Magyar fejlesztés: Óbuda

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent az első kerületi alkalmazás hazánkban. A tegnapelőtti sajtótájékoztatón egy nem mindennapi fejlesztést mutatott be az Appsters és Óbuda önkormányzata.

 

Zsebbe rejthető Óbuda – kerületi applikáció okostelefonra címmel sajtótájékoztatón mutatta be a III. kerület önkormányzata Óbuda-Békásmegyer ingyenesen letölthető turisztikai GPS-ét.

 • Az egyelőre iPhone készülékekre letölthető alkalmazás Óbuda értékeit, szálláshelye­it és vendégváró létesítményeit mutatja be, megkönnyítve a városrész kulturális értékeinek felfedezését.
 • Az applikáció összesen 182 óbudai és békásmegyeri intézményt, nevezetességet, vendéglátóhe­lyet ismertet gazdag illusztrációval, több mint 500 fotóval.
 • Az adatbázisban 21 turisztikai látványosság, 8 múze­um, 24 templom szerepel. Elérhetőek továbbá 43 étterem, 16 szórako­zóhely és 24 szálláshely adatai.
 • Az egyes helyekhez tartozó praktikus adatokat (cím, telefonszám, e-mail, weboldal) a felhasználó elmentheti az iPhone telefonkönyvébe.
 • A nevezetességeket megkeresheti a térképen, sőt aktuális pozíciójától útvonalat is tervezhet. Az adatbázisban kereshet bármilyen szóra, vagy kategóriák szerint böngészhet.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a III. kerület vezetése a fejlesztések egyik legfontosabb területének évek óta a turizmust tekinti, mert a városrész jelenleg döntően az átmenő forgalom színtere.

– Az emberek átutaznak Óbudán Szentendre, Visegrád vagy Esztergom felé, ezért fontos, hogy meg tudjuk mutatni: érdemes megállni a kerületben, Óbuda célállomásnak is kiváló.

Itt a Hajógyári-sziget, a Gázgyár, az Aquincumi Múzeum; a Fő téren és környékén már nyolc-kilenc múzeum talált otthonra, azaz múzeumi negyeddel is rendelkezünk. A Zichy-kastély rejtette lehetőségekre állami szinten is érdemes odafigyelni és fejlesztési eszközöket fordítani – mondta Óbuda polgármestere.

Emlékeztetett: nemcsak Magyarország, hanem Európa legnagyobb fesztiválja a Sziget, melynek a III. kerület ad otthont. – Ha a fiatalok ki akarnak jönni a Szigetről, meg kell tudni mutatni nekik, mit érdemes megnézni Óbudán. Kül- és belföldi turistának bemutatni, hogy van itt annyi látnivaló, amiért érdemes több napot is eltölteni nálunk.

Bús Balázs Óbuda római kori emlékeire utalva elmondta: a kerület kulturális értékei méltóak arra, hogy fővárosi szinten kezeljék azokat, és fejlesztésükre országos figyelem irányuljon.

Úgy gondolom érdemes megköszönnünk ezt a remek fejlesztést, és hogy ez irányban is elmozdult Budapest. Gratulálunk!

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Pozitív, hogy ilyen irányba is fejlődünk, ideje volt.
  Mondjuk azért hozzátenném, hogy ez nem gyenge marketingrizsa 😀

  A szerkesztéssel kapcsolatosan 1-2 (konstruktívnak szánt) kritika:
  Az a bazi nagy zöld idézőjel szerintem csak a vakoknak nem szúrja ki a szemét, viszont hol a lezárása? 🙂
  Az “iPhon” szó láttán pedig nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek… Mondjuk ez persze lehet, hogy csak azért ilyen, mert idézet. Ettől függetlenül tiszta szégyen, a kérdés csak az, hogy ki szégyellje magát…

 2. iPhon nekem is feltűnt, a kínai másolatoknak szokott ilyen neve lenni. Lehet, h arra készült az alkalmazás?
  Az idézőjellel meg semmi gond, ha gyakran járnál a blogra, észrevennéd, hogy a blogon így jelölik az idézeteket, lezárása nélkül.

