fbpx Skip to content

Amikor elkezdődött a foci világbajnokság a Sanoma sem tétlenkedett, kiadta a FociVB nevű alkalmazást. Szerintem azok, akik nézték a VB-t, azoknak minimum fenn volt ez az alkalmazás a telefonjukon, és legalább 1x használták azt. Én speciel mindenről push-t kértem, állat volt, hogy azonnal tudtam a végeredményt amint vége lett a meccsnek.

A Sanoma most elküldte nekünk, hogy mégis milyen sikereket ért el az alkalmazás itthon és külföldön egyaránt:

Mivel a labdarúgás talán a legnézettebb sportág a világon, a cél egy iPhone-ra specializált alkalmazás kifejlesztése volt a labdarúgás kedvelőinek, akik folyamatosan informálódni szeretnének, de nem jutnak tv elé.

A magyar Sport24 – Foci VB alkalmazás kimondottan nemzetközi piacra készült, a magyarral együtt összesen 7 nyelven (német, holland, finn, cseh, román, angol, magyar). Az alkalmazás fejlesztése közel 2,5 hónapot vett igénybe.

A alkalmazás a vb kezdete előtt elérhető volt az Apple alkalmazás üzletében, a drukkerek így már a mérkőzések kezdete előtt böngészhették a világbajnoksággal kapcsolatos lexikális adatokat (vb történelem, információk játékosokról, csapatokról, résztvevő országokról, a vb helyszínéről, de még a vb speciális labdájáról is részletes bemutató készült).

Az alkalmazás a vb 2010. június 11-i kezdete után vált különösen aktívvá, mivel nem csak a hírek frissültek folyamatosan, de minden meccset, minden országban percről-percre lehetett követni szöveges élő közvetítéssel. Ez különösen akkor volt fontos, amikor egy időben 2 meccset játszottak. A felhasználók a TV előtt ülve követték az egyik meccset, a párhuzamos mérkőzés történéseit pedig valós időben látták az iPhone képernyőjén. A percre pontos közvetítés az FN.hu szakújságírói biztosították minden ország számára.

Láthatjuk, azért a Sanoma nem bízta a véletlenre a dolgot tudták,hogy ennek be kell futnia és működnie kell:


A Sanoma Budapest Zrt Mobilmédia üzletága által fejlesztett Sport 24 Foci VB alkalmazás a világversenyre készített applikációk között a legnépszerűbb magyar alkalmazás volt az App Store-ban. A letöltések számát összesítő TOP 25-ös alkalmazás ranglistáját több napon át vezette az alkalmazás, és a vb teljes ideje alatt folyamatosan az első 3 hely egyikén megtalálható volt.

Az alkalmazásról mutatószámokban nemzetközi és hazai szinten:

6 hét alatt összesen 45.000 iPhonera telepítették, 7 országban, ebből Magyarországon 12.000 letöltés

30.000 update letöltés (több mint 65%!) ebből itthon 11.600, tehát aktívan használták a felhasználók; a magyarok kifejezetten aktívak voltak, szinte mindegyikük (98,2%-uk) frissítette az alkalmazást.

A meccskezdetekről összesen 347.246 db értesítőt küldtünk ki, az eredményekről pedig összesen 561.448 db-ot. Ebből magyarországi vonatkozású adat 114.809 meccskezdés/177.864 eredmény.

Összesen csaknem 1 millió meccsekhez kapcsolódó értesítést kaptak a felhasználók, 6 hét alatt 1 millió kontaktus 45.000db iPhone készüléken 7 országban.

Egyedi látogatószámok: 7 országból összesen naponta átlagosan 12.000-13.000 látogató használta az alkalmazást, ebből 25% Magyarországról érkezett.

A legmagasabb napi egyedi látogatások azokon a napokon voltak, amikor egyszerre 4 mérkőzést játszottak. Ezek a csúcsok csaknem 20.000 egyedi látogatót jelentettek.

A naponta visszatérő 12.000-13.000 iPhone tulajdonos 22.577 látogatást generált átlagosan naponta.

Magyarországon naponta legalább 6.000 ember vette elő az iPhone-ját a Foci VB alkalmazás miatt

A felhasználók naponta átlagosan 1,5 alkalommal használták az alkalmazást, egy látogatás alkalmával átlagban 3,4 oldalletöltéssel és 3,5 perces átlagos használattal.

Érdemes megfigyelni a weboldalakon eltöltött időhöz képest a mobilalkalmazás használatában való elmélyülést. A felhasználó bevonása mélyebb, a figyelem fókuszáltabb és tovább is marad meg, mint egy normál PC-n megjelenített weboldal esetében.

A használatban a két szélsőséget a románok és a hollandok jelentették; míg a románok átlag 2 naponta-, addig a hollandok egy napon belül akár többször is elővették az iPhone-t és elindították a Foci VB alkalmazást.

Míg a románok nem egészen 3 percig használták a hollandok több mint 4 percet töltöttek a böngészéssel. A románok ugyanakkor kiemelkedő oldalletöltést generáltak, átlagosan több mint 4 oldal/látogatást!

Magyarország minden tekintetben az átlag szerint teljesített (1,5 látogatás/nap, majdnem 3,2 oldalletöltés és 3,3 perces használat.)

Az alkalmazás használatában a 3 legfrekventáltabb nap június 23, 24 és 27. volt, mely az ezen a napokon megrendezett izgalmas meccs párosításokkal kapcsolatos magas szurkoló érdeklődéssel magyarázható. (Ahogy valamely esélyes nemzet csapata, vagy a felhasználó által favorizált csapat kiesett, feltehetően már nem olyan aktívan követte figyelemmel az eseményt.)

