fbpx Skip to content

Tegnap beszéltem a Notification Centerről, ma kora reggel leginkább az új iMessage került előtérbe, illetve kipróbáltam az iCloud-ot. Nagyon sok apróság van a rendszerben ami új.

Mi azaz iCloud és mire is jó?


Már mindenki többször elolvasta, hogy mi is azaz iCloud és hogy Steve ezt ingyen adja! De hogy pontosan mire is lesz jó, ezt még senki sem tudja. Nagyjából már össze állt a fejembe a felhő szerkezet 🙂 Szóval tegyük fel van egy saját számítógépünk, amin adatok vannak. Van egy iPhone 4 nekem, meg van egy a Páromnak. Szoros együttélésben élünk ezért nekünk fontos, ha ő készít egy fotót a gyerkőcről, akkor én azt azonnal lássam az iPhone 4 fotótárában, illetve ha én megbeszélek egy fodrásszal egy időpontot azt ő is lássa a naptárban. Ez egy nagyon egyszerű példa volt, és itt jön rögtön az, hogy kinek van erre szüksége? Jelenleg? Senkinek. Elviselnénk, ha Steve kezünkbe nyomná mert mi Mac-esek vagyunk? El. Ez egy kihasználható dolog, akár a mindennapokban, mert ha a párom letölt egy zenét és nagyon megszeretné mutatni amíg én távol vagyok, megteheti. Picit el kell vonatkoztatni a mai világtól, amikor még csak 1-1 eszköze van valakinek, a jövőben szinte biztos, hogy 1 vagy több mac lesz majd a kezünkbe és akkor igen is kelleni fog, hogy a felhőbe tároljunk bizonyos dolgokat és azonnal megkapjuk azokat. 5 évvel ezelőtt még az volt a csúcs amikor Steve elhúzta a kijelzőn a kezét, aztán jött a Push. Anno nem használtuk mert lassú és eszi az akkumulátort, manapság a push alapfeltétele az iPhone-nak. Picit gondoljunk a jövőre és engedjünk meg neki, hogy részese lehessen az életünknek. Természetesen ki is kapcsolhatjuk.

Sajnos a MobileMe-s accountot még nem tudjuk migrálni, viszont bármilyen emailcímet be lehet regisztrálni az iCloud-ba és kapunk egy saját @me.com-osat is.

iMessage


Nem is értettem miért van ez az iOS 5-ben. Vannak erre remek alkalmazások mint például: Pingchat,WhatsApp stb… Nem gondolom, hogy ezt alapból tudnia kéne a szifonnak, de hát ha már a kezünkbe adták, teszteljük. Az iMessage-t rendkívül egyszerűen a Settings – Messages menüpontban lehet bekapcsolni és már fel is aktiváltuk magunkat a rendszerbe. Hasonlóan működik mint a FaceTime, ha valakinek nincs bekapcsolva, akkor nem tudunk vele iMessage-elni. Ha be van kapcsolva mindkét félnél ez a funkció, azonnal észleli a rendszer és már nem SMS-t, hanem ilyen virtuális üzenetet küldünk Wifin vagy 3G-n keresztül, így ez effektíve ingyen van. Természetesen egyszerre többen is lehet beszélgetni, és amíg valaki ír, addig a többiek látják azt is kis pontokkal jelölve, adott esetben képet is küldhetünk a többieknek. Nem egy rossz dolog, ha ebbe még beleraknak pár feature-t, akkor remek azonnali üzenetküldő alkalmazás lesz.

FaceTime


Igen, az Apple megoldotta a Telenor helyett a FaceTime kérdést. Most már telefonról email címet is lehet regisztrálni, tehát nem kell, hogy telefonszámot aktiváljunk elég ha az adott emailcím aktiválva van telefonról, máris elérhetőek vagyunk, ha az email címünket tárcsázzák FaceTime-al.

Olvasd el a hozzászólásokat is

27 Comments

  1. “Nem is értettem miért van ez az iOS 5-ben. Vannak erre remek alkalmazások mint például: Pingchat,WhatsApp stb… ”
    Ennek két egyszerű, de fontos oka van:
    1. azért, hogy ne sokféle remek alkalmazás legyen erre, hanem _a_ remek alkalmazás, és ne kelljen foglalkozni vele, hogy a másiknak melyik van a telefonján, plusz a hozzánemértők sose fognak 1-2-3 chatalkalmazással foglalkozni, még ha technikailag megoldható is. Így meg ha van appleID-juk, márpedig az azért szokott lenni, van iMessage is.
    2. az oprendszerszintű integráció, pl a telefonkönyvben, meg ha jól értettem, az sms helyett automatikusan iMessage-et küld.
    Ezek miatt népszerű a BBM és emiatt lesz népszerű az iMessage is.

  2. Igazad van, nyilván én is ezt fogom használni, ha egyszer ott van. De talán nem volt annyira szükséges dolog.

  3. @tuareg85: 1et értek!

