fbpx Skip to content

A mai nap több fontosabb hír is van Steve-ék háza tájáról, tothandras kollégával ezeket szedtük nektek össze, “röviden”.

Új MacBook Pro-k

Az Apple a mai nappal frissített a MacBook Pro termékcsaládon, így mostantól a 13″-os készülékek mostantól kétmagos Core i5 és i7 processzorokkal kaphatóak, míg a 15″-os és 17″-osok pedig négymagos Core i7-tel, így ez mindenképp észrevehető különbség. A 13-as gépek esetén ez akár 50%-kal gyorsabb gépet is eredményezhet, míg a 15-ös és 17-es gépek esetén a magok duplázódása miatt ez még sokkal nagyobb is lehet, mint 50%.

A RAM nem változott, maradt a jelenlegi 4GB, ami most is a duplájáig bővíthető. Nőtt a HDD-k kapacitása is, de maradtak az 5400RPM-es változatnál, és nem lett alapértelmezett az SSD sem. Az eddigi webkamerát is HD-re cserélték mindegyik esetén.

A videóvezérlők tekintetében is történt változás: a 13-as gépekbe az eddigi Nvidia helyett most integrált Intel HD 3000 kapott helyet, amitől sokkal nagyobb teljesítményt azért ne várjunk. A 15-ös és 17-es gépek pedig az eddigi Geforce 330M-ek helyett Radeon HD6490M-t kaptak, amik esetén szintén nincs szó jelentős teljesítménynövekedésről.

További fontos újítás a Light Peak megjelenése, ami az új gépekben Thunderbolt néven mutatkozik be (a Light Peak technológiáról bővebben a magyar wikin olvashatsz). Mi úgy gondoljuk, hogy például külső merevlemezek esetén is hasznos lehet majd, de a jelenlegi megjelenéskor még jóformán nem létezik olyan elérhető eszköz, ami ezt támogatná, így egy ideig még nem lesz mit rádugnunk az ezzel szerelt MacBook Pro gépünkre.

Az új processzorok és a videóvezérlők emeltek a gép teljesítményén, így a számított akkumulátor-kapacitás az összes említett készülék esetén 7 órára csökkent az eddigi 10-ről. Ez azonban az Apple új számítási módszere miatt csökkent ennyire szembetűnően, és nem a teljesítménynövekedés miatt.

Facetime a Mac App Store-ban

Megjelent a Facetime 1.0 is. Természetesen a Mac App Store-ból tölthető le, potom $0.99-es áron, és így azonnal a fizetős kategória első helyére ugrott. Amennyiben pedig új MacBook Pro-t is veszünk mellé, úgy akár HD-ban is tudunk vele Facetime-on cseverészni, 720p-ben, ha megvan mellé a megfelelő internetkapcsolat is.

Persze aki szeretné, az még letöltheti a Facetime beta verzióját is, az most is ingyenes: Facetime 0.9 (92)

OS X Lion Preview

A másik izgalmas bejelentés a mai nap: elérhető egy developer preview a 2011 nyarán megjelenő OS X Lion-ból. A Lion legfontosabb újdonságai azt a szándékot hordozzák, hogy közel kerüljön egymáshoz az OS X és az iOS, így több olyan funkció kerül a Lion-ba, amiket az iOS-ben már megszokottnak tekinthetünk.

Az első ilyen funkció a Launchpad, aminek használatakor a háttérképünk elhomályosul, és az iOS-hez hasonlóan megjelennek rajta az alkalmazásaink ikonjai, és akár mappákba is tehetjük őket. A másik érdekes újítás a teljes fullscreen lehetőség az alkalmazásoknál, így a képernyő minden egyes kis pixelét kihasználhatjuk. A következő funkció a Mission Control nevet kapta, ez gyakorlatilag egy továbbfejlesztett Exposé, amiben az aktuálisan futó alkalmazásaink között navigálhatunk, különválasztva a valóban teljesképernyőn futó alkalmazásokat a többitől. Ezeken felül új gesture-ök is érkeznek majd, így például Safariban lesz az iOS eszközökön megszokott tap-to-zoom a nagyításhoz, de nézd meg a videót.

Érdekes lesz még az Auto Save, ami segítségével a Lion a támogatott alkalmazásokban folyamatosan menti a változásokat a használt dokumentumokban. Ezt kiegészítendő funkció lesz a Versions, ami pedig minden megnyitáskor megjegyzi a fájl állapotát, és míg dolgozol vele, óránként készít egy újat, így később bármikor visszatérhetsz egy korábbi verzióhoz, mintha csak egy időgépet használnál. A Resume funkció pedig akkor lehet hasznos, ha például egy frissítés telepítése után, vagy bármi egyéb okból újra kell indítanod a gépedet, mert ilyenkor a Resume segítségével pont ott tudod majd folytatni, ahol abbahagytad.

Érkezik még a Mail 5-ös verziója is, ami szintén az iOS-ben használt felülethez idomul, és ami szintén támogatni fogja például a beszélgetésekre tagolt nézetet; illetve egy AirDrop nevű szolgáltatást is kapunk, ami segítségével könnyedén küldhetünk fájlokat egymásnak a környezetünkben, bármi különösebb beállítás nélkül.

