fbpx Skip to content

Az Apple tegnap éjjel elérhetővé tette a Golden Master verziót a 4.3-ból. Jelenleg pedig már találgatásokra sincs szükség, hogy mikor fog megjelenni a hivatalos, hiszen Steve megmondta, hogy március 11-e lesz a napja.

A GM egy olyan verzió a szoftverből, ami a kiadásra szánt változat, de még előtte azért szétküldik a fejlesztőknek, hogy ha van benne bármi komolyabb hiba, azt még a hivatalos megjelenés előtt javíthassák, és már az új, javított verzió kerüljön kiadásra. Tehát nem feltétlen érdemes feltenni a GM-et. Jó példa erre a 4.2, hiszen az hivatalosan több GM-et is megért, és végül már 4.2.1-es verzióként jelent csak meg hivatalosan. Ha tehát nem vagy fejlesztő, egyáltalán nem hajt a tatár, jövő hét pénteken már a hivatalos verziót teheted fel.

Ha pedig jailbreakelsz is, akkor eleve felesleges beleugrani a GM verzióba, mert ugyan lehetséges nemhivatalos bundle és egy kis trükközés segítségével már most jailbreakelni, de egyrészt csak tethered módon, másrészt mivel ez még nincs optimalizálva, sokkal több a hibalehetőség. Persze ha szeretsz veszélyesen élni, és nem zavar, ha akár napi 3 restore is beficcen, akkor könnyen találsz leírást a miértekről és hogyanokról.

A 4.3 frissíti a basebandet, így mindenképp csak óvatosan próbálkozni bármivel is, és a gyári firmware-től mindenképp óvakodni egyelőre. Az iPad-es basebandet használók esetén az új baseband alacsonyabb verziószámú, mint 06.15, így az nem frissül most sem! A basebandről bővebben: Baseband: tények és tévhitek

Amit eddig is tisztán lehetett látni, az az, hogy a 4.3 már nem fogja támogatni az iPhone 3G-t és az iPod Touch 2G-t, így ezekre a 4.2.1 marad az utolsó elérhető frissítés. Nézzük hát, mit is hoz végül a 4.3 – az apróbb finomításokon és hibajavításokon most lépjünk át, lássuk inkább a lényegesebb újdonságokat.

Korábban felröppentek olyan hírek, hogy eltűnne az eszközökről a home gomb, amit viszont az iPad 2 bejelentése már cáfolt is rögtön, tehát a 4.3-mal együtt nem jelenik meg homeless iOS sem, hiszen az a jelenlegi, home gombbal ellátott készülékek esetén teljesen értelmetlen is volna, mert maradna egy funkcióját vesztett gomb. Ilyet meg nem tesz az Apple.

Lesz viszont Personal Hotspot funkció, ami az Apple megoldása a Cydiás MyWi-re. A hírek szerint ez csak iPhone 4 esetén lesz elérhető, de arról még nincs információ, hogy esetleg 3G-s iPad-en is megtalálható lesz-e majd. Ha tehát valakinek van közületek 3G-s iPad-je, és feltette a GM-et, az nézze meg, talál-e ilyen funkciót. 🙂

Amit még külön kiemeltek a keynote-ban, hogy az iPad esetén a 3.2-es sorozatú iOS alatt még Rotation Lock-ként szereplő, majd 4.2.1 alatt Mute gombbá avanzsált pöcök 4.3 alatt végre választható funkcionalitással fog rendelkezni: a Settings appban beállíthatod, hogy az elforgatást zárolja, vagy némítson.

A multitasking gestures viszont eltűnik a 4.3 GM-től kezdődően, ahogyan ezt említették is, hiszen ez csak egy teszt volt, hogy milyen lenne, ha lenne. Hogy visszatér-e egy későbbi firmware-ben, az valószínű, talán majd az 5.0 alatt. Kérdés persze, hogy az Apple csak letiltotta, de a szoftverben hagyta azért a fájlokat, és így csak egy kis plist-birizga bekapcsolná, vagy kompletten kiszedte belőle. Persze ha teljesen eliminálták is, biztos lesz-e valaki, aki kibogarászza a működéséhez szükséges módosításokat a korábbi bétákból, és elérhetővé teszi egy Cydiás csomagként mondjuk.

Morzsoljunk el egy könnycseppet, talán hamarosan viszontlátjuk:

***

Ti melyik funkciót várjátok a legjobban? Lesz szerintetek például Photo Booth a többi iOS eszközre is? És természetesen itt a szokásos betiltott reklám is. 😀

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Akkor az már biztos h a 3Gs ben nem lesz personal wifi hotspot?

  2. @Bundas:
    Igen! Legalább is a GM-ben nincs!

  3. A hotspottal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha csinálok egy wifi hálózatot, akkor arra a touch is fel tud majd lépni és ez által tudunk hálózatban játszani?
    Ha igen, ez mekkora adatmennyiséget eredményez? 🙂
    Az unalmas órák legjobb elfoglaltsága lehet….

  4. @happly i4: iPaddel símán fellépett, tökéletesen működött. Amúgy iPad 4.3 alatt ha iPhone hotspotjára kapcsolódsz akkor nem a szokásos WiFi jelet kapod meg a status baron visszajelzésként hanem egy összakapcsolt “hurkot” mutat.

