fbpx Skip to content

A pto.hu egy érdekes cikket írt a tegnapi nap folyamán, érdemes átolvasni, és kíváncsi vagyok a véleményetekre is.

A tablet-ek piaca végre kezd felpezsegni az újabb modellek megjelenésével, érdemes tehát egy gyors körképben összegezni, miben lehet jobb választás az egyik gép a másikkal szemben. Kezdődött ugye azzal, hogy az Apple iPad-je az év elején valósággal berobbant a piacra az új platformmal, ezt követte a Samsung Galaxy Tab, amelyet az idei berlini IFA tech-kiállításon mutattak be, valamint a Blackberry hamarosan megjelenő PlayBook-ja, ami legutóbb szállt be a versenybe. A HP még nem hivatalosan bejelentett Slate tablet-jével is foglalkozunk, de ott csak a kiszivárgott infók alapján említjük a specifikációt.


Méret

A tablet-ek méretét tekintve a PlayBook és a Galaxy Tab közel azonos paraméterekkel bír ( 193 x 130 x 10 mm és 400 g-os súly , illetve 190,09 x 120,45 x 11,98 mm és 380 g-os súly ), talán a vékonyabb kialakítás és a lehetnyivel nagyobb kezelőfelület miatt lehet a PlayBook az első ebben a kategóriában. Egykezes használatra mindkettő kiváló, de szegény iPad-hez egy kéz nem elég. Amúgy is elég vaskos a többihez képest ( 242,8 x 189,7 x 13,4 mm-es ) és míg a wifis verziója 680 grammos, addig a 3G-s már 730 g-ot nyom, sokan ezért nem is két kézben tartják, hanem az ölükben vagy az asztalon. A HP Slate várhatóan az iPad-el megegyező 680 grammos súlyt lövi be, mindezt kisebb képernyővel.


Kijelző

Az iPad kijelzője egyértelműen jobb a többinél, 9,7 inch-es képátmérője és 1024×768-as felbontása megelőzi a többit, a PlayBook és a Galaxy Tab 7 inch-es kijelzőt és 1024 x 600-as pixelsűrűséget tud felmutatni, a Slate pedig ugyanilyen felbontással a 8,9 inch-es kategóriát célozta meg. Mindegyik modell LCD-s képernyővel van ellátva, az iPad-ben viszont a LED-es háttérvilágítás is besegít (nem mintha erős napfénynél ez sokat számítana). Amúgy a HD-s tartalmakat nagyjából mindannyian egyformán élvezhető minőségben jelenítik meg, itt tehát nincs szó nagy különbségekről.

Teljesítmény, kapacitás

A processzorok terén mind a három tabletnél az 1 GHz-es csipeket részesítették előnyben, azonban a PlayBook rögtön kétmagos Cortex A9-el érkezik, és hozzá 1 Gb RAM-al, a Samsung pedig Cortex A8-al, de feleakkora belső memóriával. Az iPad itt gyengébb, a saját fejlesztésű Apple A4-es csip mellé csak 256 Mb-os RAM-ot tettek, ez a többivel szemben kicsit visszafogja teljesítményben. A Slate a hírek szerint lazán betolja a netbook-oknál bevált 1,6 GHz-es Atom processzort, és persze 1 Gb-os RAM-ot is ígérnek hozzá, reméljük így is marad.

Kapacitásban nincs túl nagy változatosság, az iPad kínálja a legszélesebb palettát a 16-32-64 gigás verziókkal, mindezeket wifis és 3G-s változatban is (szóval 6-féle külön modell). A Galaxy Tab 16 és 32 gigás változattal jön (ami SD-kártyával is bővíthető), a PlayBook szintén 16 és 32 Gb-al érkezik (bár ezt még nem erősítették meg hivatalosan), a HP pedig a változatosság kedvéért 32 és 64 Gb-ot álmodott a Slate-nek. Az akkumulátor élettartamát tekintve szintén az Apple gépe mondható a legjobbnak 10 órás üzemidővel, a Tab 7 órás teljesítményt ígér, a PlayBooknál pedig egyelőre nem közölték ez az „apró” részletet. A HP itt nem váltja meg a világot, mindössze 5 órás működést garantálnak a modellüknél.


