen módosítjuk, most direkt átolvastam és nem látom, hogy mi nem egyértelmű benne. Bécs nem zóna alapú mobil parkolási rendszert használ, még parkolóautomaták sincsenek, ezért nem ott kezdtük.

    Mindent összegezve. Valahol el kell kezdeni. Meg kell nézni, hogy milyen problémák alakulnak ki (Magyarország is csak Budapesttel kezdett a programban) és utána ráállni a helyes irányra. Ha van egyáltalán ezekben az országokban igény rá.

  8. @endy:
    🙂
    Hajrá! Szurkolunk.

  9. @taky1974: Köszi, rendes vagy. 🙂

  10. @endy:
    Szia!
    Nem írtam hogy félrevető a megfogalmazás, hanem “kicsit” túlzó, főleg a csillagozott részben, ahol “MOST MÁR MAGYARORSZÁG, NÉMETORSZÁG ÉS AUSZTRIA IS” én a várost írtam volna előre és mögé zárójelben az országot, mert ugye lehet olyan aki nem tudja az hol van! 🙂 Persze igazad van vhol el kell kezdeni, de ha Ausztriában ottani kártya kell akkor ott érünk mi ezzel vmit?
    OK nem tudom milyen ütemben jönnek majd a bővítések és a többi osztrák és német város, ha már majdnem készek és napok kérdése úgy megkövetlek a fogalmazásért és gratulálok a munkádhoz/munkátokhoz, ha viszont pár hónap, hát aki ránéz a sok “okos” hú de jó ugy is megyek Bécsbe tudok vele fizetni és nem olvas lejjebb, a banki szerződésekben sem, akkor ebben miért tenne másként, mert ilyenek az emberek, vagy kiugrom München-be és nem kell keresgetnem, azután meg koppan és dühös mikor rájön nem tud és persze Ti lesztek a hibásak a szemében. Csak erre akartam célozni tegnap.

  11. @gunar: Értem. Nehéz ügy ez.
    Szándékosan soroljuk fel a városokat. Németországban kb. 8 városban van mobilparkolás. Ausztria dettó. Magyarországon, meg több, mint 30. Van amiben jobbak a magyarok 🙂

    Az ütem általában úgy nézett ki Magyarországon, hogy kijött az első progi, minimum tudással. Átalakítottuk úgy, hogy legyen benne térképfrissítés online és elkezdtük kiadni azokat a városokat, ahol volt ad-hoc mobilparkolás. A 30 db város kb. 3 hónap alatt készült el. Itt nem arra kell gondolni, hogy vannak másolható térképek, hanem arra, hogy a jogforrást meg kell keresni és megrajzolni a térképeket. Ezért tart eddig.

    Szóval nagyjából ez a tempó. Németországot és Ausztriát nyilván nem a magyaroknak szánjuk elsősorban, hanem a németeknek és osztrákoknak. A progi egyébként korrektül tájékoztat, hogy tudod-e a SIM kártyát használni az adott városban.

    Szóval értem a felvetésed, ugyanakkor a haladást szerintem mutatni kell. A Stote szöveg átírható anélkül, hogy új verziót kéne kiadjunk és meg is fogjuk tenni, amint új várost teszünk letölthetővé.

  12. @endy: Az nem semmi, ki gondolta volna, hogy pont a németeknél nem divat az egyszerűség és a modern megoldás!
    na igen a NFC-t sietnek bevezetni (bár lehet pont ez az ok) de az esőben el kell menni egy óráig és elázva fizetni, vagy ernyőzni, mert ugye mindenhová nem lehet nekik sem kártyájuk, vagy amivel ők fizetnek!
    Ha meg ország béli sim kell, akkor nem lenne érdemesebb külön venni az országokat egy-egy app.-ra? Az alap megvan azzal már nem kell dolgozni, csak a tartalmat szortírozni.

  13. @gunar: ezen mi is gondolkodtunk. Ugyanakkor az a helyzet, hogy bár Te nem tudsz náluk mobillal fizetni, ők tudnak nálunk. Vicces, de így van 🙂

  14. @endy:
    Hmmm! :-)) Még a végén kiderül, hogy nem is az USA a lehetőségek hazája? :-))))
    Jó hát ha már egyszer fut nálunk a rendszer akkor megveheti amikor ide jön ennyiért az ide való app.-ot is és nem büntetik meg mert nem volt nála apró! 🙂

  15. @gunar: szerintem simán megbüntetik, mert tuti, hogy valami félremegy. Egy kinti magyar viszont simán használja.


Add a Comment