fbpx Skip to content

Az alábbi cikket b3nk3 küldte, és úgy gondoljuk, sokak számára érdekes, mások számára meg még hasznos is lehet, hogy egy jó ötlettel mi mindenre lehet használni egy almás kütyüt az alapfunkcióin túl.

***

Sziasztok!

A következő app azoknak lesz hasznos, akik rendelkeznek digitális tükörreflexes kamerával és iKészülékkel (iPhone-iPod, iPad-en tesztelni kellene). Nekem egy iPhone 3G-m van 4.2.1-es szoftverrel, ezen tökéletesen fut az app. A fényképezőn és a szifonon kívül szükség van még egy infra adóra is. Ezt házibarkács megoldással kell készítenünk, mivel készen nem árulják, de nem nagy ördöngősség, senkinek, a cikk alján megtaláljátok hozzáa leírás és a linkeket.

Telepítés után a beállításokba bekerül alulra, ahol ki kell választanunk, hogy milyen márkájú géppel rendelkezünk. Jelenleg 4 nagy márkát támogat a szoftver (Nikon, Canon, Pentax, Sony), de a fejlesztők további bővítést ígérnek. Specifikációk és tesztelt eszközök, angol nyelven, a link alatt http://www.dslrbot.com/specifications/.

Ha kiválasztottuk a márkát, nincs más dolgunk, mint elindítani az appot és a gépünket távirányító módba (de hülyén hangzik) kapcsolni. Indulás után a következő kép fogad:

Shoot: ezen a felületen egyszerű infrás távirányítóként működik, Shoot gombra nyomva exponál. Továbbá ezen a felületen kapcsolhatjuk be a GPS logolást, melyet kimentve később a képekhez rögzíthetünk.

Long exposure: vagyis hosszú záridő, a gépet zársebességét Bulb-ra (Nikonnál távirányító módban Time) állítjuk, majd a programban megadjuk az időt, és rányomunk a start gombra, ekkor megkezdi az exponálást, majd az előre beállított idő elteltével befejezi. Lehetőség van hoszú záridejű Time-Lapse készítésére is, itt a Repeat menünél kézzel beírhatjuk, hogy hány kép készüljön, a Delay-nél pedig megadhatjuk, hogy 2 exponálás között mennyi idő teljen el, ez az aktuálisan beállított időegységtől függ (Sec, Min, Hour)

Time Lapse: “időmúlás”. Fentebb már érintőlegesen beszéltem róla, ezzel a technikával képekből összefűzött videókat készítenek, melyet gyorsítva játszanak le, de leírás helyett egy gyönyörű videót linkelnék:

A csodálatból visszatérve ismertetem a beállítási lehetőségeket. Itt be tudjuk állítani, hogy a gép hány képet készítsen, illetve mennyi idő teljen el két kép lövése között. Két kép elkészülte között érdemes 4-5s időt hagyni a gépnek. Van egy Rapid Fire nevezetű beállításunk is, mint ahogy neve is mutatja, semmi mást nem tesz, csak folyamatosan küldi a jelet a gépnek, ami veszettül exponál.

HDR: ezt nem beszélném túl, még fejlesztési fázisban van, a videó mutatja, hogyan is kellene működnie. Nekem nem így muzsikált 🙂

Movie: A Movie módnál listában jelennek meg a felvételek, amiknek nevet is adhatsz. Mindegyik felvételnél ott van, hogy mikor készült, és milyen hosszú.

Az app 4.99$ az App Store-ban.

IR adó elkészítése

Szükséges alkatrészek:

-2db 940 nm-es IR adó led (méret nem lényeg, beszerezhetőek elektrotechnikával foglalkozó boltokban, BP-en pl Lomex a Lehelen.)
-1db 3.5mm-es jack dugó(szintén nincs nagy elvárás, rossz füles vége teljesen megfelel, vagy vehetsz újat is a fentebb említett boltokban)
-forrasztó páka
-forrasztó ón

Elkészítés menete:

Jól megnézed a 2 lededet és a pozitív-negatív lábait egymással ellentétesen forrasztod, majd ezután a megblankolt jack zsinór egyik kábelét az egyik, a másik kábelét a másik lábához forrasztod, a földelést összesodrod és elszigeteled a lábaktól. az egészet betekered szigetelőszalaggal és meg is vagy.

Angol leírás Az iPhone Guru-tól: http://goo.gl/10hnj .