Operációs rendszer

Itt három (sőt a Slate-el együtt négy) oprendszer versenyez egymással, így nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Az Apple itt biztosra ment, az iPhone-hoz fejlesztett iOS-t használja az iPad-en is, legújabban a 3.2-es verzióval és természetesen a többszázezernyi app-ot kínáló App Store-ral, de novemberben már jön a 4.2-es hozzá, ami multitask funkcióval és egyéb javításokkal igyekszik tovább turbózni a gépet. Sokan a legnagyobb negatívumnak a Flash hiányát említik az Apple-nél, de ők továbbra is mereven elzárkóznak a (szerintük) instabil platform használatától. A Samsung tablet-jén Android 2.2 fog futni, eleve multitasking-os lehetőségekkel és web-re optimalizáltan Flash 10.1-es és HTML5-ös támogatással (ami persze zabálni fogja az erőforrásokat), és az Android Market app-bolttal. A Blackberry itt egy új OS-t fog bevetni, idén áprilisban vásárolták meg a QNX-es technológiát hozzá, de ígéretük szerint ezáltal sokkal jobb kezelhetőséget és multitask-ot fognak nyújtani, akár osztott képernyősen is. Kár, hogy még nincs kiforrott app-boltjuk, így kezdetben szegényes lesz az alkalmazások köre. Kakukktojás itt a HP, mert ők a Windows Mobile 7-es OS módosított változatát futtatják majd a Slate-en.

Hálózati kapcsolódás

Itt szóródik a mezőny, az iPadnél említettük a wifit és a 3G-t, ezen kívül még Bluetooth 2.1-kompatibilis. A Galaxy Tab wifije kicsit gyengébb (a 802.11a-t nem támogatja), de ezt a Bluetooth 3.0-al igyekszik ellensúlyozni, valamint szintén hozza a 3G-t. A PlayBook esetében pedig csak wifi és Bluetooth 2.1 létezik, viszont a 3G-kapcsolat egy Blackberry telefonon keresztül, tethering segítségével már működik rajta (micsoda termékkapcsolás). Slate-nél nem várható nagy különbség ezekhez képest.


Kamera

A Samsung modellében az előlapi kamera felbontása 1,3 megapixeles, hátul pedig 3,2-es, a Blackberry-s tablet még ennél is jobb, elől 3 MP-s, hátul 5 MP-s képet lehet készíteni, sőt a hátsó kamerával HD-videó is felvehető. A HP is két kamerával fog kijönni, viszont ebben a ketgóriában az iPad-ről nem kell sokat írni. Úgy ahogy van, kihagyták a kamerát. Arra ott az iPhone 4, gondolták, ha kamerázni akarsz, vedd meg azt is.

Ár

Tovább is van, mondjam még…

Olvasd el a hozzászólásokat is

46 Comments

  1. Windows mobile 7 os? Most én vagyok buta, vagy hogy is van ez?

  2. Nem vagyok egy apple fan, de nagyon undorítónak találom a samsung almásításait az új termékeiben!
    A Galaxy S, a Galaxy3. Android-ot fazonírozzák át, mintha apple lenne! 🙁
    Ennél többre tartottam eddig a Samsung-ot!

  3. Olvastam a cikket
    kellett egy ilyen cikk is
    Igaz elég nagy baromságokat írnak az Ipad ról helyenként
    Szóval vicces már egy ideje kint van a 4 es fw ami ugye multitasking
    ettől függetlenül érdekes hogy a bb nagyobb procival jön
    A zenithink amit én rendeltem az is 1,4GHz el szerelt
    kérdés hogy segít e rajta az a nagyobb proci vagy csak az aksit zabálja
    De azért az mutat valamit hogy nagy újdonságot nem tudtak felmutatni
    csak másolják azt az oly sokszor leszólt és xar apple-t 😀

  4. A 4 -es fw _NINCS_ kint. Majd november 1.-én. Ez a vicces.
    (Abba most ne menjünk bele, hogy ha fejlesztő vagy, vagy ha össze-vissza hackeled akkor a betat ra tudod tenni, mert nem releváns).

