fbpx Skip to content

Egyszer elgondolkoztam azon, mennyire isteni telefon ez az iPhone, mennyire hasznos, kitartó, és persze szép – és összeírtam azokat a dolgokat, amikre hála ennek a csodálatos készülnek, már nincs szükségem. Kb. 500.000 forintot, és pár kilót helyettesít ez a telefon. Lássuk is mikre gondolok:

1) Blackberry – Régebben (az első iPhone 3G-m előtt) egy BlackBerry Curve 8300-ast nyomtam, neteztem, e-mailezgettem, egyszóval internetelérésre használtam, néha-néha beszéltem is rajta. Nagyjából meg is voltam vele elégedve, csak nem volt meg az az igazi okostelefon feeling.. Jó volt, szép volt, csak hát nem az igazi. Aztán egy szép napon, 2008 augusztusa körül meg is jött az első iPhone-om, egy fekete iPhone 3G 16GB. Na, azok voltak a szép idők.. 😛

2) Telefon – lásd feljebb.

3) iPod – Ugye az iPhone-nak van egy beépített iPod funkciója. Tökéletes a célra, nincs is többe szükségem az iPod nano 3G-re.

4) Nuvi GPS – Beépített GPS-el, egy Maps alkalmazással, és megannyi turn-by-turn app-el az AppStore-ba, mindig hasznos, ha ottvan a kocsiban. Nincs szükség külön GPS-re.

5)  PSP – Hát igen, az AppStore tömve van a jobbnál jobb játékokkal, csak hogy említsek párat, amit használok: Angry Birds, Rat on a Scooter XL, FruitNinja, AirportMania, BirdStrike, DoodleJump, FIFA 10, FingerBalance.. (aki teheti ezeket vegye meg, tényleg megérik a pénzüket!)

6) Nintendo DS Lite – Ezt odaadtam a tesómnak amikor megvettem az iPhone-t. 🙂

7) Digitális Kamera – Hát mitmondjak, nem szeretném pl. a testvérem esküvőjét az iPhone-al fotózni (főleg nem egy 2G-vel) :D, de mindennapi célokra átlagon felüli eszköz!

8)  Flip Video Camera – Ilyenem is volt.. valamikor. Az iPhone 3GS tökéletesen helyettesíti a Flip-et, nagyobb tárhellyel, beépített editorral, és akár még fel is tölthetem a videóimat YouTube-ra.

9) Amazon Kindle – Bizony, az e-book olvasó cucc. Sokan inkább iPad-et használnak ehelyett, de számomra az iPhone 4-em is tökéletesen megfelel egy-egy fejezet elolvasására, mondjuk a vonaton.

10)  Rádió – Nincs szükség 500 ft-os kínai kisrádióra. Mint feljebb írtam, lehet a netről steam-elni, vagy van pár alkalmazás is rá. (1, 2, 3)

11) Ébresztőóra – Az iPhone-nak van alapból Clock alkalmazása, és megannyi tök jó ‘Alarm Clock ‘ app is az AppStore-ban.

12)  Hordozható TV – Nem gyakran használtam, leginkább hosszabb utazások alkalmával, de ha valakinek van MobilTV előfizetése a T-nél, vagy ingyenesen járt a Phone-hoz (szintén a T-Mobile jóvoltából), akkor sokkal kényelmesebb és jobb, mint egy kisTV.

13) Hangfelvevő – Ott a  Voice Memos app, és szintén megannyi AppStore app.

14) Számológép – Matekórán nagyon jól jön, bár mondjuk nem nagyon szokták engedni, de ha otthonfelejtem a nagy-számológépet, akkor a célnak tökéletes!

15) Iránytű – pl. Túrázás alkalmával tökéletes!

16) USB Pendrive – Jailbreakelt iPhone esetén még ez is megoldható, (USB Drive, howto) ráadásul még az erre szánt hely is csökkenthető, bővíthető!