Az alkalmazás kiemelkedően sok pozitív visszajelzést generált. 7 országból 178 felhasználó üzent a készítőknek.

Bár mi magyarok a futballban most még nem vagyunk nagyhatalom, az iPhone alkalmazások terén a nemzetközi liga élvonalába kerültünk a Foci VB programmal. Az alkalmazás nem csak itthon vezette a sikerlistákat, de a holland, finn és cseh toplisták első helyét is megszerezte. Ez azért is különös eredmény, mert a holland verzió 1,60 EUR ellenében volt elérhető, azonban a drukkerek ezt is szívesen kifizették érte.

Szakértők szerint a siker a gazdag tartalomnak és egyedi megjelenítésének volt köszönhető; eltért a többi alkalmazástól, hiszen az eredmények közlésén kívül egy komplex háttéradatbázist adott, az élő közvetítések segítségével pedig egy valódi real-time adatszolgáltatást biztosított. Az élő közvetítéseket, valamint a folyamatos tartalmat az FN.hu sportújságírói biztosították.

A foci VB fejlesztés sikeressége bebizonyította, hogy a televízióban és az interneten is nagy érdeklődésre számottevő, világméretű sportesemények népszerű tartalommá tudnak válni az alkalmazás áruházakban is, abszolút helyük van a mobilkészülékeken is.

A mobil alkalmazások a hirdetők számára is vonzó környezetet jelentenek. A Sanoma Budapest Zrt. iPhone Sport24 – Foci VB magyar nyelvű alkalmazásban való szponzorációs megjelenésért két cég versengett, egy üdítőital és egy sör márka. Végül a Carnation ügyfele, a Coca-Cola vásárolta meg az exkluzív megjelenés jogát.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Valóban remek App volt a VB alatt. Egyetlen negatívum, hogy nem volt push gólonként, csak a végső eredményről.

    Ettől eltekintve köszönjük! 🙂

  2. Egy igazi focirajongo nem a push ertesitesbol tudta meg az eredmenyt… 😀 De persze nekem is fel volt rakva 🙂

  3. Nagyon remek app volt .
    Én is használtam sokszor jól jött a push üzenet a meccsek előtt.

    Nagy gratuláció a készítőknek.

  4. Csatlakozom! Gyors kényelmes, és naprakész volt! Imádtam használni!

  5. Én próbáltam ki párat de ez volt magasan a legszinvonalasabb progi a vb meccsekre!
    5*

  6. 2G/3G-n kicsit lassú volt a menü, de 3GS-n már tökéletes volt 🙂

    Tényleg nagy riszpekt a Sanomának! 🙂

  7. Nagyon joo ez a progi, grat a Sanomának!

  8. Szerintem is nagyon jo kis app. Akkor most mar johet a premier league verzio 🙂 esetleg bundesliga stb.

  9. Tetszetős app:)
    Am hétvégén elvileg geohot jb:D

  10. Sziasztok!
    Egy kis segítség kéne.
    Egy ideje elkezdte minden minden híváskor kiírja a “Call Forwarding Active” szöveget, miközben nincs is bekapcsolva.
    Áttettem egy Nokia telóba a kártyát ott is azt írja, hogy “Aktív átirányítások”
    Próbáltam minden átirányítást kikapcsolni, de továbbra is fennáll a probléma.
    Valakinek van valami ötlete?
    Még annyi, hogy Telenoros vagyok.
    Előre is köszi

  11. Tmobil
    ##002#
    de probáld meg te is
    Am szolgáltatott kérdezd:)

  12. Na hogy legyen egy kis OFF is 🙂

    Hogy lehet iPadon a safarinak megmondani, hogy kifele ne mobilezkozkent latszodjon? Egy rakat oldalt nem tudok rendesen megnezni, mert mobil felulettel jelentkezik be. Pl wiwet eddig at lehetett allitani webesre, de par napja kiszedtek ezt a menupontot. Igy most undormany az a 100 pixel szeles ize a nagy ures feluleten.

  13. Oldal válogatja
    Am iwiw azért szedték ki mert megjelent az iwiw iphone app:) tölsd le és használd egéségel:)

  14. nem szeretnem 🙂 Es mivel iphone app, furan festene 1024 ben 🙂

  15. @Jadeye: Koszi! Mukodj 🙂

  16. Nincs spiritjb.org
    Valyon mi lehet?:D

  17. Hi Skacok!
    Bocs hogy ide írok, de lenne egy kérdésem! Kicseréltem az aksit a 3g-mbe. Az lenne a kérdésem, hogy az automatikus időbeállításnak annak mennyi időn belül kell reagálnia, mert nekem nem nagyon akar reagálni, illetve nem frissíti a pontos időre az aksi csere óta. Mi lehet a baj? már próbáltam egy csomó mindent (network reset, respring, reboot…).
    Köszi a válaszotokat előre is!
    Üdv: Geri

  18. Ha mar kerdezek, Burgerkingben mi a pass a wifihez? Oktogonnal kajaltam ma delutan es nagyon nem akart beengedni pass nelkul a free wifi 🙂

  19. Sziasztok!

    Erröl a cikkröl jutott eszembe hogy nállam valamiért soha nem működött jól a push! JB van a telefon van erre valami megoldás hogy ugyan úgy lehessen használni mint a gyárin! Vagy miert nem lehet jó?

  20. Nekem ez a push funkció nem működik semminél, pedig be van kapcsolva!
    Mit kell még tenni? Vagy egyántalán hogy működik ez?


Add a Comment