fbpx Skip to content

Üdv!

Gondoltam én is írok egy leírást arról miket használok. Egy iPhone 4 készülékem van, nincs jailbreakelve, 4.1-es iOS van rajta.

Igaziból 3 oldalnyi app van, az utolsón csak a stocks és a voice memo van, amiket gyakorlatilag soha nem használok.

Első oldalon a gyári appok vannak, 3 kivétellel:

iDisk – MobileMe szolgáltatás, fájlokat lehet syncelni az accountra, amik akárhonnan elérhetőek lesznek.

iStudiez Pro – Egyetemre kifejezetten jó kis app, lehet benne frankó órarendet csinálni, oktatókat, tantárgyakat beállítani,  ZH-kat, vizsgákat naptárszerűen beleírni. Mindig jelez 1 órával órakezdés előtt, kiírja, hogy hol lesz, melyik tanárnál, melyik teremben és milyen óra. ZH-k, vizsgák előtt hetekkel szól. Ezen kívül az osztályzatokat is bele lehet vinni, ami külön jó, mert én személy szerint el szoktam felejteni, hogy állok egyes tárgyakból.

Wolfram Alpha – Nem hiszem, hogy sokaknak kell bemutatni, a http://wolframalpha.com kliense, matekhoz használom, mert gyorsan bele lehet írni akármit, és kiszámolja, ábrázolja, stb. Ezen kívül átváltásokra is jó, akár mértékegységekről, akár pénznemekről van szó. Folyamatos netkapcsolat kell hozzá, 3G vagy wifi.

Második oldalon a leggyakrabban használt appokat tartom, játékok nélkül.

MetrO – Tömegközlekedés megkönnyítésére alkotott program, elég nagy múlttal. A világ nagyvárosainak – így Budapestnek is, – de többek között Eger, Debrecen is benne van – teljes tömegközlekedési menetrendje benne van, tudsz két megálló közötti utat terveztetni, vagy van lehetőség location alapú bemérésre is, akkor megmondja, hogy hova sétálj, és onnan hova tovább.

Navigon – A T-Mobile által ingyenes GPS szoftver, nem hinném, hogy különösebben be kell mutatni. Az zavar csak benne, hogy kizárólag akkor beszél az app magyarul, ha a telefon nyelve is arra van állítva. De mivel a magyar fordítást elég érdekesen oldották meg szerintem, ezért angolon hagytam.

BpMenetrend – Míg a Metró-ban nem lehet külön az adott járatok menetrendjét nézni, addig ebben igen. Leginkább indulási idők kikeresésére szoktam használni, ugyanis egy csomó megállóban vagy szét van firkálva a menetrendes tábla, vagy már el is lopták.

SmartCity – Azért szedtem le anno, hogy kiváltsam vele a Metró-t, de azért nem lehet egy lapon említeni a kettőt. Funkcióját tekintve hasonló, de egy csomó járat nincsen/hibásan van benne, ráadásul valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag időnként fagy. Már iPod Touchon is fagyott, tehát nem hiszem, hogy a készülék problémája. Cserébe interaktívabb, mert mutat google maps térképet is, de azért annyira nem megbízható, mint a MetrO, szóval engem vitt már félre.

Facebook – Valószínűleg mindenki ismeri.

Icebird – Twitter kliens, elég letisztult felülettel, ráadásul gyors mint a villám.

Dropbox – iDisk ingyenes alternatívája. Kevesebb a tárhely, de cserébe ingyenes, ebből kifolyólag az ismerőseim közül is elég sokan használják, tehát a mappamegosztások szempontjából gyakrabban használom mint az iDisket.

iMenetrend – Máv menetrend, szerintem ezt sem kell bemutatnom, volt már az oldalon róla cikk.

iBooks – gyári, gyakorlatilag PDF olvasáshoz használom csak.