Üdv: b3nk3

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. Nagyon jó cikk, és érdekes/hasznos is! Köszönjük szépen! Annyit fűznék hozzá, hogy esetleg nem árt valami kisebb (pl. 470 ohm) ellenállást is sorbakötni a LED-del, nehogy sok legyen neki az az 5V nyitófeszültség, ami a szifonból kijön… (javítsatok ki, ha tévedek!)

  2. A cikk jó.Érdekes.
    Csak az infra nagyon gagyi megoldás/kivitel.
    ergó van egy nagyon “profi” program hozzá meg egy über gagyi infra.Amit érdekes módon tudod magaddal vinni mert szarrá törik. :/

  3. Ez tetszik, asszem ki is próbálom, köszi 🙂
    De valóban, legyen ellenállás benne? 🙂

  4. ezen az alapon nem lehetne sima TV távirányítot okoskodni? :O nincs rá progi, vagy nem megoldható?

  5. Na ezt biztos ki fogom próbálni, köszi a cikket :]
    Amúgy pc-re is van ilyen program és kábellel működik, nem fontos az infra. Helytakarékosság miatt jó viszont, ha nem kell a gépet is hurcolni magaddal,

  6. Dejó! akkor ezzel a technikával az összes fotós (party, rendezvény, versenyek) fényképezőgépét irányíthatom a tudta nélkül? 🙂 ja és jogos a távirányítós kérdés TV-hez. valakinek ötlet?

  7. Ez a nikon d1 hez is jo, vagy az mar “elavult”?
    Amugy a dslr gepekhez mar nagyon jo sw is van, igaz az kabeles megoldas.
    Es a hatotavolsaga az mennyi?
    Mert az infra csak par meterre visz el.

  8. @tiger320: Távvezérlő módra kell hozzá állítani a gépet. Nemhiszem, h túl sokan dolgoznak úgy 😀

  9. Sziasztok, köszi a pozitív visszajelzéseket.

    @H2CO3: nem szükséges az ellenállás. anélkül használom

    @ Spider: miért lenne gagyi? a legtöbb dslr-hez árult távirányító is infrás. Most vettem egy jack dugót a Lomexnél, és annak van egy műanyag háza, kicsi pepecseléssel már a kis házba rejtettem az infrákat. Tehát kb 15mm-es stabil, nem törik.

    @fleshman: amennyiben tudod szabályozni a kimenő szignált, mert ez minden kameránál más(Nikon, Canon, Sony stb) akkor igen. A pontos frekvenciatartományt viszont nem tudom.

    @tiger320: infra hatótávolsága kb 3 méter, de több nem is kell, ill mint már írták a Release módot át kell dobni távkapcsra.

    @balamber: de azt a szifon, dslr-ekhez képest gagyi kamerájával lövöd. Azért egy tükörreflexes kamera, akár profi obikkal sokkal másabb mint a 2 mm2 nyi ccd a szifonban.

  10. Na ha ez jo lenne a Sony R1 -emhez, csodaszép dolog lenne!

  11. Hali, a kód jack dugós vezérléséről van infó?
    Nagyon érdekelne.
    Ha esetleg van itt xcode guru aki vágja, vagy tudna készíteni egy olyat, azt honorálnám. Köszi

  12. @imi79: bár guru nem vagyok, a mukodesi elv annyi ,hogy egy bizonyos frekvenciájú wav fájlt küld a prog a jackre amiben az IR van. Ez a gep markajatol fuggoen gondolom en mas frekvenciaju.

  13. Nagyon köszi a bemutatást és a leírást. Tuti kipróbálom, szeretek fotózni. Azt hiszem a jailbreak/függetlenítés után számomra eddig az egyik leghasznosabb post ez.

  14. Kössz a részletes leírást! Így könnyű volt megcsináli és hibátlanül működik is.

  15. Ezt en is kiprobalom, nagyon jo kis post. Tenyleg a JB utan a leghasznosabb nekem. Bar meg nem tudom hogy fogom osszebarkacsolni a kellekeket, de majd igyekszem 🙂

  16. nem nehez, igazabol a miniaturizalas a problemas:)

  17. Srácok, valaki nem készítene nekem kis felárral egy ilyen távirányítót?

  18. Én megcsinálom neked, ill bárkinek aki szeretné. írjatok mélt
    szabobeno[kukac]gmail.com

  19. iPhone 4 – 4.3.3-as szoftveren NEM működik a cucc. Egyszerűen nem ad jelet. 3G 4.2.1-en simán megy. Amúgy 120Ft-ba került összesen az alkatrész.

