fbpx Skip to content

iPhone 5 november 21-én? Na, persze…

Már néhány alkalommal írtam a következő generációs iPhone csúszásáról. Többen őszi (szeptemberi) megjelenést prognosztizálnak, de persze az Apple nagy titkolózása miatt semmi biztosat nem lehet tudni. Az angol Phone4U nevű, mobiltelefonokat forgalmazó cég azonban állítólag megtudta az időpontot: eszerint az angliai bemutatkozás november 21-én lesz. A nyári időponthoz képest nagy csúszás szerintük annak tudható be, hogy az Apple-nek problémái vannak a szoftverrel. Ráadásul információjuk szerint a készülék megegyezik az iPhone 4-gyel, újdonság szoftveresen lesz, nem hardveresen.

Ezeket több okból sem hiszem el.

  1. Biztosan A5 chip lesz a készülékben, felkészítik az NFC-s vásárlásra, és jobb kamerát is raknak bele, tehát hardveresen is jelentős változás lesz.
  2. November 21-e hétfői nap, az Apple pedig péntekre időzíti új termékek indítását.
  3. Az időpont ugyan a karácsonyi vásárlási szezonba éppen beleillik, de nehogy már egy angol kiskereskedő cég szivárogtassa ki az időpontot! Valószínűleg csak egy kis reklámot akarnak maguknak.

Hogyan működhet a beszédfelismerés és vezérlés?

Az Apple állítólag szoros kapcsolatot épített ki a Nuance nevű céggel, amely beszédfelismerő szoftvereket gyárt. Az iOS nagy hiánya a beszédfelismerés sokoldalúsága, hiszen csak néhány esetben használható, ezért az iOS 5-ben ennek kapcsán többen komoly változásokat várnak.

De hogyan is működhet a tulajdonság? Jan-Michael Cart készített egy koncepciót, a lenti videón bemutatja mi lenne az ideális. A Home gomb hosszú nyomására bejön a beszédfelismerés és egy parancsot kiadva elindítja az SMS-alkalmazást. A beviteli szövegmezőt hosszan nyomva lehet diktálni, amit a készülék felismer. Nekem teszik a megoldás.

Az Apple június 6-10 között tartja éves fejlesztői összejövetelét, amin bemutatja az újdonságokat. Remélhetőleg ezek között szerepelni fog a beszédfelismerés kibővítése is. Már nem kell sokat aludni hozzá. 🙂

PictureMe: fényképezés időzítővel

Az Apple saját kameraprogramjába nem tett bele időzítőt, ezért azt külsős fejlesztőknek kell pótolniuk. A Camera+ alkalmazásban lehetőség van 5 másodperces késleltetésű kép készítésére, de ez azért annyira nem sok.

A PictureMe nevű Cydiás tweak készítője paraméterezhetővé tette a késleltetés idejét. A tweak beépül a gyári alkalmazásba, baloldalon lévő nyílra bökve feljön a beállítás. A késleltetés idejét maximum 25 másodpercre lehet állítani.

Másik funkciója a Rapid shot készítése, ezzel gyors egymásutánban maximum 5 fényképet lehet készíteni. Az időzítő és a rapid shot funkció értelemszerűen nem használható egyszerre. A programot már továbbították a Cydia Store-ba, hamarosan kapható lesz 1.99 dollárért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Azért remélem az i5 -nek nem fém hátlapja lessz majd… Az nagyon ocsmányul nézne ki az üveg után…

  2. Lehet velem van a baj, de ezt a beszédfelismerési mizériát nem értem… Lehet a készülékkel telefonálni. Az utolsó sms-eket szerintem jó 5-6 éve írtam rendszeresen, manapság heti 1 kb az írott üzenetek száma, azt meg kibírom.
    A szoftver nyilvánvalóan csak zajszegény környezetben lehet hatékony, ergo utca, tömegközlekedés szinte kizárt. Munkában ott a gép, írok arról mailt, otthon ott a gép írok arról. Kb erdőben van még ilyen csend, ott meg a franc se veszi elő a telefont…

    A menüfunkciók elérését sem értettem soha, hiszen a foldereknek köszönhetően kb 3 mozdulattal elérhető bármi.

    Azzal ne etessen senki, hogy ez arra kell, hogy a vakok, stb blabla, nemár, hogy a vakoknál a preferált telefon az a szifon!!!

