fbpx Skip to content

Korán reggel Steven Troughton-Smith blogján egy érdekes Flash támogatásra leltem. Tulajdonképpen egy jailbreakelt eszközön safari plugin kíséretében láthatunk egy demo Flash-t. Steven nem írta meg a flash-t, azt szeretné demonstrálni, hogy lehetséges az iPhone-ra flash-t tenni, és igenis csak egy kicsi SDK-ra lenne szükség, hogy a fejlesztők kitudják ezt fejleszteni! Steven tesztelte a Froyo Flash-t is és ahogy láttam nem sok jót tudott elmondani róla, de emellett még mindig jobb, hogy ki-be kapcsolhatjuk mint, hogy nincs. Akit ez jobban érdekel itt talál róla bővebb információt, ha lesz valami újdonság vagy csomag természetesen írunk erről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

30 Comments

  1. Nem kelll a flash!!! 🙂

  2. Szerintem se.az i-ok,így jók.

  3. Nem kötelező az benn a jó. Azért néha hiányzik.

  4. Kit izgat a flash? Akkora segget kerítenek most az android miatt neki, mintha olyan baromi fontos lenne. Hol használom a flasht? Youtube aztán pont. Ha lenne sem telepíteném. De tényleg…sokkal fontosabb hogy gyors legyen és gördülékeny a netezés. Ja és a flah játékokra meg nincs időm, se idegzetem.
    Amugy kössz a friss post-ot, csak kicsit felhúztam magam rajta (néha megesik velem) 😀

  5. Ebbol is latszik, hogy a

  6. Flash csak bizonyos retegnek erdeke hogy tamogatva legyen. ( vaLami oknal fogva frissit az oldal es akkor Eltunik a billentyuzet, azert maradt le a masik fele a hx-nek)

  7. Bocsánat, csak az érdekelne, hogy szabad-e már a 9.1.1-és iTunes-t felrakni? Újra raktam a rendszerem és így most nincs iTunes-om. 3G, blackrain-el JB & unlockolva.

  8. Egyetlen helyen hiányolom a flasht: flash-es weboldalmenük.
    De ott sem azért mert az olyan baromi jó, hanem inkább szükségből, de jobb lenne ha nem is lennének olyan menük egyáltalán 🙂
    Mac-en is használom a ClickToFlash-t hogy ne töltődjön be minden flash, mert megeszi minden memóriám.

  9. Please vki!!!!!
    Csak egy kis elmélkedés…..
    Szóval, ha június első és második hetében kijön a 4G és vele a 4.0 akkor kb mikorra lesz törés?

  10. FLASH! mint az úgy… röviden definiálva, (a vírusok melegágya).

  11. @sssssan: Mik lesznek az e heti ötöslottó nyertes számai?

  12. Nemtom minek ekkora hisztit csapni a flash korul, sztem legyen, csak lehessen valasztani h akarom e vagy nem… Alapbol el lehet lenni nelkule, de neha nagyon idegesito h nincs pl menjetek fel a cinemacity hu-ra meg hasonlo helyekre ahol nincs sima html oldal es ezert nem tudod normalisan hasznalni. Meg ottvan csomo mas videos oldal is, nem csak a youtube van a foldon… Legyen sbsettingsben 1 kapcsolo neki, aztan ha kell bekapcsolod, ha meg gordulekeny net kell akko meg ki. Szerintem.

  13. @Ch1p1: Én meg ezzel értek egyet 😀

  14. @Szpisti: Én erre várnám a választ 🙂

  15. Amugy a youtube nem flash

  16. @Szpisti: Vicces…. De arra értem hogy már meg van a “folt” 3.1.3-on de még nem hozzák nyilvánosságra a 4.0 miatt és akkor gondolom hamar meg lesz a függetlenítés 4.0-án csak ennyit akartam!

