fbpx Skip to content

Az iAds szép, az iAds jó, az iAds megnyitja a pénztárcádat… :)

A 4.0 megjelenésével Steve bemutatta az iAds-t, és ez 2010. július 1. dátummal életbe is lépett. Ezzel igazából nem is lenne semmi baj, ha az összes reklám akkora színvonalat hozna, mint a Toy Story 3 reklámja, hiszen abba belepakoltak egy rakás “kontentot” is, ami miatt nem is tűnik igazi reklámnak. Az igazi reklám egyoldalú, nincs benne interakció, csak az, hogy “vegyél-vegyél-vegyél”, míg a Toy Story 3 reklámban még játék is van. Aki esetleg nem emlékezne, annak itt a bemutatóból kiemelt részlet:

Na ha csak ilyen reklámok lennének, az sokkal kevésbé zavarna sokunkat. De hát sajnos vannak ellenpéldák is, amiket most nem tisztünk felsorolni, de akinek mondjuk elég “omlóSZ” a kedve, az keresgélhet… ;)

Mi a baj úgy általában a telefonon és a weben megjelenített reklámokkal?

A reklámok sokak számára csak feleslegesen letöltött adatmennyiség formájában jelentkeznek, amik egyes weboldalak esetén az oldal letöltéséhez szükséges adatforgalom 75%-át is kiteszik (egyes esetekben akár többet is). A probléma akkor szembetűnő, amikor az oldal betöltése esetenként hosszú ideig áll a reklám betöltésére várakozva, mert például a reklámot szolgáltató szerver sokkal lassabb, mint maga az oldal. Mindez még stabil 3G hálózaton is észrevehető lassulást eredményezhet az érintett oldalak esetén.

A másik része a dolognak, hogy az iAds esetén is fennáll a lehetőség, hogy személyre szabott reklámokat kapunk, amiket az érdeklődési körünknek megfelelően válogat össze az automatizált rendszer. Sokakat viszont zavar az, hogy a személyes szférájába betolakodnak ezek a reklámok, amellett, hogy az internetezési szokásait monitorozzák. De nézzük, mit is mond erről az Apple, milyen reklámokra számíthatunk az iAds-en keresztül:

Apple and its partners use cookies and other technologies in mobile advertising services to control the number of times you see a given ad, deliver ads that relate to your interests, and measure the effectiveness of ad campaigns.

Tehát az Apple (és partnerei) cookie-k és más technológiai megoldások segítségével szabályozzák, hogy hány alkalommal jelenik meg (akár csak egy adott) reklám az iOS4-es készüléken, valamint érdeklődési területhez kapcsolódó reklámokat kapunk, és természetesen figyelik azt is, hogy egy adott reklámmal mennyi időt tölt el az ember. Mivel ehhez hozzákapcsolják a készülék UDID-jét, innentől egyedileg is azonosítható a kliens. Sokaknál ez meg bizony kiveri a biztosítékot.

Lehet vitatkozni, hogy mennyiben jó nekünk a reklámipar egyáltalán, hiszen sok ingyenes alkalmazást a benne található reklámok adta bevétel tesz ingyenessé. De inkább lássuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha bármi oknál fogva nem szeretnénk ezeket a reklámokat egyáltalán.

Jailbreak nélkül jelenleg semmilyen lehetőségünk nincs, iAds lesz, és kész, hiszen az iAds szép, az iAds jó, az iAds megnyitja a pénztárcádat. Jailbreak nélkül jelenleg az egyetlen lehetőségünk, hogy legalább a személyre szóló, érdeklődési körhöz köthető reklámokat kikapcsoljuk. Ehhez nyissuk meg a http://oo.apple.com oldalt az iOS4-es készülékünk böngészőjében:


Katt a képre a teljes mérethez – új fülön nyílik meg!

És ezt -a készülékek egyedi azonosítása miatt- az összes olyan, iOS4-es készüléken meg kell tennünk, amin nem szeretnénk, hogy az internetezési szokásaink alapján összeállított reklámok jelenjenek meg.

Fontos azonban tudni, hogy attól, hogy ezt beállítottuk, és jelenleg nem lehet visszaállítani:

  • továbbra is ugyanannyi reklám jelenhet meg, csak kevésbé fognak esetleg passzolni az internetezési szokásainkhoz
  • továbbra is megjelenhetnek esetlegesen a szokásainkhoz illő reklámok, de ezek az adott alkalmazáshoz tartozóak, és nem a mi szokásaink alapján kerülnek kiválasztásra
  • minden egyes iOS4-es eszközünk esetén egyenként kell ezt a beállítást eszközölni
  • ez a beállítás csak az iAds-re vonatkozik, más szolgáltatók reklámaira nem

Jailbreak esetén a PrivaCy már eddig is kínált lehetőséget a mindenféle, alkalmazásokba épített reklámok kikapcsolására, ám az iAds-et nem támogatta. Ezért jelent meg az iAdKiller project, ami elvileg egy az egyben ellátná a gondját az iAds reklámainak, de még elég kezdeti fázisban van a dolog, így még nem biztos, hogy működik. Az érdeklődők az xsellize fórumán nézelődhetnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment