fbpx Skip to content

Nem az Apple a ludas!

A napokban felmerültek olyan hírek, hogy az Apple blokkolta volna az Amazon azon szervereiről érkező kéréseket, amin a Cydia SHSH proxy-ja van, így akadályozva meg azt, hogy a Cydia le tudja kérni az Apple-től az új SHSH-kat. Ez azonban egyáltalán nem igaz. Az egész oka egy rendszerhiba az Amazonnál.

A Cydia belső weboldala, és így egyes szolgáltatásai is mind az Amazon EC2 szolgáltatásában működnek, aminél már bő 50 órája elég nagy gondok vannak. Saurik közzé is tett némi információt ezzel kapcsolatban a Cydia főoldalán, amelyet nemrég frissített is, de sajnos a hiba továbbra is fennáll (katt a képekre a nagyításhoz!):

Az Amazon felhőjének pontosan nem részletezett hibája miatt tehát jelenleg problémák vannak például a Cydiában található fizetős csomagok megvásárlásával és telepítésével, valamint nem működik a Theme Center, és a Manage Account sem, és esetleg más hibák is lehetnek. Ezek a hibák a külső source-okat, és a csomagok telepíthetőségét természetesen nem befolyásolják, kizárólag a Cydia szerverén lévő szolgáltatásokkal és az alap source-szal lehetnek gondok. (Szintén ugyanez az Amazonos hiba érinti és érintette például a foursquare és reddit szolgáltatásokat is.)

A mi szempontunkból talán a legfontosabb mégis az, hogy a 4.3.2-es SHSH-kat emiatt a Cydia jelenleg nem tudja lekérni az Apple-től, így ha a TinyUmbrellában a “Request SHSH From Cydia” van bepipálva, akkor nagy valószínűséggel hibát fogunk kapni az SHSH helyett:

Mit tehetek?

Ameddig ez a gond biztosan meg nem oldódik az Amazonnál, és így hibát kaptunk, addig a 4.3.2-es SHSH mentéséhez vegyük ki a pipát a fentebb említett opció elől, jobb oldalt alul kattintsunk az “Apply” gombra, és csak utána nyomjunk ismét a “Save my SHSH”-ra. Ekkor a TinyUmbrella egyenesen az Apple-től kéri le az SHSH-t, viszont így az csak a gépünkön lesz meg, a Cydiában nem.

Erre később megoldás lehet az, hogy a hiba elhárultával újra lekérjük azt a Cydián keresztül. Ehhez majd vissza kell tennünk a pipát, valamint be kell pipálni az “Overwrite existing SHSH files…” opciót is, másképp ugyanis nem kéri le, mert érzékeli, hogy már létezik a fájl.

Emellett lehetséges az is, hogy erre lesz később egy “Submit SHSH to Cydia” opció az Umbrellában, de erről egyelőre nincs biztos információ. Minden azon múlik, hogy az Amazon mennyi idő alatt oldja meg a problémát.

Csak az új SHSH-k esetén van gond

A korábban mentett, és így a Cydiában már meglévő SHSH-kat jelenleg is le lehet menteni, azokat a jelek szerint ez a hiba szerencsére jelenleg nem érinti.

Az SHSH-kat akkor is érdemes lementened, ha nem jailbreakelsz, mert így ha netán összeomlik a rendszer, vagy bármi más okból újra kell tenned, az SHSH nélkül kizárólag a legfrissebb hivatalosan elérhető firmware-re tudsz majd restore-olni!

Az SHSH-król és azok fontosságáról, valamint a TinyUmbrelláról itt írtunk korábban: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

Ha van új információnk, frissítjük a cikket.

Frissítés: minden helyreállítva

Nagy nehezen helyreállt a rend, saurik közlése szerint végre javították a hibákat, így mostmár a Cydia összes szolgáltatása megfelelően kell működjön, így a megvásárolt csomagok kezelése (telepítés, vásárlás, újratelepítés, stb), a Theme Center, és a Manage Account funkciók is egyaránt.

saurik
After 86 hours offline, Cydia is finally back! I’m eating some celebratory cake, and am looking forward to a night with >1.5 hours of sleep!
2011.04.25. 1:17

Emellett pedig ismét működik az SHSH-k Cydián keresztüli lekérése, így ha korábban már lekérted a 4.3.2-est az Apple-től, most kérd le újra a Cydián keresztül. Ehhez tedd vissza a pipát a “Request SHSH from Cydia” elé, és pipáld be még az “Overwrite existing SHSH files…” opciót is, majd nyomj jobb oldalt alul az “Apply” gombra. Ezután kattints a “Save my SHSH”-ra, másképp ugyanis nem kéri le őket, mert érzékeli, hogy már létezik a fájl. (Ez az összes, Cydiában létező SHSH-t újra lekéri, és csak azt írja felül a gépeden, amit onnan is le tudott kérni.)

(Ennél a cikknél minden más, OFF-topic hozzászólást törölni fogunk.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Nekem simán mentette most (2011.04.23. 14:06) a Cydia-n keresztül a legújabb umbrella a 4.3.2-t is 😉

  2. Esetleg tegyétek hozzá, hogy aki most pakolná újra a telefonját, és megvásárolt Saurik féle programjai vannak, az várjon vele ha a Cydián keresztül tenné, mert semmit nem tud most azok közül használni.
    Nálam : ( Cyntact, My3G, AndroidLockXT, Iconoclasm, PKGBackuo, MyWi , stb )

    Lázár

  3. @Sarosi Lazar: PKGBackup 🙂

  4. Fizetős csomagokat pedig SSH-n keresztül telepítstek: sudo apt-get install csomagneve (kifizetni nem fogja, de legalább telepíti az appot…)

  5. Fura. 3.1.3 alatt szintén problémák voltak iPod Touch 1G-vel. Pedig ott még SHSH se volt 😀

  6. iSHSHit-tel 3perce már lehetett cydián keresztül menteni a blobokat.

