Máris feltörték az iOS 5-öt. iPhone 3GS és az iOS 5 (videó). Hol a javított hangvezérlés?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Máris feltörték az iOS 5-öt

Még csak 1 nap telt el az iOS 5 első bétájának megjelenése óta, de máris feltörték. Bizonyítékképpen MuscleNerd twitteren bemutatott két képet, egyiken a Cydia mellett látható a Reminders és a Newsstand alkalmazás is, melyek csak iOS 5 alatt léteznek. Töréshez a limera1nt használta – mivel a bootrom exploitot csak hardverfrissítéssel lehet kiküszöbölni -, de a jailbreak még csak tethered.

Ugyanakkor I0n1c bejelentette, hogy a 4.3.x verziókban lévő exploitot -, mely untethered jailbreaket tett lehetővé – az Apple betömte, így más megoldás után kell nézni.

Az iOS 5-ben jön az automatikus vezeték nélküli firmwarefrissítés lehetősége (OTA), mely csak a változtatásokat teszi fel a készülékre. Jailbreakesek attól féltek ez tönkrevágja a törést, de MuscleNerd eloszlatta a félelmeket. Deltás frissítés esetén megmarad a jailbreak, csak teljes firmware update esetén törlődik.

iPhone 3GS és az iOS 5

Elég sok 3GS tulajdonos félt attól, hogy az Apple az iOS 5-tel már nem fogja támogatni a készüléket. Szerencsére félelmük nem igazolódott be, az első béta változat elérhető a készülékre is. Azonban nem tartalmazza az összes újdonságot, így a Lockscreenen nem lesz kamera ikon. A lenti videó bemutatja hogyan muzsikál az iOS 5 3GS-en. Elég gördülékeny.

Új, még meg nem jelentett modelleket is tartalmaz a firmware

iOS-guruk górcső alá vették az új verzió béta változatát. Kutakodásuk eredményeképpen az USB-készülék fájlokban találtak új, még meg nem jelentett modelleket is. Az új készülékeket “iPad3,1″, “iPad3,2”, “iPhone4,1″ és “iPhone4,2” kódnevekkel látták el. Nem nehéz kitalálni, hogy az iPad 3.x a következő generációs iPad-et, míg az iPhone 4.x az új iPhone-t jelöli. Ezek szerint mégsem lesz egyesítve a GSM és CDMA telefon, külön modellként jelenik meg. Viszont iPad-ből egyesített modell néz ki. Ki érti ezt?

Érdekes, hogy a firmware-ben nincs utalás az ötödik generációs iPod touch-ra, pedig annak ősszel kellene megjelennie… Úgy látszik az őszi esemény csak az iPhone-ról fog szólni.

Hol a javított hangvezérlés?

iOS 5-tel szembeni egyik elvárás a hangvezérlés javítása volt, azonban ez egyáltalán nem szerepelt a bemutatón. Miért?

A TechCrunch szerint az Apple még nem tudott megállapodni a Nuance-szal a technológia felhasználásáról. Állítólag a Nuance legalább annyira kemény tárgyaló fél, mint az Apple.

Az OS X Lionban van utalás a technológia használatára, de az iOS 5 prezentáción nem hangzott el ezzel kapcsolatban semmi. Az Apple megvette a Siri nevű, hasonló fejlesztésekkel foglalkozó céget, de annak munkái nem készültek el időre.

Azonban ami késik, az nem múlik. A forrás szerint az őszi verzió már tartalmazni fogja a javított hangvezérlést. Ráadásul a Nuance vezető mobil technológiai főnöke ott volt a prezentáción…

Az Apple design Award nyertesei

Az Apple kihirdette az idei Desigh Award nyerteseit. Az alkalmazásoknak kiválónak kellett lenniük a design, innováció és technika területén is. Nyerő alkalmazások:

Student kategória
Grades 2 (fejlesztő: Tapity), Pennant (Vargatron), Pulse (Alphonso labs)

iPhone kategória
Cut the Rope (Chillingo), Golfscape GPS Rangefinder (Shotzoom Software), Infinity Blade (Chair Entertainment)

iPad kategória
Osmos (Hemisphere Games), Our Choice (Push Pop Press), Djay (Algoriddim)

Mac kategória
Capo (SuperMegaUltraGroovy), Pixelmator (Pixelmator), Anomaly Warzone Earth (11 bit studios)

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Nah nekem az lenne a kérdésem hog nem leet valamit tudni a basebandről hoy frissíti ez a ipade 06.15.00 -s bb-t vagy nem mert ugy sok usernek jó lenne

 2. Mivel a JB bootrom exploitot használ így akár azt is írhattátok volna, hogy a még be sem jelentett iOS 6-ot (7-et, stb…) már feltörték. Persze csak tethered.

