iOS 4.3: jailbreak, függetlenítés?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jailbreak

Még a 4.3 beta alatt már megjelent a szokásos nemhivatalos megoldás, amivel custom firmware készíthető a 4.3 GM-ből, ami viszont megegyezik a tegnap megjelent verzióval. Így ez a megoldás a hivatalos 4.3-ra is jó, ugyanakkor egyrészt csak tethered, másrészt mivel nincs optimalizálva a 4.3-hoz, így sok a hibalehetőség. Így a használata nem ajánlott. Ha jailbreakelned kell, ne frissíts a 4.3-ra!

Eközben pontos hírek szokás szerint nincsenek az untethered megjelenését tekintve, de szerencsére több lábon is áll a dolog, mert MuscleNerd három lehetséges forrást is megjelölt, akiktől várhatunk valamit a 4.3 kapcsán.

MuscleNerd
The 4.3 untether JB could come from many sources.. @i0n1c, the pwn2own contestants, @comex are 3 possible (maybe more?)
2011.03.09. 22:39

Az untethered jailbreak több forrásból is érkezhet. @i0n1c, a pwn2own versenyzői, @comex már 3 lehetőség (talán több is van?)

Szokás szerint várni kell pár napot, hogy leülepedjen a felkavart por, aztán jöhetnek a bíztató hírek. Ami miatt nehezebb a dolog, az ugye az, hogy itt már nincsen olyan hardveres exploit, mint az iPhone 3G esetén, ami azonnal lehetővé tenné az untethered jailbreaket. Persze hogy mely exploit és hogyan lesz felhasználható majd, arról majd a következő napokban lesznek csak hírek.

Függetlenítés

Ez sajnos sokkal keményebb dió, és nincsenek jó hírek. A jelek szerint sokkal nehezebb a szituáció, mint ahogy eddig látszott. Persze nincs még minden veszve, vannak kilátások, de jelen állapotban nem lehet tudni, mikor lesz ebből frissített ultrasn0w. Ha függetlenítened kell, ne frissíts a 4.3-ra!

MuscleNerd
Sorry, there’s no news on the i4 unlock for those who lost 01.59 (or never had it). It’s taking longer than we wanted 🙁
2011.03.09. 22:33

Sajnos egyelőre nincs hír az iPhone 4 függetlenítésről azok számára, akik elvesztették a 01.59-es basebandet (vagy sosem volt olyan nekik). Sokkal tovább tart, mint ahogyan azt akartuk 🙁

A fejlesztés során ugyanis kiderült, hogy az a haladás, amit elértek, valamiért csak azzal a SIM-kártyával működött, amivel tesztelték, másik kártya esetén pedig már nem. Ez meg ugye elég nagy probléma, hiszen olyan verzió nem jó, ami válogat a SIM-kártyák között, hanem mennie kell bármelyikkel.

MuscleNerd
@Cleansman there’s no way for us to know. We were making great headway with one version til we realized it was SIM dependent (!)
2011.03.09. 22:49

Nem tudjuk [mikor lesz kész]. Az egyik verzióval nagyon jól haladtunk, mire kiderült, hogy az a SIM-kártyától függött (!)

MuscleNerd
@impulse29 I mean dependent on particular SIM 🙂 I have two T-Mobile SIMs, and it behaved different on each (we understand why too)
2011.03.09. 23:00

Úgy értem, csak egy adott SIM-kártyától függött [hogy működött] 🙂 Két T-mobile SIM-em van, és mindkettőn másként viselkedett [a függetlenítés] (persze azt is értjük, hogy miért)

MuscleNerd
@impulse29 For that one, we considered a method where you could “fix” the SIM to work with it, but far too complicated for widespread use
2011.03.09. 23:02

Ezzel kapcsolatban figyelembe vettünk egy lehetőséget, ami a SIM-et igazítja hozzá, hogy működjön vele, de túlságosan bonyolult a széleskörű használathoz

Tehát jelen állapotban sajnos nem lehet tudni, hogy mikor lesz ebből használható függetlenítés az iPhone 4-hez. Mindenesetre dolgoznak rajta.

A másik fontos dolog, hogy mi lesz az iPad-es baseband esetén. Ezzel kapcsolatban még kevesebb a hír. Ami biztos, hogy az iPhone 4 függetlenítésére koncentráltak, így ez egyelőre a háttérbe szorult. De nem feledkeztek el erről sem, hiszen ha sikerülne megoldani a baseband downgrade-et, az később akár az iPhone 4 esetén is felhasználható lenne.