A Lion esetén fontos tudni azt is, hogy ez már csak a 64 bitre képes Inteles Mac-ek esetén lesz elérhető, tehát valószínűleg ebből a frissítésből a 2006 eleji MacBook-ok már kimaradnak a jelenlegi információk szerint. (A Mac OS X Lion Developer Preview letöltéséhez fizetős Mac Developer Account szükséges.)

Természetesen részletesen tesztelni fogjuk mind az új Facetime-ot (összehasonlítva a beta-val), mind pedig az OS X Lion-t is, így hamarosan újabb cikkel jelentkezünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Nagyszerű cikk nagyon tetszett örömmel olvastam 🙂 BIG like.

  2. Ha valaki tud linket egy olyan weboldalhoz ahonnan letölthetem (esetleg torrent) és nem az apple developer központja az, akkor ne tartsa magában ezt a tudást írja le!

  3. Szerintem max. 2 napon belül fent lesz nagyobb torrent oldalakon, mint általában ez szokott lenni. (Pl.: thepiratebay…)

  4. Jó kis cikk, köszi!

    OFF: 3gs-en 4.2.1en a telenor 4.1 pathc működik? Vagy hogy tudnék szép telenor logot csinálni?

  5. Szerintetek ez a facetime windows operációs rendszerre esélytelen ,hogy lessz?

  6. OFF, de pls help!
    adott iphone 3gs , 4.1redsnow-val ra lett eroszakolva egy ipad baseband, azota nem ismeri fel a sim kartyat, lehet valami tenni, hogy lehet megmenteni?
    ismerosom kert h segitseg, de fogalmam nincs.
    koszi elore is, best

  7. @hegyi: Ha ez is iTunes fiókhoz kötött, ami valószínű mivel Mac App Store-ban kell megvenni, közel sem biztos, hogy fenn lesz :S
    @Dave: Minek? Mindenki Mac-et használ, nem?

  8. Tényleg, számomra is tartalmas, érdkes cikk!

  9. bocs, ha gagyi a kérdés, de mac világban nem vagyok nagyon otthon. a lion ingyenes frissítés lesz? vagy ha pro-t vennék, várjak a lionig?

  10. Sztem ezek az új gépek nem nagy eresztések. Jobbra vártam… Lehet jobban járok ha veszek egy pár hetes “használt” mbp-t, 30%-kal olcsóbban, mint ezt. Nem?

  11. Megejelent a Jenga nevű játék és azt írják, hogy iPhone 4-nél gyroscope supported!De nem működik a telefon forgatva/mozgatva. Valakinek tapasztalat?

  12. GorTen@GorTen: azert i5-ös proci van benne….

  13. Hmmm, miért nem lehet a FaceTime is ingyenes…?

  14. Nekem megvan a Facetime beta, még ingyen töltöttem le az Apple honlapjáról, most is tudom használni, és az új gépeken is telepítve lesz, akkor miért fizetős?

    2006-os inteles Mac Minimen menni fog a Lions?

  15. Sziasztok!

    Honnan tudom megállapítani, hogy 64 bites-e a gépem? Egyébként tavaj áprilisban vásároltam márkakereskedésen.

  16. @Dagneross: A 2006-os Mac Mini még 32 bites procit használ, tehát ha a Lion 64 bites akkor sajnos nem fog menni.

    @Kohi: Ha tavaly vetted, akkor egészen biztosan 64 bites.

  17. @Mateo87:

    A Lion nem lesz ingyenes, de abból is lesz majd kedvezményes árú frissítőlemez ( ~ 8000 Ft) mint most a Snow Leopardból szóval emiatt nyugodtan megveheted a Pro-t most de ha megfogadsz egy tanácsot én most megvárnám az új MBP szériát (illetve annak Magyarországra érkezését, már ha itt veszed. Egyébként ez még nem a Lion-nal jön értelemszerűen) amit tegnap jelentettek be (hidd el, megéri!)
    (A másik hogy semmi eredetiségellenőrzés nincs benne (az OSX telepítőkben, serialt meg főleg nem kér, nem Windows) szóval meg lehet majd a Lion telepítőt szerezni “máshonnan” is vagy kölcskönkérni 1 ismerőstől. 🙂 )

    A Windows-al ellentétetben az OSX-et probléma nélkül lehet frissíteni egyik kiadásról a másikra, nem muszáj clean install-t csinálni, egyszerűen beteszed a telepítőlemezt, install és fél óra múlva már a Lion fogad úgy hogy mindened megvan ami a Snow Leopardon volt (appok, zenék, dokumentumok, stb., tényleg minden!)

