fbpx Skip to content

Aki lemaradt volna a tegnapi keynote-ról, az itt nézheti meg (illetve hamarosan fent lesz majd az iTunes-ban is, ahonnan szokás szerint ingyenesen lesz letölthető):

Most néhány mondatban összefoglalnánk, miről is szólt a tegnapi event, milyen tetszetős vagy esetleg bosszantó változásokat mutatott be Steve.

iLife ’11

Láthattuk, hogy végre megújult az iLife. Rá is fért már egy kis vérfrissítés, mert az iLife ’09 óta nem jött rá semmi nagyobb horderejű újítás. Steve a keynote-ban az iPhoto, az iMovie és a Garageband újdonságairól beszélt, és mutatta be azokat néhány szemléletes példával. A legfontosabb talán, hogy mostantól az összes iLife alkalmazás támogatja a teljes képernyős nézetet.

Az iPhoto-ban lett új album készítő, vagy küldhetünk közvetlenül az alkalmazásból is emailt, bár erre manapság már egyre kevesebb szükség van, hiszen inkább mindenki megosztja ezeket a képeket valami közösségi oldalon. A Facebook-támogatás meg már korábban is benne volt az iPhoto-ban.

Az iMovie végre kapott egy rendesebb hangszerkesztőt, pár új videó-effektet. De a legfontosabb talán, hogy szinte mozi-jellegű trailereket is készíthetünk vele, ehhez több sablont is kaptunk. Csak bele kell húzni a megfelelő videókat a kiválasztott sablonba, módosítani az egyes feliratokat, és szinte percek alatt kész van a trailer.

A Garageband sem maradt ki a jóból, itt új gitár effekteket, illetve még több zongoraoktató leckét kaptunk, valamint került bele egy “Hogyan játszottam?” mód is, ahol azt mutatja, esetleg hányszor ütöttünk mellé, és azt is láthatjuk, hogyan fejlődünk. Jól használható funkció lehet még, amikor az egyik, kiválasztott sávhoz igazítja nekünk automatikusan a többit, például a dobhoz a többi hangszert.

A többi iLife alkalmazás egyelőre nem frissült, de persze ez nem jelenti azt, hogy nem is fognak. De egyelőre maradtak a régiben.

Az új iLife minden új Mac-hez ingyenesen jár. Akik pedig nemrég vettek Mac-et, azoknak csak a postázást kell kifizetni. Akinek meg már nem jár az ingyenes, annak $49 az upgrade.

Ráadásul az új iLife már tegnap óta elérhető. 🙂

Az új iLife-ról bővebben itt: http://www.apple.com/ilife/

Mac OS X 10.7 Lion

Hát ez egy érdekes mozzanat volt, több szempontból is. Steve kiemelte az iOS-t, és annak előnyeit, majd azt, hogy ezekből az előnyökből az OSX-nek is célszerű lenne részesülni. Így a Lion megjelenésével kissé megváltozik az Exposé, lesz helyette, vagy azt kiegészítendő a “Mission Control” (LOL -szerk.). Kapunk a már iOS alatt megszokott ikonos nézetet, mappákkal, szinte egy az egyben, ahogyan azt a telefonunkon láthatjuk (Launchpad). Ezeknek a funkcióknak egy része csak a multitouch-t támogató eszközökön fog működni. (Arról nem esett szó, hogy a Lion tudná-e majd futtatni az iOS alkalmazásait is, de természetesen semmi sem kizárt. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk jelenleg.)

Maga az OSX alapból támogatni fogja a teljesképernyős megjelenítést az alkalmazásoknál, ha tehát az ablakok bal sarkában a zöld gombra bökünk, akkor csak az adott alkalmazás tölti majd be az egész asztalt. Persze ehhez valószínűleg majd az is kell, hogy az adott alkalmazást is frissítsék erre a funkcióra.

A Lion-ról bővebben itt: http://www.apple.com/macosx/lion/

Megjelenését 2011 nyarára ígérték.

Mac AppStore

Az iOS eszközökön található AppStore sikere után már régóta várható volt, hogy megjelenik OSX-re is valami hasonló, ahol a Mac-es alkalmazásokat lehet majd megvenni. Steve a Mac-es AppStore-t nem tette függővé a Lion-tól, így az 90 nap múlva indul várhatóan, 2011 januárjában.

Működését tekintve szinte ugyan az, mint az iOS-en található társa, kiválasztjuk, mit vennénk meg, 1-click módszerrel megvásároljuk, és az ikon a desktopra ugrik, ahol az iOS alatt már megszokott módon elindul a letöltést és telepítést jelző csík, ami végigfutása után már használható is az alkalmazás.

Természetesen a Mac továbbra is ugyanannyira nyitott marad, mint eddig, tehát nem lesz szükség OSX-et jailbreak-elni, ez csak egy másik terjesztési modell. 🙂 A kérdés majd azon áll vagy bukik, hogy a nagy szoftvergyártók hogyan viszonyulnak majd hozzá.

A Mac AppStore-ról bővebben itt: http://www.apple.com/mac/app-store/

MacBook Air

Új generáció, két méret, még kevesebb csatlakozó, még nagyobb használati idő. A tegnapi naptól elérhető új MBA gépek 13 inch és 11 inch méretben kaphatóak.

A háttértár teljes egészében flash (nem cserélhető, nem bővíthető a felhasználó által), mint az iPhone vagy az iPod Touch esetén. Így lehetséges az instant on, az azonnali bekapcsolás készenléti állapotból. Méretként itt 128GB vagy 256GB választható.