MuscleNerd
@alexeyshost The 06.15.00 downgrade has been pushed off by the i4 BB work…gotta prioritize else it’s constant juggling
2011.03.09. 22:43

A 06.15-ös baseband downgrade-je félre lett téve az iPhone 4 basebandjén való munka miatt. Előre kell vennünk a fontossági sorban, mert különben csak folyamatosan elvonná a figyelmet [más prioritásokról]

Azt lehet tehát mondani, hogy dolgoznak az ügyön, mind az iPhone 4 függetlenítésén, mind a baseband downgrade-en, de egyelőre szokás szerint nem lehet megjósolni, mikor lesz ebből bármi is.

Mielőtt sokan felhördülnének, ezeken sajnos nem kell csodálkozni. Az Apple mérnökei nem hülyék, várható volt, hogy előbb-utóbb igencsak megnehezítik a jailbreaket és a függetlenítést, hiszen nekik hivatalosan egyik sem érdekük. Azt viszont ne felejtsük el, hogy eddig néhány kivételtől eltekintve (például geohot blacksn0w-ja a 05.11-es basebandhez, amit pár nappal később a Dev Team is megoldott) az összes eddigi esetben mindig az iPhone Dev Team volt az, aki egyáltalán kiadott bármi függetlenítést, és tette mindezt teljesen ingyen, ahogyan a jailbreak sem került soha pénzbe, letöltötted, használtad, kész. (Mindebből az is következik, hogy ha egy fizetős oldalon azt látod, hogy nekik bizony van függetlenítésük bármilyen iPhone-ra, az biztos, hogy kamu, és csak lehúzás. Az ilyeneknek ne dőljünk be. Ha hallunk valami biztosról, azt itt úgyis megírjuk.)

Ameddig ebből alakul bármi is, nagyon fontos, hogy mivel még az Apple pár napig aláírja a 4.2.1-et is, így mindenki mentse mihamarabb az SHSH-t 4.2.1-hez, mert annak hiányában később semmilyen módon nem lesz lehetősége visszatenni a jelenleg is jailbreakelhető 4.2.1-et. Így ha például valamiért összeomlik a rendszered, akkor csak a 4.3 marad. Az SHSH-ról és annak mentéséről itt írtunk bővebben: Mi az az SHSH, és hogyan működik a TinyUmbrella?

“Véletlen” frissítés

Véletlenül nem lehet frissíteni. Az iTunes legalább három alkalommal rákérdez, hogy akarod-e. Először a letöltésnél, hogy letöltse-e, és telepítse-e a frissítést, aztán újra rákérdez, mikor kész a letöltés, és megmutatta, mik a változások, majd még egyszer, hogy biztosan akarod-e, hogy felrakja. Ha ezek közül bárhol Cancel-t nyomsz, akkor nem történik baj. Az iTunes magától nem frissíti a készüléket.

Ha el akarod kerülni, hogy az iTunes egyáltalán felajánlja a frissítést, akkor Mac OS X alatt a következő lehetőséged van:

 1. legyen fent a legfrissebb iTunes (10.2.1), mert másképp nem biztos, hogy működik ez a megoldás
 2. zárd be az iTunes-t majd nyiss egy Terminal-t
 3. add ki a következő parancsot: defaults write com.apple.iTunes personalized-installation-server-host /dev/null

Ha pedig később mégis lehetővé akarod tenni a frissítés felkínálását, akkor pedig add ki ezt:
defaults delete com.apple.iTunes personalized-installation-server-host

Ez nem befolyásolja az alt+restore esetén betallózott firmware-ek felrakását, ez csak az ellen véd, hogy oda nem figyelve végigkattintgasd a frissítés felrakását, hiszen eleve nem fogja felkínálni sem.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. nekem is jó a 4.2.1 viszont meg is ragadnám a lehetőséget, hogyha netán valaki tudna nekem segíteni jb-ben és függetlenítésben azt megköszönném!
  neisalmodjrola@freemail.hu-ra egy msn cimet dobhatna valaki és akkor felvenném a kapcsolatot vele, akad pár dolog ami számomra bonyolult és kis infó szükségeltetik még 😀 előre s köszi

 2. Érthető a dolog, hogy nem megy a függetlenítés. Ezeket a fiúkat tuti felkereste az Apple és tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Mondjuk érthető is…