  5. Nem kell ide nagyobb proci, ellenben a 256 MB memória nevetségesen kevés! Talán a nemsokára érkező modellbe beledobnak dupla annyi RAM-ot, egy előlapi kamerát, és ha szinten maradó üzemidő mellett kicsit sikerülne faragni a súlyából,akkor nem lenne kérdés a győztes!

  6. @Spider: volt nálam egy zenithink zt-180 egy másfél napot. hát…

    szegénykém nagyon gagyi műanyag… a kijelzőt a szélén a fekete keretnél megnyomva látszik, hogy az csak egy nagyon vékony rétegű fólia vagy ilyesmi, mert hullámosodik. maga a készülék meg recseg-ropog, elég vacak minőségű lett a műanyag. az akku nem tudom, mennyit kellene bírjon, de jóformán nem volt olyan, hogy ne lett volna töltőn. :/

    az érintőfelülete eléggé érzéketlen néha, hiszen nem kapacitív, hanem nyomni kell. megszokható. de az, hogy a procihoz képest micsoda lassú dög volt, meg hogy időnként be-beakadt egy alkalmazásból való kilépésnél… ezt talán javítják szoftveresen.

    de a legnagyobb baj talán az, hogy a market ugyan már rajta van, de nem működik rajta még a 0929-es firmware-ben sem. másfél nap alatt nem tudtuk megmókolni sem, hogy menjen, pedig lett neki saját android ID is, rootolva lett, marketenabler akármilyen beállítással, a vége vagy az, hogy “starting download”, de sosem indul el, vagy “unsuccessful”. tele is vannak a fórumok ezzel a hibával, tehát nem egyedi dologról van szó. megoldást tegnap még nem találtunk rá.

    a 0926 vagy 0929 előtti rendszere meg egyszerűen trágya, abban még a market sincs benne, de arra sem lehetett működőképesre mókolni.

    remélem, mire a tied megérkezik, addigra már lesz rá normális firmware.

  7. Én a hétvégén utazok ki Bécsbe egy ipad 3g-ért…remélem nem bánom meg…
    MacBook + iPhone 4 mellé lesz…

  8. Nem banod meg, en is upgradeltem ket hete 3G -re, es szinten Becsben vettem. Viszont mindenkeppen hivj fel par boltot elotte, mert hianycikk!
    En pl csutortokon mentem, talaltam egy boltot, ahova szerdan jott aru, eltetettem. Csutortok du. 2-kor mar csak felretett ipadek voltak naluk, tehat csak az kapott akinek rajta volta a neve valamelyiken.

  9. “Egykezes használatra mindkettő kiváló, de szegény iPad-hez egy kéz nem elég.” Javítjátok? 🙂

  10. @Jadeye: Köszi az infót
    Én az újabbat rendeltem amibe már 1,4 proc van
    valamit fejlesztettek
    Csak tesztelni rendeltem,valószinüleg el is lesz adva
    csak a kíváncsiság hajt hogy mit is tudhat ennyi pénzért
    mivel jó árban jön simán el is tudom majd passzolni

  11. h t t p://w w w.mcstation.at/ én itt vettem egy 3 hete. 16g wifin kívül volt nekik minden asszem.

  12. Itt Edinburgh-ben (Skócia) bementem az egyik boltba es vettem egy 64 GB-os modellt. Van nekik dögivel.

  13. @tamas927:
    Macbook meg iphone mellé szerintem tökfelesleges az ipad, nekem csak asztali gépem+butatelefonom van, azok mellett ki tudom használni.

  14. @Süti: @Süti: én is ott vettem 😀

    Mesélték hogy ha jön új készlet, akkor baromi gyorsan elfogy. Amúgy a városban járkálva kíváncsiságból benéztem azért több boltba is, nomeg ugye Mediamarkt… Azért lehetett volna találni raktaron iPadet, de pl 16GB-s 3G-s sehol nem volt, az összes többi igen. Valószínűleg ezt veszik a legjobban.