A 11 inches készülékben nagyobb testvérével szemben nincs SD-slot, de 1 kg és 1366 x 768 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik, míg a nagyobbik pedig 13 inchen hozza az 1440 x 900 pixelt. RAM-ként 2GB van mindkettőben alapból, ez 4GB-ig bővíthető. A készülékekben sem optikai meghajtó, sem hálózati csatlakozó nincs, újratelepíteni is egy, mellé járó USB-kulcsról lehet.

A nagyobb 7 óra, míg a kisebb 5 óra munkát bír egy feltöltéssel, készenlétben mindkettő hozza a 30 napot.

Az új MacBook Air gépekről bővebben: http://www.apple.com/macbookair/

One more thing… 😉

Ugyan még csak beta, de ez is tegnaptól elérhető Mac-re! Nem az iChat-be épül, vagy nem azt frissíti, hanem külön alkalmazásként települ. Beta mivolta ellenére teljesen jól működik, de természetesen akadhatnak hibák. INSTANT GET! 🙂

A FaceTime for MAc-ről bővebben, illetve letöltés: http://www.apple.com/mac/facetime/

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Na ez a Maces FaceTime szuper 🙂

  2. MacBook Air lesz majd magyar billentyűzettel?

    A jelenlegi szériához lehet kérni?

  3. Hali !

    Egy kicsit off…

    Szeretném aktiválni a face timeot. De sehogy se megy.

    IP4 4.1 gyári független, Telenor szolgáltató

    Aki tudja hogyan kéne, legyen szives ossza meg! Köszi !

    Főleg Yadeye kollégára számítok! 🙂

    kisgyopi

  4. oktober 6-an vettem a macbook-omat. kivancsi leszek, hogy fogok olcsositott ilife ’11-hez jutni?!

  5. FaceTime hibátlan! Köszönjük! Hogy lehet kikapcsolni 4.1 alatt ezt az auto kiegészítést? Baromi idegesítő. :S

  6. beálitások általános bilentyűzet
    ———
    nah Liont nem tom miért ilyen hamar kellet bejelenteni de ok:D
    facetime jó ötlet
    Air arra jó hogy biztosítsd a társadalmi helyzeteted
    app store jó 5let
    iLife szép munka:)

  7. “Természetesen a Mac továbbra is ugyanannyira nyitott marad, mint eddig..”
    nálam ez a rész kiverte a biztit.

    Ettől függetlenül köszi, hogy összeszedtétek az infókat, jó volt még egyszer gyorsan átfutni rajtuk.

    Windowsos facetime is kellett volna, azzal tényleg tudnának robbantani videocset piacon.

  8. Köszi, Tocso!

  9. Sajti: Lesz facetime tudomásom szerint win alá is…

  10. Mekkora “vacak” ez a FaceTime… azt hittem a gyári iChat-be teszik bele, nem pedig külön program… Így nem sokat fog érni! :((((

  11. sztem win-re ne legyen
    az apple tulajon akik elérték a 16-17 évet már elég normálisok..
    most winre átraknák…huuu a sok WOW-os kutya-macska … nem kellene:)
    legyen ez a facetime a mién csak appleösöké:)

    és azt is megemlíteném ha már a kórnál járok ,hogy 12 éves gyeretnek ne legyen iPhone-ja!!! legyen neki egy szép kp500-a,ebben a kurva még nem való

  12. *korba:D

  13. Jadeye hol találtad az infót, hogy nyitott marad az osx az appstore mellett?

  14. Nem lesz az az 1.6 GHz kevés egy Mac-be? Tudom, mindössze 1 kg, és 2 centi vastag és 5 órát bír… De nem kéne mégis egy nagyobb proci?

  15. bocs tudom hogy off, de nem találja a kereső.. azt a cikket keresem amiben leírjátok hogy kell névjegyzéket és smst lemetnenteni, hogy ne backupból keljen. légyszi valaki dobjon egy linket!
    köszi

  16. Kell egy macbook. 😀

  17. @Sir Kassy: A többi screeshot-ot elnézve megölik az ichatet

  18. Sziasztok! Installoussal telepített, frissített szoftverek elindítás után kilépnek. Mi lehet a baj? (iphone 4 4.1)

  19. Lehet kicsit buta kérdés de honnan tom letölteni az iPhotot meg a Garageband-et? Kerestem AppStoreban is és Installousban is. Gondolom nem a cydiában van =).

  20. @WiC0: Azok Mac OS X-re vannak, nem iOS-re! 😀

  21. off! 🙂

    Helló Admin küldtem egy videó emailt kérlek nézd meg, és mond meg a véleményed.

  22. @iPhawnR: Jaaaa xDDD…Kössz…Az iMovieből gondoltam hogy ezek vannak szifonra is mert ugye az van XDDD… :$:$

  23. @manca99: Simán. Lesz egy cím, ahová el kell küldened a vásárlás számláját, meg online ki kell tölteni egy formot, és a végén ki kell nyomtatni egy igazolást, amit még a számla mellé kell tenni. Egyszer csak terhelik majd a számládat n Euróval, és pár nap múlva kapsz egy borítékot. 🙂

  24. 3. postra senkinek semmi ötlet? 🙁

  25. Gondlom tudod, de szifon.com repoból kell valamit letölteni, talán van neki külön fájlja, de lehet hoyg a telenor fix csomag javítja a problémát. próbáld meg az unstable repo-t is. Valahol láttam hogy van rá patch!

  26. Admin!:D A raktáros banneren, egy original iPhone van vélhetően 1.X-es ios-el és 3GSként feltűntetve! 😀

  27. @miv@cactusdev: remelm, hogy igy lesz.

  28. sziasztok valaki nem tudná belinkelni azt a bejegyzést amikor winscp át lehet irni a osx verzio számát sehol nem találom köszönöm


Add a Comment