fbpx Skip to content

Az iPad mindenképp egy megosztó termék. Lehet szeretni, lehet más gyártók tábláihoz hasonlítani, de az vitathatatlan, hogy olyan új irányt nyitott a valódi tabletek felé, ami korábban nem volt. Felmerült még az is, hogy kiválthatja-e teljesen a laptopokat vagy asztali gépeket, és azt lehet mondani, hogy az esetek egy részében bizony igen. Itt persze nem arra kell gondolni, hogy valaki a komoly munkáit fogja elvégezni rajta – noha rengeteg asztali gépre tervezett szoftvernek van számításba vehető alternatívája az iPad-re. Inkább az kell szem előtt tartani, amikor az iPad segítségével olyanok előtt is kinyílik a digitális világ, akik egy rendes számítógéppel bármi oknál fogva nem fognak megismerkedni, vagy nincs lehetőségük a számítógépet bárhová magukkal vinni, és az iPod vagy az iPhone kijelzője kicsi lenne a számukra. De lehet-e tényleges munkára használni az iPad-et? Nos ez is nagyban függ az adott munkától.

De hagyjuk most azt, hogy mivel rukkoltak elő más gyártók, melyik miben jobb, vagy jobb-e egyáltalán az iPad-nél, hiszen ezt a felhasználónak kell eldöntenie, és így minden az ő személyes igényeitől függ. Inkább nézzük most azt, hogy vegyünk-e új iPad-et, vagy ne. Nézzük meg mindkét oldalról a dolgot.

Miért ne vegyél iPad 2-t?


Egyrészt ha van első generációs készüléked. Ebben az esetben nem hoz annyi újítást az iPad 2, hogy megkövetelje a cserét. Eközben folyamatosan nő a verseny, ahogy egyre több cég száll be a tabletek piacára, így az is lehet, hogy az iPad 3 már olyan funkciókkal jön, ami miatt esetleg bosszankodnál, hogy elköltötted a pénzed az iPad 2-re. Mindkét jelenlegi iPad esetén gyakorlatilag ugyanaz az iOS fut, noha mondjuk az első generációban ugye nincs kamera, így anélkül sem a PhotoBooth, sem a FaceTime nem fog rajta menni. A kiegészítők, tokok többsége nem jó az új készülékre, hiszen az vékonyabb, és persze a kameráknak is kell lyuk, így az új iPadhez vehetsz rögtön új tokot is. A kijelző sem változott, maradt az 1024 x 768 @132ppi felbontás. Jövőre pedig újabb generáció érkezik. Emellett a jelenlegi készüléked ára is esett, így azt csak jelentős árengedménnyel tudod eladni, ugyanakkor ha még nem vettél iPad-et, az első generációs készülékek ugyanebből az okból kifolyólag szintén sokkal olcsóbban vásárolhatóak meg, mint eddig. Az alkalmazások esetén egyelőre nincs olyan, ami csak az új készüléken működne, és első körben ezek majd csak a jelentős grafikai teljesítményt igénylő appok (játékok) lesznek, de valószínűleg az összes alkalmazás ugyanúgy fut majd a készülékeden, és maga a készülék sem lesz lassabb. Egy ilyesmi váltást már megértünk az iPhone 3G / 3GS közt, nem történt kifejezetten semmi az alkalmazások terén.

Az első generációs készülék most is használható, egy jó darabig még az is marad, és ha még egyáltalán nem vettél, akkor most még olcsóbb is lett.

Akkor miért vegyél iPad 2-t?