  5. @hegyi: Tehát, akkor csak úgy lép hálózatba, úgymondd adatmennyiség nélkül? Vagy legalábbis minimális adatmennyiséggel?

  6. Hol lehet letölteni a GM-et? (nem vagyok fejlesztő)

  7. Csak fejlesztők tölthetik le és az apple honlapjáról.

  8. Attilaszu: Nagyon torrent oldalakon fent van én demonoid-rol szedtem le de thepiratebay-én is már biztosan fent van. Developer account nélkül is simán feltehető mivel GM, simán “Shift + Update”-el feltettem 4.2.1-re iPhone 4-en. (nem jailbreakelek)

  9. Attilaszu: Javítva: “Nagyobb torrent oldalakon…”

    Az a fránya auto correction iPhoneon 🙂

  10. Ahoj mindenkinek!

    Valaki tud esetleg valami jó módszert arra, (vagy állandóan frissülő listát ;D) amivel tudom szűrni cydiában az ipad-ra kompatibilis csomagokat? Kicsit hülyén érzem magam, amikor nézem a frissítéseket és lényegében minden iphone-ra van…

    Köszi előre is!

  11. Ha valami miatt nem tetszik a 4.3 GM akkor vissza tudom tenni a 4.2.1-et?
    iPhone 4 és megvannak az SHSH fájlok. Függetlenítés nem érdekel.
    köszi

  12. Vki tud valamit bb frissülésről 4.3 al?

  13. 4. bekezdés első tagmondata… 😉

  14. Feltettem 4.3 GM, Telenoros, független, sehol nincs benne (Általános/Hálózat) a Wifi HotSpot 🙁

    Valakinek ötlete?

  15. Kövezzetek meg, de egy 16Gigás WIFI iPad-ra 4.3 GM-et felrakva van multitasking gestures. 🙂 Akkor most wtf?

  16. @Meta: hmm, valóban? nem lehetséges, hogy most is csak az Organizerben való “Use for development” miatt jelent meg?

  17. Nem, mert iTunes-szal frissítettem. Szóval Xcode-öt még nem látott azóta a pad. Én arra gyanakszok, hogy mivel 4.3-at még csak most látott, mégis engedélyezve lesz, csak másoknak valamilyen backupból maradt kikapcsolva. Jó lenne látni más ilyen “szűz” telepítésnél is.

  18. @Meta: option+upgrade-el megmarad, többen is jelezték

  19. @Meta: na ha lesz időm, felrakom, most úgyis 4.2.1 van fent, minden nélkül, aztán kiderül. ha lesz, akkor a GM-ben még benne van (ez még nem jelenti azt, hogy a véglegesben is marad, hiszen arra azt mondták, hogy nem lesz benne). ha meg 4.2.1-ről való frissítéskor mégsem lesz, akkor jó kérdés, neked miért lett mégis. majd megnézem, tesz-e vele valamit a “Use for development”.

    @gazsiazasz: de csak akkor, ha a bétát frissíted, ha 4.2.1-et, akkor értelemszerűen nem. 🙂

  20. Segitenétek hogy kell ezt a ios 4.3 gm verziót jailbrekelni nagyon fontos köszi

    és gyorsan válaszoljatok lécci 🙂

  21. @erik077: ott van a cikkben a link, talán olvasd el a cikket…

    “Ha pedig jailbreakelsz is, akkor eleve felesleges beleugrani a GM verzióba, mert ugyan lehetséges nemhivatalos bundle és egy kis trükközés segítségével már most jailbreakelni, de egyrészt csak tethered módon, másrészt mivel ez még nincs optimalizálva, sokkal több a hibalehetőség. Persze ha szeretsz veszélyesen élni, és nem zavar, ha akár napi 3 restore is beficcen, akkor könnyen találsz leírást a miértekről és hogyanokról.”

  22. Ja köszi tehát nem tudom jailbrekelni ?

  23. De amikor kiadják hivatalosan lesz rá jailbreak ?

  24. @erik077: bakker, ott a nyamvadt link, olvasd el a linkelt redmondpie cikket, lépésről-lépésre le van írva, hogy kell. csak Mac-en lehet egyelőre ilyen custom 4.3-at gyártani, és csak tethered. de ez le van írva, olvasd el…

    a szokásos kérdés meg, hogy “és mikor lesz rá rendes jailbreak”: na ezt inkább hagyjuk, mert ezt CSAK a dev-team tudja.

  25. oké kösz 🙂

  26. Hantabandi…”nem szarral gurigázik”…jájistenem…

  27. amit én nagyon várok a 4.3-tól itouch 4g tulajként, az az airplay!!! Eddig sajnos nem tudtam a streamet kilőni 4.2.1-el az apple tv-re csak a hangot. Az airvideo alkalmazással az otthoni mediaserveren tárolt bármilyen formátumú filmet képes voltam streamelni az ipodomra. Csakhogy az airplay gombot megnyomva a streamelt anyagot már nem továbbította az appletv-re (csak a hangot). Könyörgöm, ki akar ipodon filmet nézni, amikor ott a nagy tv? És amúgy abban a pillanatban máris fölöslegessé válna a 64 GB kapacitás az ipodban.


Add a Comment