fbpx Skip to content

Manapság már sok mindent tudunk irányítani az iPhone- vagy iPadünkről. Ehhez egy BlueTooth- vagy WiFi-adapterre van szükség az adott eszközben, és persze egy alkalmazásra. Mi lenne akkor, hogy egy 4 rotorú helikoptert irányítanál a telefonoddal? Nem leírást, hanem élménybeszámolót szeretnék adni erről az eszközről, amiről az ember vagy hallott már, vagy nem. Azért a legtöbben már olvastak róla, de még nem tapasztalták vagy tesztelték élőben.

Első körben leszögezem: az Ar.Drone-t nehéz irányítani. Legalább 2-3 nap gyakorlás szükséges a szobában, védett körülmények között, mielőtt kivinnénk. Amikor az ember a kezébe veszi, egy rendkívül könnyű, habszivacs valamit érez. A helikopter legnehezebb pontja a középen lévő akkumulátor, ami maximum 20 percet bír. Miután kivettük a dobozból, el kell dönteni: kint vagy bent szeretne vele repülni az ember, mivel kétféle “tetőt” adnak hozzá. Zárt térben van egyfajta körvonalas védelme az eszköznek, de nyitott térben ugyanez nem használható, mert bármilyen szellő elfújja. A helikoptert minden esetben hozzá kell igazítani ahhoz a helyhez, ahol reptetni szeretnénk, ezzel megkönnyítve az irányíthatóságát.

Miután ezeket megtanultuk, kezdődhet a játék! Az iPad-del rácsatlakozunk az AR.Drone beépített WiFi-hálózatára, majd elindítjuk az alkalmazást. Beállítjuk amire szükségünk van, és megnyomjuk a “szállj fel” gombot! 🙂 Erre a Drone reagál, és kb 20cm-rel a föld felett elkezd lebegni. Ez az alap állapot. Ha meglököd, visszaáll. Ha aláteszel valamit, feljebb száll. Tulajdonképpen magabiztosan tart egy állandó helyzetet.

Az AR.Drone-t többféleképpen is irányíthatjuk. Lehet az iEszközünkbe épített giroszkóppal, de lehet csak a kijelzőn látható virtuális gombok nyomogatásával is vezérelni. Azért a giroszkóppal történő irányítás jóval látványosabb, mert amerre döntöd az iPhone-t vagy iPad-et, arra dől a helikopter is! 🙂 20-30 perc alatt már egy alap szintet el lehet sajátítani. Aki szereti az ilyen dolgokat, rögtön imádni fogja. Mi napokig repülgettünk vele erre-arra. Természetesen nem olcsó játék. Alap estben 88.800Ft -ba kerül, és persze nem árt hozzá egy plusz akkumulátor, esetleg tartalék alkatrészek. Jelenleg itthon az iszervizpont.hu végzi a hivatalos szervizét. Ezt is érdemes feljegyezni.

Azt gondolom, az Ar.Drone az árához képest megéri. Korántsem a legolcsóbb játék az iPhone-hoz, de kétség kívül a legjobb! Aki teheti próbálja ki, vagy vegye meg. Jelenleg a stylebolt.com , xms.hu , starking.hu boltokban is megvásárolható!

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. Egész jó 3 hete kiprobáltam. De nagyon drága :S !!!

  2. Akármennyire is jó játék, 89+ ropit nem ér meg.. De ha lesz lehetőségem, biztos kipróbálom, mert nagyon tetszik. Csak hát az ár.. :/

  3. a videóban hol voltatok, ahol valami winfofos konferenciát tartottak?

  4. @gerike73: Először tanulj meg írni, utána majd lehet kritizálni is.

  5. Sziasztok tudom nem idevágó de van 1 vodás iphone 4em 4.2es rendszerrel melyik redsnowal lehet jailbrakelni ha tudtok küldeni linket azt megköszönöm.

  6. Engem az érdekelne, hogy igaz a 6 méteres hatótávolság? mert akkor az nem sok :S

  7. Meg pl mi történik ha elveszti a jelet? automatikusan leteszi?

  8. @Jhonny88: Szedd le a legújabbat… De egyenlőre csak tethered jailbreak van 4.2.1-re… Tehát kell a sz.gép az újraindításához…

  9. @b3nz0: 50m az igaz 🙂

  10. Engem meg az érdekelne, hogy XMS-be nem lehet véletlenül kipróbálni, mert ot csücsül egy a Mac Pro tetején.

  11. MMint minek az újraindításához?

  12. @Jhonny88: az iPhone ujrainditásához. a tethered ezért rossz, mert gép kell a készülék ujrainditásához…

  13. de ez csak akkor kell ha lefagy vagy ilyesmi nem?