Pocket Universe – Bár a rövidítést elég érdekesen oldották meg, egy elég jó augmented reality hobbicsillagász program. Tehát este van, elindítod, GPS-en belövi, hogy hol tartózkodsz, kamerát meg ráirányítod az égre és kirajzolja a csillagképeket/bolygókat/holdakat, amit akarsz, és beállítasz neki. Lehet kerestetni adott égitestekre is, ilyenkor 4 nyíl jelenik meg a 4 irányban a képernyőn, és világítva mutatja merre mozgassad a készüléket. Ha valami érdekesebb esemény (meteorraj, stb) van, azt is jelzi, kirajzolja a várható pályát, illetve „odanavigál” hogy normálisan láthassad.

Shazam – Zenefelismerő, szintén elég népszerű, nem hinném, hogy be kell mutatni.

LED-Torch – A beépített Led-vakut lehet vele bekapcsolni.

GraphCalc – Magyar fejlesztésű függvényábrázolós számológép, matekos órákra kifejezetten jól jön. Anno még Touchra szeretem be ingyenes appként, azóta fizetős lett, de bőven megéri a pénzét, nem egyszer volt hatalmas segítség.

iHandy Level – Vízmérték, most hogy végre egyenes az iPhone háta, meg oldala, még használni is lehet :).

Remote – Volt már róla szó, iTunes Távirányítás.

Skype – Ezt sem hiszem, hogy be kéne mutatni, skype kliens.

Harmadik oldalon vannak a játékok, valamit a ritkábban használt appok.

Pinball HD – Flipper az iPhone 4-re, gyönyörű grafikával, és jó játékmenettel. Lehet landscape módban is játszani, ilyenkor fix nézetből átlátod az egész asztalt, de ha „normálisan” fogod a telefont akkor a golyót követi a kamera. Természetesen támogatja a régebbi iPhone-okat is, de tudtommal elsősorban a nagyobb felbontású, új készülékre csinálták.

FlightControl – Ez is elég népszerű játék, repülőket kell navigálni a leszállópályára, van benne multiplayer, wifi és bluetooth megoldásként egyaránt.

Cut the Rope – A mostani sláger-játék. Az Angry Birds alkotói készítették, gondolom sokan ismerik. Az a lényeg hogy minél több (3 a max) csillag megszerzésével kell a cukrot a kis békaszerű lény szájába jutattni. Persze a pályák a vége felé már elég nehezek, de marhajó játék. Ráadásul a jövőben update formájában jönnek még hozzá újabb pályák.

Catan – A népszerű társasjáték iPhone változata. Gyakorlatilag egy az egyben megcsinálták a társast a telefonra, lehet többen játszani (sajnos csak 1 készüléken), vagy gép ellen. Nem egy mostani app, ezért sajnos nincsen felkészítve a retina displayre, tehát nem a legszebb játék, az biztos. Cserébe a fantasztikus játékmenet kárpótol. Remélem update keretében megcsinálják nagyobb felbontásra is, valamint egy wifi/bluetooth multiplayer támogatás nem lenne rossz (gamecenterrel tök jól meg lehetne oldani).

I Am T-Pain – AutoTuneolni lehet vele a hangodat, társaságban ökörködésre kiváló. Sokan nem tudják, de live streamingeli a cuccot az app, amit a Globe menüpontban akárki meghallgathat, tehát bénázás előtt ajánlott airplane módba rakni a telefont, ha nem szeretnénk azt, hogy rajtunk röhögjön a fél világ. Ha unatkozok simán szoktam keresni magyarokat, akik ezzel játszanak, és megmondom őszintén, rommá szoktam röhögni magam.

Sky Burger – Hamburgereket kell összerakni, mindig megadott recept szerint. Fentről esnek le az alapanyagok, és azokat kell összeszedni a készülék mozgatásával. Ha kész vagyunk, jöhet a zsömle teteje, és következő pálya.

FarmVille – Farmville kliens.

Youtube – Gyári youtube app.

Find my iPhone – Ugyancsak MobileMe app, a többi iOS-es kütyüt lehet nyomon követni vele.

iShred – Gitárprogram, elég jól beállítható, vannak benne alapból népszerűbb számokra hangolt gitárok. Unaloműzőnek kiváló.

Epic Citadel – Techdemo az unreal engine iPhone-os változatáról, semmi extra.

vTie – Ha valamiért nem sikerülne megkötni a nyakkendőt, vagy valami új módszerrel szeretném megcsinálni, akkor jól jön ez az app. Lépésről lépésre bemutat több nyakkendő-kötést.