  15. Sziasztok, egy kis off, bocs!
    3G-m van, 4.1-gyel, legújabb baseband. Ne kérdezzétek miért, alaplap cserés volt, és ezzl kaptam vissza!
    Megpróbáltam a downgrade-et, de nem olvastam alapossan utána, hogy attól még független nem lesz, tehát teljessen felesleges volt.
    Most az van, hogy megpróbáltam felrakni a 4.01-et, de most meg aktiválást kér, de kártyám nincs!
    Mit tudok tenni, hogy legalább touch-ként használhassam ameddig nem jön okosítás?
    köszi!

  16. Miért ír cikket valaki olyan témában amiben nincs otthon. Ennyi erővel én is összeollózhatnék egyet a műköröm építésről majd verném a mellem, hogy milyen jó vagyok és a hozzáértők csak fognák a fejüket.

  17. @set79: OSX esetén nagyon egyszerű a megoldás: tedd rá vissza a 4.1-et nyugodtan, ha már a baseband úgyis frissült, utána meg redsn0w 0.9.6 megcsinálja az aktiválást is. de az csak OSX-re van jelenleg, ezért írtam, hogy annál egyszerű. vagy aktiváld be egy phonebooksimmel. vagy megpróbálkozhatsz még a snowbreeze-zel is, custom firmware-t gyártva, de az azzal előforduló hibák miatt mi azt nem ajánljuk. vagy megcsinálhatjuk mi is neked, ez esetben jelezd, és írunk a részletekről a hozzászólásodnál megadott mailcímre.

  18. @Cs:
    szia! emailt írtam nekik(macshark) de összevissza beszélnek…írta hogy félrerakta…mehetek érte,aztán hogy mad jövő7en,utána megint lett nekik…ez 5 perces email beszélgetés alatt…te hol vetted?
    @Süti:
    igen velük beszéltem…de nem értettük meg egymást…:)
    angolul irogattunk 🙂
    de a mariahilfestrasse-n van 2 reseller is + Saturn…valahol csak lesz :S

  19. @Jadeye:
    Köszi a gyors választ!
    OSX-em nincs, phonebooksim nincs, ugyhogy várok, míg kijön winre.
    Esetleg vmi ujabb info róla?

  20. @Spider:
    jah csak kinn 30-40 ezerrel olcsóbb..horibilis áron kapok magyarországon..
    orangeway kivisz hazahoz 5000ből és kicist világot is látok…

  21. @tamas927: na hajrá
    és ha gondod van a termékkel?
    nekem 100
    csak gondoltam ajánlom a helyi erőket

  22. off
    Valaki tudja hogy a dev-team oldala miért van túlterhelve?

  23. @Spider:
    sose volt apple termékkel gondom(4 iphone,macbook)…
    ha meg lesz valami akkor 5000ből megfordulok Bécsből…

  24. @tamas927: Én most is csak azt ajánlom, hogy várj a következő generációig. 😉
    MacBook és iPhone 4 mellé luxuscikk az iPad…

    Inkább akkor cseréld a MacBook-t Pro-ra, az nagyobb változás!

  25. @talamasca:
    úgy vagyok vele,hogy ha nem jön be,eltudom adni itthon legalább annyiért amennyiért vettem,akár egy hónap múlva is…pláne most jó az euró…ne adj isten felmegy pár héten belül akk pláne jó áron eltudom nyomni…

  26. A 2nd gen iPad-be szerintem beletesznek legalább egy (előlapi) kamerát, és engedélyezik a facetime-ot a 3G-s modelleken telefonszámon, a wifiseken pedig email-en keresztül.

