fbpx Skip to content

Amennyiben már van a háznál egy gyerkőc, és persze ezt kombináljuk egy iPad jelenlétével, szinte kínálja magát a helyzet, hogy kihasználjuk az iPad nyújtotta interaktivitás lehetőségét. Rövid idő alatt felmerül tehát az olyan alkalmazások iránti igény, ami alkalmas lehet arra, hogy a gyerek szórakoztatása mellett oktatási célja is legyen egyúttal.

Gyermekeknek szóló alkalmazást megalkotni talán sokkal nehezebb, mint bármi más alkalmazást. Elvégre itt jobban oda kell figyelni arra, hogy nem lehet sem túl “lapos” az interakció, ugyanakkor nem is tehetünk bele kizárólag másodfokú egyenletekkel megoldható feladatokat. Egyszerűnek kell lennie, de mégis nagyszerűnek.

Ilyenkor a legtöbbek választása a tartalom és az interakció kombinációjára esik, és így születnek meg az interaktív gyermekkönyvek, ahol akár egy korábban már print formában is megjelent könyvből készül interaktív alkalmazás.

A Lolamesék a híradós bemondó, D. Tóth Kriszta könyvei alapján készült iPad-es gyerekkönyv, ami egyben hangoskönyv, rajzfilm, és játékokat is tartalmazó interaktív kiadvány:

Hogyan lesz a vizes palackból polárpulcsi? Mit jelent az, hogy szelektív szemét? Hol van az a Kukasziget? A négyéves Lola kérdései kifogyhatatlanok. A nagysikerű Lolamesék közül ez alkalommal megismerhetjük, hogy hová lesz a hulladék, mit csinálnak a műanyag palackból és hogy miért kell szétválogatni a szemetet. Az interaktív multimédia-könyvet lapozgatva a szerző felolvassa a szöveget, a történet megelevenedik rajzfilmen is és a kicsik öt kreatív játékban újra találkozhatnak a mese legfontosabb tanulságaival: kitakaríthatják a játszóteret, szétválogathatják az otthoni hulladékot, megkereshetik a különbséget képek és hangok között egyaránt, és Lolát is átöltöztethetik.

Akinek van a könyv célcsoportjának tekinthető gyerkőce, biztosan hamar átlátja, hogy ezzel az iPad-es gyerekkönyvvel ideális esetben kihúzható lehet akár egy Budapest-Szeged távolság is az autóban. No persze ez természetesen teljesen gyerekfüggő. 🙂

A hangoskönyvben a jobb felső sarokban található hangszóróra bökve D. Tóth Kriszta olvassa fel a mesét, és ilyenkor az alkalmazás automatikusan az új oldalra lapoz, ha az következik. A felolvasás bármikor megállítható, ha ismét a hangszóróra tappintunk. A lapozás egyébként a már megszokott módon működik, egyszerűen csak el kell húzni a következő oldalt, vagy visszahúzni az előzőt.

Az iPad fekvő helyzetében érhetjük el a rajzfilmet és a játékokat. A rajzfilm közel 8 perc, és animált formában meséli el a könyvet, ami után a játékokban már a történetből megismert dolgokat kell alkalmazni azok megoldásához, hogy például melyik szemetet melyik kukába dobjuk. Ha nem jó kukát választunk, a szemét visszakerül a képernyőn elfoglalt helyére, és hanggal is jelzi a gyerkőc számára, hogy nem jó helyre akarta dobni.

A játszótér megtisztítása esetén sem mindegy, mit akarunk kidobni, hiszen a labdák vagy kisautók nem számítanak szemétnek. Ha megtaláltuk, és kidobtuk az összes szemetet, még meg is tapsolnak minket, Lola pedig már le mer csúszni a csúszdán.

A kiadványnak tehát szórakoztató mivolta mellett komoly oktatási célja is van, segítségével a gyerkőc játékosan találkozhat a környezettudatossággal, és azzal, hogy mindez miért is fontos.

Az alkalmazás ára $2.99 / 2,39 € tehát nagyjából 700 Ft. De ha megnézünk egy átlag gyerekkönyvet, nem kapunk 1000 Ft alatt szinte sehol semmit (a Lolamesék könyvként olyan 3000 Ft körüli áron kaphatóak), viszont a print változatokból hiányzik az interakció.

***

A karácsony alkalmából most a Sanoma Budapest Zrt. segítségével játszhattok a Lolamesék iPad alkalmazásért! A játék nagyon egyszerű. Küldjetek nekünk e-mailben olyan képeket, ahol a saját kis gyerkőc játszik az iPad-del! Lehet régi, de lehet most készült fénykép is. Az email tárgya legyen Lolamesék játék. Karácsonykor 3db redeem kódot fogunk kisorsolni a beküldött képek között, és a legjobb képek felkerülnek a szifon.com karácsonyi postjába is. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Ezeket a magyar appokat nagyon jó látni! Talán nem túlzás azt mondani, hogy a magyar fejlesztők kezdték nagyon jól megfogni az iPad adta lehetőségeket ilyen téren…

  2. Áldott, békés karácsonyt kívánok a blog szerkesztőinek!

  3. 3 éves a fiam vettem magamnak egy ipad-ot amit ő használ. Kész vagyok!!! Most vehetek majd magamnak egy másikat? Megvárom az ipad2 őt…. Már küldöm is a fotókat a fiamról…

  4. “ugyanakkor nem is tehetünk bele kizárólag másodfokú egyenletekkel megoldható feladatokat.”… 😀 harmadfokúak is kellenek bele? 😀

  5. @Kohi: én úgyszintén! 🙂

  6. Hol az untethed jb karácsony van:d

  7. @németh bálint: Türelem JB-t terem 🙂

  8. Ja és késik az óra …

  9. Fotó elküldve! 🙂

  10. Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!!!


Add a Comment