Egyrészt ha szeretnél fehéret, hiszen az csak az iPad 2-ből van, az első generációból nincs. Meg persze a kamerák. Ha szeretnéd FaceTime-ra is használni, vagy HD-videót felvenni vele, és azt a készüléken megvágni. Vagy a PhotoBooth alkalmazást használni. De emellett az iPad 2-be került az iPhone 4-ben már megismert giroszkóp is, amit biztosan sok játék vagy más alkalmazás fog kihasználni, vagy ott van az új Smart Cover, és az abban felhasznált mágneses kapcsolók, amiknek a felhasználására szintén biztos lesznek alkalmazások, ha az SDK-ban is elérhető funkció lesz. Vagy lesznek kifejezetten iPad 2-re való alkalmazások, amik a hardveres újdonságokat használják ki, így például az iMovie. Aztán ott van még a külcsín is, hiszen a fehérség lehetőségén túl az új készülék még 15%-kal könnyebb, és 30%-kal vékonyabb is az elődjénél. És ahogy említettük, nagyobb teljesítményre lesz képes a kétmagos processzorral, ugyanakkora fogyasztás mellett, mint a jelenlegi készülék, és a grafikai megjelenítés is 9x-esen gyorsabb lesz, mint az első generáció esetén. Emellett meg nem erősített hírek szerint a RAM is duplájára nőtt, ami szintén számít.

Ha tehát el tudod adni jó áron az első generációs iPad-ed, vagy eleve most vennél csak, és mindenből mindig a legújabb kell: kellenek az új funkciók és lehetőségek, és persze anyagilag is belefér, akkor vegyél iPad 2-t.

És végül a nagy kérdés: te veszel-e iPad-et, és ha igen, melyiket?

Olvasd el a hozzászólásokat is

49 Comments

  1. Igen veszek ipad 2őt és abbolis 32gn osat 😀

  2. teljesen feleslegesnek érzem még ezt taglalni. majd ha a kezünkbe lesz, és látjuk milyen programokat írnak az új procira akkor majd lesz értelme erről beszélni.

  3. Én most cserélem el az iPad WiFI 16GB-omat egy dual coreos Acer kis 11.6″-os masinára személy szerint jobban ki tudom használni mint egy iPadet. Egyszerűen a mindennapi használatomba nem illeszkedik bele a MacBook Pro-m és az iPhone 4-em mellé, utobbi időben alig-alig használom, ha nem vagyok otthon mindent elvégzek az iPhoneomon, ha hazajövök akkor itt van az MBP-m, sokszor csak kényszerből kapcsolom már be az iPadet, hogy mégis csak használjam…
    Lehet bennem van a hiba, nem vagyunk egyformák.

  4. ja és fehér 16gb 3G-set veszek fekete takaróval

  5. Ennek az uj iPadnek hol van a micro sim kis nyilasa? A honlapon nem lattam semmilyen nyilast… :/ Gyarilag programozzak be hogy az at&t v Verizonnal lehessen hasznalni? Kulfoldrol nem is lenne erdemes hozni 3G-s modelt ha ugy van megcsinalva hogy masik szolgaltatonal ne lehessen hasznalni… ?

  6. Én ha lenne valami hihetetlenül jó ajánlat (nem -20 rongy) akkor a régit venném. Azt is azért, hogy tudjak rá fejleszteni. De egyébként lehet nélküle élni, szerintem. Bár nem próbáltam még (1 db volt eddig a kezembe azt csá), de nagyon nincs is anyagi hátterem rá csak így hirtelen. A 3GS-emet is csak azért vettem, mert untam hogy alig költök magara valamit:) Mondjuk az Apple termékek nem éppen az én árkategóriámba tartoznak.

  7. Olyan elhamarkodott kijelentés és már sokfelé olvastam hogy a 3G és a 3GS közötti különbségek nem elég nagyok ahhoz hogy megérje váltani. Ebben a cikkben is van utalás rá hogy a 2 készülék között nincs akkora különbség sebességben se. Márpedig a 3G a 3GS melett labdába se rúghat, a 3G -nek már eleve ezekkel a specifikációkkal kellett volna kijönnie. Szerintem a 2G és a 3G között volt a legkisebb újítás, hisz gyakorlatilag más házat kapott illetve belerakták a 3G funkciót. A 3GS még most is elég gyors ahhoz hogy ne kelljen leváltani, viszont a 3G sose volt gyors telefon. Még 3.1.3 alatt is voltak akadások illetve az animációk is LOW FPS -el működtek. De ez az én véleményem.