  7. Hello!

    Nekem is sikerült lementenem 4.3.2-re az SHSH fileokat. Épp felraktam a 4.3.2-t egy új bootromos 3GS-re, viszont nem független, és nem fogadja el a t-mobileos kártyám. Ultrasnow nem működik. Feltelepül, de ennek ellenére csak keresi a hálózatot, de hiába.
    Előtte 4.2.1 volt rajta, és függetlenítve.
    Mellesleg az a 4.3.2, amit letöltöttem (cfw), elvileg activated… de ugye gyakorlatilag cseszik a T-s kártyámra.
    Nem tudjátok, mit ronthattam el?

    Előre is kösz!

  8. @sz-istee: a 4.3.2-re sem optimalizálták az ultrasn0w-t, tehát egy frissített verzió kell, azt erről a source-ról teheted fel, és menni fog: djayb6.com

  9. Ééééés működik! Király vagy Jadeye, működik! Köszönöm! Jövök egy sörrel. 🙂
    Jut is eszembe: a frissítés oka: 4.2.1-en gyagyázott a GPS, tehát megerősíteném a hírt, hogy 3GS-en létezik szoftveres GPS probléma, úgyhogy akinek ilyenje van, ne vigye rögtön szervízbe a kütyüt, egyszerűen csak frissítsen.

    Mindenkinek kellemes nyulat!

  10. Update: nem az igazi a gps dolog. Javult 1 fokot, de érdekes a jelenség. Előtte az volt, hogy párszáz méterrel arrébb mutatott, meg sokszor nem talált jelet. Most mindig talál, és általában stimmel a hely, de nem folyamatos. Megáll a kis pötty valahol, és 3-4mp után rakja át, ott megint megáll, újra 3-4mp, stb. És Navigonnak nem adja át a jelet. Tud valaki adni tippet?

  11. @sz-istee: de most végül milyen baseband van rajta? mert ha netán a 06.15-ös iPad-es, akkor ez várható volt, mert onnantól csak mobiltornyok alapján történő helymeghatározás marad, a rendes GPS-nek annyi.

  12. Hoppá… Igen, 6.15.00. És 4.3.2. 3GS new bootrom. Átolvastam most újra az erről szóló cikket. De az még nem teljesen tiszta, hogy akkor innen most van kiút? Van már újabb baseband, ami jb-elhető, illetve ha igen, azt rá tudom-e tenni?

  13. @sz-istee: a jailbreak még mindig nem a baseband függvénye, és a jailbreak nem függetlenítés, az csak jailbreak. és nincs visszaút sem (nincs visszaút rész a cikkben), és egyelőre nincs újabb baseband sem, ami ezt frissítené.

  14. Ok, már értem. Köszönöm!

  15. Jadeye!!!! HELP legyszi megint!! felraktam a 4.3.2-t a 3GS-re es nem akarja az iTunes aktivalni a telot!!! Elindul a folyamat de egyszeruen semmi! a telo belep a menube de SIM hibaval be is fejezodik. Az iTunes ekozben folyamatosan probal csatlakozni..”Accessing iTunes Store…” ezt irja es kozben es neha alma logo! ha pedig ki-beteszem a SIM-et akkor ugy erzekeli az iTunes mintha nem lenne benne kartya, pedig van!!Teljesen gyari minden, T-s telefon, gyari 4.3.2. es egyszeruen nem aktivalodik!! Mi tevo legyek? Kerlek segitsetek mert ilyen hibaval meg nem talalkoztam es nagyon fontos, hogy hasznaljam a telom!!Elore is koszonom!!!

  16. @RenyoGenyo: másik készülékben működik a kártya? ha nem, akkor a sim döglött meg. esetleg törölgesd meg a kártya érintkezőit alkohollal mondjuk, és fújkáld ki a kártyatartó helyét a készüléken pár erősebb fújással. ha másik készülékben működik a sim, akkor meg menj be a készülékkel a T-hez, hogy tessék, csináljanak valamit, a sim jó.

  17. 3 mukodokepes SIM kartyaval probalkoztam… es semmi sajnos! Kifujtam de az sem segitett. Es mi van akkor ha a gari mar lejart de a keszulekkel nem tortent semmi sem, mukodott rendesen, majd teljesen legalis modon szerettem volna frissiteni es ezutan mar nem aktivalodik… erre mit mondanak majd nekem?? “bevizsgaljuk…kuldunk egy arajanlatot, majd jo sok penzert megjavitjuk…” ? Mert ez ugyebar nem az en hibambol adodott problema! Esetleg az apple szervereivel nem lehet gond? es azert nem aktivalodik…?

  18. @RenyoGenyo: akkor próbáld meg másik gépen, vagy indítsd újra a routered, hátha valóban a nettel van a gond.

  19. Update: A Cydia újra a régi =)

  20. 4 geppel probalkoztam, 2 kulonbozo helyszinen, de sajnos semmi, Tenyleg nem tudom, hogy mi lehet a problema, mert ilyennel meg nem talalkoztam!

  21. @Tian: amúgy a cikkben lévő frissítést is elolvastad? 🙂 (Frissítés: minden helyreállítva)

  22. @RenyoGenyo: esetleg próbálj egy újabb restore-t, hátha az valamiért segít.

  23. @Jadeye: jaj nem 😀 Excusez-moi 🙂


Add a Comment