  17. @sssssan: attól, hogy Steve bejelenti, attól még nem lesz kapható azonnal. emlékezz vissza, a 2G, 3G, 3GS bejelentése után minimum 30 nap volt (de inkább 60 vagy 90), mire kapható lett az USA-ban. lesz benne új HW. ki tudja, milyen újabb baseband vagy más biztonsági hw kerül bele. az, hogy a 4.0 jelenlegi baseband-je esetleg a hírek szerint függetleníthető lenne már most, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy az új készüléken is megy, hiszen annak új hw-e van. az is lehet, hogy eleve független lesz, mint az iPad 3G. szóval gondold végig logikusan. és akkor konkrét dátumot eszedbe sem jut megkérdezni, hiszen SENKI nem tudhat ilyet jelenleg. amúgy az iPad-re nagyon hamar lett JB, a függetlenítés meg ugye értelmetlen, hiszen a 3G-s iPad-ek mind gyárilag függetlenek. de megjelenik a 4G, és kiderül.

    @Ch1p1: a full flash-es oldalak 2010-ben szerintem az igénytelenséget tükrözik. 2010-ben már nem menő. 10 éve még új volt, hogy minden mozog, animálódik, zenél, csicsereg, kattog, mostanra már ez nem ergonómikus, épp a mobil platformok elterjedt használata miatt, mert a flash egyszerűen nem ezekre lett megalkotva, hanem desktop gépekre. mobilra olyan cucc kell, ami kevés adatforgalmat generál, és nem zabálja fel a mobil erőforrásait. a flash nem ilyen. mert egyszerűen eredetétől fogva nem erre lett kitalálva.

    videós oldalak… borzasztó. a mobilnet mobilkészüléken szerintem még csak nem is jutúb vagy más videók nézegetésére való, sem sebességben, sem méretben nem jó. persze ha valakinek az a perverziója, hogy egész estés filmeket nézzen egy iPod Nano-n, na azoknak egy iPhone már valóban mozivászon. szerintem ez nem erre való.

    legyen rá opció. oké. ez talán elfogadható indok. de ha ez egy mobileszközön egyszerűen erőforrás-zabáló, és van helyette újabb, és mobilabb, akkor minek ragaszkodunk az összes körmünkkel kétségbeesetten a flash-hez? egyszerűen frissíteni kellene a jelenlegi flash-paradicsomokat html5-re például. (vagy sok esetben még a javascript is megteszi, mert ilyen oldalaknál teljesen felesleges lenne maga a flash, csak mondjuk a dizájner nem ért a javascript-hez, viszont annak idején a flash-t nevelték bele.)

    persze néha bosszantó, ha egy kiskutyáscicás viccesvideót nem tudsz megnézni a telefonon, mert olyan oldalon van, ami flash lejátszós. most komolyan, egy kiskutyáscicás videó ennyire fontos?

    @Norrbi: ez így, ebben a formában nem igaz. már van html5 változata, vagy h.264 és társai, de eredendően bizony flash (volt).

  18. @Jadeye: ezzel egyetértek, hogy igénytelenek azok az oldalak amik nem érhetők el, csak flash tartalommal, de erről nem a felhasználó tehet. maradjunk a példámnál, elmegyünk haverokkal győrbe mondjuk és rá akarunk nézni a moziműsorra, akkor azt nem tudjuk megtenni, mert a menüsor ahol ki lehetne választani a mozit az flash-t használ, és ez nagyon bosszantó tud lenni, ilyen jellegű dolgok miatt engedélyezném én a flasht. a kiskutyáscicás videók nélkül meg lehet élni nem azt mondom, de akkor sem értem Steve bácsit, hadd döntsem már el én hogy mire akarom használni a telefonomat és a mobilnetemet, elvégre én fizetek érte, most az, hogy ettől szaggatni fog kicsit a telefon, ha ez kikapcsolható nem olyan nagy dolog szerintem

  19. És mi lessz a Legokockával???
    :O

  20. @Ch1p1: En is ezzel ertek egyet.

