fbpx Skip to content

Sziasztok,


Épp Horvátországban nyaralok, és már jóelőre elterveztem, hogy mindenképpen szeretnék netezni, de nem az otthoni t-s és vodás kártyákkal, hanem prepaid horvát kártyával. Ehhez természetesen kártyafüggetlen telefon kell, nekem pedig van egy ilyen iPhone3G-m amivel laptopon és a mobilon is gond nélkül lehet netezni, ha épp kell.
Szóval amikor megérkeztünk másnap Trogirban kerestünk mobilos boltokat. Sajnos a “sima” boltokban nem lehet ilyen kártyát kapni, jobb esetben vehetsz egy usb stick-es változatot, de nekem nem ez kellett. Sikerült találnunk egy T-mobile boltot, ahol az ügyintézővel angolul sikerült leegyeztetni, hogy mire is van szükségünk, és bő 20 perc múlva és 150 kunával könnyebben, viszont egy 3G képes sim kártyával gazdagabban távoztunk a boltból. Az alap Simpa internet prepaid sim kártya 50 kunába kerül, ami teljes egészében elhasználható, 1kuna – 1mb adatforgalom alapján, ami azért jobb mintha az itthoni kártyánkat használtuk volna, de messze van a hazai áraktól. Lehet kapni 50-100-150-200 kunáért feltöltést a kártyára, igy végül is jól átgondolva ki lehet találni, hogy mennyit akar költeni az ember. Van még két másik lehetőség, amit kihasználhatunk most, az egyik, hogyha megvan a fenti sim kártya, akkor sms küldéssel választhatunk 20 kunáért, hogy 24 óráig 250 MB-ot netezünk, vagy 1 órán keresztül akármennyit (ebben segítenek az eladók, hogy milyen sms számra mit küldjünk, de van angol nyelvű tájékoztató is). Ez már sokkal jobb megoldás, már csak ki kell találni nekünk melyik a jobb. Ha ahol netezünk nincs csak edge net, nem érdemes az 1 órás változatot használni, mert, még a 250 MB-ot sem tudjuk letölteni, amit pedig 24 órán keresztül használhatunk. Nekünk nincs az apartman környékén csak edge igy csak a 24 órás változat jöhetett szóba. Videótelefonáltunk skype-on (egészen jó volt edge-en), híroldalakat olvastunk, leveleztünk és mégsem sikerült a napi 250 MB-ot elérnünk…, már lassan azon gondolkozom, hogy letöltöm a iOS4-et a telefonra, és ujrarakok mindent, de végül is inkább nem kockáztatom, hogy valami nem sikerül, és ne legyen telefonom. A Youtube lassú, edge-en nem is érdemes próbálkozni vele (kb 26 kb a letöltési sebesség itt Sevid-ben), de nagyvárosok közelében simán van 3G lefedettség, ott már minden megy zökkenőmentesen.

Remélem hasznos volt az írásom, és hátha többen neteznek majd itt Horvátországban, hiszen nem kell leragadni az otthoni kártyával, azért mert drága a roaming net.

T-mobile horvát oldal: http://www.t-mobile.hr/eng/2/20-10-08-00-00.asp

Üdv,

Edu

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Vagy pedig, kicsivel jobb szállodába kell menni és egyből lesz WiFi-n internet, mint ahogy az nekem is volt már sokszor.

  2. Sztem mindenképp a 250MBosat érdemes választani. még 3g esetén is, ha csak belegondolunk a hazai adatforgalmunkba. A korlátlan talán akkor jo megoldás, ha elöre tudod, hogy valami nagyobb dolgot kell letölteni. lásd: iOS 4

  3. …Vagy felhagyni a munkával és csak pihenni, bámulni ki a fejedből egy koktél vagy sör mellett, vagy fürdőzni, búvárkodni, kártyázni, focizni, robogózni, délig aludni… nem törődni a buta körüzenetek olvasásával, közösségi oldalalak, blogok böngészésével… valamint wifi-t valóban elég sok helyen vadászhat az ember arra a két percre, amíg megírja az otthon maradtaknak, hogy “Nagyon jól érezzük magunkat, gyönyörű a tenger, hideg a sör! Puszi!:D” … iPhone kikapcs…:)

  4. Tubeexnél a pont, illetve Hinson is kap egy felet 😀

  5. Szerintem meg köszi, hogy írtad, hasznos írás, nincs nyaralás net nélkül. 😀

  6. @Tubeex: Ott a pont. PERIOD. 😀

  7. Én spanyolországra mondok megoldást: Vodafone prepaid kártya 19 euro korlátlan forgalom 7 napig.

  8. Megvehető, bármelyik nagyobb szupermarketben vagy vodafon üzletben. Ja és aki két hétre megy vagy marad még, Egy hét után töltesz rá még 19 eurót és egy SMS el aktiválsz még 1 hetet, vagy egyből 2 hetest veszel 29 euróért.

  9. Sziasztok! Én is spanyolországban élek Mallorcan. Már lassan egy éve. Szerintem a megoldás a következő: a pubok, kocsmák, éttermek, szállodák 99%-ban van ingyenes wifi. Természetesen a 90%-uk jelszóval védett amit elárulnak egy pohár sör vagy csésze kávé elfogyasztásáért és nem igazán változtatgatják a router jelszavát. A legtöbb helyen azt sem tudják hogy kéne… Ha ez megvan a szifonunk, laptopunk eltárolja a jelszót és onnantól kezdve ingyen van a net. Ahol lakom a környék összes jelszava megvan és bármikor netezek, skypolok (akár a szifonról) ingyen. Eszembe sem jutott még, hogy valamelyik szolgáltatónak én fizessek ezért… Az ilyen túrista paradicsomokban meg annyi a wifi, hogy csak győz választani közölük 🙂

    Üdv

    Paci

  10. @BCN:

    Az görögben 8-10 db gyros pita:D
    Free wifi hotspotot mindenkinek…:)

  11. Üdv! Már 4* szállodákban itthon is van wifi, illetve kábeles, én vittem a laptopom. Kábeles megoldást választottam, mert wifi lassú volt, kábelen meg torrent is 3mb/s upload egy héten át 😀

  12. Alkesz leszek mire minden kocsma jelszavát megszerzem;) szerintem nem rossz ár a full netért a napi 900 ft, annyi mint 15 perc telefonon. Főleg ha tolod a kontentot:)

  13. Tetszik a leírás, és az is, hogy pont mi is ugyanoda megyünk nyaralni, ráadásul ahogy a képet nézem meg ugyanabba az apartmanba is 😀 Bár ez a mobilnet szerintem sokba kerül, én maradok az ingyen wifi vadaszatnál az ipodommal 😀

  14. A cikk hasznos lehet annak aki megy arrafelé. Viszont ez a tok a telefonon valami szörnyű.


Add a Comment