 3. iOS 5 tesztelők, ideje lenne alakítani valamit :)… Elvileg ha updatelem a telómat a beta verzióra, akkor frissíti a basebandet, viszont ha butítom akkor a baseband is buta lessz… Kérdés ha fölnyomom a 3GS -re a betát majd lebutítom 4.0 -ra mert mondjuk megvannak az shsh -im, akkor visszakapom a kőkorszaki basebandemet? :)…

 4. developer account ról mit lehet tudni?

  Ha regisztrálok az apple nél egy ingyenes developer accountra akkor fel tudom rakni a béta verziót? van valami hátránya?

  4.3.3 ról lehet hivni Facetime on Telenor 5.0 iPhone-t email címen keresztül?(gyári független)

 5. Egy kis segítség az aktiváláshoz azoknak akik nem szeretnének ezért fizetni…

  1. Download the iOS 5 IPSW file from the web (it’s easy and readily available. Just Google it and torrent it down).
  2. Update your iPhone using iTunes. To do this, connect your iPhone to your computer, click on the Check for Update button with theOption (Mac) or Shift (PC) key pressed. Select the iOS 5 IPSW file from the place you downloaded it to.
  3. Wait until it upgrades. A new activation screen will appear.
  Activate iOS 5
  1. Triple click the home button. This will activate the Voice Over.
  2. Triple click the home button and Emergency Call will appear.
  3. Click on Emergency Call and, while it’s switching, swipe with your three fingers down.
  4. The Notification Center will appear!
  5. Click on the Weather widget. The Weather app will load.
  6. Click on the home button to exit to the iPhone’s springboard.

 6. @mythbuster: Ezzel az a gond hogy iPaden nem működik, mivel nincs weather 🙁 Az viszont érdekelne hogy a baseband 3GS en ha felfrissül a béta folyamán, akkor ha régebbit rakok vissza downgradeli e?

 7. @costee:

  és akkor ha csak letöltöm felrakom a szoftvert , az előző módszer szerint, és sikerül aktiválnom ingyen , akkor az tök jó!
  de ha nem sikerül és van mentve shsh akkor tudok downgradelni 4.3.3 ra?

  illetve a következő béta verziót is be lehet majd aktiválni ingyen?

 8. @jimny: Ezzel az a gáz, hogy nem olvassátok el azt amit az előző topicban írtak hozzászólásként, idézem:

  hegyi:

  Halljátok ma feltettem a 5.0 b1-et i4-re kipróbálásra, majd visszatettem a 4.3.3-at és vártam, hogy a végén újabb baseband miatt eldobja hibával. De nem ez történt, hanem szépen bebootolt 4.3.3 alatt és VISSZAKERÜLT A RÉGI BASEBAND. (04.11.04 volt 5.0-n és visszakerült a 04.10.xx)

  Ez hogy lehetséges? Még soha nem láttam ilyet. 🙂

 9. aki nem fejlesztő, pláne nincs developer listán a készüléke, az leginkább NE tegye fel az iOS 5 beta-t! ez egy beta firmware, fejlesztőknek. csak akkor próbálkozz vele, ha gyári független a készüléked, vagy nem kell függetleníteni!

  korábbi rendszert visszatenni macerás is lehet, a 3GS-en még a baseband is a beta marad, ami szintén okozhat problémákat! iPhone 4 esetén ugyanakkor a gyári 4.3.3-ra való restore visszateszi a korábbi (04.10-es) basebandet, mert itt másként megy a baseband frissítés, mint a korábbi készülékek esetén.

  ha pedig egyszer developer listára kerül a készüléked, azzal addig tudsz akár beta-kat is aktiválni, amíg a készülék rajta van a listán. ha nem törlik róla, akkor kvázi bármeddig.

  mi nem javasoljuk a beta felrakását, mindenki csak saját felelősségére próbálkozzon, és lehetőség szerint ne a mindennapi eszközén. de ez csak tanács. 🙂

 10. @horribleone: Nekem így is gáz úgy is gáz mert 4.3.3 -as BB van rajta és nem tudom függetlenííteni, nem tudom az iOS 5 basebandjét mennyire lehet átkúrni Geveyékkel :D… Mert SIM-Adapterrel tudom használni a 3GS-t, a 4.3.3 -as bb-vel…

