fbpx Skip to content

A jailbreak és a Cydia egy kényes kérdés. Miért? Mert vannak olyanok akik esküsznek, hogy kell a Cydia, és vannak olyanok akik az “én ugyan nem hackelem a telefonomat” csoportba tartoznak. Igen, ez egyfajta hackelés, de mégsem. Nem olyan egyszerű meghatározni, hogy szükséged van-e a jailbreakre és a Cydiára, vagy sem.

Első körben érdemes leszögezni, hogy a jailbreakkel normális esetben semmiféle negatív nem történik a telefonnal. Nem veszti el a garanciát, nem megy tönkre, nem merül gyorsabban, nem fog szétesni. Jailbreakkel olyan programokat kiegészítéseket telepíthetünk a telefonra, amit az Apple valamiért nem enged meg.

El is érkeztünk a következő kérdéshez: Milyen Cydiás programokat használok?


Számomra a munkám során a legfontosabb az internet. Az iPhone képes tetheringelni a számítógépemre, de egyszerre több gépre WiFi-n keresztül eddig (4.3-ig) nem tudta. Ebben segít a MyWi nevű alkalmazás, amit a Cydia Store-ból lehet meg vásárolni, és WiFi-n képes megosztani a mobilnetet a közelben lévő eszközökre. Nem értem, ez miért nem alapfunkció a tethering mellé, legalábbis miért nem lehetett alapból ilyet belerakni. Kell na!

A másik fontos dolog az, hogy lássam, ha valami érkezett a telefonra. Nos ebben sem remekel az Apple kütyüje. Csak az SMS-t és a hívásokat látom a lezárt képernyőn. Esetleg ha beállítok 1-1 naptár bejegyzést figyelmeztetésre, azt kiírja, de jóformán minden máshoz fel kell oldanom és nézegetnem, hogy hol van bármi badge. Ebben is a Cydia jött a segítségemre. Legjobb program erre az Intelliscreen, mindent tud. Felső ikonok, ha valami üzenet vagy email jön, illetve kirak bármit a LockScreen-re.

Részemről fontos dolog még, hogy 3G-n keresztül is működjenek a programjaim. A Skype mostanra már erre is képes, de mi a helyzet a FaceTime-mal? A legtöbb ember jelenleg még nem használja a mindennapok során ezt a funkciót, de idővel ez is arra fog jutni, mint a push. Naponta fogjuk használni. Én hetente többször használok FaceTime-ot és ebben az esetben is a Cydia segítségét kértem, mivel 3G-n keresztül a FaceTime önmagában sajnos nem engedélyezett. A FaceBreak 3G-vel ezt is megoldottam.

Számomra ez a 3 program a legfontosabb, amit a Cydiából telepítek. Természetesen a billentyűzet javítás, chown fix, és a szokásos carrier fixek mind-mind fent vannak.

Aki szeretne, ismét írhat vendég blogger posztot, a kérdés pedig: “Milyen Cydiás alkalmazásokat használok?”

(A cikkek Pages vagy Word dokumentumban érkezzenek, és a képeket külön csatoljátok: [email protected])

Olvasd el a hozzászólásokat is

55 Comments

  1. A Per Page HTML-t ne felejtsük el! 😀

  2. Igen, ez hackelés. Azonban azzal semmi probléma nincsen (sokan a sz. gépes bűnözéssel keverik, pedig valójában csak a lelkes hozzáértő tevékenységről van szó). Igazából nem is a Cydia kell, hanem a toolchain.

  3. Én azért még hozzátenném, hogy nem azért nem jailbreakelek mert “nem hackelem” a telefonom, hanem mert biztonsági rés amit ki lehet játszani, pl megszerezni az összes jelszót a telefonról, e-maileket, sms-eket, fájlokat mindezt úgy hogy ki se kell lockolni a telefon-t.

  4. Én az SBSettings-et hiányolom az alap szoftverből. Nem értem, miért nem lehet benne gyárilag….?

  5. @FekaBa: Paranoia 5ös 🙂
    @ocso26: Maximálisan egyetértek!