 3. @Jadeye: A TurboSIM működési elve a SIMkártya ISMI -kódjában rejlik. Minden kártyának van egy IMSI kódja, mely első 2-3 karaktere tartalmazza az adott ország irányítószámát, a másik két száma a támogatott szolgáltatót, és a többi hablaty, random számok, melyek a szolgáltatásokért felelnek… Ha beraksz egy SIM-kártyát egy telefonba, akkor ezt az ISMI számot veti össze az IMEI számoddal, ami szintúgy van összetéve mint az ISMI, ha a két szám “részben” egyezik(tehát ugyanaz az ország és a szolgáltató), akkor a telefon megkapja az aláírást a szimkártya engedélyezésére, kölömben “invalid SIM” -et ad. A TurboSIM kihasználja azt a kis hibát, hogy a telefon csak egyszer(inditáskor) ellenőrzi az ISMI-t, majd ha megkapta az aláírást már nem törődik vele, így inditáskor küld egy “univerzális” ISMI-t, amit “2.1.2 -ig” elfogadott és utána ment a rendes simről. A taktika mai napig ugyan az, mivel köztudott tény, hogy a turboSIM programozható, így nem kell már csak egy SIM-reader és egy szoftver amivel lehet módosítani a kamu ISMI-t, egy hitelesnek tűnő(univerzális helyett az adott készülék, adott szolgáltatóját támogató) ISMI-t, amit a SAM-ből lehet kizúzni ha szükséges!

  Amúgy a PhoneBook sim, OneSIM és társai is az univerzális ISMI-t használták, ezért volt olyan egyszerű tiltani őket, de ha tudod, hogy hova tartozik a telefonod, akkor újra tudod írni a SIM-kártyát, és újra működik az aktiváció! 🙂

 4. Udv.

  Van egy 3G telo,ami recovery modba van. iREB-el kiszedem, majd shift+restore es beadam neki 4.2.1-et, most kiprobalom meg 2 custom firmwaret, de mindig The iPhone could not be restored. An unknown error occurred (1015). Vagy 1013 hibat dob..

  tudtok erre vmi megoldast?

  Koszonom

 5. @mythbuster: én úgy tudom, hogy az IMEI kicsit másképp működik, mint ahogy azt leírtad. az IMEI nem tartalmaz ország és szolgáltatókódot, ellenben tartalmazza a gyártó adatait (TAC, 8 karakter), az eszköz sorozatszámát (SN, 6 karakter), illetve egy ellenőrző számot, amit az előző két számsor alapján számítanak ki, vagy egyes gyártók esetén a készülék szoftververzióját is jelentheti.

  amit az iPhone (meg az összes, SIM-kártyát használó mobilkészülék) tesz ilyenkor, az az, hogy ellenőrzi a SIM azonosítóját, az IMSI-t, amiből megtudja, hogy az adott SIM milyen szolgáltatóhoz tartozik milyen országban (MCC+MNC). ezt összeveti a baseband seczone-jában található beállítással, és ha a kettő egyezik, akkor elfogadja az adott kártyát, és felcsatlakozik a hálózatra. ha a seczone-ban nincs bekapcsolt korlátozás, akkor a készülék bármi kártyát elfogad értelemszerűen.

  az IMEI már csak a hálózatra való csatlakozáskor kerül használatra, ilyenkor az IMEI és az IMSI elküldésre kerül a szolgáltató központjába, ahol ellenőrzi a rendszer, hogy az IMEI nincs-e tiltólistán, és hogy az adott IMSI-hez milyen szolgáltatások tartoznak, majd ha minden rendben, és megtörtént az azonosítás, a térerő és a szolgáltató neve kijelzésre kerül.

  ha tehát ennyire egyszerű lenne a dolog, ahogy leírtad, akkor most is ezerrel terjednének a turbosim kártyák, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, ez mégsincs így.

  ezt a hibát pedig azóta tudtommal kijavították, épp ezért nem megy: “A TurboSIM kihasználja azt a kis hibát, hogy a telefon csak egyszer(inditáskor) ellenőrzi az ISMI-t”

  vagy szólj, ha rosszul tudok valamit.

 6. hát nekem wines itunesba van olyan fül hogy frissités figyelmeztetés..kikapcsoltam..még egy szoftvernél sem szólt hogy van új szóval win is kikapcsolható összesen 6 kattintásal

 7. Hali!
  Van vmi eszrevetel a 4.3-mal kapcsolatban?GPS,Signal,Apps???Minden muxik rendesen???
  Masik kerdesem:
  Tud vki hibatlanul mukodo analog orat a lockscreenre???Amit a cydiaba talaltam az xsellize-be az bugos rendesen,sokszor 4-5 mutatoval dolgozik!!!
  S erdekelne h miert nem valt a bootlogo az ujra mikor ujat tettem fel az alma helyett?Mit kell meg atallitani???
  THX

 8. Iphone 4 hiába van lementve a 4.2.1 shs semmit nem ér mert hiába restartoltok recovery loop ba marad semmivel nem lehet kiugrasztani még a firmwareumbrella sem segit hiába nyomunk a fix recovery re semmit nem ér csak 4.3-ra lehet rakni.És ez 100

 9. @torrente777: Ez ebbena formában nem igaz. Ha eredeti baseband van simén visszamegy, Ha régebbi baseband van rajta akkor is visszamegy, kiakad 1013-as hibávanl (baseband update hiba), utána greenpois0n-al jailbreakelve kiüti recovery loop-ból, és már megy is a 4.2.1 iPhone 4-en.