  4. Hát ez az iMessage szerintem teljesen felesleges dolog. Nyilván ha minden embernek Apple gépe lenne nagyon jó kis program lenne, de ez ugye nem így van. Szerintem jobb lett volna ha a népszerű üzenetküldő protokolok egyikét integrálja az Apple minthogy létrehoz egy új hálózatot csak és kizárólag Apple kütyü tulajoknak.
    Jó ez a frissítés és nagyon sok hasznos dolog van benne, de sajnos még mindig falat húz maga köré az Apple a más eszközökkel való inkompatibilitással. Örülnék ha kicsit nyitottabb lenne és kezdetnek legalább a bluetooth fileátvitelt meg tudnál oldani más készülékek között. Mert ez az Apple cucc csak Apple cuccal áll szóba elég nagy szopás 😀
    Ez az egyetlen oka amiért néha elgondolkozok, hogy jó e hogy nekem iPhone-om van 😛

  5. @neu: Persze, a legjobb az lenne, ha lenne egy közös üzenetküldő cucc, ami platformfüggetlen, de melyik legyen az? Gtalk, Msn, yahoo akármi, vagy esetleg a facebook? Oprendszer szinten úgyis csak a sajátját fogja minden gyártó integrálni, de az még mindig jobb, hogy van egy olyan, ami legalább az adott oprendszeren univerzális, mintha még az sincs.
    Ha meg az iMessages megoldja, hogy elrejti az sms és az imessage-ek között különbséget (ezt valaki megerősíthetné), akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a legjobb megoldás.
    Persze az említett alkalmazások fejlesztői most biztos nem örülnek, de ez ilyen…

  6. […]a jövőben szinte biztos, hogy 1 vagy több mac lesz majd a kezünkbe[…]

    Ez a vélemény a javuló gazdasági helyzet, növekvő bérek és a javuló életkörülmények vagy pedig a Mac árak drasztikus csökkenésén alapul?

    1 (azaz egy) Mac-re sem telik, nem hogy még kettőre…

  7. iMessage azért kellett, mert a Microsoft megvette a Skype-ot. Az egy egységes platform és immár a konkurenciájé, így meg kellett csinálni a sajátot. Ennyire prózai a megoldás. Nyilván kiváltani nem fogja, de remek alternatívája lesz ha minden feature-t lekoppintanak onnan és talán még facetime integrációt is tesznek bele(nem tudom a most van-e benne).

  8. @neu: neked lehet hogy felesleges, de nálunk három iphone4 van a családban és eddig a pushme-t használtuk erre a feladatra.
    én kimondottan örülök ennek a megoldásnak

  9. a Find My iPhone működik ios 5 alatt? valaki meg tudná nézni?

  10. Hogyan lehet @me.com e-mail cimet regisztrálni már most?
    Lehet akkor is, ha nincs mobileme előfizetésem?

  11. Mi azaz iCloud és mire is jó?

    Ha bejelölök egy időpontot a naptáramban az exemmel azt a feleségem is láthatja
    és nem fog programot szervezni oda 😀

    full hasznos……

  12. @gabor94: működik

  13. iCloud király dolog, nagyon tetszik.
    Az új iOS és a Lion is király.

    FaceTime: Végre! (Telenoros vagyok)

    off: iOS 5-öt is feltörték 🙂

  14. Ez a felhőcske dolog még nem működik.
    Amúgy rengeteg a hiba még ebben a beta-ban.
    Inkább úgy hívnám: iOS Beta 0,5

  15. sziasztok
    honnan tudom meg az udid kodot ha mar fenn van a telefonom az 5? valaki valami választ kerlek emailben: [email protected]

  16. @maarK: iTunes summary fül…

  17. hello emberek közölném mindenkivel fel van törve az ios5 😀 képeket láttam rendesen bizonyitva 😀 szerintem olvassatok utána

  18. @hegyi ez a baj hogy nem tudok summary fulre menni mert mar fen van a 5 beta es csak azt irja ki hoigy nincs akriválva

  19. Engem az érdekelne hogy nem laggol, animációk szépek, gyorsabb-e a rendszer mint 4.x.x alatt?Esetleg akksiidő hogy alakul?

  20. Minek van ez az iMessage? Eddig is fb-n uzentem iphoneos spannak, push miatt azt is megkapja, akkor ez miért lesz jobb? Gyorsabb lesz mint a push?

  21. @buksikka: olyan értelemben feltörve, hogy JailBreak vagy olyanban, hogy a regisztrált udid és trükközés nélkül működik?

  22. @aqwer: nem mukodik :S

  23. Én felraktam az OS 5-öt iPad 1-re de developer accom nincs! Próbálkoztam az anélkülivel de a notification centerben nincs semmi, tehát a weather alkalmazás sem amit meg kell nyitni! Aki tud legyen szíves segítsen! Vagy van lehetőség ingyenesen az udidet beregisztrálni.

  24. @aqwer: javitok bejött:) de csak belepek semmi nm mukodik es nem is aktivalodott a telefon…


Add a Comment