  6. Nagyon jó cikk, mindegyik funkció hasznosnak tűnik!

    A MyWi teljes Wi-Fo hotspot támogatást ad 3GS-hez? Hozzá lehet így kötni egy iPad-et? Nem meríti le túl hamar az akkut?

  7. Az Idomilliomos apuka: Nekem mikor még 3GS-el osztottam MyWi-n a netet az iPadnek, tökéletesen működött, természetesen jobban merült de ez természetes.

  8. Sziasztok!
    Valaki nemtud olyan source-t ahonnan ingyen lehet a MyWi-t lekapni?
    Koszi a valaszt! 🙂

  9. Jah, es szerintem kell a cydia, es hasznos a cikk:)

  10. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem csak olyan ismerőseim vannak, akik ugye “én ugyan nem hackelem a telefonomat” csoportba tartoznak, akiknek még sosem volt jailbreakelve a telefonja, és nem is tudja miről marad le…

  11. @goldmann: xsellize-be ingyen le tudod tölteni.

  12. Sziasztok,sms visszajelzőt tudtok ami fut 4.2.1-en?,köszi!

  13. Flashlight és SBSettings, amiket nap mint nap használok.
    persze iPhone4-en Flashlight kiváltva valódi flashlighttal.

  14. @ahillesz: iPhoneDelivery

  15. @hegyi: Köszi az infót!

    Adhie: A jailbreak külön hobbi. A legtöbb ember nem akar ezzel játszani, nem akar semmit elrontani és fel akarja tenni a legújabb iOS frissítéseket. Épp ezért jó ez a cikk, mert megmutatja, mikről maradunk le 🙂

  16. Én sem akartam sosem törni. Nem azért mert hűmileszakkor, egyszerűen macerásnak (időigényesnek) gondoltam, ahhoz képest, amit kapok. Látom, okos dolgok ezek, tényleg, de kevés ahhoz, hogy “mozduljak”.

    Viszont most itt van ez a szép helyzet: mi a ….. az, hogy cydiából régóta tudja a telefon a wifis megosztást, most meg előáll azzal az apple, hogy csak iPhone4ben engedélyezik az eddig takart funkciót. Kurvanagy nyazsgem.

    Gondolkozom az iPad2őn, de baromira nem akarok 3G-set venni. 3GS telefonom van, majd “5”re cserélem. Most várjam meg a következp iPhone-t (de akkor már megvárhatnám a következő iPad-et is…), vagy jöjjek rá, hogy mégis, hogyan lehetne feltörni az eddig mindig frissített telefonom, mikor sosem foglalkoztam ezzel? Vagy egyszerűen használjam egyelőre ott az iPad-et, ahol wifi van?

    Miért vagyok ilyen döntés elé kényszerítve? Nem vagyok jó vásárló? Mi ennek az értelme? (Tudom, hogy vegyek új telefont. De ez tényleg ennyit változtat az eladásokon? Nem hiszem.) Ha jönne 3GSre is, már lehet, hogy hónap végén ott állnék a sorba iPad-ért. Így meg? Dilemma, meg kurvanagy nyazsgem. Az.

  17. Erre az intelliscreen-re nincs valami ingyenes alternatíva?

  18. admin, ment a mail 😉

  19. @FekaBa: Teljesen mindegy, hogy jailbreakelsz-e vagy sem. A jailbreak azért lehetséges, mert biztonsági rések vannak a rendszerben. Sok esetben csak a rendszer módosítása ( => jailbreak) után lehet javítani a hibát (lásd a jailbreakme 2.0 exploitja, illetve a hozzá tartozó cydiás PDF loading warner). [egyébiránt, aki nagyon meg akarja szerezni a jelszavaidat, az jailbreak nélkül is meg tudja. Megoldás: tanuld meg a jelszavaidat, nem olyan nehéz megjegyezni pár tíz karaktersort, ami random (mert, ugye, gondolom, aki ennyire félti az adatait, annak nem „apple” vagy „password” a jelszava…)]

  20. Bocs hogy ide teszem fel ezt a kérdést de a wifi törésre használatos iwep pro hoz nem tudtok valami hacket vagy cracket vagy mukodó licenset?