 10. @Ombika:

  De itt a leírás:

  How to Fix 1013 iTunes error [ Mac ]
  Applications > Utilities > Terminal
  Type “sudo nano /etc/hosts” and press return
  Enter Password
  Find “gs.apple.com” using arrow keys and enter # in front of the lines (comment)
  Press CTRL+Q to save
  Exit (CTRL+Z)

  How to fix 1013 iTunes error [ Windows ]
  Open Notepad
  File > Open > Browse to “Windows/System32/drivers/etc”
  Select all documents types
  Open “hosts”
  Delete all lines with “gs.apple.com” and then save ( CTRL+S)
  Done! You can now restore your device to iOS 4.2.1 and you will not encounter 1013 iTunes error again.

 11. Kedves iPAD tulajdonosok, én csak azt szeretném kérdezni, hogy a 4.3-ban fordítva működik a Wifi tethering (Personal Hotspot)…
  Tehát van egy 3G-s iPAD-em, amiben már előfizetek a mobilnetre, és ezt szeretném átirányítani egy laptopra, amiben csak Wifi van… Akkor ezt lehet? (Nincs nálam az USB kábel) 😀
  Választ előre is köszi…

 12. Ha már témánál vagyunk hadd kérdezzem meg, hogy ha pl. T-nél függetlenítem a szifonom akkor az csak az aktuális basebandre és OS-re érvényes, vagy megmarad végleg? Mert ha csak arra, akkor elég húzós érte! 🙂 :S

 13. sziasztok.
  most frissitettem 4.2.1re baseband frissites nelkul,installousbol szeretnek felrakni doglokat de azt irja invalid ipa barmit is toltok le,hackulosban nem talalom 4.2.1appsync-et.
  torolt nevjegyeket hogyan lehet vissza hozni vagy hogyan lehet gmailel szinkronizalni?
  elore is thx.

 14. Sziasztok! Na én felraktam a 4.3-at a gyárliag független telefonjainkra 4 db de azóta nem megy a face time semelyik telefonon sem. Telenorosak vagyunk. Ha valakinek volna valamilyen hasznos ötlete azt megköszönném. Soha egyik telefon sem volt jailbreak-elve.

 15. @Chris: Az Apple nem kötelez arra, hogy frissíts! Ugyanakkora szarban vagyok mint te, de erről nem az Apple tehet, hanem a figyelmetlenségem mert voltam akkora sznob, hogy 36 órás alvatlansággal álltam neki updatelni és a custom helyett a gyárit etettem meg vele…

 16. @Jadeye: neharagudj, de kétszer írtam már itt, esetleg te tudnál nekem adni 3GS-re egy 4.2.1-et ami már tartalmazza a 6.15-ös ipad baseband-et mert ugye csak arra tudok restore-olni.
  Fontos lenne! Előre is köszönöm
  crank

 17. @CRaNk: nem csak arra tudsz restore-olni, illetve nem is kell tartalmazza, mert például baseband frissítés nélküli fw is jó. de a legújabb umbrella már a 4.2.1-es recovery loopból is ki tudja szedni. vagy ha ilyenkor ismét DFU-ba rakod, és ráküldöd a greenpois0n-t.

 18. @source: minden szolgáltató csak a saját maga által értékesített készüléket függetleníti, és csak abban az esetben, ha nincs rajta hűség. AT&T-s készülék hivatalos függetlenítésére egyáltalán nincs lehetőség.