    Szóval lehet én vagyok szarrágó, de ez egy olyan szegmens, aminek a fejlesztése igencsak pénzigényes, és egyben felesleges. Gyúrjanak akkor inkább a gondolatvezérlésre, az megy zajban is. 😀 😀

  3. Már nem azért, hogy kötöszködjek, de a Camera+-ban is lehet 5,15,30 mp-es időzítést állítani!

  4. @attilaszu: Teljesen igazad van! De nézd, a mozgássérültek is X6-os BMW-vel járnak 😀 😀

  5. Sziasztok!

    Segítséget szeretnék kérni mert nem akarom elrontani a dolgokat
    Barátomnak a következője van:

    Telefon:4G
    iOS: 4.0.1
    Baseband: 01.59.00
    Jailbreakelt, függetlenített (a telefon függő)

    Szeretném frissíteni amennyire csak lehet, de nyilván a függetlenítés lehetőségét meg kell tartani. SHSH filek:
    4.0.2,
    4.1,
    4.2.1,
    4.2b3
    4.3.3

    A kérdésem az lenne melyik az a legmagasabb iOS amit fel tudok rá tenni, hogy függetleníteni tudom, és milyen módszerrel segítségeteket előre is köszönöm.

  6. Azt honnan tudom megállapítani hogy milyen függő a telefonom, ha nem tudni az eredetét? 3dugós töltő van hozzá, de biztosan nem gyári független.

  7. 3gs iOS 4.0.1-el. ipad baseband van rajta 06.15.00 (így vettem most) – nem tudni milyen függő a telefon, mikor lehet ezt majd updatelni? 🙂
    Mert gondolom most basband miatt errort írna ki..
    Ezeket későbbiekben custom fwkkel kell restorolni amik hacktiválnak igaz?
    8. -as kérdésben valaki tud segíteni? Köszönöm előre is

  8. @GaborXD: most hogy jobban megnéztem, igaz. Bár elég cseles a beállítása.

  9. Camera+ban allithato az idozito. 🙂 5-15-30 masodperc azthiszem.

  10. Sziasztok!!!
    Szeretném Jailbreakelni az IPhone4-emet 4.3.1-van rajta és azt szeretném megtartani a hozzá tartozó RedSnow az meg van csak nem tudom mit tallózzak bele milyen firmwaret honnan töltsek le hozzá való firmwaret ami jó is.
    Köszi,köszi,köszi

  11. Sziasztok!
    Egy segítséget szeretnék kérni..
    3G jailbreak + unlock közben (4.2.1) és basebad (05.12.01) egyszer csak összeomlik az ultrasn0w és a telefon beteszi magát safe mode-ba…Megoldásként újra tettem és most nem függetlenítettem és így már nem is találja meg a saját T-mobile-s hálózatát…Szóval ha függetlenítem akkor megtalál mindent…csak összeomlik ha nem teszem fel az ultrasn0w-ot akkor van egy ipodom..
    Valakinek van valamilyen ötlete?

  12. Sziasztok!
    Valaki tudja,hogyan lehet beállítani,hogy kijelezze hogy az érkezett hívás átirányított? Nokiánál volt egy zöld nyíl de itt semmi különbség a normál és az átirányított között!
    Köszi!

  13. OFF Alkalmazáson belül vásároltam. Majd letöröltem a teljes appot, aztán újra letöltöttem, ilyenkor kapok egy értesítést, hogy ingyenesen tölthetem le, mert már egyszer fizettem érte. Na most az lenne a kérdésem, hogy alkalmazáson belüli vásárláskor is ugyan ez a helyzet? Tudni fogják, hogy egyszer már megvásároltam az adott kiegészítőt?

  14. Köszönöm szépen Martonsworld!!!!

  15. A procamera nevu appstore app 20sec kesleltetest tud 🙂

  16. OFF:

    Ne haragudjatok de egy hozzáértő segítségére lenne szükségem!
    A problémám a következő:
    Backup nélkül módosítgattam a tré-mob.bundle mappát és most csak a logofixek vannak benne ezért nem tudom használni a mobilnet szolgáltatást. Az lenne a kérésem hogy valaki el tudná küldeni a komplett tré-mob.bundle mappát mail-be?
    Nagy segítség lenne mert nem akarok Restore-t.
    mail: kenny – macaryo kukac freemail pont hu
    Előre is köszönöm!!!