  14. csak annyi kérdésem van még ,hogy a gépen belül hol kell újraindítani?előre is köszi

  15. @Jhonny88: Ott lesz, hogy: Just boot tetherd right now. Ezzel inditod ujra és kész

  16. köszi

  17. @Jhonny88: Nem, hanem bármikor ha kikapcsolod és utána megpróbálod bekapcsolni. Akkor le fog fagyni az alma logónál és nem fog betölteni kivéve ha a redsn0w “Just boot tethered right now” opciójával bootoltatod.

  18. Hehh, 2:05-től a munkahelyemen repked az Ar.Drone 🙂

  19. annyi a rossz benne h ami kamerák rajta vannak azokal nem lehet felvenni videot ! am hatotávoság 50 m ahogy a kedves admin is mondta 🙂 de a magaság max 6 nem ??? mert h van benne magasság érzékelö (azthisszem )

  20. Hát ez nagyon tetszik! Kár, hogy iPhone4 után már nincs rá pénzem.:(

  21. nagyon zsír!

  22. Én ma egész nap röpködtem vele! Naggggyon állat!
    Ami kicsit furcsa,hogy az érzékenységállítással nagyon csínnán kell bánni,mert ha túl fel van húzva, kicsit irányíthatatlan. iPad-el irányítottam, úgy nem is kell ránézni a gére, hogy merre van, minek megyek neki.
    Ami viszont ellene szól, és a cikkben is említést tesztek róla,hogy elég hamar megadja magát az 1000mAh-s akkuja…ami kb 30 perc körül van.
    Szóval pótakksiK kellenek ide, nem egy db! 😀

  23. Ez király! 🙂

  24. Melyik BKF-es órára vittétek be?

  25. Egy-két észrevétel:

    Minden elektromotoros modell úgy van kitalálva, hogy kb. 20-30 percet repüljön, mert a motornak ennyi idő egészséges. Lehet bele pótaksit venni, lehet velük többet repülni egyszerre, de nem ajánlott. Jó, ha a motor lehűl egy kicsit, ezzel növeled az élettartamát.
    Az ára nem sok (arányaiban), ha megnéztek egy 4 rotoros (quadcopter) helikopter modellt, akkor ti is le tudjátok vonni a következtetéseket. Nem lehet iphone-nal irányítani őket (tehát nincs bennük wifi), nincs rajtuk kamera, és több “tető”.
    Én még nem próbáltam, de szívesen megtenném. Azért érdemes előtte szerintem egy 8.000 forintos egyszerűbb, 3 csatornás (le-fel, előre-hátra, jobbra forog-balra forog) helikopter modellel kezdeni (az AR.Drone kb. 4 csatornásnak felel meg, mert jobbra-balra dől is, ha jól tudom), és utána ennek a drágának nekiugrani. Az is igaz viszont, hogy akkor talán nem erre költ az ember, hanem inkább egy több csatornás, bonyolultabb helire.
    Bocs a hosszabb fejtegetésért, de talán segítettek az infok.

  26. Még többet is kifizetnék érte ha rendes minőségben tudna fotót készíteni a kamerájával, a videó meg hab lenne a tortán!

  27. “az Ar.Drone-t nehéz irányítani. Legalább 2-3 nap gyakorlás szükséges”

    Egy igazi RC helikopteren hetekig/hónapokig tanul az ember. És először csak szimulátoron (ha van esze). És azok csak 6-8 percet bírnak (egy motorral, nem néggyel), ha nyomja nekik az ember, nem 20-30-at.
    Biztos jó lehet, szívesen kipróbálnám én is, de egyetértek Glaucussal abban, hogy ennyi pénzért inkább egy kissebb, de igazi RC helit. Nekem egy T-Rex 250 van, az is kb. ennyibe került, ha összeszámolom, de azt szerintem nem unja meg olyan hamar az ember, és több élményt tud nyújtani.