  21. Xsellize repobol lehet leszedni—->Cydia.xsellizes.com

  22. @H2CO3: Nem itunes 😛

  23. @Ozirisz:
    Xsellize repobol lehet leszedni—->Cydia.xsellizes.com

  24. @Ozirisz: Lockinfo, szerintem sokkal jobb mint az intelliscreen. Nagyon régóta használom és tökéletesen bevált. Sms-ek, hívások, e-mailek, naptár és rss kipakolására a lockscreen-re szerintem a legjobb.

  25. Csak osszehozom mar s-nelkul az xsellize es akkor jo! Sorry:)

  26. Cydia.xsellize.com

  27. bocs az off-ért meg tudja mondani valaki hogy melyik az a cydia app amivel ha lapozok spirngboardon a háttér is megy arréb kicsit ?

  28. Amúgy szerintem az iPhone jailbreak nélkül fele olyan jó telefon nem lenne.
    Jailbreakkel moddolható az egész. A kinézet pl, ami azért sokat számít egy olyan valaminél amire az ember napjában többször is ránéz és használ.
    Nem is beszélve a használhatóságról. Az sbsettings például szerintem is alap kellene, hogy legyen minden iPhone-on, az apple ezt nem gondolta így. Még szerencse, hogy van aki dolgozott vele és megcsinálta.

    Az ikonok könyvtárba rendezése is először jailbreakelt telefonokon volt megcsinálva mire az apple a fejéhez kapott, hogy ja tényleg 😀

    Akkor a cydiaból telepíthető iFile is alap program, hozzá tudsz férni az egész filerendszerhez ami a telefonodon van. Azzal megnyitni fileokat amivel szeretnél.

    Egy hatalmas probléma szerintem a filekezeléssel, hogy minden program csak a saját maga által használt fileokat látja. Nem is értem ezt hogy gondolták. Ezért van, hogy egy PDF nézegetőbe kell lennie böngésző funkciónak. Ha van egy programod ami tökéletes mondjuk ftp hozzáférések meg minden netes tárhely kezelésére meg egy másik ami fileok megjelenítésére jó akkor ez a kettő miért ne tudjon együttműködni??
    Remélem ez változni fog és lesz egy központi könyvtár a telefonon és minden program hozzáférhet majd.

  29. Hoppá, most jut az eszembe:

    “biztonsági rés amit ki lehet játszani, pl megszerezni az összes jelszót a telefonról”

    @FekaBa: Van egy rossz hírem, ha nem jailbreakeled a telefonodat, akkor ugyanúgy “alpine” a jelszavad, mint alapból az összes gyári iPhone-hoz és ezt meg sem fogod tudni változtatni! (és ez a root jelszó omg) Ennek segítségével ha valaki nagyon akar az összes fájlt le tudja másolni a telefonodról, ami rajta van. Innentől gondolom egyértelmű, hogy az összes adatot meg tudja szerezni, ami megszerezhető a telefonról. Grat.

  30. @samu: Teljesen jogos a felháborodásod. Engem az zavar, hogy nem mondják meg, hogy miért nincsen Hotspot támogatás a 3GS-re. Egyszerűen nem hiszem el, hogy azért, mert így akarja az Apple minél előbb elavulttá tenni. Ha ez így lenne, más új funkciót is kihagyhatnának belőle. USB meg BT tethering ugye megy 3GS-en is, érdekelne, hogy a Wi-Fi miért nem.

  31. @adhie: ebben igazad is van, meg nem is. mármint igazad van, a root jelszó az valóban alpine mindegyiken.

    DE! jailbreak nélkül nincs openSSH sem telepítve a készülékre, így a rootjelszóval sem fogsz tudni mit kezdeni, hiszen nem fogsz tudni csak úgy kapcsolódni a készülékre.

    ha nem teszel “jelkódzárat” (passcode-ot) a készülékre, akkor ha valaki fizikailag is hozzáfér a készülékhez, és nyom róla egy backupot, akkor abból sok adatodat ki tudja szedni, és ez jailbreak nélkül is megy.

