fbpx Skip to content

Jelenleg a Windows MarketPlace-en nincs AngryBirds 🙂

13:10 Alapvetően a Silverlight ugyan az a telefonon, mint a Desktop-on. Jelenleg még csak most tanuljunk a használatát, de rendkívül produktív és usefull alkalmazásokat lehet vele készíteni. Sajnos jelenleg Magyarországról nem lehet a Marketplace-re regisztrálni. Kikerülni sem lehet. Egyelőre vége a Live-nak. Ha még lesz érdekes dolog, akkor visszatérünk.

13:02 A Windows Marketplace picit felhasználóbarátabb. Konkrétan elmondják, ha problémájuk van az alkalmazással, loggolnak stb…

12:57 Jelenleg metro UI-ról beszélnek. A lockold képernyőt mutatta be, hogy milyen egyszerű kinyitni a telefont. Nem kell semmi slide to unlock simán feltoljuk a képernyőt, s ezzel elérjük a menürendszert.

12:54 Aki Silverlight fejlesztő az Windows Phone 7 fejlesztő is, ez 90%-ban igaz. Különbség: Más a platform más a felhasználói élmény, mint a desktop-on. A windows Phone 7-en a Silverlight 4 helyett a 3-at használjuk.

12:52 Velvárt András – Silverlight fejlesztőből Windows Phone 7 fejlesztő

12:50 Trial? Kell-e nekünk a Trial? Szinte minden alkalmazásnak van trial verziója. A marketplace támogatja. Könnyű érvényesülni rajta.

12:49 Figyeljünk a fejlesztésnél oda, hogy kontrolláljuk a betöltést. Ez minden platformra igaz. Progress bar stb…

12:46 Figyeljünk oda a “Cloud” -ra. Nem mindig az a jó, ha a Cloudban dolgozunk. Az alkalmazások 90%-nak nem szükséges ez a rendszer. A legtöbb esetben amíg a Cloud tölt nem annyira használható az alkalmazás. Oda kell figyelni a Design-ra! Nem minden esetben jó a fekete háttér :). NE bízunk az emulátorokban. Az emulátor sebessége = a telefon sebességével. Optimalizáljunk telefonra. Szükségünk van egy telefonra.

12:41 A Cocktail flow windows 7 alkalmazásról beszél a fejlesztő. 4.7 átlag értékelést ér el az applikáció. 3 hétig fejlesztették a programot, és a Microsoft már felajánlott rá egy összeget. Kicsit könnyebb dolgozni ebben a környezetben, van elég tér az alkalmazáshoz. A hivatalos induláskor már bent volt a marketplace-ben.

12:36 Orosz Bálint fog most beszélni ismét a Windows Marketplace-ről. A kolléga Mac-es 🙂 “Minek nekem még egy platform?” Miért ne? A Microsoft nem egy hagyományos Microsoft terméket hozott ki, hanem egy fiatalos új eszközt. Tulajdon képpen megnézte a 2 legnagyobb riválisát, és eldöntötte mire van szüksége a mai emberiségnek.

12:30 A Windows Phone 7-ről itt írtunk korábban, ezekről a funkciókról beszélnek most is, marketplace, alkalmazások, stb: http://szifon.com/2010/10/25/windows-phone-7-hasznalnam/

11:00-12:00 között a Symbianról “Svédasztal” van, a következő témákkal (ezek minket annyira nem kötöttek le): Michelberger Roland (Symbian C++): WakeUp – Egy díjnyertes app története; Mészáros-Komáromy Gergely: Qt és a Symbian átjárhatósága; Váradi Zsolt: bada: Mítosz és valóság – példákon át. A következő téma, amiről írni fogunk, az 12:00-tól a Windows Phone 7 lesz.

10:18 Kozák Tamás nagyon szépen elmagyarázta mi kell ahhoz, hogy nyereséges legyen egy AppStore-os Applikáció! Dizájn, reklám, és persze maga az alkalmazás. Köszönjük a sok-sok információt!

10:04 Kaptunk pár statisztikát, a legfontosabb alkalmazásaik pl: Forggy Jump a US store-ban #2 helyet ért el. Azonban semmit sem mondtak arról, hogy mennyit kerestek ezzel, illetve Magyarországon elértek-e vele sikereket. Miért nem értek el itthon sikereket? Tamás elmondta, hogy kell 1-1 olyan alkalmazás ami ihletet ad, és persze számok. Lehet-e nyereséges az alkalmazásom?

10:02 Az icon az ami először megfogja a vásárlót a néven kívül. Nagyon nagyon fontos, hogy az ikon ugyan csak önnmagához beszéljen. 57×57 pixelbe lehet csak gondolkozni. Rendkívül fontos a dizájn.