  17. baszki ennyi offot… nem értem miért kell ezzel szétbarmolni a postot… egy rakat fórum van ami ezekkel foglalkozik…

  18. @Jadeye: Köszönöm szépen!
    Látjátok ezért nem fórumozok órákat mert itt mindíg kapok gyors segítséget!

  19. “Ráadásul információjuk szerint a készülék megegyezik az iPhone 4-gyel, újdonság szoftveresen lesz, nem hardveresen.”

    Mi ez a baromság? 😀 Aki ezt leírta tudja mit beszél? :))))

  20. “A Home gomb hosszú nyomására bejön a beszédfelismerés és egy parancsot kiadva elindítja az SMS-alkalmazást. A beviteli szövegmezőt hosszan nyomva lehet diktálni, amit a készülék felismer. Nekem teszik a megoldás.”

    Gondolom magyarul nem fog tudni, így nem sokat ér itthon.

    De azért biztos nagyon jó megoldás, pont olyan, mintha nem is lenne benne 🙂

  21. @Attilaszu: Az iPhone 4-nek két mikrofonja van, melyek együtt – nyilván megfelelő jelfeldolgozással – nagyon jól szűrik a környezeti zajokat. Én jártam úgy, hogy mellettem visítva ment el a mentő, a túloldalon meg mondta a barátnőm, hogy nem szűrődött be semmi belőle.

    Tehát ez biztosan nem akadály.

  22. @Kukipapa:
    Ez azért nem standard. Ülj fel egy metróra, dugj be egy sima fülest, és hívj valakit. Zajos! Tény h sokkal jobb, mint 4 előtt, de nem mindig jeleskedik 🙂

  23. Hát végleg eláshatja magát az Apple ha kiadja az iPhone 5-öt úgy, hogy csak szoftveres fejlesztést eszközöl (ahogy a cikk is írja)

  24. @PredatorNo1: Ez úgy ahogy van eget verő hülyeség! Ha nincs fejlesztve hardveresen a készülék akkor az egy iPhone 4 ennyi 😀 Még az Apple sem csinálna szerintem akkora hülyeséget, hogy ugyanazt a telefont máshogy nevezi el aztán újabb lehúzásként eladja drágábban 😀 Nem is értem hogy lehet ilyen baromságokat leírni 🙂

  25. @attilaszu: ha bedugsz egy fülest, akkor a mikrofon a füles mikrofonjára kapcsol, tehát természetes, hogy zajos lesz, mert abban az esetben általában a zsebedben van a készülék, így ha működne is olyankor a felső, zajszűrő mikrofon, az a zsebed zaját szűrné csak ki, és nem a metróét. 😉

    @PredatorNo1, @neu: ahogy jimny írta, a mi véleményünk ugyanez a dologról, hogy oltári nagy marhaság. de a szenzációtartalom miatt mindig vannak oldalak, akik a saját hírnevük legyezgetése érdekében bármi extra hírt legyártanak forrás nélkül, hogy az nagy nézettséget hozzon. ezt hívják bulvárnak. 🙂 ezért tartjuk fontosnak megemlíteni, hogy miért gondoljuk azt, hogy baromság, amit leírtak.

  26. @Jadeye: Igaz, de nem lett eléggé kihangsúlyozva, hogy ez mekkora baromság 😀 Aztán van akik sajnos komolyan veszik 🙂

  27. @Jadeye: Bocs,de kérdeznélek ha segítenél megköszönném,hogy egy havernak van egy amcsis 3gs-e 4.0.1-es 05.13.04-es basebandel és kérdezte,hogy rátolhatja-e a legújabb 4.3.3-at akkor tudja-e majd függetleníteni?bocs,ha hülye kérdés,de nekem sose volt 3gs-em,csak 4-es és az is gyári fg. kérlek mondj valami okosat.köszi

  28. @luteran: kizárólag akkor, ha a baseband nem frissül. ezt csak custom fw-vel tudja megtenni. ha gyárit tesz fel, az frissíti a basebandet, és akkor már csak a GPS-től elbúcsúzós iPad basebandes megoldás van, amit el kell kerülni. vagy a hivatalos függetlenítés.

    használjon custom 4.3.3-at, és az oké lesz. ha ez túl kínai, akkor inkább NE nyúljon hozzá, keressetek hozzáértőt. de akár mi is megcsinálhatjuk.


Add a Comment