 11. kérdem én, akkor i4-en (t-mobilos) kipróbálhatom, minden hepaj nélkül vissza fogom tudni tolni a 4.3.3-at? (természetesen SHSH-im vannak 4.2.1 óta)

 12. JB egyelőre nem érdekel, csak kipróbálnám, jb sem nagy gond ha tethered, de gondolom még ugyis jön egy leirás, ami tuti 🙂
  a kérdést azért tettem fel, mert jadeye mester óva intett mindenkit tőle, dev accom meg nincs 😀

 13. Sziasztok van egy orjási buktám leszedtem az iOS 5 Bétát és feltetem a T-mobilos iPhone 4 – telomra és most aktiválni kéne tudom most ezt elkapkodtam de elég csunyán ilyenkor mit tudok csinálni vele ?! 🙁 Kérlek segitsetek

 14. @Jadeye: Örülök hogy találtam egy régi kedves ismerőst(volt kollégát) aki ennyi mindenhez ért és 100%osan szavahihető! 🙂
  Lenne egy kérdésem hozzád.

  Nemrég vettem egy 3G-t amin az előző észlény tulaj frissítette a firmware-t 6.13-ra és 4 .1es software van rajta (persze emiatt a GPS sem megy). Szerencsétlen telefon kezd meghalni, bedöglött a wifi, lassú a telefon és már eléggé idegesítővé vált a helyzet hogy lassan a telefon alapfunkcióit is nagy nehézségek árán tudom használni.
  Lenne bármilyen ötleted arra, hogy hogy lehet feljavítani a telefont?
  (Remélem mindent leírtam ami alapján tudsz tanácsot adni, ha nem akkor pótlom a hiányomat! 🙂 )

  Üdvözlettel, H.Cabina

 15. @Cabina: hát, sajnos a 06.15-ös iPad-es baseband nehezít a dolgon. ha halódik vagy meghalt a wifi, az 3G esetén lehet típushiba, azt elvileg tudja javítani hw-es szerviz.

  lassúság: na erre talán egy restore megoldás lehet, de 4.x esetén kb mindegy, melyik, az mindenképp lassabb lesz 3G-n, mint bármi 3.x volt. tehát vagy teszel rá egy 4.2.1 custom-öt, ami a legfrissebb elérhető fw a 3G-re, és akkor legalább az újabb appok is menni fognak, mert soknak már 4.2 a követelménye. aminek 4.3, az ugye nem fog menni.

  vagy visszateszed rá a 3.1.3-mat például, szintén custom fw-vel, attól elvileg egy fokkal azért fürgébb lesz, viszont egyúttal búcsút is inthetsz a legalább 4.x-et igénylő appoknak. a GPS egyik esetben sem fog ugye visszatérni, az a baseband miatt marad.

  esetleg meg lehet még nézni, hogy hátha régi ibootos, mert akkor talán még a baseband is visszatehető, és ha nem hardveres a wifi gondja, még akár az is magához térhet, de ez csak egy tipp.

  amit én tennék: restore 4.2.1-re custom fw-vel. ha az is lassú, akkor nincs más, mint a 3.1.3. ha függetleníteni is kell, azt ez alapján lehet wifi/mobilnet nélkül: https://szifon.com/2010/12/07/cydias-csomagok-telepitese-wifimobilnet-nelkul/

 16. @Jadeye: Köszönöm szépen! Nekünk is ez volt az ötletünk, csak reméltem hogy te tudsz valami konkrétabbat. Nem szerettem volna szegény telefonom életével játszani! 🙂

  Remélem összejön és nem kell kukába hajítsam az egészet!
  Még egyszer köszönöm. 🙂

 17. @jarret19: “tudom h ciki de nem tudom mit jelent az h BéTA verzio”
  keresni ilyenkor sem ciki, tehát kérdezd meg a google-t, a “béta verzió” kifejezésre rögtön az első találat megadja a választ. http://pcforum.hu/szotar/b%E9ta+verzi%F3.html

  “és még egy dolog hogy tudnám ezt felrakni a telómra (iphone 4 4.3.4)”
  ha ennyire nem értesz hozzá, akkor inkább sehogy (fejlesztői listán kell legyen hozzá a készülék UDID-je, le kell töltened az IPSW-t, amit restore-ral kell betallózva feltenni, és mivel beta, így vannak benne hibák, tehát NEM az egyszeri felhasználónak szól, napi használatra). nemsoká megjelenik a végleges, akkor majd egy sima update iTunes-ban, és kész.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!