fbpx Skip to content
Az idei fesztiválszezonban már eddig is jelentek meg egyszerűbb és komolyabb alkalmazások, így várható volt hogy a fejlesztők a nyár legnagyobb fesztiváljára, a Szigetre is készülni fognak néhány meglepetéssel. Így is lett, jelenleg három profin működő mobil alkalmazás érhető el a fesztiválhoz. (Az összehasonlítás kicsit szubjektív)
A 3 alkalmazás (megjelenés sorrendjében):
A Joobili alkalmazása egy olyan interaktív térképpel ellátott programfüzet, ahol a fesztivállal kapcsolatos hírek, fellépők és programok mellett a felhasználó ismerőseinek helyzetét és programját is nyomon lehet követni folyamatosan a fesztivál időtartama alatt. (iPhone, http://joobi.li/SzigetFest)
A Vodafone a Layar alkalmazásba ágyazott Augmented Reality megoldást használó térkép mellett döntött, amivel a helyszínek felé irányított kamerán keresztül kapunk információt az adott eseményről, fellépőkről, stb.. (iPhone, Android, http://szigetfone.com/hu/akciok/sziget-iranytu)
Szig.it egy webapp, azaz mobil böngészőből indítható alkalmazás, így megvan az az előnye hogy nincs telefon típushoz kötve, egyébként pedig a programok testreszabása és az ismerősökkel való kapcsolattartás a fő funkciója. (http://szig.it)

Elmondható, hogy mindegyik alkalmazás egy kicsit más és mindegyik kínál olyat a maga nemében amit a többi nem tud. Az elmúlt év eseményei alapján látszik, hogy az alkalmazás fejlesztők is kicsit hasonlóan gondolkodnak, hiszen 3-ból 2 az ismerősök helyzetének meghatározására és a különböző programhelyszínekbe való bejelentkezésre helyezte az egyik fő hangsúlyt (olyannira, hogy teljesen véletlenül még az egyik menüpont neve is megegyezik az említett két alkalmazáson belül). A Sziget 2010 és a Szig.it alkalmazás bárhol használható, a Sziget Iránytű Layar térképnek viszont csak a fesztivál területén van értelme.

A Joobili és a Vodafone alkalmazása regisztráció nélkül is működik (a Joobili alkalmazásánál csak az ismerősök kezeléséhez szükséges egy gyors regisztráció), a Szig.it pedig Facebook Connect-el működik. Az alkalmazások elindítása után mindegyiknél egy igényes kezelőfelület jelenik meg, a fejlesztők mindenhol ügyeltek az egyszerű és egyértelmű kezelhetőségre és menüpontokra (a Layar-nál ez adott volt). A Sziget 2010 és a Vodafone alkalmazás elérhető magyar és angol nyelven is, a Szig.it jelenleg csak angol nyelven, de ez azt hiszem nem jelent problémát ilyen alkalmazások tekintetében.
A letölthető alkalmazásoknál természetesen több grafikai és látványelem került az alkalmazásba, míg a webapp – teljesen logikus módon – a látvány helyett inkább a szöveges információkra helyezi a hangsúlyt.

A fesztivállal kapcsolatos naprakész hírek a Joobili Sziget 2010 alkalmazásban találhatóak meg legrészletesebben, a Szig.it alkalmazásban egy felhasználói üzenőfal kapott helyett.