  32. Én szeretem feltörni a dolgokat. Kezdtem a kisautokkal, aztán következett a dió és a mogyoró. Hack! Na az is jó móka! Kezdtem a mikroval, azóta süt, főz, melegit sőt műsort közvetít! 🙂 Meg hack-eltem a régi ff tv-nket és csináltam az uveglapjabol szankot! Jól csúszott. Ma pedig iPhone-val próbálok más dolgokat hack-elni. Még nem sikerült semmit hack-elni de először a diót sem volt egyszerű feltörni. Fajt is úgy az ujjam mint most a fejem 🙂
    Komolyra fordítva. Egyáltalán nem nehéz jailbreak-elni. Aki fuggetleniteni akar csak azoknak rizikos az is azert mert nem tudnak olvasni! Sbs

  33. Folyt. Köv. (véletlenül publikáltam az elozző hozzasolasom)
    Sbsettings, mywi tört játékok, stb.

  34. Én nekem kb. 6 hónapja van iPod Touch 4G-m és nem azért nem jailbreakelem mert nem akarom hackelni hanem mert nem értek hozzá és akármit elronthatok.

  35. @goldmann: köszönöm szépen! 🙂

  36. Én jailbreak nélkül nem is használnék iphone-t…. Pl: röhej, hogy 2011 ben az apple nem teszi lehetővé, hogy lássam, megkapta az sms- em az akinek írtam, hogy a híváslistánál csak az összes bejegyzést lehet törölni, hogy nincs egy normális auto redial funkció. És most csak az alapokat írtam, ami egy alsó kategóriás készülékben is természetes. Ezeket mind mind a Cydiának, és az abban közreműködő emberkéknek köszönhetjük…

    Jailbreak nélkül szerintem egy forintot sem ér az iphone…:)

  37. Cydiában letöltött dolgok mennyira hazsnálnak sok helyet mennyire lassítják és mennyire befolyásolja az akkumlátort?
    Köszönöm, még kezdő vagyok 🙂

  38. intelliscreen-nel hatvanyokkal jobb program a lockinfo (talan meg olcsobb is)…
    facebreak-nel meg a my3g…

  39. @Mortax: Ha elrontasz valamit akkor restore és kezded elölről. Amúgy meg nem nagy cucc a jailbreak. Nem kell hozzá nagy tudomány és van leírás amit lépésről lépésre követni lehet. Egyedül a dfu módba pakolásnál kell figyelni mikor a telefont jailbreakeli a progi. Akkor írja a képernyőre, hogy milyen gombokat kell nyomni, de ha ezt elrontod akkor is kezdheted újra szóval nincs para.

  40. Egyetlen dolog ami iszonyat hianyzik iPhonebol de meg cydia appot se talalok; az a hivas varakozas kijelzese. Pl ha hivok vkit de az epp beszel massal azt egy nokia ugy jelzi hogy varakozo hivas. Szal ilyen nincs szifonban 🙁

  41. @Zsola: egyetértek ez nekem is hiányzik és nem találkoztam ilyen app-al, pedig orrba-szájba fórumozok meg böngészek iPhone ügyben

  42. apropó cydia, nem tudtok valamilyen alkalmazást amivel a számítógépembol a telefonszámokat rá lehetne juttatni a szifonra? mert ugyebar a itunesban nincs ra lehetoseg… valami otlet?

  43. a root felhasználó jelszavát mellesleg meg lehet változtatni. Viszont elég durva tévedés hogy Magyarországon mindenki azt gondolja hogy a jailbreak nem illegális. Pedig itthon nagyon is az. Ha a másolásvédelem kijátszását is beleszámoljuk akár 15 év börtönnel is büntethető. És hogy miért másolásvédelem kijátszása? Mert a jailbreak olyan funkciókat kapcsol ki amik lehetővé teszik az applenek azt hogy csak eredeti játékokat futtathassunk.
    Tehát mindez a Btk. 300/C-jének és a Btk. 329/B-jének értelmében legfeljebb 15 évnyi szabadságvesztéssel büntethető ha jól számolok.