  21. iTunes-os kérdésemre vki? 64 bites 9.1.1 fel lehet rakni?

  22. Most annyit miért nem tud megcsinálni az Apple, hogy egy ki-be kapcsolható flash plug-in-t belerak a Safariba… Értem én, hogy a HTML5 a jövő, meg minden, de a jelenben vagyunk! Legalább iPaden megoldhatná ezt a problémát, mert iPhone-on vakóban nem nyerő…

  23. Gyerekek ne legyetek buták! Az Apple azért nem engedi, mert sereghajtó akar lenni, amit sztem itt pozitív, hisz értünk teszi, userekért. Ha engedné, akkor senki nem akarna átállni HTML5-re, mert minek, jó az úgy, megy Flash-en is (de hogy? szarul, lassan, gép memóriát zabálva, hordozható gépek akksiját kajálva és hogy bármikor összeomolhat, ami mostanában sokszor előfordult). Így most minden oldalkészítőnek érdeke, hogy átálljon, hogy minden platformon nézhető legyen az oldala. Ezzel pedig az Apple eléri, hogy a teljes világ lépjen egyet és ne álljon egy helyben. Vagyis úgy teszi szebbé és jobbá a világot, hogy most ennek minden fejlesztő részese. Szóval úgy döntött ő elég akkora hatalom, hogy megmozdítsa az állóvizet. És ugye a YouTube is megy már HTML5-ön, a Google Pacmanje is, ráadásul a Microsoft is a HTML5 mellett áll. Sztem ennyi elég ahhoz, hogy legyűrjék ezt a Flash lázat…
    Igen, vannak más videos megosztók is, akkor maradnak életben ha ők is váltanak időben. A többi pedig ki fog rostálódni… De nem is baj. Az a cég/oldal aki/ami nem az emberekért van az sztem nem is kell, nyugodtan kiszóródhat.

  24. Hmm ezzel mondasz valamit… Akkor steve ne engedje tovabbra se, de jb-s cuccra legyen 🙂
    off:
    ahhoz hogy tudjak programot irni szifonra mindenkeppen kell mac? Nem letezik vmi workaround? Pl virtualis gepen futo mac os?

  25. @tr00p3r: baszki. hányszor kérdezed még meg?

    IGEN, LEHET FRISSÍTENI A 9.1.1-ES ITUNES-RA, AHOGY EZT MÁR SZÁMTALANSZOR LEÍRTUK!

    (már bocs…)

  26. szerintem kell a flesh:D

  27. Bírom a hozzászólásaitokat! Komolyan senki nem látja, hogy Steve bácsi mindössze a zárt rendszer kialakításán munkálkodik. Ki töltene le AppStore-ból Flashes minőségű játékokat, ha ingyen is játszhatna velük. Azt hiszitek, hogy a html5 ettől gyorsabban elterjed, Marika a sarki titkárnő még mindig Internet Explorer 6-os alatt netezik (Ő nem fog lépni, nem érdekli), ugyanakkor a cégeknek az az érdeke hogy a szolgáltatásuk Őt is elérje, ezért a fejlesztőknek olyan weboldalt kell fejleszteniük amit Ő is megtud nézni. Ördögi kör ez;)
    amugy kiváncsi lennék már egy olyan html5-ben készült oldalra ami képes azt a izgő-mozgó látványvilágot visszaadni amit egy Full Flash site. Nem mellékesen tesztelném a telefonon is (talán még hűtené is a procit:P)

  28. @DávidDodo2: te meg azt nem látod, hogy a flash egyszerűen nem alkalmas mobil rendszerekre? az Adobe-nak megvolt a lehetősége optimalizálni mobileszközökre a flash-t, így az iPhone-ra is, és erre az Apple is nyitott volt. a legtöbb telefon hardveresen gyengébb az iPhone-nál. ha tehát egy erősebb hardveren is megakasztja a telefont, akkor mégis mi értelme van?