  8. Az Vicces hogy az iPhone-nal is igy van vettem az öszes pénzemen egy 3G-t utána anyira nem zavart a 3GS de amikor jött a 4 akkor oda voltam ! Tehát ilyen téren rossz mert minden évben jönn egy Hardware frissités

  9. Ha tényleg annyi les az ára, amennyi, KELL!!!!! 🙂

  10. Vagy iPad vagy iPhone mindig jön egy frissítés MacBook nál nem olyan vészes mert ott jól birja a hardware szoval sima macbook-on is tudok a pró-ra tervezett játékokkal játszani! Viszont iPhone és iPad frissitések irritálok magyarul most veszek egy 4g-t , 2 év múlva az olyan mint most a 2g anyira régi hogy már nem is csinálnak. Soft frissitést-rá!!

  11. “Egy ilyesmi váltást már megértünk az iPhone 3G / 3GS közt, nem történt kifejezetten semmi.” – 3g után mikor megvettem a 3gs-t meglepődtem…. ég és föld kb 🙂

  12. Én csak annyit fűzök hozzá hohy ennyi erővel touch 3G-d se cseréld le 4esre , az iphone 3GS-t se , a következő úgyis jobb lesz.

  13. “Egy ilyesmi váltást már megértünk az iPhone 3G / 3GS közt, nem történt kifejezetten semmi.”

    Ez tényleg nem egy “helytálló” kifejezés 😀 Egyetértek az előttem szólókkal…
    3G vs 3GS között eszméletlen nagy a különmbség… Egy ismerősömnek van 3G-je és nemrég JBztem neki… Hát 4.2.1 hogy mekkora egy rakás fos azon a telefonon… egyszerüen elvesztette az “iPhone feelinget”

    Az lehet hogy az iPad 1 és 2 között nincs akkora különmbség… 🙂 de én lehet arra is váltanék…

  14. iPhone 3GS és Macbook mellé nem érzem szükségét. főleg úgy, hogy az iPhone 5-re mindenképp benevezek. De ha mégis vennék, akkor valószínűleg a 2-est.

  15. @kareeka: egyetértek, olvasd el a 3. ik hsz-em.

  16. Sziasztok!

    Bocs az off-ért, de van egy problémám egy iphone 3 gs-t JB-tem a green poison legújabb verziójával, de minden rendben le is fut ám, de a végén nem jelenik meg a loader ikon. Igy nem tudom fel telelpíteni a cydia-t.
    Mi a megoldás?
    (ki és bekapcsolás után az alma logó átváltozik, de loader ikon nincs)

    Előre is köszönöm kérlek segítsetek.

  17. @invezz, @John: az alkalmazások terén nem történt semmi, erre étve. az alkalmazások ugyanúgy futnak 3G-n, mint 3GS-en, kivétel azok, amik esetén például az autofókusz volt a lényeg. de nem lettek processzorsebesség alapján megkülönböztetve az appok. ami megy az egyiken, megy a másikon. az, hogy az OS maga mennyivel gyorsabb az más.

  18. “Egy ilyesmi váltást már megértünk az iPhone 3G / 3GS közt, nem történt kifejezetten semmi.”

    azért a 3gs nem kapott 2magos procit meg 9x nagyobb grafikus teljesítményt mégis alázza a 3g-t
    és az ipad2 esetében biztos lesznek olyan app-ok melyek ki fogják használni az új vasat

  19. Sziasztok! Régen voltam már fent OFF olnék bocs! Greenpoison problémám lenne! JB- eltem egy 3GS-t ,minden lefutott rendben ,de nem jelenik meg a loader! Mi lehet a gond kérnék egy kis segitséget! Jadeye nincs valami ötleted?