    @H2CO3 :
    Ezen eléggé meglepődtem én is, ha már az i4-ben ingyenes, akkor meg miért kérnek érte pénzt? (Arról nem is beszélve, hogyha minden igaz, akkor a Lionban ingyen benne lesz, alapból)

    @Dagneross :
    Azért mert a béta egy tesztverzió, a Mac App Store-ban meg már a végleges van.
    Másik kérdésedre: Nekünk is van egy 2006-os Mac Minink, sajnos ez még nem 64 bites, mert Core Duo-s, de ebben a szériában cserélhető a processzor és lehet bele tenni egy bizonyos 2,0 Ghz-s Core 2 Duo-t is. (olvass utána neten, ha érdekel)
    (De azt nem szabad elfelejteni, hogy ennél a gépnél 2 GB a max RAM. Lionban lehet megkövetelik ezt minimumnak (akkor kicsit lassú lesz) vagy netán a 4 GB-et (akkor meg egyáltalán nem fog felmenni, bár ezt nem hinném mert Snow-nak 1 GB a minimumja, furcsa lenne egyből 4-re ugrani.)

    @Kohi : Alma menü -> About This Mac. A legegyszerűbb módszer: Itt ha Core 2 Duo-t ír, az már 64 bites. Ha sima Core Duo, vagy netán Core Solo, az még 32 bites.
    (Egyébként 2007-től minden Mac Core 2 Duo-s, tehát ha tavaly vetted újonnan (nem régebbi szériásat) akkor biztos, hogy 64 bites.)

    Nekem egyébként 21,5″ iMacem van (late ’09), várom türelmesen a Lion-t 🙂

  18. Üdv egy nagy segítséget szeretnék kérni a bölcs pro-któl… sikerült unánna nézés nélkül elcsesznem a telóm. Iphone 4 4.2.1 JBelt. Rátoltam a carrier fix 4.1-et és azóta a kis almás halálfej greenp0ison logo látható csak a képernyőn, DE az itunes látja, ép syncronizálom, és az iphone tool kits progival bele is tudtam mászni a könyvtárszerkezetbe. Olvastam sajna későn, h összeomlik a rednszer ha rátolják a 4.2.1-re a 4.1-es carrierfixet és ott azt is olvastam, h van megoldás, már ha jól értelmeztem léteziik megoldás restore nélkül, ami nagyon jó lenne.
    viszont én a 4.2.1-es telómon nem találom a CoreTelephony.framework mappát, nekem csak CoreTelephonyBypass.framewok mappa van…:S és abban semmilyen commcenter nincs…:( kérlek segítsetek hol találom a commcenter filet-t átírva ismét bejelentkezze a működő telóm, vagy mi a megoldás az én esetemben ha van restore nélküli megoldás?? 😮

  19. @K0jak: itt kell lennie a fájlnak: /System/Library/Frameworks/CoreTelephony.framework/Support

    ha nem találod, akkor restore.

  20. @Jadeye: nincs ilyen mappám

  21. @j-cool: Köszönöm a választ!

  22. Sziasztok,

    Van már normális 4.2.1 Jailbreak??

  23. @xtray: Hát sokat te sem néztél szét a neten!
    De, hogy válaszoljak is: igen, van!

  24. Perceken lent lesz Lion, alig várom, hogy kipróbálhassam! 🙂

  25. Ki fogja a keynote-ot tartani, ha Jobs most betegszabin van?

  26. iPhone 4 4.2.1-en hogyan lehet saját háttérképet berakni a gyári hátterek közé?Mi a trükk?Eddig a számozást kellett folytatni, de most az sem jó.Kiterjesztés .png, de nem jelenik meg a gyári között. Valaki tud segíteni?

  27. @i4user: Még annyit tennék hozzá a mondanivalódhoz, hogy szerintem a Lion 2GB RAM-al nem szabad hogy lassú legyen, hiszen akkor az Apple öngólt lőne a mostani 2GB-os bővíthetetlen RAM-mal rendelkező MacBook Air szériával.

  28. @j-cool: Igen ebben teljesen igazad van.

    Off: Mentsetek 4.2.1 SHSH-t (aki még nem tette volna meg), mert közeledik a 4.3!

  29. @i4user: igen, tessék gyorsan SHSH-t menteni…!!!

  30. sziasztok,

    most jailbreakeltem greenp0isonnal. mit tegyek fel a Cydia-ból, hogy a tört progik menjenek? A mobilinstall után lefagyott a szifon. most újraraktam, de még nem mertem feltenni.

    Kösz

  31. @i4user: köszi. igen, az új típusokat mindenképp megvárom.

  32. @Mateo87: egyébként azt gondoltam, hogy az új macbook pro-k érintőképernyővel is rendelhetők lesznek. nem csodálkoznék, ha a következő típusok azzal jönnének.

  33. Nagyon jó lett szerintem az új termékpaletta. De egy dolgot nem értek:
    Szerintetek miért van az SU procis Air-ben Nvidia 330M videokártya, és az i3-i5 ös 13as MBP-ben Intel HD?
    Szerintem mellétehettek volna egy NVidia Grafikus chipet is a HD mellé, és a fogyasztást is lehetett volna optiimalizálni. De ez csak az én véleményem, az Apple mérnökei csak tudják mit csinálnak., de azért szerintem dukált volna egy jobb vidi.


Add a Comment