  20. Hali! Sorry, hogy csak most szólok,de nem megy a VODA LOGO 4.3.3-an 3GS-en.
    Hiába a reset settings 🙁

  21. Hali mimdenkinek!
    Nekem lenne egy olyan kérdésem egy olyan júzertől, hogy ez a “szerkezet” alkalmas a “ri” nevezetű alkalmazáshoz? Működik vele?
    A válaszokat előre is köszi…

  22. @emilmano: ha dobsz róla linket esetleg kipróbálom.

    Alkatrészek tleg olcsók, kis kézügyesség és mukod 😀

  23. iPod Touchon ha használom akkor fejjel lefelé kell tartani hogy működjön? 😀

  24. en mar csinaltam ilyet egy haveromnak tobb mint 1 honapja…
    kivaloan muxik, erdemes kicsire megcsinalni pl a jack dugo hazaba, es egy jack hosszabbito zsinorral hasznalni a gephez…

    egy gumi vagy tepozaras pant nem árt amivel az infrat a gep hez fogathatod… ez foleg a hosszu ideju timelapse modnal hasznos…

    ja es fontos! a fenykepezogepben engedelyezni kell remote modot!

    irtatok:
    ellenalas: nem szukseges

    melyik geppel megy:
    neten keress ra a progi leirasaban benne van (emlekeim szerint) a gepek egymastol elsosorban nem az infra hullamhosszban kulonboznek, hanem hogy milyen jelet varnak el a kulonbozo funkciokhoz (altalaban x frekiju negyszogjelet hasznalnak kulonbozo kitoltesi tenyezovel)

  25. Na nem tud nekem valaki segíteni???

  26. ????

  27. Ha szabad kérdezni, miért kell két led, egymással ellentétesen forrasztva?

  28. @Hds: szabad kérdezni, a kibocsátott hullámok miatt. sajnos nem találom a képet, de azt képzeld el, hogy egymásra rakod a szinus és koszinus hullámokat. kb javitsatok ki ha rosszul irtam

  29. @b3nk3:
    Hali! Írtam neked mailt4 🙂

  30. Na akkor valaki ki tudja próbálni az appstore-ból ingyenesen letölthető “ri” nevezetű programot ezzel a kütyüvel???

  31. Én is megpróbáltam a DIY módszerrel sajnos nem működik, teszteltem iPhone 4-en és iPad-en is, Canon EOS 60D-vel, meg sem mukkant. Lövésem sincs mi lehet a gond, de a legvalószinűbbnek azt tartom, hogy mellényúlt a boltos és nem jó ledet adott, megnéztem kamera optikán keresztül az infrát, látszólag nem ad jelet. De ha valaki letesztelné a RI nevezetű ingyenesen letölthető univerzális távirányítót helyetesítő appal az ő működő transmitterét és netán működne, akkor venném a fáradságot egy másik összeszereléséhez.

  32. @attilafree: Az a helyzet, hogy én is ott tartok ahol te… egyelőre nem villog/világít ha bedugom az iphoneba.
    Én amúgy tv távirányítónak akarom használni de az RI nevű app sztem nem fog menni …
    Ha valakinek van valami ötlete tvre az legyen kedves megosztani.
    Köszi

  33. Sziasztok, úgy látszik többen jeleztétek, hogy szifon 4-en nem megy a dolog.

    Lehet pár dolog ami bekavar:

    alacsony hangerő –> megoldás: csutkára állícsd 😀
    volume limit –> megoldás: elvileg bellitasokbol ki lehet kapcsolni

    ha ezek sem segitenek, akkor szerintem dobjatok mélt a fejlesztőnek. jó sokat, hátha utána néznek.

    ui: ugye a saját kamerádnak való márkát választottad? ha a led nem vilagit kameran keresztül, akkor a gép nem tud mit reagalni 😀

  34. @emilmano:
    Megnéztem, nekem folyton azt írja, hogy nem talál RI adót csatlakoztatva. Holnap még játszom vele illetve keresek más tv távirányítót, ha találok valamit beírom

  35. Megépítettem a jeladót, de nem működik. Canon EOS 550D-n próbáltam, de semmi.
    Az RI Remote-ot és más távirányítós programot is próbáltam, de semmi eredmény.

    Elképzelhető, hogy nem jó a kütyüm… :S
    Pedig friss alkatrészekből készültek.
    2 IR LED-et (940nm-es) egymással ellentétesen összeforrasztottam. Az egyik lábát egy jack dugó +, a másik lábát a – hoz forrasztom.

    Jó lenne lemérni, hogy működik-e rendesen.

    Nem nagyon lehet elrontani, de mégsem műxik.


Add a Comment