Ezek voltak az én feleslegessé vált dolgaim, ha nektek hasonló esetben valami feleslegessé vált iPhone/iPod touch vásárlás után, osszátok meg velünk a kommentekben! 😉

Olvasd el a hozzászólásokat is

51 Comments

  1. Ez az USB Pendrive hogy is működik?

  2. GPS-szel, appal, iPhone-nal

  3. @Hasi: Cydia -> USB Drive

  4. itunes kell hozzá és ott ha fel van rakva a pendrive progi alul meg jelenik az appoknál egy plusz ablak és ott már rá jösz magadtól is

  5. bkv menetrend, távirányító (pc, alkalmazások, itunes…)

  6. psp azért elég netszes téma!
    mert azért játékélmény 100%,hogy a psp-nél van.és mivel a psp viszonyítunk így ne feledjük el,hogy a fruit ninja,angry bird (ami van pspre is) mind érintő képernyős játékok.
    mondjuk egy god of war,split/secund,resistance,vagy fifa-pes..mind veri az iphone-t:)
    szóval psp sztem külön kéne kezelni

  7. Hangológép, metronóm, zseblámpa, fordítógép….

  8. Naptár, zenefelismerő (shazam, mindig jól jön!!), skype msn facebook a suliban, és persze az életem 😀

  9. Kötekednék a cikkíróval – szerintem a fenn felsorolt érvek nem támasztják alá az iPhone logikus választását. Miért fizetnél ennyit, és miért szopnál jailbreakkel meg itunes-szal, ha kevesebbért más készülék ugyanezt tudja? Nézzük csak:

    1) Blackberry – “Nagyjából meg is voltam vele elégedve, csak nem volt meg az az igazi okostelefon feeling.. Jó volt, szép volt, csak hát nem az igazi. ”
    Zéró logika az érvelésben, dehát iPhonet nem a racionális gondolkodású emberek vesznek (én se tartozok közéjük 🙂 ) A Blackberry emailkezelése a mai napig verhetetlen, és gépelésnél jó az ergonomikus billentyűzete is.
    2) Telefon – ezt egy 12 éves mobil is tudta már.
    3) iPod – ez a pont jogos, főleg ha rácuppanik az ember az ipod kezelhetőségére.
    4) Nuvi GPS – ez is jogos, de emiatt nem muszáj iphonet venni.
    5) PSP – azért a kezelhetőséget nem lehet összehasonlítani, a PSP tényleg jó.
    6) Nintendo DS Lite – lásd PSP komment

    7) Digitális Kamera – ez sem indokolja az iphonet, lehetett volna más telefon is.
    8) Flip Video Camera – ezt is tudja más telefon.
    9) Amazon Kindle – ezt is tudja más telefon.
    10) Rádió – “Nincs szükség 500 ft-os kínai kisrádióra.” Ahol nincs térerő vagy wifi, ott a kínai kisrádió agyonveri az ájfónt. FM rádiót miért nem bírtak belerakni?
    11) Ébresztőóra – ezért sem indokolt az iphone.
    12) Hordozható TV – ezt is tudja más telefon.
    13) Hangfelvevő – ezt is tudja más telefon.
    14) Számológép – ehhez végképp nem kell telefon
    15) Iránytű – a töltést nem igénylő iránytű sokkal alkalmasabb egy túránál.
    16) USB Pendrive – közel nem olyan egyszerűen és jól használható mint egy pendrive.

    Ezek alapján egyetlen pontban értek egyet a cikkel, az ipod integrálása valóban jó dolog, bár annak idején már a Motorola L7-re rá lehetett hackelni egy ugyanilyen alkalmazást.
    Viszont ami tényleg fontos, és valóban az iPhone-nak való feladat:
    17. dolgozat-írásnál tökéletesen lehet puskázni a nagyítható és éles képekről, akár fotózva, akár PDF-be scannelve használod fel a tananyagot. Ezt másik telefon nem tudja ilyen jól megoldani.
    18. végtelenül felhasználóbarát felület (iOS)
    19. fagyás és akadozásmentes működés
    20. recsegésmentes összeszerelés.
    21. hatalmas szoftverpiac

    Na ezek azok, amiért érdemes az iPhonet választani a versenytársak helyett!