    itt a legújabb teszt, a 2.2-es Froyo Android. ugyanúgy széjjelakasztja az imádott flash, pedig ott az már egy normálisabb hardver és egy normálisabb OS, nem egy átlag kis nokia. így akkor mégis mi értelme van, ha egyszerűen nem bírja el egy mobil eszköz?

    mellesleg ennyire hiányzik a sok színvonaltalan flash-es játék (ami az AppStore-ban is többnyire ingyenes), és a villogó, ratyi flash-es reklámok az oldalakról? nekem aztán nem…

    vitatkozhatunk a flash előnyeiről, ha tudsz ilyeneket.

    de azon túl, hogy van X oldal, ami valami perverz okból csak flash alapú, és ezeket nem tudod megnézni normálisan jelenleg semmi mobil eszközön, más indokot én itt nem látok.

    azt viszont látom, hogy az adatforgalmat több tucatszorosára növeli a flash a mérete miatt, illetve a hardveres igény is az erősebb cuccot követeli meg, hogy ne akadjon maga a flash-es tartalom, és ne akassza szét az eszköz rendszerét.

    úgyhogy majd ha az adatmennyiséget és az erőforrás-igényt sikerül csökkenteni a mobileszközök által nyújtott teljesítményhez, és mindezt működő, használható mértékre, na akkor beszélhetünk a flashről. addig viszont ez irreleváns.

    és hogy rákényszerít ez a csúnya Sztív mindenkit a váltásra? gonosz, gonosz Sztív, pü, pü, csunya! hogy jön ő ahhoz, hogy előre akarja lendíteni a fejlődést! a gonosz sátánja! az utcára fog küldeni ez a démon egy rakás flash-fejlesztőt! és még szegény Marika néni is csak szívni fog vele – mondjuk neki kb mindegy, mert ha IE6 van a gépén, meg is érdemli. na de várj, hát épp te mondod, őt nem is fogja érdekelni. majd átmegy hozzá Vérpistike, és felrak neki egy firefoxot, és legalább a böngészőprobléma azonnal megoldva. Marika néninek a farmvillen kívül mire kell a flash amúgy? nem tud majd jutúb videókat nézni? ja de, abból már nagyon régóta van HTML5, ahogy a legtöbb ilyen kiskutyáscicásnaggggyonaranyos videókat tartalmazó hasonló oldal is folyamatosan áll át flashről…

    a dolgokat amúgy nem azért frissítik, hogy téged kínozzanak. nem gondolod, hogy annak valami épkézláb oka is lehet? hogy az újabb a régebbi hibáit kijavítva stabilabb, jobb, kényelmesebb?

    persze lehet neked flash-paradicsom oldalad, ahol minden animálódik, minden zenél, és egyetlen új tartalom betöltése 20MB adat, az új zenék, új hangok, új videórészek miatt. de ha nem tűnik fel, hogy 2010-ben már nem a kinézet az elsődleges szempont, hanem a tartalom… ha meg lassú és nehézkes egy oldal, vagy a napjában használt platformról körülményesen érhető el, az adott júzer leszokik az oldal látogatásáról.

    és mivel mostanában egyre többen neteznek mobilon, vagy van mobilos felületed, vagy buksz egy rakás potenciális látogatót. moziműsor esetén meg pl bevételt is.

    de ragaszkodhatunk foggal-körömmel a flash-hez, ha legalább egy, valóban megdönthetetlen, alternatíva nélküli érvet fel tudsz hozni, hogy miért van rá ekkora szükség. (és itt most nem az a lényeg, hogy megy-e az iPhone-on, vagy nem.)

  29. @Jadeye:

    kerestem rá utalást, de nem találtam. különben nem kérdeztem volna meg. amúgy meg 2x kérdeztem meg. az elsőre senki oda sem bagózott! nyilván fontos volt nekem, ezért mertem másodszor is rákérdezni….

    amúgy köszi


Add a Comment