 19. Sziasztok! Van egy kis gáz kéne egy nagy iPhone guru valaki, egész nap szenvedtem és nem tudtam megoldani a problémámat ami a következő lenne.
  Van egy IPhone 3GS-em ami JB-zve volt és “véletlenül”, mivel nem voltam tisztába vele, hogy nem szabad ráfrissiteni az új software-t, így rátettem és 80%-nál a firmware-ésnél leáll a telepítése a telefonnak. Hiba üzi a következő: The iphone “iphone” could not be restored. An unknow error occured 1015… Én már megpróbáltam mindent kb. amit tudtam és olvasgattam forumokon, de egyik se orvosolta a problémámat. A telefon nem müködik csak a iTunes ikon van rajta, hogy csatlakoztassam a készüléket az USBre és ennyi. Se kép, se hang. Van erre megoldás? Ha valaki tudna segiteni megköszönném, akár itt akár MSN-en: druidpowa@hotmail.com. Előre is köszönöm! 🙂

 20. @Dzsuki: Válaszolni sajnos nem tudok a kérdésedre, viszont lenne egy kérdésem… A Telenor kártyákkal nem szakadoznak a hívásaitok? Nekem nagyon sok hívás szakad meg miközben beszélek, és ez nagyon bosszantó. Telenor meg semmit nem mond. iPhone4 és a kártya már volt cserélve. Köszi a választ.

 21. én észrevettem egy hibát már 4.2.1 óta, az iPhone 4-en, hogy ha az iPod appba úgy tekerek bele az éppen szóló zenébe, hogy a legvégére tekerem, akkor a következő zenébe arra az időpontra tekeri ahol az előző vége volt.. ha meg túl kicsi ahhoz a következő zene akkor átugorja
  de ez sincs javítva iOS 4.3-ba

 22. @KommyKT: hát, ha 4.3-mas baseband van rajta, arra ugyanúgy besír a 4.2.1, és recovery loop a vége. erről már írtunk külön cikket, hogy miért van. de röviden annyi a lényeg, hogy a 4.2.1 óta a rendszer betöltéskor ellenőrzi a baseband verzióját. ha az eltér a 4.2.1-es saját verziótól (ami ugye 03.xx az i4 esetén) bármely irányba, akkor a rendszer nem tölt be. tehát 4.3-mas basebanddel ugyan úgy recovery loop a vége alapból, ahogyan a 01.59-essel is.

  mellesleg az új umbrellának ezt patchelnie kell jailbreak nélkül is. de a greenpois0n az valóban megoldja.

 23. A nagy frissítés előtt mivel és hogyan tudom lementeni a játékok állásait és az elért eredményeket? Nagyon nincs már kedvem bizonyos gémeket harmadszorra is végigtolni 😀 egyszer leírta már valaki de nem találtam 🙁

 24. kellemes napot,of é bocs az lenne a kérdésem
  iPhone3GS 4.3 (8F190)
  iPhone3GS 4.3b1 (8F5148b)
  iPhone3GS 4.3b2 (8F5153d)
  iPhone3GS 4.3b3 (8F5166b)
  ezek mibe különböznek az eredetitöl most mentettem le.és ök is megjelentek. mik ök?:D

 25. @kovadani: az index szokás szerint marhára ért hozzá. nem 24 óra alatt törték fel, hiszen volt rá idejük a GM verzió megjelenése óta, ami pedig ugye március 3-án volt, és ami teljesen megegyezik a jelenleg kiadott hivatalos verzióval.

 26. @nojbi: 2 napja fórumozok visszamenőleg mert még én sem tudok sok mindent és csak abból indultam ki, hogy sokan lusták visszaolvasni (tisztelet a kivételnek) a commenteket és inkább közbeböfögnek kérésekkel stb. és azt hittem, hogy te is ilyen vagy. Bocs! Használjátok a keresőt, minden itt van! Üdv!

 27. @kameshwara: Ti tényleg azt gondoljátok, hogy ezek a fiúk csak úgy puszta élvezetből dolgoznak hónapokon át? Az Apple-nek sokat ér az, amit ezek tudnak. Naivnak kell lenni azt gondolni, hogy nem tettek nekik egy ajánlatot. De mégegyszer mondom, teljesen érthető…

 28. Hali nemtom menyire fogtok tudni segiteni de leirom: 3 napja vagyok kint skociában és kihoztam egy tmobile függö 3gs-emet. ezt sztném függetleniteni de szaba vagyok mert a basebandom 05.14.02. voltam egy arab csávonál aztmondta függetleniti 20 fontért… anyira nem bizok benne és nemtom hogy egy itteni tmobile tudná e függetleniteni? vagy máshol hol lehet? ha valaki tud vmit irjon! köszönöm!

 29. @undying7777: minden szolgáltató csak a saját maga által eladott készülékét függetleníti. hivatalos függetlenítésre csak a szolgáltatónál kérve van mód.

  az arabod max az iPad basebandet teszi rá, de azzal annyi a GPS-nek. én kihagynám.

 30. Van egy iPhone 4-esem 4.2.1-es szofttal, jailbreakelve (Cydia fent).
  Mi történik akkor ha az iTunes-ban kérem a szoftver frissítését 4.3-ra???

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!