    Higgins

  20. érdekes kérdés, majdnem a kezdetektől ipad felhasználó vagyok, a család be is nevez most egy 2-esre is. azért nem hasonlítanám az iphone 3g-3gs váltáshoz, mert ott az OS-ben lévő sebességnél konkrétan ég és föld volt a különbség. egyszerűen egy hét 3gs használat után borzalmas volt megint 3g-t használni.

    ezt az ugrást viszont nem érzem most a két ipad között, mert az OS (és az alapfunkciók) már a mostani ipaden is tökéletesen futnak. nem igazán tudom elképzelni, hogy miben fog a nagyobb teljesítmény miatt jelentőseb többet mutatni az új ipad. szebb jobb gyorsabb játékok fognak rajta futni? na bumm. a hd lejátszás érdekes, a hdmi kimenet dettó – de ezek apróságok és csak a nagyon geek kategóriát mozgatják meg.

    számomra a legszimpatikusabb a két kamera. hiszen végre egy kütyü, amit az egész család tud használni és végre elég nagy a kijelző ahhoz, hogy az idősebb generáció is érdemben tudjon videotelefonálni

  21. @rossifumi: milyen appokra gondolsz? játékokon kívül nem igazán jutnak olyanok eszembe, amik az átlagfelhasználóknak is érdemben haszonsak lehetnek

  22. @Jadeye: Persze 🙂 Én nem is az alkalmazásokra értettem hanem az OS-re…

  23. @Jadeye: Ottvan pl az OpenGL. Lásd Infinity Blade de még nagyonsok olyan van ami nem megy 3G-n de 3GS-en igen.

  24. egyébként lebecsülitek szerintem az iPad 2 nyújtotta lehetőségeket. ugyanez volt amikor kijött az iPad akkor ment az oltás hogy csak egy nagy iPod. azóta pedig látjuk az eredményét hogy pusztán egy nagyobb kijelző mennyivel több lehetőséget ad. ugyanez lesz az iPad 2-vel. azért azzal, hogy belekerült 2 kamera, és erősebb hardware, szerintem rengeteg új lehetőség nyílt.

  25. Szerintem minden iOS alapú ezközt úgy fejlesztenek h 2 generácionként min válts …
    Nekem most van egy 3gs em van és hát igen a 4 es elég jó lett de megvárom az 5 öst
    Tehát ha ipad od van nem érdemes de ha nincs és szeretnél mindenkép a 2-es ajánlott …

  26. @Jadeye: szvsz, az iPad 1-2 váltás nagyobb mint a 3G-3GS. nem +200 mhz-ról van szó hanem +1000-ről és 9x-es grafikai teljesítményről, amit eddig nem látott módon fognak kihasználni a fejlesztők az iPad 2-ben és az iPhone 5-ben. az a +1 mag csak nem azért van ott, hogy 0.5mp-vel gyorsabban töltsön be a safari.

  27. Üdv! Az lenne a problémám, hogy adott egy 3GS amit egy részeg haverom nyomkodott, aminek valahogy az lett a vége hogy a contact listemből mindenkit kitörölt (contacts fül all contactsnál) és sajnos gépen sincsenek leszinkronizálva. Az a különös hogy a favorite-knél meg a recenten belül látja őket, meg bejövő hívásnál is kijelzi ki hív, valahol meg kellene legyenek csak sehogy sem találom mi lett átállítva… valami tipp esetleg:D?

  28. szerintem attól függ, hogy ki mire használja. én most nem fogom lecserélni a meglévő iPad-emet, csak azért, hogy pl. fehér legyen. netezésen, e-mailezésen kívül másra nem nagyon használom. majd ha kijön az ipad3, akkor lecserélem. a 3G-met sem cseréltem GS-re, hanem megvártam az iphone 4-et.

  29. Tetszik az iPad, normális kiegészítőkkel (teljes billentyűzet) egészen használható otthon is.

    Viszont bölcsebb döntésnek tűnik, hogy maradok az iPhonenál és egy MacBooknál… (ebből a MacBookot még nem vettem meg, de már nagy erőkkel keresem a megfelelőt 🙂 )
    Nem muszáj egyetérteni, de szerintem ez a kombó leveri az iPadet.