 3. Én abszolút nagy GRATULÁCIÓT küldök a III. kerületi önkormányzatnak, és annak, akinek ez eszébe jutott! Függetlenül mindenféle tartalmi, grafikai és egyéb megoldástól, azt hiszem, Budapest, és vele együtt Magyarország kezdi felismerni, hogy ez már nem a szocializmus (kommunizmus), és talán a Nyugat nem annyira barom, mint azt régen mondták. Mire az én gyerekeim felnőnek, addigra esetleg normális felfogású országban élhet. Esetleg. Vagy inkább az unokám. 😀

 4. előre is elnézést de nekem más jellegű kérdésem lenne
  ha veszek egy független iphone-t akkor azt meg tudom csinálni hogy bemegyek a tmobilba és veszek egy ikon 200 előfizetést? vagy csak dominós feltöltéssel működik? bocsi ha hülye a kérdése de ez fontos lenne nekem.

  illetve ha van nekem egy előfizetéses (ikon 200) iphone-om és kb 4 hónap múlva lejár a hűség akkor azt meg tudom csinálni hogy beviszem a tmobilhoz hogy hivatalsoan függetlenítsék és akkor azt használhatom tovább dominós készülékként vagy el is adhatom?

  még egy hogy tmobilos hűség lejárta után vihetem vodához is vagy telenorhoz is függetleníteni?

  köszönöm a válaszokat is előre.

 5. off és bocsi! Ha valaki használja már az ios 5-öt akkor árulja el nekem, hogy miért nem tudok imessage-t küldeni szintén ios 5-ösnek? De viszont ha ő küld akkor tudok már küldeni, de csak neki! Az alkalmazás be van kapcsolva!
  Válasz erre

 6. Lumpy:

  1. Én úgy tudom, hogy csak iPhone-hoz adnak ikon előfizetést, és csak akkor, ha úgy vetted a készüléket (előfizuval). Amúgy MédiaMánia csomagot ajánlanak.

  2. Várd meg a 4 hónapot, amíg lejár a hűség, és utána 10k HUF-ért függetlenítik neked. Utána azt csinálsz vele, amit akarsz. Felmondhatod az előfizut a hűség után, domizózhatsz vagy akár el is adhatod gyári függetlenként (merthogy az lesz).

  3. Nem, mindig csak az eredeti szolgáltató tudja feloldani a függést, hiszen az ő “bilincsük” van rajta. Hiába viszed bárhova, hivatalos függetlenítést nem tudnak csinálni. A Telenor meg a Voda hülyén fog rád nézni, ha ilyet kérsz tőlük. Függetlenítést is csak az kérhet, aki megvásárolta a készüléket, akivel eredetileg a T-Mobile szerződött.

 7. OFF
  Sziasztok!
  Kaptam a napokban egy iPad 2 3G-t. A kérdésem csak annyi lenne, hogy nem SIM kártyás, mert USA-ban lett vásárolva (verison), lehet-e Magyarországon bármilyen mobilnet elöfizetést varázsolni hozzá?

 8. Kellemes dolgot olvastam nemrég egy ‘bkv-t figyelő’ oldalon, ami a Smartcity app kiszorítását is jelenti egyben.
  A Google térképeken most már fellelhető az összes bkv megálló és az útvonalat is megtervezi végre.
  Először próbáltam most ki a Google Transitot a Maps alkalmazásban és végeredményben gyors és helyes útvonalakat mutat. A BKV f*ss útvonaltervezője után igazi felüdülés.

 9. @kohi: csak beta2-beta2 közt megy. ha a tiéden beta1 van, akkor frissítsd beta2-re.

  @ocso26: a Verizon-os készülékek CDMA-hálózatot használnak, így azokat sehogy nem lehet Magyarországon mobilnetre bírni, mert nálunk nincs CDMA-s szolgáltató, csak GSM/UMTS.

 10. hát azért tényleg elég szemétség volt, de ha már van egy bugos bétám, akkor már mért ne használjam? több mint a semmi, mindenesetre várom a hivatalos release-t

 11. Srácok! Nem tudjátok hogy mitől merülhet nagyon a telom? i4 4.3.3 ,0.9.6rc18 iszonyat szívja az akkut:(. Nektek is bugos? (nem tudom felvenni ha csörög, kilép facebookról, gondol 1et berakja magát bill.zárba.
  Esetleg valakinek 5let?

 12. Szia NitroTom!
  Az akut nekem is szívja mint állat a 4.3.3 de ezt már itt megtárgyaltuk a srácokkal és szívja mindenkinek szívja. De olyan szarságokat amiket írtál olyat nem szabadna csináljon. Esetleg az lehet még az ötletem hogy teliraktad a Cydiából sok szarral és összeakadoznak szépen.

 13. Off

  Sziasztok. Valaki hozzáértőt kérdeznék: Van függetlenítési lehetőségem iPad BB nélkül ehhez a telefonhoz: 3GS, 4.2.1, 05.15.04, régi iboot, SHSH-k mentve 3.1-től. Tinyumbrellaval nem tudok downgrade-elni valahogy BB-et?

 14. @NitroTom: nem tudom, én egyszerűen letiltottam a multitaskingot (nekem semmi szükségem rá, anélkül is gyors) és azóta nem szívogatja, majdnem két napot kibír használattal együtt.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!