Mindhárom app központi témája a fesztivál térképe és erre mindhárom különböző megoldást kínál, így bárki eldöntheti hogy számára melyik a legmegfelelőbb.
A Vodafone Layar térképnél a térkép tulajdonképpen maga a funkcionalitás, az AR megoldásnak köszönhetően nagyon látványos eredmények láthatóak a képernyőn (viszont számomra kérdéses hogy ki lesz az aki a nagy porban vagy tömegben jól feltartott iPhone-al vagy HTC-vel fog ácsorogni).
Szig.it webappban a térkép a már jól ismert Sziget programfüzetben is évről évre megtalálható, színes kép térkép, illetve lehetőség van elérni a Vodafone-os Layar Sziget Iránytű térképet is.
A Joobili alkalmazásában – a beépített Google Maps-en – az egyes programhelyszínek különböző beszédes ikonokkal vannak jelölve, az egyes ikoncsoportok pedig ki/be kapcsolhatóak, így ha csak a zenei programhelyszínekre kíváncsi a felhasználó akkor a többi ikon csoportot egyszerűen kikapcsolhatja. Ezen felül a térképen lehetőség van megnézni az ismerősök helyzetét is.
Azt meg kell jegyezni, hogy – személyes tapasztalat alapján – sajnos a GPS a Szigeten nem mindig tájolja be rögtön megfelelően a felhasználót, így a Vodafone alkalmazása nem mindig hoz megfelelő adatot azonnal, hiszen az egész megoldás GPS koordinátákon alapszik. Ez a másik alkalmazásnál nem olyan zavaró, hiszen ott kicsit több időt tud a felhasználó eltölteni, a harmadik alkalmazás pedig nem élő térképet használ.

A fesztivál esetén fontos a programok kereshetősége. A Joobili a Balaton Sound alkalmazásból bejövő felhasználói visszajelzések alapján finomított a program kereső működésén, így az alkalmazás ezen része jelentősen gyorsult (régebbi iPhone-okon még így is néhány másodpercet vesz igénybe). Lehetőség van szabad szavas keresésre a fellépők között, illetve a különböző színpad kategóriákon belül, fesztivál napokra bontott keresésre is.
A Layar-en belül ha programokra szeretne keresni a felhasználó, akkor nem árt kikapcsolni a többi layer-t, hiszen az 50 találat / oldal is kevés egyébként és emiatt úgy tűnhet hogy nincsenek programok felrögzítve. Ott vannak, csak a sok információ miatt fontos a megfelelő beállítás.
Szig.it program keresője szabad szavas keresést tesz lehetővé, illetve egy másik menüpont alatt megjeleníti a még a fesztiválból hátralévő programokat (ha jól értelmeztem), jelenleg elég nagy listában ABC sorrendben.

A Joobili alkalmazása több fajta ismerős bejelentkeztetést is kezel, lehetőség van az interaktív térkép egy pontján elhelyezni magunkat (pl. a Nagyszínpadtól jobbra 50 méterre), vagy a már megszokott módon különböző helyszínekre bejelentkezni (ha a helyszínhez közel van a felhasználó, akkor az alkalmazás felajánlja a legközelebb eső helyszínek listáját)
Szig.it tekintetében ügyeltek a fejlesztők, hogy az alkalmazás direkt összeköttetést biztosítson a Foursquare-el, így a helyszínekre történő bejelentkezések egyből átkerülnek oda is, nem kell azt külön megtenni (persze csak ha engedélyezzük ezt az alkalmazás indítása után – én nem tettem). Az alkalmazásban a Facebookos ismerőseinket tudjuk különböző programokra invitálni.

Fontos szempont lehet még – főként külföldről érkezett fesztiválozók esetében vagy a telefonok akksiját figyelembe véve – az adatkapcsolat. Offline üzemmódban a Joobili alkalmazása biztosítja a legtöbb adatot, az első szinkronizáció után (ami az adatok mennyisége és az iPhone adatbázis kezelése miatt 30-40 másodpercig is eltarthat) az ismerősök kezelésén és helyzetén kívül az összes funkció működik és használható.

Végezetül mindhárom alkalmazást ajánlom, mindegyik kicsit más funkcionalitással, de a mobilon jelenleg elérhető legjobb fesztivál és közösségi élményt biztosítja.

Az alkalmazások elérhetősége:
http://joobi.li/SzigetFest
http://szigetfone.com/hu/akciok/sziget-iranytu
http://szig.it

Üdvözlettel,
Kubatov Márk (canecom.com)

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. tényleg jó meg minden ,DE!!
    gondoljuk bele ki viszi ki az iPhoneját a szigetre?:D
    99%a akik kintvannak nagyon aznapos:D és aznaposan nagyon gyorsan tünnek az iPHoneok:)
    de tényleg az appok mind nagyszerűek:)


Add a Comment