  44. mellesleg az oldalakra vonatkoztatva még ott a 300/E öt év szabadságvesztéssel

  45. @beni1996: Ez a Panorama. De 4.2.1-en már nem megy, csak a régebbieken! Ha frissítettél, akkor maradnak a winterboardos megoldások…

  46. Én nem is kértem volna az itouchomat, ha nem lehetett volna feltörni…
    @Hds: És ha felteszek a számítógépemre egy olyan cd/dvd-másolót, amivel a másolásvédelemmel ellátott DVD-ket is le lehet másolni, akkor is elítélhetnek akár 15 évre??? Csak mert feltelepítettem?
    Ha hozzáadom a kedvencekhez a thepiratebay oldalát, akkor is elítélhetnek, mert onnan lehet letölteni illegális tartalmakat is?
    Mivan akkor, ha csak a témák variálása és a cydiás programok miatt jailbreakeltem? FuttathatNÉK rajta akár tört játékokat is, de lehet, hogy nem teszem…
    (megteszem:))

  47. hali
    winterboardbol alkalmazok egy temat (akarmelyiket) amely eredetileg az ikonokat is valtoztatna… de nekem maradnak siman az eredeti kinezetben. mi a teendo?
    mit csinaljak?
    iPod touch 3G // iOS 4.2.1

  48. Nos nyilván törve sokkal használhatóbb/élvezhetőbb. A példádnál maradva a dvd másolóval még semmit nem sértettél meg, hacsak be nem bizonyítják h másoltál. De az jailbreakkel te már kiiktattad teljesen a másolásvédelmet, és a rendszert jogosulatlanul módosítottad.

  49. @Hds: nagyon nagy tévhit, hogy a jailbreak maga egyenlő az irdatlan warezolással. mert ez önmagában így nem igaz. hiszen simán jailbreak után ugyan úgy nem mennek fel a tört appok, csak akkor, ha az appsync-et is felteszed. az meg alapból nem része a jailbreaknek, sőt, még a cydia is besír a hackulo source hozzáadásakor. tehát nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a jailbreakkel kiiktattad a másolásvédelmet, hiszen az nem így van, mert az kizárólag csak egy újabb csomag telepítésével lehetséges. de az akkor önmagában már nem a jailbreak miatt van.

    sokan jailbreakelnek például az intelliscreen, vagy a mywi miatt, amelyeknek szintén semmi köze a warezoláshoz, hiszen ráadásul fizetős alkalmazások.

    el kellene különíteni magát a jailbreaket, és a warezolást egymástól, mert egyáltalán nem egyek. annyi viszont igaz, hogy a wareznak viszont feltétele a jailbreak. de erről már írtunk cikket, tények és tévhitek címmel.

  50. nekem nehogy válaszoljon is valaki 😀 Jadeye nem hiszem h nem tudsz segíteni 😀

  51. @Nemes94: nem használok winterboardot, úgyhogy passz. esetleg húzd a winterboardban a listában legfelülre az ikonokra vonatkozó beállítást?

  52. @Jadeye: igen; nekem pl. csak a feljesztés miatt kell a jailbreak, nem warezolok (cak azt tudnám, hogy azok, akiknek láthatólag semmiféle fogalmuk nincs az egészről, miért jogtudóskodnak bele…)

  53. @H2CO3: azért a Btk 300 C és E bizony vonatkozik ezekre, és noha van olyan EU-s direktíva, ami értelmezhető úgy is, hogy nem illegális a jailbreak, hiszen az OS-ből nem másolsz le részeket a folyamat során, nem teljesen egyértelmű a szabályozás. (lesz erről egy cikk is hamarosan.)

    a warez persze teljesen más kérdés. de el is kell különíteni a jailbreaktől, hiszen tudjuk, hogy két külön dolog, és a jailbreak önmagában nem teszi lehetővé a tört App Store-os appok telepítését.

  54. Egyébként én nem főleg a másolásvédelemről beszélek, csak a szoftver jogosulatlan módosítása is akár 10 év.

  55. Sziasztok! Nekem Jailbreak-elt 8GB 3GS-em van.Nekem sokat segített!pl:HD CAMERA (1080*800 pixel),HDR camera,FaceTime STB. Én még régebben gondolkoztam azon ,hogy rátegyem e a jailbreak-et de rátettem (4.1) nekem nagyon bevált! És szerintem egyáltalán nem olyan mint a DVD másolás,letöltés.


Add a Comment