Tilt to Live – Giroszkópos játék, multija elég jó. A telefon döntögetésével ki kell kerülni a kis piros ellenségeket, fegyvereket lehet felvenni, stb. Elég szórakoztató.

TV24 – TV-újság, arra szoktam leginkább használni, ha valami olyan fontosabb műsor vagy műsorok vannak valahol, akkor jelezzen. Ezen kívül lehetne böngészni a csatornák ajánlatait, de én személy szerint inkább ezt az alertes funkcióját használom.

Két fontos és jó program kimaradt az értékelésből, és nincs is a telefonomon. Ennek az az okat hogy elég régen vettem meg, még Touch-ra, egy ideig nem használtam őket ezért le is lettek törölve. Azóta az apple valami rejtélyes módon elfelejtette, hogy én ezeket megvásároltam, és csak úgy tudnám letölteni, ha megvenném őket megint.  Ebben az ügyben még mennek a levélváltások, de nem igazán a gyors reakcióidejükről híresek a cégnél.

Ezek az Airmouse illetve AudioIn appok. AudioIn segítségével vezeték nélküli fülhallgatóként használhatjuk a telefont a számítógépünkhöz. AirMouse pedig az számítógép egerét, illetve billentyűzetét tudja távirányítani.

Ezeken használom én, remélem tudtam mutatni olyat, amit még nem ismertetek, de hasznosnak találnátok.

SeRapH

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Bocsi az Off-ért! Esetleg valaki tudna segíteni mi lehet a probléma, hogy a nem AppStore-ból vásárolt 😉 progikat nem tudom feltenni az iTunes frissítése óta? (2G, 3.1.3) Tudtok erre megoldást?

  2. Nagyon köszi SeRapH! Jó írás, van benne pár hasznos amit nem ismertem 🙂

  3. Eddig bírtam, de most már muszáj szólnom: a cut the rope-ot NEM az angry birds fejlesztői csinálták! A két fejlesztőcsapat: Rovio és ZeptoLab. Mindkét játékot a Chillingo terjeszti, az igaz.
    Egy könyvkiadó sem egyenlő egy íróval…

  4. @RKing03: Amennyire én tudom, az új iTunessal van vmi gond ilyen téren, de az JB-s (jelen esetben tört) appokkal volt.
    Annyit megpróbálhatsz, hogy felteszed a ht tp : //cydia PONT hackulo PONT us repóból az appsync 3.x et. és talán úgy megy.

  5. A nyakkendős progi nagyon tetszett bár tudok kötni 🙂 Köszi, jó progik…

  6. már vártam, h mikor említi vki az iStudiez progit, mert nagyon jó – nekem meg nem volt időm írni 🙂

  7. Köszi, idáig számomra ez volt a legjobb “Milyen programokat használok” cikk, több hasznos programot is találtam. 🙂 Grat! 🙂

  8. @Peet91: Beza, ezzel én is így vagyok! Nagyon sok jó progi van.
    Apropóóó!! Frissitették a BpMenetrend progit, és nagyon jó lett!! BKVsok Próbáljátok ki!

  9. Pls HELP!!!!
    Iphone 4em van.. installoussal töltöttem le a progikat és minden kurvajó..
    de itunes nem tudja leszedni a telóról a progikat és így nem tudok felrakni se képket se zenéket itunes-al… mert megszakítja a syncet … pls help

  10. Ugyan nem iPhone-on, de régóta használom a magyar TMC-t. Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Napi szinten kb. 250-270 eseményt látok adásban, és főleg a reggeli és délutáni dugókban nagyon jól használható. Volt olyan, hogy útközben a forgalom változása miatt többször áttervezett, hallgattam rá, és nem bántam meg.
    Már többször jelentettem be én is eseményt a Dugóvadász vonalon keresztül, amit ők üzemeltetnek és az kb. 1 percen belül megjelent nálam is :). Az úfelbontásokról szóló információkat ők is a Fővinformtól és az Útinformtól vásárolják , úgyhogy ne lepődjünk meg, ha azok nem mindig pontosak, állami cégről van szó…
    Szóval nem tudom ez az iPhone-on milyen, és egyáltalán tényleg a TrafficNav-e a szolgáltató, de nekem bevált a TMC. Szerintem érdemes közvetlenül tőlük érdeklődni.