  10. hello azt szeretném tőletek kérdezni hogyha most 3.1.3 van a telómon akkor hogy tudom megcsinálni hogy ne 4.2 re hanem a 4.1 re frissítse??? vagy csak a legújabbra lehet?? :S fontos lenne a VÁLASZ

  11. Nem trollkodás képpen, de azért megnézném, hogy a vonat utad közben végig élvezhetően hallgatsz-e rádiót… 😀
    Nem tudom melyik vonal, de pl. Kelenföld-n általában nem volt 3G, mindig edge-re váltott, így meg kicsit darabos…:)

  12. Igazad van Tocso de ha 1000 psp-t ajánlanának az iphonom-ért akkor sem adnám :D:D:D

  13. @Polllen: sose mondtam, hogy vonatozas kozben hallgatok radiot.. :DD

  14. @sandor86: nem is arról van szó..

  15. Hi.
    En rakerestem az usbre a cydiaban de nem talalja.milyen repo alatt erheto el?vsgy tud vki mas progit ami igy mukodik es az installouson is fent van?
    Koszonom!
    Aren

  16. mellesleg a cikk nem arról szól, hogy milyen termékeket vált ki 100%osan az iphone, hanem, hogy ő személyesen milyen eszközöket hagyott el miatta

  17. Külső hőmérő: nemrég láttam azt az app-ot, ami a gps helyzetedhez legközelebbi meteorológiai mérőpont hőmérséklet adatát mutatja: lestoppolom a videót az iPhone távirányítóval, és megnézem a fotelben ülve milyen kint a hőmérséklet…

  18. Szia mate6,
    Letoltod a 4.1 et vhonnan es azt rakod fel. Nem muszaly a legfrissebre frisditeni. A baseband is frissul majd szal vigyazz ha unlock-ot akarsz

    Udv

  19. Hogy lehet használni távirányítót iphonon a tévéhez

  20. Sziasztok,

    Előre is bocs az offért.

    T-mobile-ba hivatalos függetlenítést kértem iphone 3gs-re. Azt mondták 2-3 munka nap.
    Valaki megtudja mondani, hogy az itunes mit fog majd kiírni? Vagy esetleg semmit se fog jelezni, hogy gyári független lett? (most jelenleg ultrasn0w-al van függetlenítve ez nem kavarhat be?)

    Válaszokat előre is köszi.

  21. nekem most ugyv an hogy 6.15.00 van rajta de a 3.1.3 mer 4.1 ről tedték valahogy vissza akkora ha shift + update re megyek és ráteszem a 4.1 et akkor marad a 6.15.00 vagy melyik baseband lesz rajta?

  22. @mate6:huzd le a 4.1 es firmwaret valahonnan, es a itunesban shift lenyomasaval tallozd be a fajlt amit lehuztal… udv

  23. @mate: elvileg marad, de ha nem akkor meglehet oldani, hogy 06.15.00 legyen

  24. @Coyote82: amiket felsoroltal, azok tenyleg “iphone-nak valo feladatok”, csak nem helyettesitenek semmit.. most nem azt irtam le, hogy az iphone miert jo, hanem azt, hogy miket csereltem le ra.. nem egeszen ertem ezeket a “ezt is tudja más telefon.” dolgokat. mielott kotekedsz gondolkodj!

  25. Na aki azt irja h iphone helyettesit egy pc-t annak grat. Megneznem h pl egy 100oldalas szakdolgozatot hogy irnal meg vele.. Ettol fuggetlenul imadom en is, de tulzas lenne allitani h mindent helyettesit.en is errol netezek,sőt ezt a kommentet is errol irom de ez akkor is egy telefon..