  30. Szerintem csak minden 2. generációra érdemes cserélni (a 3G-t csak az iPhone 4-re cseréltem), mert szerintem csak addigra lesz annyi újítás, ami miatt érdemes váltani. A jelenlegi iPad 3G-mel meg vagyok elégedve, csak iPad 3-ra fogom lecserélni (a jelenlegi iPhone 4-et is csak max iPhone 6-ra).

  31. @lulubelle: én meg fordítva: a 3G annyira idegesítően lassú volt, hogy a 3GS-sel várom inkább meg az 5. generációt.

  32. @nymadwe: Tipp: a kontaktok-on belül balra fönt csoportok és választd az összest …..

  33. mindenki fikázza oszt szépen mégiscsak mindenki meg fogja venni… 🙂 🙂 🙂

  34. Egyébként Magyarországon hol lehet majd kapni 25.-én?

  35. Kell-e nekünk az iPad 2?
    Kell hà’ ! Kettő is! Ingyen de màr! 🙂

  36. @ocso26: Gyanítom, hogy minden hazai hívatalos viszonteladónál.

  37. @Godlike: na de pontosan ez a bajom, ki van választva az összes, és csak 2 ismerősöm látom…

  38. @Jadeye: Azért ez se teljesen helytálló így, mert amikor kijött jó hogy nem volt annyi alkalmazás amit direkt 3GS -re írtak, de ma már tele van az appstore, vagy ha elindul is szaggat vagy döglassú. Lehetett sejteni a 3GS megjelenésénél is hogy idővel előjön a sebességkülönbség, és ez így lesz az iPad 2 -nél is, tele lesz olyan alkalmazással az appstore, amivel alázza az iPad 1 -et.

  39. @kiru_l: nem azt mondtam, hogy később nem lesz változás, hiszen várhatóan lesz. hanem hogy “Az első generációs készülék most is használható, egy jó darabig még az is marad”

  40. OFF:

    Valaki tudja hogyan lehet az itunesban beállítani hogy a device backupokat hová rakja? Vettem egy ipadet, és azt hiszem az itunes nem a system meghajtóra van pakolva de valamiért mégis oda pakol, és a 45 GB partícióból 30at elfoglal a win7, és azt gondoltam elég a többi 15 GB biztonság kedvéért, de már nem tudom rendesen leszinkronizálni az ipadom, mert a 15GB os backup fájl nem fér már fel az 1 GB os iphone backup és a többi dolog mellé.

    Próbáltam hogy átállítottam a preferencesben a save itunes media helyét, de nem segített a dolog
    Nem akarom újrainstallálni+particionálni a gépemet ha egy mód van rá

    Előre is köszi

  41. Tényleg nem piszkálódásból, de a szerkesztők hozzászólásait miért nem lehet értékelni? Szerintem úgy lenne fer ha őket is tudnánk, nem csak a többi fórumozót.

  42. Én a “régi” iPad-et fogom venni abból is a 16GB-os WiFi-set. Az indok: nekem bőven elég az iPhone 3GS mellett az is 16GB-os és még van 4Gb szabad helyem.Ha elmegyek valahova akkor MyWi-vel internet megosztás és kész:D Ez az indok:D

  43. 4.2.1-en csak nekem működik szarul a skype? valamikor én akadok valamikor meg a másik fél… :S (nincs jailbreakelve a telefon és stabil az internet kapcsolat is) 4.1-en jó volt, nem értem ez a csicska apple mért nem engedi vissza tenni a régebbi OS-t :@

  44. Én sem cserélem le, böngészésre, filmezésre és játékra jó lesz még 1 év múlva is… Aztán meg nem is lehetne jó áron eladni, a családba meg kettő nem kell…

    Amikor az akku bírja és nem esik le és törik darabjaira, addig sztem marad ez.

    És igen, akkor vehetne az ember új, de frankó tokot is, meg ki tudja még mit.
    Csábító, de okosan kell dönteni.

    Amire használnám, arra jó a régi is.

    A RAGE szépen elfut ezen is 😀
    Meg a Fragger HD vagy a Plants vs Zombies…


Add a Comment