09:57 Az Invictus nevéhez köthető a Froggy Jump, ami egy Doodle Jump-hoz hasonló játék, és ingyenes. Példaértékűnek tartják ők is a Rovio alkalmazásait, említette az Angry Birds-t ő is. Az a baj, hogy a legtöbb fejlesztő nem száll be az erős fejlesztők mellé a konkurenciaharcba. Nagyon fontos, hogy az alkalmazás neve egyszerű legyen.

09:56 Kozák Tamás az Invictustól arról beszél, hogy milyen stratégiákat érdemes követni az AppStore toplistáira való bekerülésre.

09:48 Nem mindig érdemes a beépített megoldások használata, például TableView esetén érdemes egyéni cellákat használni, mert túl sok adat esetén a görgetés akadhat. Jó példa erre a Twitter app, a gyári TableView esetén már több tucat cella esetén is akadhat, de egyedi cellák esetén több száz cellánál sem akad.

09:43 Ha van egy jó alkalmazásunk, de nem használunk megfelelő UI-t, akkor kudarcra lehet ítélve az alkalmazás, ugyanakkor még egy kevesebb funkcióval rendelkező alkalmazás is lehet sikeres, ha megfelelően tetszetős az abban használt UI.

09:41 Vége Milán előadásának, most Kátai Imre következik az egyedi UI elemek fejlesztéséről. Az ő nevéhez köthető többek közt a CoverFlowHD alkalmazás.

09:39 Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magára az alkalmazást, mert egyrészt a felhasználó érzi, hogy foglalkozunk az alkalmazással, illetve ha frissítjük az alkalmazást, újra belekerül a “What’s New” kategóriába.

09:38 “Keep it simple”: legyen egy valamire jó, de arra a legjobb. Legyen minőségi a felület, nézzen ki esztétikusan. Nem kell az adott alkalmazást a végtelenségig fejleszteni, ha van egy használható, vállalható változat, adjuk ki.

09:35 A hét irányelv, ami az Apple szerint nélkülözhetetlen: 1. nyújtson megfelelő élményt grafikailag; 2. legyen innovatív, használja ki az adott hardver lehetőségeit; 3. legyen jól tervezett, ne legyen nehézkes; 4. legyen integrálva az összes elérhető eszköz, gyorsulásmérő, GPS; 5. legyen optimalizálva; 6. legyen internet-ready, használjuk ki, hogy bármikor bármit küldhetünk vagy fogadhatunk az interneten; 7. “beszéljen” a legtöbb felhasználó nyelvén. Ettől még nem lesz sikeres, de ezek nagyon fontos elemek.

09:31 Már bárhol létre lehet hozni jó terméket, de nagyon fontos az előállítás minősége, a termék dizájnja, a felhasználói interakció tervezettsége, illetve a service design.

09:26 Követni kell az Apple 7 irányelvét ahhoz, hogy sikeres legyen az alkalmazás.

09:25 Elég egy kis csapat, és pár hónapos kemény munka ahhoz, hogy egy megfelelő alkalmazást be lehessen küldeni a Store-ba. Sok fejlesztő van jelen, szinte minden Store-ban vagy Marketplace-en van valakinek alkalmazása, ugyanakkor kevés a sikeres alkalmazás.

09:20 Korsós Milán, MobilPiknik/Kitchen Budapesttől az iOS fejlesztési élményével kapcsolatban fogja tartani az előadását, hogy mennyire fontos ez a sikerhez.

09:15 Szabó Gergely – Webisztán:

Köszönjük.

09:00 Jelenleg nagyon drágák a fejlesztések. Rendkívül drága egy iOS app fejlesztése Magyarországon. Kevés még a sikeres app. Leginkább iPhone-ra fejlesztenek a magyarok.

08:58 Mi a helyzet Magyarországon? Nagyon nagyon kevés magyar Android alkalmazás van jelenleg itthon, jelenleg a Telenor próbál lépni ez ügyben, náluk sem iPhone sem iPad nincs. Sajnos továbbra sem látjuk azt, hogy ha valaki vesz egy Android telefont a közeljövőben lesz elég magyar alkalmazás.

08:53 Manapság már csak érintőkijelzőre érdemes fejleszteni, sokkal több lehetőség van benne. Nem elég ha csak letöltik az alkalmazásodat, sokkal inkább használják folyamatosan azt. Ez rendkívül fontos. Megfelelő Platformra megfelelő funkciókat építsünk fel. Minden platform-ot uralni kell! Nem szabad csak csak iPhone-ba gondolkodni.

08:50 Ritka aki csak mobilera fejleszt, de webre nem. Most már a fejlesztőknek is oda kell figyelni a marketingre. Enélkül nem tudják eladni az alkalmazásaikat. Reklám kell.

08:45 Hol tartunk ma? A mobile és notebook kezd összefonódni. Pl iPad egy billetyüzettel, kb akkora mint egy Macbook Air. Lassan a MacAppStore-ban elérhetjük ugyan azokat az iOS alkalmazásainkat, amiket a mobiltelefonunkon használunk.