  26. Az iPhone majdnem teljesértékűen helyettesít egy laptopot.

  27. @PetiP: azért írtam, hogy _majdnem_. De pl. ha sok gépelésről van szó: fejleszteni tökéletes (amíg sz. gépen nem volt meg a fejlesztői környezetem, addig a szifonon csináltam a programírást).

  28. Gps enyhén szólva is bóvli kategória. Az iphone biztos nem helyettesít semmilyen gps készüléket.

  29. Bocs az OFF-ért! SOS! Szifon 4 01.59.00 jailbreakelt unlockolt,4 hónapos semmi baja nem volt tegnap kezdődött a baj! Jut eszembe Volt 4 frissitenivalo a cydiaban és én rakapcsoltam! Rá egy pár órára eltűnt a hálózaton carrierrel együtt! Ki-bekapcs aztán minden ok! Ma egész nap jó volt aztán itthon kerestem egy helyet a GPSen és úgy lefagyott hogy alig bírtam kikapcsolni! Kép hang feláll és No Service! Nem tudok telefonálni!!! Wifi muxik fel órával ez elott meg az applestorebol letöltöttem 2 bekas játékot! Ide jutottam 30 evesen bekakkal ugralok egy jatekban! Ahogy kiprobalnam látom sehol térerő! Airplane mód on- off! Aztán meg kiírja invalid SIM! Agyam elszáll! Mi folyik itt? Hat működött egész nap! Mi a fax baja van? SOS! Hardver reset vagy mi legyen?!? Ja! At&t- volt a pára! Carrierre kiírja O2 de network sehol! Másik 3GS szifon működik! Segítsetek!

  30. @Flash: Már miért ne helyettesíthetne? A képernyője elég nagy, és rendelkezésre áll egy csomó szoftver. Én az IGO-t használom, és még magyar is. Teljesen jó, igaz, én egy külső bluetoothos GPS antennával használom.

  31. @Flash: “mindig hasznos, ha ott van a kocsiban” -> tehát nem váltja fel, csak néha jól jön 😉 De ha itt tartunk akkor az autókban mégis milyen navigáció fut ? iGo, Navigon ? aham. És kinézetre elég hasonló ? aham. Hmmm… Átállítottad a GPS frissítési idejét 3 mp-ről 1 mpre ? (Mert nem mindegy, hogy mennyire fogja stabilan a jelet).
    Jó akkor nézzük másképp. Adott egy Nokia N97, illetve egy iPhone 3GS. Helyszín: szabad ég alatt. Hidegindítás először az iPhone-al: 12 mp alatt feláll. Nézzük az N97-et: 5 perc eltelik, semmi reakció..
    Valljuk be, azért egy budapesti csúcsforgalomban elég jól jön ha az iPhone egyből navigálásra készen áll 10 mp alatt:)

  32. Megoldottam a problemam! Adtam eloszor egy network rresetet de az szart sem ert! Utana nyomtam egy gyari visszaallitast es lass csodat muxik, de ujra be kell lonom a kutyut. Na most megveregetem a vallam!
    . Viszont tudok telefonalni!!! Nekem mondjatok parasztgyereknek hogyan javitsam aszifont! Ha’ tomitest cserelek oszt fuj! 🙂
    Na most igen boldog vagyok!!! Lehet nyitok egy javito muhelyt! Nem kell semmi csak egy kalapacs es megjavul a gep!!! 🙂
    Ennyit az SOS segitsegrol. Koszonom szepen! Nyugodtan lehet kerdezni!

  33. PSP vs iPhone harc érdekes, de a specifikációk is érdekesek:)

    PSP: 480×272 felbontás 4,3″
    iPhone: 480×320 felbontás 3,5″ de az iPhone 4-nek hála 960×640 3,5″ !!