  27. Ja kiràndultunk az asszonnyal , meg közben vettem egy 32 es wifist. Mywi van nem akartam 3 g -t. Azóta hogy megvan napi hasznàlatban van ,és nem is ültem azóta gép elé ,max amíg ràraktam a cucaimat a kütyüre. Màsfajta tablet még nem volt a kezemben de szerintem egyenlõre a többi nàlam esëlytelen, ennyire stabil jól cuccom még nem volt:D

  28. bocsi srácok az off-ért de 4.1-hez redsn0w windows-ra meg jelent már?

  29. @beni1996:
    Még nem, én is azt várom….

  30. Bocsi az Off-ért!
    Olyan gondom van frissítettem az itunes-t 10.0.1-re és azóta nem hajlandó programokat feltelepíteni a szifonra error hibát ír ki!
    Tud valaki nekem segíteni?
    iPhone 3Gs 3.1.3. spirit JB újBoot-os,
    Köszönöm!

  31. okés köszi és nincs tippetek kb mikor jöhet?

  32. @set79:

    Nem tud valaki már valami megjelenési időpontot megközelítőleg?

  33. Remélem napok…

  34. hali!
    Valaki nem tud valami megoldást, hogy a wifimet hogyan tudnám működésre bírni? Pár hónapja megpróbáltam 1 downgrade-t 4.0-ról 3.Xre de nem jött össze az iphone 3G-men, majd vissza tettem 4.0-ra és azóta nem talál hálózatot. :S
    Olyat nem lehet valahogy, hogy teljesen letörölni mindent a telóról, úgyértem oprendszer meg minden szarságot és újra felrakni az ios 4.1-et rá? Mivel szoftver install közbe romolhatott el, gondolom nem hardveres a baj.

  35. Szifon, elfeledtétek, hogy a Dellnek is kijön egy táblája ami kb ugyan annyit tud tud mint a többi csak kisebb, saját OS-el.

  36. off: valaki tudna segíteni : egy crash reportbol kellene kideríteni, hogy míért fagy be minden beérkező hívásnaal az ifon :/

  37. @takikacska:
    Inkább egy letöltési link-et! 🙂

  38. Új Apple reklám – Every 🙂

    youtu.be/IeDTJZtFfI0

  39. @Bakker83 Nem szabadott volna frissítened az iTunest! A spirit oldalán ez le is van írva. Törölj le minden Apple progit és telepíts egy 9-es iTunest! (Asszem 9.1-et sem szereti, de a spiritjb .com-on le van írva!)

  40. @bakker83: kicsit azért egyszerűbb lenne, ha a hibaüzenetet is leírnád, de ezt próbáld meg te is:

    @Underdoggie: 10.0.1-es az iTunes-om, és tökéletesen megy minden… mindössze le kell szedni a készülékről a Mobileinstallation patch-et, és a cydia.hackulo.us source-ról kell feltenni az Appsync 3.1-et, ami már a frissített verzió, és megy bármelyik iTunes-szal.

  41. Az ipad aksija hogy bírja a strapát? Meddig megy el egy feltöltéssel, ha azért tapogatjuk is?:) ty

  42. @Jadeye:
    Köszi a segítséget a te verziód egyszerűbb és tökéletesen működik!
    THX

  43. @Jadeye: Akkor bocs, tévedtem. :S

  44. Haha, vicces ez a “vedd meg itthon” 🙂 🙂

    Egyrészt mint ahogy már írták is, jóval drágább, másrészt a “mit kezdesz vele ha tönkremegy?” kérdés a legnagyobb poén, ugyanis kurvara nem kezdesz semmit egyikkel sem, mivel pont hogy Bécsbe kell vinned azt is amit itthon vetté az apronetes dealer gyerektől. Hogy miért? Mert itthon ezt a terméket nem forgalmazza az Apple. Világgarancia van, igen, de ez annyit jelent hogy ahol KAPHATÓ ott szervizelik. Magyarul ugyanúgy Bécsig kell menned ha garis problémád van. Aztán persze ez majd megváltozik amint kapható lesz itthon.

    Tamás: nem tudok németül én sem, a feleségem beszélt velük telefonon. Azt tanácsolom neked is, hogy kérj meg egy ismerőst, és telefonáljatok. Bár gondolom azóta már megoldottad.


Add a Comment