  11. Hali.

    Kellene egy kis segítség, adott az alábbi hibaüzenet: “itunes could not backup the iphone because a session could not be started with the iphone”

    Ezt azután kaptam hogy snowbreeze 2.0.2, 3.1.2-ről 4.1-re, 3G-t. Már töröltem a régi backup-ot, átállítottam Time Zone-t, és semmi, futtattam adminisztrátorként, semmi. Valami ötlet hogy mi lehet a probléma megoldása?

  12. @sanya: Bocsánat, ezt nem ehhez a bejegyzéshez akartam írni…

  13. Mondjuk SeRapH netes előéletet ismerve, nem is csodálom, hogy frankó cikket hozott össze, rengeteg hasznos cuccal.

    Lassan én is megírom az enyém, mert találtam még olyan programokat amik nagyon hasznosak, de még senki sem említette őket.

  14. Kifejezetten hasznosnak talalom ezt a beirast!
    Ha lehet akkor nem irna valaki a iStudiez Pro-ról egy bovebb leiras? Etalon jo a progi csak nem tom hasznalni 🙂
    Elore is koszi!

  15. nem tud valaki alternatívát az AudioIn-re, mert sajnos néha, legalábbis nálam, bár nemtudom mi lehetne a gond, akadozik a hang!?

  16. @fazek88: a másik oldalon egy átfogó leírás készült az iStudez Pro alkalmazásról:
    http:/ /…….. /archives/20739
    Regisztrálni kell? Pfffff…..Folyamatosan ellent mond magának ennek az oldalnak a vezetője…

  17. @fazek88: Október 2-án

  18. Üdv valaki tudna nekem segiteni hogy mért nem tudom feltölteni az iphone4 röl a hosszabb videokat a gépre elmegy 100% ig aztán azt irja hogy nem tudja felteni kihagyás!Ha nem jo helyre irtam a kérdést akkor bocs ujj vagyok!

  19. @Naturaqua:

    Köszönöm szépen de én csak ezt az oldalt ismerem… 🙂 (és meg is vagyok vele elégedve) 🙂
    De azért tényleg köszi!

  20. Nagyon jól összeálított cikk, sok alkalmazás tényleg nagyon hasznosnak minősül.

  21. Van egy icam nevű tök jó progi! Az otthoni imac webkameráját használva tudok belenézni az otthoni lakás képbe, de be kell, hogy kapcsolva legyen a gép. Nem tud valaki olyan progit ami távolról be ill ki tudja kapcsolni a gépet? A netawake csak otthon tudja bekapcsolni a gépet de ennek nem látom sok értelmét. Olyan kellene amit a nyaralás közben is tudok használni. Mondjuk 3g-n. Ja és a teló négyes 4.1rendszerrel.

  22. Persze sleepből sleepbe.

  23. @Tibusz
    eleg sok online lehetoseg van wol-ra (wake-on-lan).
    Pl dslreports.com -on megadod a geped ip cimet, MAC cimet es mar kuldi is a wol csomagot.
    Ha nem fix az ip-d, akkor pl. a dyndns.org-on lehet sajat domaint csinalni.
    Ha van routered akkor pedig mindenkepp port forwardingot kell beallitani az UDP 9-es portra a wol miatt.

  24. az mitől lehet srácok, h felraktam az ‘I am t-pain’ appot és elindítom, fekete képernyő és ki is lép egyből? :S a legújabbat raktam fel 1.6-os , ha jól emlékszem. remélem tudtok segíteni 🙂 (3gs, 4.1, limera1n)

  25. @szyszy: @szyszy: Köszi a segítséget, de sajnos nem vágom még ezt eléggé. Ha esetleg tudnál segíteni benne, megköszönném. Skype: tibesz

  26. Én letöltök minden szir-szart de a listádon mentem végig és vettem meg őket sorban mert alig ismertem párat és tök hasznos mind! Kösz a tippeket, ez a legjobb eddig.


Add a Comment