    PSP: MIPS R4000 alapú mikroprocesszor 333 Mhz(32bit)
    iPhone 3GS: ARM Cortex A8 CPU 600 Mhz és PowerVR SGX GPU
    iPhone 4: 1 Ghz-es A4 chip

  34. Tian: ami azt illeti, egy nokia 5800 5-10 masodperc alatt jelet talal, az iphone 3g-m percek alatt sem, ha kinkeservesen talal is szabad eg alatt 5 perc alatt, seta kozben elveszti, gyakorlatilag teljesen hasznalhatatlan.

    egyebkent ez az egesz cikk komolytalan. kb annyirol szol hogy valami szerencsetlen megprobalja megmagyarazni maganak hogy miert volt jo neki hogy tobbszazezret kidobott egy telefonra. a felsorolt 16 dolog majdnem mind nevetseges. aki komolyan azt hiszi hogy egy iphone kompromisszummentesen helyettesit akar egy psp-t, akar ds-t, akar digitalis kamerat, az nagyon el van tevedve. meg a telefonalast sem helyettesiti amilyen elbaszott antennaja van.
    a felsorolt dolgokbol kb csak ezek azok amiket viszonylag kompromisszum nelkul helyettesit:
    iPod
    Ébresztőóra
    Hangfelvevő

    ezeket meg barmelyik 200 forintos telefon is tudja. a tobbi 13 felsorolt dolgot pedig vesz eseten tudhatja de hogy barmelyikuket teljesertekuen helyettesitene, az eros tulzas.
    es igen, iphone-om van nekem is, ettol meg nem szabad ilyen elfogult cikket irnia senkinek.

  35. @scarface: Az lehet:) De én egy N97-et vettem példaként. Még régen pl azért vettem N82-t N95 helyett, mert jobb volt a gps-e, máshova helyezték el a vevőt, és persze a xenon vaku is nagyon jól jött az esti fotózáshoz 🙂 amit eléggé hiányolok a mostani mobilokban.
    Másrészt meg, a 3GS-ben teljesen más chip van, mint a 3G-ben. Nyílván a 3G-ben rosszabban teljesít, de én eddig nagyon elégedett vagyok a 3GS-el. Lekopogom. Tényleg sokat használom és én is meglepődtem hogy az iGo-val mennyire jól kommunikál. Rosszabbra számítottam, elvégre egy telefonról van szó, de helytáll a próbákon:)

  36. Hát azért manapság egy mobilnál megemlíteni fícsörként a számológépet, ébresztőórát,hangfelvevőt az durva….

  37. @Tian: Tegyük hozzá, hogy a PSP ezzel az elavult hardverrel a mai napig felveszi grafikában a versenyt az iphone-al…. Játékélményben meg agyon is veri.

    iPhone szerintem semmit se tud tökéletesen…
    Nekem is volt, eddig az összeset használtam, de valahogy mindig visszatérek a BlackBerry-hez.

  38. Scarface neked miert van szifonod? Miert villogsz vele? Sokan vannak vele ugy hogy kiadtak tobb tiz husz ezret egy iPhone- ert es lehet nem engedhettek volna meg maguknak, de bantja a lelkiismeretuket. Akkor mi van? En sem ertek hozza, én is csak ismétlések vele, fogalmam sincs mire tudom meg használni (alap funkcion kívül) En 2 het kokemeny munkaval megkerestem az arat és tudtam volna hova rakni a penzt de orulok neki es kivanom masnak is hogy oromet lelje benne!!! Szerintem meg jo a topic! Mindegy ki miert vette meg es mindegy ki mire hasznalja! Jo es kesz!
    Kis kiegeszitovel tökéletes ODB2 autó hibakod olvasó és hibatarolo torlo kütyü! Motor diagnosztikat is vegezhetsz vele! Lehet vele pénzt keresni! Visszahozza az arat!