08:42 AppStore: Szeretjük az AppStore-t, biztonságos, könnyű telepítés, kontrollárt környezet. Teljes mértékben kielégítik a vágyainkat. Az AppStore szép, gusztusos, ezért vásárolunk benne, mert megtetszik, amit elénk raknak. Tegnap a Google bejelentette, hogy a Crome böngésző/operációs rendszerből alkalmazásboltban, alkalmazásokat tudunk vásárolni. Crome Webappstore?

08:38 AppStore, MarketPlace, alkalmazások jelentek meg 2003-hoz képest. A weben is ugyan az történik mint a mobile platforme-okon. Mint egy bevásárlóközpont. Vásárolunk vásárolunk. Hasonló körülmények között találkozunk ugyanazokkal az alkalmazásokkal.

08:35 Fogott valaki a jelenlévők közül MessagePad-et? Mi történt? Mi a különbség a mostani iPad és a régi Apple termék között?

08:30 Szabó Gergely kezdi az előadás sorozatot. Tulajdonképpen arról fog beszélni, hogy “mi érdekelheti a fejlesztőket” Kicsit áttekintést fog nyújtani azzal kapcsolatban, hogy mik jöttek ki az elmúlt évben, mi jöhet 2011-ben. Első sorban az iPhone megjelenéséről fogunk beszélni. Forradalom van!

08:11 Becsekkoltunk 🙂 Most várjuk, hogy @hh (Szabó Gergely) ténylegesen elkezdje a konferenciát.
“Mit kezdjünk egy összezsugorodott laptoppal?”

Ma egész nap a PCWorld által szervezett Mobile Developers Day-en veszünk részt. Igyekszünk majd bejelentkezni időközönként. Mi nagyon kíváncsiak vagyunk a konferenciára, kövessetek minket Twitteren és Facebook-on.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Arról a fotóról jut eszembe, amin a csávó markolja az iPadjét. Menjetek egyszer be a BKF Rózsa utcai épületébe körülnézni. Sorozatos orgazmus Applebuziknak!
    Minimum 150db!!! 21.5 iMac, egy 27-esről tudok a mi termünkben, és vagy 30 iPad tulajdonos diák, az iPhoneokról már nem is beszélve, abból legalább a suli felének van legalább egy…szóval nagyon sok:)

  2. Mennyi kocka egy teremben 😀

  3. Még mindig az AppStore zártságával van a baj, meg a fejlesztés nehézségével.

  4. a 12.57-es bejegyzés az valami vicc? 😀 jó, szép és eredeti, de szerintem egyszerűbb a csúszka balról jobbra húzása. meg szerintem így könnyebb véletlenül feloldani.

  5. Off:
    Kint van az infinity blade meg a dungeon hunter 2 🙂

  6. Ha valakit érdekel ,van egy eladó Moshi Glaze Xt tokom origi ,dobozában olcsóbban( ma vettem ,de mire hazajöttem itthon is várt egy)

  7. OFF!
    Bocsi elore is.Internet Tethering kapcsan lenne gondom.van egy laptopom es win7van rajta es mac(ideneb10.5.8)es az a gond hogy hiaba installalom fel a megfelelo wifi card drivert a mac nem ismeri igy sem fel.ezert probalkozom ezzel.letoltottem a cydiabol egy progit iphonemodem a neve de ott is azt irja nincsen wfif kartya installalva.otlet hogy tudnek internetet varazsolni a macre ugy hogy az iphoneom az modem??
    elore is koszonom es bocsi meg1x.
    Aren

  8. Hali!
    iPhone 3Gs-en 4.1 szoftver alatt hogy kell a HDR-t aktiválni? JB van.
    Másik kérdésem, hogy a Hd videófelvételt még mindig sok munkával átírással lehet csak megoldani, vagy van rá program? Köszönöm!

  9. Sziasztok
    Lehet hogy nem illik ide ..de akkor is!!!
    Erről nem tudok sokat ezért lécci irjatok ha tudtok valamit
    Na szoval ha joltudom akkor az androidon(én pl egy samsunk galaxy S-el találkoztam) van olyam progi/app/valami amivel ha joltudom az összes mindenszart az appstore-bol ingyen lehet leszedni..
    Ha ez igy van akkor ezt Pista miért hagyja?? Vagy miért élösködő az android??
    Lehet h tudatlan vagyok de ez tényleg érdekelne 😀 előre is köszi 😀

  10. nem feltétlenül a témához kapcsolódik inkább a szöveghez.
    DE ha nem megy az angol helyesírás akkor írj magyarul!

    usefull? új melléknév vagy inkább useful? esetleg HASZNOS 🙂
    annyiszor láttam hogy angol szót használtok / nálsz és utána leírod magyarul, de akkor miért nem írod egyből magyarul?

    nem akarok szőrszálhasogató lenni, csak ez néha irritálni tud egy kicsit 😀

    köszönöm 🙂


Add a Comment