  28. @gabeszg: A tanárnőből ítélve gazdmatek 1-re 😀

  29. A repülési magasság változtatható vagy tartja a magasságot egy állandó értéken?

  30. @CooBy:

    DE azt nem lehet szifonnal iranyitani es nincs rajta kamera! 🙂

  31. @Ombika: 😀 LOL 😀
    Ez igaz! Mindjárt el is adom, és veszek helyette egy Drone-t. 🙂

  32. Hi Mindenki. Én vettem egy Ar Done-t. Leírom jó és rossz tapasztalataimat:

    írtam egy email-t a forgalmazónak, hogy tudnék venni stb.. Megadták a legközelebbi eladónak az elérhetőségét. Nagyon megörültem, mivel szállítási költség nélkül kaptam kézhez a terméket, személyes átadás, átvétel volt. Ez nagyon pozitív volt nekem. Jöjjön a rossz:

    1. Nem volt originált amit kaptam. Gyári doboz, a gép is fóliás volt, viszont az aksi, nem volt fóliás. Youtube-n van az Ar Done csatornán van egy videó hogy mit tartalmaz a csomag, hogy néz ki. Nekem az aksi nem volt fóliás, minden más korrekten megvolt. A videót természetesen ahogy szokott lenni utólag találtam meg. Őrültem mint majom a xxxx. Nem foglalkoztam én pecsétekkel, zárjegyekkel. Örültem hogy megvan.
    http://www.youtube.com/watch?v=kDSN8nUuRkA&list=ULT7LfqcIGvc4&playnext=1

    2. Gyári zárjegy fel volt vágva (Mondván hogy a magyar nyelvű leírást bele kell tenni) a Cseh forgalmazó pecsétje volt a gyári zárjegyen. Szerintem ez kamu, mivel a magyar nyelvűt külön is át tudom venni, egy pdf fileben emailba is tökéletes, de ezért felvágni a gyári zárjegyet …. Mindegy bele mentem mert már kíváncsi voltam a gépre.

    3. Az aksi 8 percet bír ki. 3 töltés után sem tudott 9 percnél többet. Egy helyben járattam akkor sem ment többet. 4 töltés után beraktam a gépbe felvitte a plafonra irányítatlanan volt leesett majd a kereszt ( alváz ) kettétört.

    4. Nagyon jó, hogy a firmware állandóan minden indításnál vizsgálja hogy van-e jobb. Ha igen frissíti. Ez nagyon pozitív! Nagy élmény, én még több pénzt is kiadnék érte ha tudnám hogy olcsók hozzá az alkatrészek. Lehet hogy venni kell egyet alkatrésznek:)

    Véleményem: Garanciába nem tartozik az, ha leesik és eltörik. De ha irányíthatatlan?

    Nagyon jó kis gép nagyon szeretem, de nagyon sokan panaszkodnak a fórumokon hogy nem foglalkoznak a support-al. Nincs jó kommunikáció. Nem jó a párbeszéd a cég és a kliensek között. Én ugyanezt nem mondhatom el, mert skypén leírtam a problémámat a Cseh forgalmazónak, azonnal odaszóltak a Baros u. szervizbe már várnak hogy vigyem el.

    Ha vissza lehetne tekerni az időt akkor nem venném meg, mivel 300 usd az ára kb. 8 perc x 4 alkalom túl nagy ár. Sokan ugyanezt írják az angol fórumokon!!!! Az irányítást megtanulni gyerekjáték. Nekem 4 perc múlva simán ment. Nem nehéz. Viszont az a baj, ha magától felmegy a plafonra vagy oldalra döl felmászik az oldalfalra ledarálva a szobanövényeket és leesik a földre összetörik. Youtube tele van ilyen filmekkel. Röviden nagyon törékeny.

    Kiadtam magamból amit akartam. Holnap viszem a http://www.iszervizpont.hu/ aztán majd meglátjuk. Aki kíváncsi rá szívesen megmutatom élőbe is.

    Az http://www.iszervizpont.hu/ nagyon rendes, már várják a gépet, Kíváncsi leszek hogy mi lesz a folytatás. Remélem happyend. Majd beszámolok.

    http://www.youtube.com/watch?v=k7CSDVOfufU

    Jó kis Daft Punk zenét a youtube letiltotta….


Add a Comment