  39. Valaki tud jó bluetooth programot amivel lehet fájlokat küldeni fogadni???

  40. Csirkejozsi, Tian:

    Azért, mert pontatlan. A térkép navigálás meg csak-csak, de sebességet nem tud mérni pontosan. Nekem 3gs van és próbáltam vagy 4-5 progit, mindegyikkel pontatlanul mért. Egymás mellett volt az iphone és egy gps a kocsiban. Jelentős az eltérés, illetve az iphone lassú is. Napokig szórakoztam vele, mert én is le akartam cserélni a gps készüléket, de nem alternatíva. Külföldi fórumok is tele vannak a gps pontatlanságával, tehát ez nem egyedi probléma.

  41. Jaj, minek erről cikket írni. Manapság minden teló 1000 dologra használható. Az iPhone-os tábort sajnos sokan önimádónak tartják és az ilyen post-ok csak táplálják ezt.
    Normális cikket vagy semmilyet!

  42. @rossifumi: hiába kérdezi meg bárki újra és újra, 4.1 óta nincs rendes program erre.

  43. Flash:

    Akkor nézd a sebességed a műszerfalon. Nem igazán értem miért jelent ez problémát. Egyébként nekem anno a 3G-m max 5km/órát tévedett ami jelentéktelen. Bejártam vele egész európát. Ha ennél nagyobb az eltérés, (amúgy egy gps készülék is simán téved ennyit ) amit kétlek, akkor meg vidd szervizbe a készüléket.
    Amióta a 4est használom még ennyi “problémám” sincs a gps-el. Pillanatok alatt feláll (akár épületen belül is) pontos, egyszóval tökéletes.

    a psp-t védőknek:

    A PSP-t egyenlőre valóban nem veri, de ez is csak idő kérdése. Nov 9.-én az infinity blade megjelenése után kiváncsi leszek a véleményekre. Ráadásul ez csak az első komolyabb játék lesz. Szóval szerintem egy éven belül le is hagyja a sony handheldjét. Legalábbis a hardware megvan hozzá. Már csak a programozókon és a kiadókon múlik (ők meg dolgoznak is serényen)

    scarface:

    kétlem, h iphoneod volna. különben tudnád, h semmi gond nincs az antennával és nem trollkodnál itt 😛

  44. 21.-re valaki?

  45. @nemszamit: egy restore szükséges, a restore végén lesz független. de ezt el kellett mondja a T-mobile is.

  46. @Jadeye:
    bocsesz ezt nem tudtam

    @ivanv:
    hát igen a psp-t lassan lenyomja az iphone játékélményben de jön a PSP2
    azt már nem fogja…

  47. @Jadeye: Hát ezt nem mondták. Köszi a segítséget most már független a telóm!! 🙂

    ÜDv

  48. Megmondom őszintén, szinte mindenre lehet ezt a kis kütyüt használni, de nekem ami a legfontosabb, azt már feljebb említették, ez a puskázás… hát akármelyik órán lehet róla puskázni, még írni sem kell, csak lefényképezni 😀
    Jön a tanár van rajta a tetején a pánik gomb, megnyomom lerakom és ha megnézi miaz, mit lát?! Egy telefont aminek sötét a kijelzője, ha megkérdezi minek az, mondom hogy időt nézni, és kész… amennyi karón átsegített… ez felbecsülhetetlen 😀

  49. Az elején én is azt gondoltam, az iPhone-om majd helyettesíti a DS-t de azért ez az ujjal való nyomkodás még mindig csak néhány játéknál jön be igazán, szóval pár hónap után bizony visszaszereztem az öcsköstől a kis dupla kijelzős masinát:D

  50. Nagyon jó ez a pendrive dolog, már régóta keresek valami hasonlót! Végre nem kell DVD-t karcolni, ha elfelejtek pendrive-ot vinni! 🙂


Add a Comment